Taktikai mágnestábla: AC Milan 0-1 Manchester United

Kedves Olvasó! Köszöntelek újra itt! Egy lépéssel közelebb került szeretett csapatunk a 2021. május 26-án megrendezésre kerülő Európa-liga döntőhöz. Vajon mi kellett a sikerhez? Nézzük meg közösen az apró részleteket!


A szurkolótársaimnak, akik szerint nincs taktika Solskjaernál

 

Rendhagyó módon szeretném kezdeni a Milan elleni mérkőzéselemzést. Sokan jeleztétek nekem már különböző elemzések után, hogy van egy szurkolói réteg, akik szerint Solskjaernak semmi taktikája nincs a United élén. Én nem szeretem ezt a szélsőséges kifejezést, mert minden edzőnek van játékelképzelése, még akár megyei szinten is. Például a védekezés is egy taktika, más kérdés, hogy tetszik-e nekem vagy sem?! Elképzelhető, hogy a témával egy puskaporos hordót nyitok ki, meglátjuk...

 

A legutóbbi cikk alatt egy Olvasóval értekeztünk a témában, akkor eszembe jutott, hogy milyen érdekes (nevezzük szakcikknek) szakcikket olvastam én még ősszel mostani menedzserünkről. Nagy nehezen meg is találtam azt a cikket, így most szeretném nektek ezt ajánlani. Az írás nem tőlem származik hangsúlyozom még egyszer, véleményem szerint segíthet közelebb hozni a Solskjaer féle játékelképzelést sok szurkolótársamnak. Természetesen, lesz aki bele szeret és akadnak majd olyan szurkolók is, akik kiábrándulnak, vagy még jobban kiábrándulnak majd Solskjaer munkásságából. Én nem szeretnék a vitában állást foglalni, annyit mondanék, hogy mivel Ole az edző (szakács) jelenleg, így azt kell ennünk, amit főz. Érdekességképp jegyezném meg, hogy a Molde korszakból indul ki az írás és azt vetíti le a norvég Unitedes időszakára. A Moldeban egy bizonyos Haaland volt Solskjaer csatára. Lehet, hogy jobb lenne, mint gondolnánk? Nem véletlenül akarja? Jó olvasást hozzá!

 

AC Milan - Manchester United

 

Az olasz bajnokság második helyezettje fogadta a Premier League jelenlegi ezüstérmesét. Papíron jó esély van rá, hogy ez a két csapat jövőre a Bajnokok Ligája főtábláján landoljon. Szerény véleményem, hogy szerintem ott ennél a párharcnál csak jobb mérkőzéseket tudnak majd játszani. Az AC Milan kerete a transfermarkt adatai alapján közel 500 millió eurót ér. A Manchester United keretét 750 millió euró környékére taksálják. Mindenki döntse el magában, hogy mennyire látszott meg a pályán a két csapat értéke vagy értékbéli különbsége. Persze tudom, ez csak játék a számokkal és már Johan Cruyff is megmondta, hogy a pályán a játékosok döntenek, nem a pénz: "Miért ne lehetne legyőzni egy gazdagabb csapatot? Még sohasem láttam, hogy egy zsák pénz gólt lőtt volna."

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-2-3-1

 

 

A két csapat felállása a már mindenki által jól ismert 4-2-3-1 köré épült. A játékosok átlagos pozíciója azonban elárulja, hogy a hazai csapat sokkal inkább a 4-4-2-es felállást használta a visszavágón. A United oldaláról már unalomig ismételtük az alap dolgokat, míg a Milan is masszív felállásként tekintett a 4-2-3-1-re. Az első félidő érdektelen futballja annak volt köszönhető, hogy a csapatok inkább törekedtek egymás játékának kioltására, mintsem a saját erősségeik erőltetésére. Kicsit kivártak, egy taktikai állóháborúvá változtatva a San Sirot.

 

Fogadási vagy előzetes várakozási szempontból sem történt túl sok meglepetés a mérkőzésen. Előzetesen hat dologra következtettek a hozzáértő emberek, ebből öt meg is valósult a visszavágó során. Egyedül a mérkőzés lett picit durvább sárga lapok tekintetében a vártnál. A Milannál a 33-as számmal játszó Krunic papíron szélső feladatokat kapott, az átlagos pozíciója azonban elárulja, hogy a középpályára volt kénytelen besegíteni. A Manchester United oldalán gyönyörűen kirajzolódik ezúttal is a 4-2-3-1-s formáció. Azt gondolom, hogy lassan bármelyik szurkolótársam vakon be tudná a játékosok átlagos pozícióját rajzolni.

