Taktikai Mágnestábla: Real Sociedad 0-4 Manchester United

Kedves Olvasó! Nézzük meg közösen az Európa-ligában elért fölényes győzelem titkát! Mi lehetett a kulcs a henger elindításában? Keressük meg a válaszokat az elrejtett részletek mögött.


Szeretném ott kezdeni, hogy ez a vártnál egy sokkal simább győzelem lett. Azonban a mérkőzés elejét megint bealudta a United, ami miatt én dühös voltam. A Premier League-ből pontosan ezeket a sima győzelmeket hiányolom. Korábban már fejtegettem, hogy hiányoznak a rápihenős mérkőzések, azaz a mérkőzés közbeni pihenés. Nekem kétségem nincs afelől, hogy ha a csapat az első 15-20 percben vezetést tudna a PL-ben is szerezni, akkor ugyanúgy át tudna futni jó pár csapaton kontrából, mint tette tegnap a Sociedad ellen. Mert kontrában világelső az MU, még a mérkőzéshiányos cserejátékosok is megmutatták ezt. Plusz egy bajnoki mérkőzésen is ki kellene nyílnia hátrányban bármelyik ellenfélnek, legkésőbb a 70. perc környékén. Akkor pedig zöld lámpa, mehet az átmenet és az átrohanás, ahogy ez történt tegnap is. Ha Ole az első 15-20 percet a maga javára tudná fordítani, akkor kicsit sem fog megremegni a pad alatta egész tavasszal. Végül is a 0-4-es eredménnyel sikerült valószínűleg a párharcot is lerendezni. Ez pedig nagyon jól jöhet a jövőheti visszavágóra, mert szerepet kaphatnak fiatal tehetségek és eddig többnyire perememberek. De mi is történt a tegnapi mérkőzésen?

 

Felállások: 4-3-3 vs 4-2-3-1

 

Most nem lehet azt mondani, hogy nem rotált eléggé Ole. Fernandes és Maguire a két oszlopos tag volt egyedül, akiknek a jelenlétére picit lehetett húzni a szemöldököt. Esetleg még Wan-Bissakat lehet ide venni. Van de Beek kisebb és Pogba picit nagyobb sérülése is szerepet játszhatott abban, hogy Bruno ezúttal is kezdett. Anno Ferguson Cristiano Ronaldot sem sokszor hagyta ki a kezdőből. Fernandes amilyen szintet képvisel, azt gondolom lassan, hogy nem is kell kihagyni. A visszavágón pedig full felesleges lenne a kezdőbe ettől függetlenül. Felállásra pillantva nagy meglepetés nem érkezett. 4-2-3-1! Az én véleményem egyébként az, hogy jó a 4-2-3-1, mint kiinduló felállás. Főleg, hogy már McTominay is egyre bátrabban lép be a támadásokba. Ha persze baj van egy mérkőzésen, akkor el lehet engedni a 4-2-3-1-t is bátrabb, kockázatosabb felállásra váltva. Ezúttal azonban nem volt baj. A James, Telles, Henderson hármas csatasorba állításának nagyon örültem.

 

 

A kezdőcsapathoz hozzátartozik, hogy Greenwood (végre) csatárposzton kapott szerepet, Rashford bal oldalon, James pedig a jobboson rohamozott. A United bal oldala ezúttal is figyelemre méltó volt a támadásszervezésben. A támadások 49%-a azon az oldalon futott. Ez részben annak is köszönhető, ahogy majd látni fogjuk, hogy a Sociedad védelmének jobb oldalát támadta az Ole csapat a mérkőzés nagy részén.

 

 

A United 4-2-3-1-ét már unalomig ismételtük ezen Taktikai Mágnestábla rovat cikkeiben, így ezúttal csak egy példát mutatok a Sociedad 4-3-3-s formációjára labda nélkül.

 

 

Letámadás

 

Bevallom őszintén, ezen a mérkőzésen nagyon tartottam a Sociedadra (és a spanyol csapatokra) jellemző letámadástól, ugyanis ez nem igazán fekszik a Unitednek, ez köztudott. Az az ellenfél, amely egy picit magasabb szinten tudja ezt művelni, már komoly zavarokat tud okozni a kissé dadogó labdakihozataloknál. A Sociedadra jellemző volt a Unitedben elhíresült "Maticos" megoldás úgy, hogy Illarramendi révén a védekező középpályás visszacsúszott a két belső védő közé. Azonban most először azt láttam, hogy ez nagy gondot nem okozott a Unitednek. Lehet, hogy a Sociedad élessége volt az oka, de jó volt látni, hogy ennek ellenére a saját kapujáig tolta bátran a United az ellenfelet.

