Exkluzív interjú Ighaloval

A Manchester United korábbi támadója, aki összesen 23 találkozón lépett pályára és 5 gólt szerzett, kizárólag a Sky Sports-nak beszélt az Old Traffordon eltöltött idejéről, Ole Gunnar Solskjaer erősségeiről és arról, hogy miért kell Paul Pogbának Manchesterben maradnia.


Odion Ighalo kölcsönvétele 2020 januárjában a Sanghai Shenhua csapatától a mai napig meglepő lépésnek mondható. A nigériai támadó 2017-ben hagyta ott az angol labdarúgást, miután 3 évet a Watfordban töltött és nagy szerepet játszott az élvonalba való feljutásukban. A watfordi kimagasló teljesítménye ellenére sem tartozott azon nevek közé akkoriban, akiket a United csatárproblémáinak megoldására elképzeltek volna a szakértők.

 

Annak ellenére, hogy manchesteri pályafutása rövidre sikeredett, mivel 2021 januárjában távozott is a szaúdi Al-Shabab csapatához, a 31 éves támadó sosem fogja elfelejteni ezt az egy évet.

 

Nagyon jó téged látni Odion. Először is mi a helyzet az Al-Shababnál?

"Élvezem az ittlétet és ez a legfontosabb. Más kultúra, más ország, de a rajongók szeretnek és élvezem az ittlétet. Jelenleg a bajnokság élmezőnyében vagyunk és reményeink szerint meg tudjuk majd nyerni."

 

Maradhattál volna a Manchester Unitednél januárt követően?

"Nem volt rá sok esély, mert több játékidőt szerettem volna. Az én koromban játszani szeretnél és nem csak ülni a kispadon és múlatni az időt. Nem csak azért voltam ott, hogy felvegyem a fizetésem. Szerettem volna aktívan részese lenni a játéknak, így azt mondtam az ügynökömnek, hogy ha bejön egy ajánlat, akkor meghallgatom és eldöntjük, hogy mi a jó nekem."

 

"Nagyon örülök, hogy az utam a Manchester Unitedbe vezetett. Ez az a klub, amit tiszta szívemből és egész életemben szeretek, így kiváltság volt ott lenni és nem egy természetes, magától értetődő dolog. Nem számítanak a körülmények sem, amik miatt távoztam, mert mindig hálás leszek az edzőnek, a csapattársaimnak és a szurkolóknak, valamint mindenkinek a Manchester Unitednél."

 

Az Al-Shababon kívül voltak máshonnan is ajánlataid? Akár a Premier League-ből?

"Igen, megkerestek a West Hamtől és a West Bromból is, így lett volna lehetőségem a PL-ben maradni, de miután a Manchester Unitedben játszol, ami nem csupán Anglia, hanem a világ legnagyobb klubja is, mi mást akarhattam volna még az angol első osztályban?"

 

"Jó ajánlataim voltak Angliából, de egyszerűen nem gondoltam azt, hogy maradhatok, miután már valóra vált az álmom és játszhattam abban a klubban, amit fiatalkorom óta imádok. Úgy jöttem ide Kínából, hogy más ajánlatokat elutasítottam, hogy a Unitedben játszhassak, mert ez volt az álmom."

 

 

Erős pletykák keringtek arról is, mielőtt Manchesterbe igazoltál, hogy leszerződtet a Tottenham. Ezek igazak voltak?

"Igen, közel volt a megállapodás velük. Felhívott az ügynököm, hogy megkeresték és azt mondták, hogy megfelelek azoknak az elvárásoknak, amikre szükségük van. De miután meghallottam a Manchester United ajánlatát nem volt más út számomra. Csak arra tudtam gondolni, hogy a United sikeres legyen, még a fizetéscsökkentésbe is belementem, de ez nem érdekelt, csak az, hogy az üzlet létrejöjjön."

