Taktikai mágnestábla: West Brom 1-1 Manchester United

Kedves Olvasó! Gyere nézzük meg közösen, mi történt a West Bromwich elleni vendégjáték alkalmával a Uniteddel. Meglepetés a döntetlen? Vagy realitás? Neked mi a véleményed?


Valószínűleg ezek az elhullajtott pontok fognak nagyon fájni május környékén a Unitednek. A TOP 4-be azért jó lenne az Ole gárdának bekerülni. Jelenleg ugyan a United 2. a tabellán, de ahogy mondani szokás, a vízszint már emelkedik. Ráadásul az 5 mérkőzéses formát tekintve csupán 11. helyen van a csapat. A legutolsó 5 mérkőzésén a megszerezhető 15 pontból, mindössze 6 pontot begyűjtve. (1-3-1) A gond csak az, hogy az EL most kezdődik csütörtökön. Innentől amíg ki nem esik a United (hacsak meg nem nyeri), addig minden héten láthatunk majd fellépést az EL-ben is. No, de lássuk, mi történt a West Bromwich ellen.

 

Felállások: 4-1-4-1 vs 4-2-3-1

 

 

Felállások tekintetében egyik menedzser sem lepte meg a másikat. Mind a két csapat a preferált felállását rakta fel a pályára. A vendégek oldaláról megnézve azt lehet gondolni, hogy maximum Pogba hiányzott (sérülés miatt) a kezdőből, de egyébként a legerősebb kezdő XI kapott lehetőséget a mérkőzésen.

 

A West Brom valóban tartotta magát a 4-1-4-1-es felálláshoz. Bruno Fernandest megtisztelték díszkísérettel a pálya közepén. McTominay a támadásszervezésnél visszalépett a két belső védő mellé, Shawt és AWB-t pedig ezúttal is láthattuk feltolva.

 

 

A United legnagyobb gondja a West Brom ellen az én olvasatomban a komótos támadásszervezés volt. Általában a pálya közepéig simán eljutottak, mert a hazai csapat addig visszahúzódott. Legkésőbb a felező vonalnál azonban elkezdték a presszinget alkalmazni a vendégek labdajáratására. Amikor sem McTominay sem Fred nem lépett ki a pálya közepéről a védelem mellé, akkor egészen egyszerűen teljesen feleslegesen volt az egyikük a pályán. Így gyakran akkor kaptak labdát, amikor visszaléptek a belső védők mellé. Ez azért is volt jó, mert így a két szélső védő magasabban helyezkedhetett szélességben a pályán.

 

 

A következő jeleneten is a két védekező középpályás mozgását ajánlom figyelni. Előbb Fred lép vissza labdáért, mert középen egyébként be van csapdázva, majd pedig McTominay lép ki a pálya közepéről. Utóbbi már mélyebbre lép, mint a labdát felhozó belső védő. Valahogy a pálya szélét kevésbé játszotta meg a United, pedig tudjuk, hogy később az egyenlítést is az hozta meg.

 

 

A mérkőzés elején viszonylag korán, a 2. percben megszerezte a vezetést a WBA. Egy biztos, hogy egy amúgy is keményen védekező ellenfél ellen a legrosszabb, ha még korán vezetést is szerezhet. Nehezen tudok elmenni a tény mellett, hogy a gól előtt kb. 30 másodperccel már ugyanonnan volt egy beadása a WBA-nak. Akkor AWB még megnyerte a fejpárbajt. Azonban utána a kipattanó vagy felszabadított labdából szinte ugyanonnan érkezett a második beadás, amikor Lindelöf elvesztette a fejpárbajt. Szóval ha valami tudatos, akkor ez az.

 

 

A gond nem a bekapott góllal van, hanem, hogy ez most már trendnek nevezhető. Az első negyedórában 3 gólt tudott szerezni a United és már 7 gólt kapott. A következő képen részletesen meglehet nézni a gólok és bekapott gólok eloszlását, valamint a lövéseket és a saját kapura tartó lövéseket. Az első negyedórát nézve, néggyel több lövés tartott a United kapujára, mint amennyit ők képesek voltak összehozni. Vagy a bemelegítés nem jó, vagy a mérkőzés elejére való kivonulás, felkészülés menete, mert feltűnően álmosak az első negyedórák.

 

 

A United egyenlítő gólját Bruno Fernandes és Shaw zsenialitása hozta össze. Végre a széleket is használta a vendég csapat. Egy ennyire tömörülő ellenfél ellen, a legtöbb lehetőséged a széleken van. Mármint a védelem mögé kerülni. Cavani nem véletlenül volt tegnap eltűnve, egyszerűen a játékossűrűségben elveszett.

 

Cavani labdaérintései a pályán

 

 

Shaw és AWB labdaérintéseinél láthatjuk, hogy most már jóval többször előfordul abban a négyzetben, amit a tizenhatos széle és az oldal vonal ad. Shaw 105, AWB pedig 87 érintésig jutott a tegnapi mérkőzésen.

