Taktikai mágnestábla: Leeds United 0-0 Manchester United

Kedves Olvasó! Visszatértünk a normál kerékvágásba a Szuperliga dráma után. Nézzük meg milyen taktikai csatát hozott Bielsa és Solskjaer ütközete.


Ki ne emlékezne még az őszi 6-2-es győzelemmel véget ért mérkőzésre? Gondolom sokan reménykedtek egy hasonlóan gólzáporos forgatókönyvben. Nos, úgy látszik ez a párharc erre az évre 8 gólt tartogatott, azt is mind ellőtték a csapatok az Old Traffordon. Az xG mutató (vagy ahogy egyik barátom hívja, "izgi" mutató, mert szerinte sokan ezzel azonosítják, hogy mennyire volt izgalmas egy mérkőzés) alapján a matematikai modelleknek köszönhetően egy tökéletes világban az eredmény 0-1 lett volna. Azonban tudjuk, hogy ez csak egy irányadó mutató, a legtöbbször a pályán dőlnek el a dolgok szerencsére.

 

 

Felállások: 4-3-3 vs 4-2-3-1

 

 

Taktikailag Bielsaról tudjuk, hogy nagyon hasonlóan képzeli el a támadójátékot, mint Pep Guardiola. Nála is fontos szerepet játszik a védekező középpályás, mondhatjuk, hogy az a csapat kulcsposztja, elöl igyekeznek kiszolgálni a 9-est, azaz a csatárt, a szélsők mellett pedig a két támadó középpályás is támadja az ellenfél védelmi vonalát. Solskjaertól a hagyományos 4-2-3-1-et láthattuk tegnap. McTominay és Fred kezdett ezúttal és Daniel James is bekerült a kezdőbe. Pogba kapott egy kis pihenőt, vélhetően az Európa-liga elődöntő miatt. De Gea végleg elvesztette az első számú kapus posztot, valószínűsíthetően távozni is fog a nyáron. Megsüvegelendő tény, hogy a tizenegy kezdő játékosból 6 angol kapott lehetőséget, az átlagéletkor pedig 24,9 év volt, ami alacsonynak mondható. United way?

 

Összehasonlításképp a City és a Spurs 28 év átlag életkorú csapatot küldött pályára a Ligakupa döntőben. A Liverpool 27,2, Chelsea 27,7, Arsenal 25,3, Everton 27,5 átlagéletkort tudott felmutatni a mostani hétvégén a kezdő csapatok kijelölésénél. Ezzel az adattal arra szeretnék rávilágítani, hogy egy fajta generációváltás is történt idén a Manchester Unitednél. A rutinos játékosok szépen lassan eltűntek a kezdőcsapatból, a helyüket pedig fiatalok vették át, ahogy ezt láthattuk De Gea esetében is. A jövő Manchester vörös felén épül?

 

Az őszi mérkőzés emlékezetes módon kezdődött, hiszen már a 3. percben 2-0-ra vezetett a Manchester United. Solskjaer azon a mérkőzésen egyértelműen meg tudta lepni Bielsat. Az őszi és a mostani mérkőzés kulcspárharca a Bruno Fernandes - Kalvin Phillips volt. Phillips az ősszel és most is azt a feladatot kapta, hogy árnyékként kövesse Fernandest mindenhova.

 

Ha a mostani mérkőzésen egymásra raknánk a két csapat játékosainak átlagos pozícióját, akkor azt láthatnánk, hogy Phillips (narancs 23) és Fernandes (kék 18) karikája ugyanoda esne.

 

 

Miért fontos ez? Mert ősszel a Leeds ezen a párharcon bukott el, kisarkítva a dolgokat. Az első gól előtt Phillips elfutotta a területet, amikor az MU pedig labdát szerzett, akkor Fernandes őrizet nélkül maradt, így gond nélkül osztotta ki a gólpasszát McTominay-nek.

 

 

 

A második gól előtt is Fernandes takarította el az útból a védekező középpályást csupán a mozgásával, így McTominay ismét meg tudta futni lendületből a területet.

 

 

Visszatérve a mostani mérkőzéshez: a két játékos ismét nagyon nagy csatát vívott egymással. Ezúttal azonban azt lehet mondani, hogy az angol középpályás jött ki belőle győztesen. Érdekes, hogy mind a ketten szinte ugyanannyiszor tudtak labdába érni és a passzpontosságuk is nagyon hasonló.

 

 

Leeds labdakihozataloknál, amikor Phillips megkapta a labdát, Fernandes azonnal nyomást adott rá. Majd amikor a labda átkerült az ellentétes oldalra, "kéz a kézben" követték egymás mozgását, egy pillanatra sem szem elől veszítve a másikat.

 

 

Leeds labdaszerzések utáni átmenetek során is nagyon fontos szerepe volt a védekező középpályásnak. A következő példában azt láthatjuk, ahogy elcsípi a Fernandes irányába tartó labdát és szinte egyből az egész csapat ellentétes irányú mozgást vesz fel. Csak Fred becsúszásának volt köszönhető, hogy Bamford nem tudott kiugrani az ellentámadásban.