 

 

Kulcsszerepe volt ebben Greenwoodnak és Fernandesnek. Lehet, hogy Greenwood játéka nem volt a leglátványosabb, de taktikailag nagyon is fontos volt. Ráadásul az én szememben ezt nagyon éretten hozta le. Az alábbi jelenetben is erre láthatunk példát. Illarramendi visszalép labdáért, Fernandes rögtön nyomás alá helyezi, Greenwood pedig egyből csúszik be Fernandes mögé biztosítani. Amikor a labda átkerül a Sociedad jobb oldalára, azonnal érkezik Rashford. Ha az ellentétes oldalt választotta volna, akkor James érkezne, így szorult vissza fokozatosan a Sociedad.

 

 

A következő jelenet, amit választottam, szintén egy bátor letámadás a vendég oldalról. Megtudnám szokni ezt a fajta feltolt letámadást a Premier League-ben is. Azonban a veszélyei is kijöttek ennek a játéknak ezen a mérkőzésen. Telles mögött jó párszor megtalálták az üres területet, valamint Bailly bizonytalanságaira sem találtam nagyon magyarázatot.

 

 

A feltolt United veszélyeire is hoznék egy példát. Azt gondolom, az ilyen megingások miatt kellene egy biztos, viszonylag gyors belső védő hátra, mert ha fel van tolva a csapat eleje, akkor a védelem is csak a félpályáig tud feljönni. A kontrákból viszont elengedhetetlenül lesz esélye az ellenfélnek. A következő szituációban, mondjuk a két védekező középpályás közül az egyik hátul maradhatott volna biztosítani. Igazából arra szeretnék kilyukadni, hogy a futball az ellentétek játéka. Ha kicsit jobban kinyílok, akkor hátul maradok védtelen. Ha hátul vagyok biztosabb lábakon, akkor elöl leszek kissé kevés. Szóval az aranyközéputat kell megtalálni a rendszerben, és semmiképp sem a végletekben szabad gondolkozni. Az alábbi jelenetben láthatjuk, hogy még a United két belső védőjének is az ellenfél térfelének közepén kell amiatt helyezkedni, mert a két védekező középpályás "elment" a támadáshoz. Egyszerűen feljebb tolták magukat, mert nem akarták, hogy a két vonal között 30 méter legyen. Isak pedig a két belső védő között szépen megfutotta a lehetőséget. Dicséretes, ahogy Maguire felveszi a futóversenyt és szépen szerel, azonban lehet, hogy máskor egy fáradtabb időszakban, mondjuk áprilisban ugyanez a Maguire csak akasztani tud, ne adj Isten utolsó emberként. Jön a sárga vagy piros. Szóval erre nagyon oda kell majd figyelni! De mondom még egyszer, hogy ez a bátrabb támadójáték hozadéka.

 

 

A siker kulcsa

 

Tegnap a United, amiben nagyon jó volt és ez vezetett a fölényes siker kulcsához, az a Sociedad védelme mögé belőtt labdák. Már a mérkőzés elejétől kezdve láthattunk erre példákat. Amikor a Sociedad feltolta a védekezését, akkor a mögöttük hagyott nagy területeket igyekezett a United, akár már Hendersontól is, mögéjük játszani. Akárhogy is nézzük, egyszerű játék volt, de hatásosnak bizonyult.

 

 

Direktebb módon ugyan, de már a mérkőzés elején is hasonló szituból volt Rashford nagy helyzete. Itt is Henderson adhatta volna a gólpasszt.

 

 

Egy másik remek lehetőség alkalmával Telles dobta be a Sociedad védelme mögé a labdát. Ismét az ellenfél jobb oldalát támadta a United. Ezúttal Bruno Fernandes ugrik ki (csak úgy, mint fent a képen), hibátlanul centerez, azonban Rashford ezt is elhibázta. Nem baj, tegnap belefért.

 

 

Lehetne azt mondani, hogy a véletlen műve volt a United Bruno Fernandes által megszerzett vezetése, de ahogy fent is láthatjuk, ez nem lenne igaz. A gól is nagyon hasonló szituáció után jött össze. Persze kellett hozzá, hogy a Sociedad a Liverpool Leicester City elleni játékát elemezze a mérkőzés előtt (pont úgy futottak össze, mint Kabak és Alisson).

 

 

Viccet félre téve, a tudatosság a United részéről jól látható. Ismét a Sociedad védelmének jobb oldala mögé lövik be a labdát. Ismerős a jelenet? Mintha korábban a 11. percnél is ugyanezt tudtam volna kivágni.

 

 

Utána, hogy óriásit bakiztak a "hazaiak", már csak a hab volt a tortán. Igazából, ahogy mi is megnéztük, látszik, hogy már korábban is vezetést szerezhetett volna a United.