 

"Csak a Manchester Unitedben akartam játszani, ez az álomklubom és mindig kiváltság volt számomra az Old Traffordon játszani. Hihetetlenül hálás vagyok Istennek, hogy ez megtörténhetett velem. Minden nap felébredek és arra gondolok, hogy a Manchester United játékosa lehettem. Ezt soha nem fogom egészen felfogni."

 

Te vagy az első nigériai játékos, aki a Manchester Unitednél megfordult.

"Nagyon büszke vagyok és a Manchester Unitednél még ismertebb lettem és egyre többet beszéltek rólam az emberek. Hazatérve Nigériába a mai napig kérnek tőlem az emberek United mezt, pedig már nem is ott játszom. Néha rendelek néhányat és odaadom nekik és közben arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ebben a nagy klubban játszhattam."

 

"Első nigériai, aki a Unitedben játszott... ha erre gondolok feltörnek bennem az érzelmek, annyira boldog vagyok."

 

Mi volt a legjobb pillanatod a Manchesterben töltött egy éved során?

"Erre csak azt tudom felelni, hogy minden. Öröm volt reggelente felébredni Manchesterben és edzésre indulni Carringtonba. Találkozni a srácokkal, beszélgetni, nevetni, bemenni az öltözőbe edzésen, meccseken... minden pillanatot féltve őrzök. Valószínűleg egyébként a legnagyobb pillanat az volt, amikor az Old Traffordon a szurkolók előtt megszereztem az első gólomat. Ezzel valóra vált minden álmom, hiszen a klubban játszhattam, gólt szereztem az Álmok Színházában."

 

"Korábban fizettem azért, hogy láthassam TV-ben a Unitedet. Most pedig van, hogy csak úgy leülök és visszanézem a felvett videóimat az öltözőből, amelyeken sokat nevetünk a srácokkal, visszanézem a góljaimat. Ezek az emlékek örökre megmaradnak bennem és mindig boldoggá tesznek."

 

A Manchester Unitedben korlátozottak voltak az esélyeid. Hogy érzed, megkaptad azt a lehetőséget, amit megérdemelsz?

"Az első kölcsönszerződésem meghosszabbítását követően nem sokat játszottam, ami talán kissé igazságtalan volt, de mint mondtam, mindig hálás leszek a lehetőség miatt. Amikor csatlakoztam tisztában voltam vele, hogy nem fogok minden találkozón játszani, mert tartalék csatárként érkeztem. Így tisztában voltam azzal is, hogy a játékidőm kevesebb lesz."

 

"Voltak olyan mérkőzések, amiken azt hittem játszani fogok, de ez az edző döntése és nem fogok senki ellen sem beszélni. Hálás vagyok Olenak, a csapattársaimnak, a szurkolóknak és mindenkinek a klubnál, hogy otthon érezhettem magam és hálát adok Istennek, hogy az álomklubomban játszottam és gólokat szereztem az Old Traffordon."

 

 

Ha már említetted Olet, mik a menedzser legjobb tulajdonságai?

"Tudja hogyan kell kezelni a srácokat és beszél veled folyamatosan, akkor is ha nem játszol. Jó ember, nyugodt és soha nem láttam mérgesnek - talán egyszer mégis egy mérkőzés után, amit elveszítettünk, de másnapra már senki nem volt haragos, mert a következő meccsünkre koncentráltunk. Nagyon tisztelem és hálás vagyok neki, hogy lehetőségem volt a Manchester Unitedben játszani. Nélküle ez nem valósulhatott volna meg, így mindig hálás leszek neki, történjen bármi is."

 

Abból amit mondasz az jön le, hogy remek képességekkel megáldott edzőről van szó.

"Intelligens edző, taktikailag képzett és nagyszerű játékosai vannak. Ki ne szeretne egy olyan csapatot irányítani, mint a Manchester United? Néha nehéz feladat edzőnek lenni, de ha van egy olyan ember az élen, mint Ole, akkor az nagyon jó."