 

 

A vendég csapat támadásépítésénél is megfigyelhető volt a Phillips - Fernandes páros. Mikor futnak előre felé, akkor olyannak tűntek, mint egy FIFA játék korábbi verziója, amikor még a játékosok szinte teljesen ugyanúgy mozogtak.

 

 

Azért tartottam fontosnak a kettejük kapcsolatát kiemelni, mert Fernandes képviselte a tegnapi napon a középpályán a kreativitást, köszönhetően Pogba hiányzásának. Ez egészen addig nem is változott, amíg a francia a 76. percben James helyére be nem szállt a játékba. Bielsa és Phillips is sokat tanult az első mérkőzésből, hiszen nem követték el ugyanazokat a hibákat. Fernandes tegnap végül öt lövésig jutott, amelyeknek pontos helyét és értékét a lenti képen olvashatod.

 

 

Solskjaer terve

 

A Manchester United támadójátékából ezúttal megpróbálom az egyik leglátványosabbat és tudatosabbat kiemelni. Ismét csak előhúznám az általam már többször emlegetett idegennyelvű cikket, ami Solskjaer elképzeléseit mutatja be a Moldenal és az MU-nál.

 

A norvég menedzser a hátulról való építkezéshez több variációt is használ. Az egyik ilyen direktebb módszer, amikor a középső védő átíveli a mezőnyjátékosokon célzottan a szélső vagy a csatár irányába a játékszert.

 

 

A főszerepben ezúttal Lindelöf és Rashford kapcsolata volt ezen a mérkőzésen.

 

Szituáció 1:

 

 

Szituáció 2:

 

 

Szituáció 3:

 

 

Látható a három GIF-en az elv a gyakorlatban is, amelyet a taktikai képekről leolvashatunk. Látszik, hogy a mérkőzés elején volt ez a terv a legveszélyesebb, azonban a második, harmadik próbálkozást már nem tudta a csapat eladni. Ezért is kellene több jól átgondolt és begyakorolt figura, mert ha csak egyet vagy kettőt erőltetnek, akkor könnyen kiszámíthatóvá válik.

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Nagyon küzdelmes mérkőzést láthatott, aki ezt a programot választotta vasárnap délutánra. Összesen öt sárga lapot hozott a mérkőzés (négy Leeds és egy Man Utd).

 

A vendég együttes kisebb szerencsével vagy jobb koncentráltsággal megnyerhette volna a találkozót. Azonban a mérkőzésről sok mindent elárul, hogy Bruno Fernandes körülbelül a tizenegyes pontról eleresztett lövésén kívül, inkább a rögzített szituációk után tudott a vendég csapat veszélyeztetni.

 

A top 4-ért folyó küzdelemben remekül jött ez az egy pont. A Szuperligának annyi jó hozadéka mindenképp volt, hogy az MU még a bejelentés előtt játszott múlt vasárnap és nyert is, míg a riválisok közül a Chelsea és a Liverpool figyelmét is el tudta terelni a Szuperliga terv és hullajtották a pontokat (no meg, hogy Woodward távozik). Csütörtökön érkezik az Európa-liga elődöntő, izgalmas összecsapás várható.

 

A Premier League tabellája jelenleg így áll. Ma este játszik a Leicester City, várhatóan nem okoz nekik gondot a Crystal Palace legyőzése. Tőlük függetlenül a Chelsea, West Ham, Spurs, Everton és a Liverpool is tisztes távolságban követik Solskjaer csapatát. A Premier League következő fordulójában Manchester United - Liverpool összecsapást rendeznek jövő vasárnap. Mondanom sem kell, hogy Klopp csapatának mennyire fontos mérkőzés lesz az. Amennyiben a United nem kap ki a Liverpooltól, akkor matematikailag sem előzheti már meg Klopp csapata őket, hiszen jelenleg 13 egység van a két együttes között és ha lejátsszák azt a mérkőzést, akkor már csak négy forduló marad hátra a bajnokságból, itt pedig maximum 12 pontot lehet gyűjteni. Itt az idő megfricskázni a riválist?

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem ezúttal is meg vagy elégedve a Taktikai Mágnestáblával! Bármilyen véleményed van, nyugodtan írd le nekünk a kommentszekcióban.

 

Itt a lehetőséged most adni nekem egy feedbacket. Ehhez nincs más teendőd, mint a www.menti.com oldalon a következő kód beírása után válaszolni két egyszerű kérdésre. Amennyiben mindenki a kommenteknél megszokott normális hangnemet (kerüli a vulgáris kifejezéseket) üti meg, akkor a válaszokat a Liverpool elleni mérkőzés után változtatás nélkül közlöm veletek! :) A kitöltés név nélküli, csak az eredményét fogom / fogjátok látni, azt, hogy ki mit írt, azt nem.

 

Szavazni, véleményt nyilvánítani itt tudsz! 

Első kérdés:

kód:

 

LINK

 

Második kérdés:

kód:
 

LINK

 

Sok sikert!

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/matches/1725119

https://understat.com/match/14758

https://www.whoscored.com/Matches/1485544/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Leeds-Manchester-United

https://www.sofascore.com/tournament/football/england/premier-league/17


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!