 

 

A taktikai ötletet pedig alighanem a La Ligaból vehette a stáb, ugyanis nagyon hasonló módon támadta a Cadiz is a Sociedad védelmét legutóbb a La Ligaban. Igaz itt már a Cadiz 4-0-ra égett, azonban remekül játszották be a Sociedad védelmének jobb oldala mögé a labdát.

 

 

De hozhatnék példát a Betistől is, akik a spanyol kupában a hosszabbításban lőttek nagyon hasonló gólt. Ugyanazt a területet (a két belső védő között) támadta a Betis csatár, a labda a Sociedad védelmének jobb oldaláról érkezik. Szinte ugyanonnan, ahonnan Rashford adja a gólpasszt Brunonak a frontális baleset előtt.

 

 

Talán érdemes is idetenni mellé a United jelenetet, hogy lássuk, a mérkőzés elemzők vagy videóelemzők remek munkát végeztek ezúttal. Megtalálták a Sociedad gyenge pontját. A stáb pedig remekül felkészítette a Unitedet, hogy mit kell játszani ellenük.

 

 

Gyilkos kontrák

 

Innentől kezdve pedig megnyílt a lehetősége a Unitednek a kontrákra. Kezdetben a Sociedad nem nyílt ki, de az idő előrehaladtával muszáj volt nekik kockáztatni. A kockázatvállalást a második félidőre tartogatta a "hazai" csapat. Ekkor azonban a United megmutatta, hogy (véleményem szerint is) miért a legjobb csapat a világon a kontrajátékot illetően. Elképesztően gyors és hatékony volt az összes vendég kontratámadás. A United ezen játékát tényleg tanítani lehet akármelyik akadémián vagy futballal foglalkozó iskolában. Nem fogom elemezni külön-külön a gólokat. Szerintem nincs is már rá szükség, azonban tessék most hátra dőlni, helyezd magad kényelembe és add át magad a kontra foci szépségének.

 

A második gól előtt itt bukott labdát a Sociedad. Három ember gyűrűjében sikerült az ellenfélnek belebotlania, utána pedig kezdődik a szélsebes ellentámadás.

 

 

Ha van terület, akkor az átmenetekben hihetetlenül jó a United. Nem sokat kell gondolkozniuk, mi következik. 12 másodperc! Most ennyi kellett.

 

 

0-3-ra ugorjunk. Rashford gólja 10 másodperc alatt született körülbelül. Olyan volt, mint egy kézilabda mérkőzésen az eladott labda utáni lerohanás. A Sociedad játékosai teljesen kiürítették a pálya közepét. A Hendersontól a labdát megkapó Fred teljesen üresen viheti fel a labdát a kiugratás előtt, gyakorlatilag ütközés nélkül, ami a legnagyobb luxus a United ellen a pálya közepén.

 

 

A következő jelenetet csak a szélvészgyorsaság miatt mutatom, valamint, hogy nyomás alatt mennyire könnyen hozza ki a labdát az Ole csapat, ha kontráról van szó. Látszik, hogy ez automatizmus. Itt még James kihagyta a helyzetét.

 

 

Azonban nem sokkal később, mintha teljesen hasonló dolgokat láthatnánk a pályán.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Nagyszerű, hogy valószínűleg eldőlt a párharc az első mérkőzésen. A visszavágón Amad talán több játékpercet is kaphat így, valamint a frissen felfedezett Shoretire is akár a kezdőben landolhat a legvadabb elképzelések szerint. A realitás pedig azt mondatja velem, hogy Martial fog kezdeni vagy Greenwood. Mindenesetre az első mérkőzés a kontrajáték és a remek felkészülés diadala volt. Tényleg nagyon fontos lenne a PL-ben is, hogy a United szerezze meg végre valahára az első gólokat. Annál is inkább, mert nagyon kemény sorozat következik.

 

Vasárnap Newcastle, csütörtök Sociedad, vasárnap Chelsea, aztán Manchester City. Plusz az EL továbbjutás esetén még egy aktuális ellenfél is érkezni fog a sorba.

 

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett! Ezúttal egy visszajelzésre buzdítanék minden kedves Olvasót! Szereted a Mágnestábla rovatot? Ha igen, akkor melyek a kedvenc részeid a rovatból? Milyen infókat olvasnál legszívesebben? Köszi előre is!

 

 

Forrás:

https://www.eredmenyek.com/merkozes/xWWJpHOl/#osszefoglalas

https://football.instatscout.com/matches/1881623

https://www.whoscored.com/Matches/1516660/MatchReport/Europe-Europa-League-2020-2021-Real-Sociedad-Manchester-United


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!