Taktikai mágnestábla: Manchester United 3-1 Burnley

Kedves Olvasó! Gyere, nézzük meg közösen mit láthattunk a Burnley elleni labdarúgó mérkőzés alkalmával.


Megmondom őszintén, nagyon nehéz most a Burnley elleni mérkőzéssel leülni és foglalkozni. Ez most nem annak köszönhető, hogy annyira rossz mérkőzés lett volna, sokkal inkább az európai csúcsfociban elszabadult darázsfészeknek. Itt van nekünk ez az új európai szuperliga avagy a nagy puccskísérlet az UEFA ellen.

 

2021 az európai szuperliga létrejöttének a dátuma, csak, hogy szokjuk egy kicsit. Nagyon sokrétű és komplex dolog ez, aminek nagyon sok mindenre lesz vagy lehet ráhatása, ha valóban létre fog jönni. Alapvégzettségem közgazdász, így kíváncsian várom több szempontból is mi lesz a történet vége. Én azt gondolom, hogy az UEFA-nak szüksége van a nagy vagy most már inkább giga klubokra, míg a kluboknak is szükségük van a nemzeti bajnokságokra és a bevételekre. Az biztos, hogy az emberek legdrágább "vagyona" a figyelme (erre épül a reklámipar, vagy a modellekkel reklámoztatott termékek világa a tv-ben, plakáton, Instagramon). Ez a téma most eladható. Nem kevés reklámot és kattintást generálva az internet világában. Csak az ilyen cikkeknek a megszületése óriási pénzeket mozgatnak meg világszinten kizárólag a kattintásokból kiindulva.

 

Mit érne a Premier League a BIG 6 nélkül? Mit érne a La Liga a 3 top csapat nélkül? Mit érne a Bajnokok ligája az idei évben négy elődöntőséből három nélkül? Mit érne ez a 12 csapat a nemzeti bajnokságok nélkül csak a Szuperligával? Ezek most azok a kérdések, amire nem sokára választ kapunk! Az új sorozat már augusztusban indul(na), szóval most hamar le kell szervezni a szponzorokat és a kereteket, valamint letolni mindenki torkán, akinek van érdekeltsége az európai fociban. Közben az UEFA 2024-től akarja a Bajnokok Ligája reformot teljesen más lépték mellett. Egy biztos, akármi is lesz a vége, szinte a szemünk előtt zajlik a futball történelme.

 

Nem hozott ekkora hírbombát magával, de a közelmúltban a holland és belga bajnokság tárgyalt arról, hogy közös bajnokságba olvadnak. Az indok: a sokkal versenyképesebb bajnokság létrejötte. A Nemzetek Ligájában kialakított A-D divízió már a divízió rendszerű foci előhírnöke volt néhány évvel ezelőtt. A legjobbak a legjobbak ellen elvet alkalmazza. Ugyanezt az elvet alkalmazzák egyébként nyugaton és világszinten az utánpótlásképzésben már U7-től kezdve. Az eredmény a végén? Világsztárok születése az utánpótlás műhelyekből.

 

Lényeg a lényeg, nagyon sokféleképpen körbe lehet járni ezt a témát. Rengetegen fognak felszólalni ellene és mellette. Valószínű ellene az elején többen. A megoldás pedig úgyis fogyasztóbarát kell, hogy legyen. Mert a legvégén az az érdeke mindenkinek, hogy a futballszurkoló elmenjen a stadionba (ha majd újra lehet) vagy leüljön otthon a TV elé és a futballt válassza, mint sportot, attól függetlenül, hogy Bajnokok Ligájának vagy Szuperligának hívják a sorozatot, amit néz.

 

Mert bizony a sportok között is óriási verseny van a fogyasztók figyelméért (a csatornák között pedig a közvetítésekért). Az emberek ingerküszöbe kitolódott, köszönhetően annak, hogy ma már Európában nincs olyan futballmérkőzés (kis túlzással), amit egy héten ne közvetítenének. Így bárki megteheti, hogy választhat hétről-hétre vagy napról-napra a saját ízlése szerint. Nem véletlen, hogy például a Forma 1-et is meg akarják reformálni. Egészen egyszerűen azt mondják, hogy az új generációk nem bírnak végignézni egy 90 perces futamot. Sőt a focinál is felrótták már ezt, hogy a mérkőzések alatt a mérkőzéssel kapcsolatos appok, híreket, tartalmakat gyártó csatornák jobban pörögnek. Mert mindenki kezében ott van a telefon és ha valami nem érdekes megy a tv-ben, akkor a fókusz más felé megy el. Ha pedig én vagy te nem a tv-t nézem, akkor hiába fizet oda a szponzor, mert nem látom a hirdetését.