 

Nagyon furcsa és kiszámíthatatlan a szezon a pandémia miatt. A Manchester City a legutóbb veszített például. Szerinted tart még a harc az első helyért?

"Nos, még 6-7 meccs hátra van. Nehéz, mert nem látom azt, hogy a City még 2-3 találkozót elveszít a hátralévőkből. Imádkozom, hogy csoda történjen és a United nyerje végül a bajnokságot."

 

Mit gondolsz Edinson Cavani helyzetéről és arról, hogy fontolgatja a távozást a nyár folyamán? Meg tudod érteni őt?

"Minden játékosnak más az ambíciója, mások az igényei és el kell döntenie, hogy mit szeretne. Kétség kívül jó csatár és jó játékos. Ha pedig felmerül a lehetőség, hogy máshová menjen, akkor azt is meg lehet érteni, hogy fontolóra veszi az ajánlatot. Én, mivel gyerekkorom óta ezt a csapatot szeretem, egyértelműen a maradást választanám. Bármilyen döntést is hoz, minden jót és sok sikert kívánok neki."

 

Paul Pogbáról mindig sokat beszélnek, akár jól játszik, akár nem. Te közelről láthattad, hogy mennyire fontos ő Manchesterben.

"Ő az egyik legjobb játékos, akivel valaha játszottam és a Manchester United egyik legjobb játékosa. Amellett, ahogy a pályán játszik remek srác, vicces és mindig boldog. Csak akkor nem boldog, ha nem játszhat, de ezt meg tudom érteni, mert mindenki játszani szeretne. Ha a Manchester Unitednek megvan a lehetősége arra, hogy szerződést hosszabbítson vele, akkor meg kell tennie, mert fontos játékos. Persze vannak gyengébb napjai is, de nem lehetsz mindig 100%-os. Viszont a Tottenham ellen meg zseniális volt."

 

 

A United másik játékosa is jól teljesít jelenleg kölcsönben. Ő Jesse Lingard, akivel szintén együtt játszottál és aki most a West Ham csapatát erősíti. Számodra meglepő, hogy ennyire jól megy neki a Kalapácsosoknál?

"Egyáltalán nem, mert ő nagyon keményen dolgozik az edzéseken és amikor lehetőséget kapott a Unitedben mindig a legjobb teljesítményét próbálta nyújtani. Amikor egy olyan csapatban játszol, mint a Manchester United, akkor nagy a nyomás minden mérkőzésen, mert győzelmet, győzelmet és győzelmet várnak tőled. A nyomás pedig emiatt nagy tud lenni."

 

"A West Ham nem akkora, mint a United és kölcsönben szabadabban játszhatsz. Nincs akkora nyomás, vagy súly a válladon, ő pedig teszi amire képes és a legjobbat láthatjuk tőle."

 

Mit gondolsz, van jövője az Old Traffordon?

"Természetesen van, de nem hiszem, hogy visszatérne Manchesterbe, ha csak a kispadra kerül, mert a West Hamnél hétről-hétre rendszeresen játszik. Viszont, ha a mostani magabiztossággal tér vissza a Unitedhez, akkor a csapat ebből csak profitálhat. Személy szerint egyébként inkább azt látom, hogy vagy meghosszabbítják a kölcsönszerződését, vagy megveszi a West Ham."

 

Mi vár rád a jövőben? Vannak olyan ligák, országok, ahol szeretnél majd játszani?

"Eddig 6-7 különböző országban játszottam és mindenhol jól éreztem magam. Ki tudja mi lesz a következő úti cél? Nem félek új országba, új bajnokságba, új kultúrába menni, vagy új nyelvet tanulni. Minden lehetőségre készen állok."

 

Gondoltál már esetleg a futball utáni életre?

"Igen, szeretnék a visszavonulásomat követően is aktív részese lenni a focinak. Ügynök, vagy edző. Majd meglátjuk, hogyan alakul."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!