 

 

A gyakorlatban megfigyelhetjük a két csapat szinte tipikusnak mondható védekező felfogását a következő képen. Felül látszik a United 4-2-3-1-es védekező tömörülése, míg alul a Milan 4-4-2-s labda nélküli felállása. Nem a Milan az első csapat, aki a két mélyebb védekező United középpályás ellen a két csatáros első védvonalat választja. Így Fred és McTominay kénytelen minimum létszám azonos játékhelyzetekben futballozni a pálya közepén. Nem véletlen, hogy a támadásai nagy részét a vendég csapat ismét a bátran fellépő Shaw köré szervezte.

 

 

A következő jelenetben érdemes megnézni a Milan nagyon szépen kirajzolódó védekező 4-4-2-s felállását. Utána ha ezt realizáltuk, akkor figyeljük meg Fred és McTominay-jel szemben, mit tesznek, hogy kikapcsolják őket a játékból. Mikor közelítenek a két középpályáshoz, mikor távolodnak. Érdekesség, hogy McTominay-t jobban őrizték, mint Fredet.

 

 

A kiragadott pillanatban az első félidőben "nagyon intenzív" vendégoldali letámadást láthatunk. Még mielőtt azonban beleásnánk magunkat, kicsit csemegézek a cikkből amit ajánlottam, ha már sikerült előkeríteni az internet bugyraiból. A szerző nagyon helyesen és jól szemlélteti a Solskjaer féle letámadást. Körülbelül úgy néz ez ki a gyakorlatban, hogy amikor az egyik oldalra kikerül a labda, akkor a csapat végig megtartja a 4-2-3-1-s formációt és létszámelőnyt próbál meg összehozni a labdás oldalon. Azaz a labda irányába tolódik. A túloldalon (amit veszélytelen oldalnak hívhatunk) óriási területeket hagy a csapat üresen, révén, hogy majd áttolódik, ha a labda oda kerül. Ezért ez csak látszólag van üresen, igazából felkínálják az ellenfélnek.

 

 

Nézzük meg az elvet a gyakorlatban. Az AC Milan a United bal oldalán próbálja felhozni a labdát. Mit csinált a csapat? Egészen egyszerűen odatömörül Rashford irányába. Nézd csak meg James pozícióját, majdnem a kezdőpontig csúszik be a pálya közepe felé. Így hagyva maga mögött szabadon az óriási területet a veszélytelen oldalon. Az alsó képen látható a "mi lett volna ha" az ellentétes oldalon csinálja ugyanezt a Milan. Szintén az eredeti cikkből kivágva tálalom a Solskjaer féle elvet.

 

 

Nézzük meg ugyanebben a témakörben a gyakorlatot mozgóképen. Donnarumma, a kapus szervezi a játékot hátulról. James alig várja, hogy a szélre kerüljön ki a labda. Egészen addig a pontig, amíg a labda el nem indul szélre, a Milan védekező középpályására figyel. Amikor elindul a labda a balhátvéd irányába, Jamesnek ez a jel arra, hogy a vonal mellé kell szorítani a Milan játékosát. Érdekes azonban látni, hogy Jamesen kívül a többi támadó játékos nem sok intenzitást visz bele a letámadásba, így a Milan gond nélkül juttatja vissza a labdát középre. Valamint Rashford, az ellentétes oldali szélső sem közelít James oldala felé, sokkal inkább maradt a vonal mellett.

 

 

Intenzív letámadásnak a következő jelenetsort sem hívnám. Azonban tökéletesen megfigyelhető, ahogy a United csapatmozgással lezárja a területeket a labda irányában, ahogy az jobb oldalról átkerül a bal oldalra. Gyakorlatilag a Milan belső védői egy lassan, de állandóan mozgó masszív 4-2-3-1-s falat láthattak maguk előtt. Apró bökkenő, hogy itt nem a vendég csapatnak kellett volna kivárásra játszania, hiszen épp kiesésre álltak.

 

 

Ettől függetlenül volt olyan periódusa is a mérkőzésnek, amikor a vendég csapat bátran felment zavarni a Milan labdakihozatalát.