 

A világ fejlődik, az emberek változnak, ezt is el kell fogadni. Szerintem a végén mindig a fogyasztó figyelmét fogják nézni! Érdekes játék lesz ez az európai csúcsfociban. Mindenesetre elindult most már végérvényesen valami, ami hozhat egyfajta fejlődést (és visszafejlődést?!) vagy egy még nagyobb szakadékot. A kérdés, hogy ez a modell mennyire fenntartható és kik azok a csapatok, akik részt akarnának venni benne. A végén pedig, hogy a fogyasztó torkán hogy lehet ezeket lenyomni. Mert papíron még mindig akkor a leggazdaságosabb bármilyen sportesemény, ha a néző kíváncsi rá, mert érdekes. Persze jelenleg a sztori még nagyon nem itt tart. Egyelőre egy Szuperliga névre keresztelt kupát is sokan a máglyán égetnék el a benne levő csapatokkal együtt.

 

Nehezen tudom elképzelni, hogy ne szülessen a két fél között valami köztes problémamegoldás. Nem hiszem, hogy az alapító csapatokat az 5. osztályig sorolnák vissza, ha a Szuperliga tényleg elindul majd a végén. Mert azzal rengeteg történelmet, játékost, mezeladást, jegyeladást, bérletest taszítanának a futball poklába. Egyelőre azonban nem látszódnak közeledni az álláspontok. Mindenki kiterített pár ászt a pakliból az asztalra, de biztosan maradtak még ütő lapok mind a két fél paklijában.

 

 

Sok szurkoló nem véletlenül szereti a Premier League-et, csak, hogy hőn szeretett csapatunknál maradjunk. Egyszerűen kiszámíthatatlanabb, mint a többi bajnokság. Nézzük meg a TOP 5 európai bajnokságot 2009/2010 óta kik nyerték meg.

 

Bundesliga: Bayern München (9x), Dortmund (2x)

Ligue 1: PSG (7x - utolsó 8 évben 7 alkalommal), Monaco (1x), Montpellier (1x), Lille (1x), Marseille (1x)

Serie A : Juventus (9x), Inter (1x), Milan (1x)

La Liga: Barcelona (7x), Real Madrid ( 3x), Atletico (1x)

Premier League: Manchester City (4x), Chelsea (3x) Manchester United (2x), Liverpool (1x), Leicester (1x)

 

Kiszámítható? A legerősebb öt bajnokságból jó pár ha úgy nézem, akkor igen. A kiszámítható érdekes? Hát jó kérdés, valószínűleg inkább nem, mint igen!

 

Bajnokok Ligája: Real Madrid (4x), FC Barcelona (2x), Bayern Müchen (2x), Chelsea (1x), Liverpool (1x), Inter (1x)

 

Ha megnézzük, hogy melyik sorozatot 2009/10 óta mennyi különböző csapat nyerte meg, akkor messze a Bajnokok Ligája a legkiszámíthatatlanabb a maga hat bajnokával. Mögötte a Premier League és a PSG pénzben történő megerősödése előtti korból maradandóan még a Ligue 1. Ma már a Ligue 1-t nem venném ide. Láthatjuk, hogy a bajnoki cím sorsa nagyon is kiszámítható. Így én azt gondolom, a megoldásnak aranyközépútnak kellene lennie. Meg kellene maradniuk a giga kluboknak a saját nemzeti bajnokságukban és egy jól átgondolt megreformált izgalmasabb Bajnokok Ligáját (vagy egyéb néven indított sorozatot) kellene az UEFA-val létrehozniuk. Utána pedig jöhet a pénz kérdés, ki mennyit és hány szeletet kap a tortából. Ki ne akarna ugyanannyi munkával több pénzt keresni? Valahogy így lehetnek ezzel most a giga klubjaink is..

 

Manchester United - Burnley

 

 

Solskjaer csütörtökön az Európa-ligában "pihentetett" csapatgerincet vissza is helyezte a kezdőbe. Azt gondolom, hogy a kezdő XI-t nagyon sokan fejből, 0 gondolkodással eltalálták volna. Pogba ismét a bal oldalon kapott szerepet a csapatban, egészen addig, amíg Fredet le nem kapta Ole a pályáról.

 

Az első percben kis híján sokkolta a Burnley a Unitedet és a szurkolókat. Amikor már azt hiszed, hogy a Lindelöf - AWB páros helyezkedésénél nem jöhet rosszabb egy jobbról érkező beadásnál, akkor Henderson emelte a tétet egy ordítóan rossz kijövetellel. Szóval lassan a Lindelöf - AWB - Henderson hármasról is elkezdhetünk jeleneteket vágni.

 

 

A gólt végül les miatt annulálták. Nem akarom ismét kipécézni ezt a védekezési dolgot, viszont nézzük meg a Burnley legnagyobb helyzetei miből adódtak a mérkőzésen.

 

3. perc: Egy Burnley beadás ismét Lindelöf mögötti területre érkezik, ezúttal a másik oldalról. Résen volt a svéd, az utolsó pillanatban nagyot mentett, az első perc után ismét Wood volt a címzett.