 

A két szélső védő labdaérintései

 

 

Bruno Fernandes egyenlítő góljáról nehéz mit mondani. Shaw és Bruno hozta össze. Egészen zseniális gól volt, az egyéniség diadala. Nekem egyébként az egész mérkőzésen nagyon hiányoztak vendég oldalról a sémák egy ilyen védelem feltörésére. Azt nem lehet mondani, hogy Shaw beadásai nem tudatosak, de ahogy a helyzet kialakult az már az egyéniség megvillanása volt a beadásnál és a befejezésnél is. A gól előtt is megfigyelhető, ahogy Maguire bátran belép ütközésig a támadásban. Tudom, hogy sokan nem szeretik, de ez nagy erőssége Maguire-nek. Főleg, hogy általában a labdát sem adja el kulcs pozícióban.

 

 

Ha egy picit elemezzük a gól előtti pillanatokat, akkor láthatunk tudatosságot is a játékban. A támadás a jobb oldalon kezdődött. Onnan került át a labda Fred érintésével Maguire-ig. A képen éppen Frednél van. A gól előtti percekben egy kísértetiesen hasonló szituációt láthattunk, akkor azonban még Fred középre tette be a labdát, ami aztán az emberek sűrűjében elveszett.

 

 

A mérkőzés ezen szakaszában megvolt a labdajáratásban az a ritmus, amivel a jobb oldalról a balra annyira gyorsan átkerült a labda, hogy Maguire előtt is szabadon maradjon az az általam is bekarikázott üres terület, ahova be tudott lépni, mielőtt Shaw elé tette a labdát.

 

 

Shaw pedig már a 4. gólpasszát osztotta ki az utolsó 3 mérkőzésén.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Számomra ritmustalan, ötlettelen volt a játéka a vendég csapatnak a mérkőzés nagy részén. A sémákat hiányoltam a felállt fal elleni védelem feltörésére. Hiába küzdött ez a West Brom tegnap, és talán a volt United játékos kapusuknak köszönhetően maradt ott a 2 pont, de nekem azért bántja a szemem a tudat, hogy ez a csapat most már 13 ponttal rendelkezik és a hazai mérlege 1-4-7. Összesen 8 gólt rúgtak odahaza. Azért ez a minőség teljes hiányára mutat, és egy ilyen csapat tudott kevesebb, mint kettő perc alatt gólt szerezni. A tegnapi napon a hazai csapatnak 27% labdabirtoklás is elég volt ahhoz, hogy a kapura veszélyesebb legyen, mint a United. Ez pedig nálam a tanácstalanságot mutatja meg egyértelműen.

 

 

Pogba játéka nekem abban a játékszegmensben hiányzott, hogy ő szokta a forgatásokat hátulról diktálni. Fernandesről beszél mindenki, de szerintem Pogba játéka legalább ennyire fontos. A West Bromwich ellen ez a Pogba ritmus diktálás a forgatásokkal hiányzott az én olvasatomban leginkább. Egyszerűen ő sokszor szokta ellentétes oldalra kiemelni a labdákat, még levegőben is oda tudja rúgni 30-40 méterről is akár. Most azonban lelassult ez, mert ezeket a minőségi keresztforgatásokat nem igazán vállalta be senki. Fred bevonásával valósult meg többnyire a forgatás. Éppen ezért én egy ilyen csapat ellen elengedtem volna a két védekező középpályást. Egyszerűen felesleges volt mindkettő. McTominay igaz egyre bátrabb előrefelé, de a kreativitás belőle olyan szinten már hiányzik, hogy váratlant húzzon. Üres területre betörni és gólt rúgni tud, de egy beálló csapat ellen kevés az olyan terület ahova be tud törni. 79. percig kellett várni arra, hogy Ole igazán változtasson ezen, mert ekkor jött Van de Beek Fred helyére. Áttörést nem hozott, más kérdés, hogy 11 perc alatt lehet-e áttörést várni?!

 

 

Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad! Ha van véleményed, akkor várom a kommentszekcióban! Folytatás csütörtökön az Európa-ligában. Milyen kezdőt vártok? Lesz pihentetés? Jövő vasárnap egy másik védekező brusztolós csapat érkezik az Old Traffordra a Newcastle személyében. Én azt gondolom, hogy több pontot nem veszíthet a csapat most már, szóval nálam kötelező az a győzelem. Ha az sincs meg, akkor nagy gond lesz pár héten belül, mert a Chelsea feljövőben van és ki lehet könnyen szorulni akár a top 4-ből is. Az pedig már másfajta mentális stressz lesz, ha bekövetkezik!

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/teams/21

https://www.eredmenyek.com/merkozes/61aQxnIh/#osszefoglalas

https://understat.com/match/14673

https://www.whoscored.com/Matches/1485423/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-West-Bromwich-Albion-Manchester-United

https://www.facebook.com/manchesterunited/photos/a.411767862745/10158394999582746/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!