 

 

Lehetőségek

 

A lehetőségek alrovatot, ha hívhatom így, ezúttal Hendersonra fogom felépíteni. Nagyon tisztelem David de Geat, ezt szeretném már az elején leszögezni. Azonban a szemünk előtt pallérozódik a Manchester United jövője. Henderson most már hétről-hétre, mérkőzésről-mérkőzésre bizonyítja, hogy megállja a helyét a nevelő egyesülete kapujában is. Azt gondolom, hogy az élettől kapott lehetőséggel abszolút meg tud birkózni. Valamiért én azt látom, hogy nagy magabiztosságot sugároz a társaknak a pályán. Nem csak a védései remekek, de lábbal is magabiztosnak tűnik egyelőre. Tegnap a nyáron ingyen igazolható Donnarumma állt az AC Milan kapujába, akit egyébként szintén szóba hoztak a Manchester Uniteddel. Szerintem kár is róla beszélni, felesleges lenne egy klubon belül két ilyen kaliberű kapus a csapatba. Henderson a United jövője lehet. Fiatal, angol, saját nevelés. Minden, amit a United tradíció jelent. Egészen egyszerűen mind a három kapus első számú kapus szerepére született, a tehetségük megvan hozzá. Hasonlítsuk hát össze a két kapus teljesítményét a tegnapi mérkőzésen. Azért az olasz hálóőr statisztikái is meggyőzőek...

 

 

Ti mit gondoltok a kapus kérdésről Manchesterben? Mit lépnétek a nyáron, ha Solskjaer helyében lennétek?

 

Következzen egy kommentár nélküli montázs a tegnapi napról Hendersonnal a középpontban.

 

 

 

 

 

A nap hőse díjért a Milan elleni visszavágón nálam két játékos volt erőteljesen versenyben. Az egyik lehet, hogy meglepő módon Lindelöf, a másik pedig természetesen a szuper csere Paul Pogba, aki sajnálatos módon Rashford sérülése miatt került a pályára. Ha pedig már a pályára került, akkor jött, látott és győzött. Lindelöf tegnap nagyszerű mentéseivel és nagyon harcos játékával hívta fel a figyelmet magára. Legalábbis nálam. Az utóbbi időben rengeteget támadták a svéd középhátvédet. Kíváncsi lennék a véleményetekre, nektek hogy tetszett a játéka?

 

 

Pogba játékáról nagyon sok mindent el lehetne mondani. Talán ami a legjobban jellemezheti, hogy nagyon éhes volt a sikerre. Végig harcosan játszott támadásban és védekezésben egyaránt. Többször csak a nyakába kapaszkodva tudták megállítani. A győztes gól is nagyon okos találat volt. A visszajátszásokban lehetett látni igazán azt a finom lövőcselt, amivel igazából a védőt és a kapust is átverte, mert elárulták, hogy mind a ketten a hosszú sarkot blokkolják. Egy picit be is mozdultak, így az üresen maradt rövidbe tekert Pogba pár pillanat alatt meghozva a döntést.

 

Nézzük is meg a győztes és továbbjutást jelentő gólt Paul Pogba előadásában. Hiányzott már a francia?

 

 

Az idei évben teljesen kiderült, hogy Pogba és Fernandes tud a Unitedbe klasszis minőséget vinni a középpályán. Pogba ezúttal ezt a balszélső posztján is meg tudta tenni. Érdekes összehasonlítani a két klasszis tegnapi teljesítményét.

 

 

Természetesen az irigykedő ellenszurkolók minden egyes alkalommal odaszurkálnak a Unitednek. Ezúttal mutatok én is egyet, amit azt gondolom kreatívan tettek meg. Van benne igazság? Esetleg még Shaw-t odatehették volna a képre. :)

 

 

Folytatás vasárnap a Leicester City ellen az FA-kupában. Mit gondoltok, szüksége van a Unitednek az FA-kupára? Én azt gondolom, hogy nem kellene (még) elengedni. Időközben megtudtuk, hogy a Granada lesz a következő ellenfél az Európa-ligában. Nem lesajnálva őket, mert spanyol csapat és nem véletlenül jutottak el idáig, de azért a két klubot nagyon nehéz egy szinten emlegetni. Ettől függetlenül megizzaszthatják a Unitedet. Azonban egy Villarreal rosszabb sorsolás lett volna, ha mindenképp a La Ligaból kellett volna választani. Mivel az angol csapatok közül csak a Spurs adta fel ebben a körben a nemzetközi küzdelmeket, így a Chelsea, Liverpool továbbra is érdekelt, míg a Leicester már egy körrel ezelőtt úgy döntött, hogy inkább a bajnokságra koncentrál. Vajon az FA-kupa melyik csapatnak lesz fontosabb? Mit várhatunk attól a találkozótól?

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Várom a véleményeket szokásosan a kommentszekcióban!

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/matches/1894744

https://www.sofascore.com/manchester-united-milan/KsRdb

https://www.whoscored.com/Matches/1531481/MatchReport/Europe-Europa-League-2020-2021-AC-Milan-Manchester-United

https://medium.com/@josephpressiv/ole-gunnar-solskjaers-tactics-from-molde-to-manchester-united-9ac643aeb608

https://www.instagram.com/p/CMk4oBGDs3y/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!