 

 

31. perc: Ismét jobb oldalról érkezik a beadás, kísértetiesen hasonlóan, mint az első percben. Ezúttal is Wood a címzett és most is el tudja fejelni a csatár Maguire és Lindelöf között.

 

 

42. perc: Rögzített helyzet utáni beadás érkezik jobb oldalról. A tizenhatos előterében ismét elveszít a United egy fejpárbajt, így a labda Wood elé kerül. Nem sikerült neki kaput találnia.

 

 

Ezek után a jelenetsorok után meglepő volt esetleg bárkinek, hogy a Burnley egyetlen gólja egy rögzített helyzet után született?

 

 

A Burnley labda nélküli játéka egyébként a 4-4-2 és 4-4-1-1 variációit váltogatta. Mikor Ole a második félidőben felismerte, hogy a Fred - McTominay páros közül elég egy brusztolós kvk a csapatban, Pogbát szépen hátrébb is tolta egy sorral.

 

 

Szerencsére a tegnapi napon a Unitedet megoldhatatlan feladat elé nem állította a vendég csapat. Sok helyzetet dolgozott ki a hazai gárda, azonban elöl nagyon pontatlanok voltak. Wan-Bissaka bátrabb játékát remek volt nézni az első félidő elején. Két olyan támadásból is gól született kis híján, amiben oroszlán szerepet vállalt. Remekül lépett be mind a két alkalommal a támadásba, bátran tört be a tizenhatoson belülre.

 

 

A 10. percben remekül adta be a labdát, amiből Pogba majdnem sikeresen gólt fejelt.

 

 

Erre a bátor AWB-re nagyon nagy szükség lenne a jövőben is. Itt is remekül tört be a tizenhatoson belülre.

 

 

Hazai gólra a második félidő elejéig kellett várni, ekkor Greenwood köszönt be a Burnley kapujába. Már az első félidőben is érett a United vezetése. Főként a Burnley védelme szélén tudott a United gólhelyzetbe kerülni, de gyakoriak voltak a remek súlypont áthelyezések is. Nézzünk is meg erre egy példát:

 

Fernandes emeli át a labdát Rashford irányába, aki remekül centerez középre. Greenwood pedig nem tudja bekotorni a labdát egészen közelről a Burnley kapujába.

 

 

A második félidő elején nézzük meg, hogy sikerült mégis csak Greenwoodnak feltörnie a Burnley védekezését. Rashford húzott el a bal oldalon a labdával, Shaw pedig remekül csinál egy mögé kerülést ezzel passzopciót nyújtva Rashfordnak. Középen érkezik Fernandes, aki remekül lépi át a labdát. Greenwood előtt így egy ajtó-ablak helyzet adódik pár beugró babával, akiket egy mesterlövész nem talál el.

 

 

Sokáig tartotta magát a Burnley, igazán nagy helyzetet nem is nagyon tudott a hazai csapat kialakítani. Ismét a bal szélen való elfutás után Shaw adta be középre a labdát, amiből a beadás végén Fernandes veszélyeztetett fejjel.

 

 

Végezetül pedig a 84. percben Greenwood tudta feltörni a Burnley védekezésének átkát. Egészen egyszerűen gondolt egyet, amikor megkapta a szélen a labdát, 1v1-ben a balossal kihúzta takarásból és lesz, ami lesz alapon belőtte a sűrűjébe. Csillag születik? Greenwood jelenthet megoldást a jobb szélen hosszútávon? Vagy maradjon ő csak a csatárposzton? Pogba remekül vezényelte le a gól előtt a súlypont áthelyezést ismét. Én a francia játékából leginkább ezeket a súlypont áthelyezéseket kedvelem, bevallom őszintén.

 

 

A mérkőzés végén még láthattunk egy kis Van de Beek varázslatot is. Először egy szép mozdulattal tálalt csapattársa elé a tizenhatoson belül.

 

 

Később pedig már a gólpassz is összejött neki. Rendkívül önzetlen volt Cavanival szemben.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A végén simán intézte el a Manchester United a Burnley csapatát. Aki csak az eredményt nézi meg, azt fogja mondani, hogy tükörsima hazai győzelem. Pedig a játék képe egészen a 84. percben közelebb állt a döntetlenhez.

 

 

Az utolsó pár percben azonban a United megérdemelten kerekedett felül a hősiesen harcoló ellenfelén. Solskjaer újabb lépést tett a TOP 4 és a bajnoki cím megnehezítése irányába. Most nehéz lenne azt írni, hogy a jövő évi Bajnokok Ligája miatt mennyire fontos a TOP 4, mert jelen állás szerint ott biztosan nem indul hőn szeretett csapatunk! Folytatás vasárnap a Leeds vendégeként (ha addig nem függesztik fel az európai focit teljesen) vasárnap 15:00-tól.

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Bármiféle észrevételedet várom a kommentszekcióban!

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/teams/21

https://understat.com/match/14751


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!