Ördögfiókák: Szaszabi29

Az Ördögfiókák rovatunk kicsit rendhagyó részével zárjuk a 2020/21-es szezont, mivel mostani beszélgetőpartnerem Szaszabi29, aki a Taktikai mágnestábla rovatunk atyja.


Veled, illetve gondolataiddal általában nem a kommentek között, hanem a Taktikai Mágnestábla rovat böngészése közben találkozhatnak az olvasók. Honnan és mikor jött az ötlet, hogy indítanál egy ilyen témájú cikksorozatot?

 

Köszöntök minden kedves Olvasót! Elöljáróban leszögezném, hogy szeretek beszélni, így nem kizárt, hogy hosszabb lesz az interjú, mint vártad. (nevet)

 

Jó pár éve a sportszakmában dolgozom. A COVID-nak köszönhetően nem kell bemutatni, de tavaly tavasszal leállt a komplett sportélet idehaza is, így hirtelen nagy mennyiségű szabadidővel lettem megáldva én is. Alapvetően olyan ember vagyok, aki szereti magát új dolgokban kipróbálni. (Ez főleg igaz a sportra.) A COVID előtt épp egy edzőképzésen kaptunk hasonló házi feladatot, csak ott egy utánpótlás válogatott mérkőzésről kellett meghatározott szempontok szerint anyagot gyártani. Bevallom, hogy ott találkoztam ezzel a formátummal először és nagyon megtetszett. Mondjuk a házimat is pozitívan értékelték akkor. Így, amikor a home office és leálló világ miatt már nagyon nyomott a négy fal, akkor gondolkoztam, milyen hasznos dologgal tudnám úgy eltölteni az időt, amiből én is tanulhatok, profitálhatok.

 

Kapóra jött, hogy a United győztesen ment bele a COVID leállásba, pont a City ellen. Arra gondoltam, hogy arról lehetne jót írni, hiszen rangadó volt, ráadásul győztes. Korábban egy másik oldalnak egy cikk erejéig gyártottam hasonló tartalmat, de akkor egyik fél irányából sem mutatkozott sok hajlandóság a folytatásra. A Fanatics-ot régóta követem, még közös meccsnézésen is voltam a fővárosban, amikor még szerveztek. Gondoltam mégis csak a legnagyobb Manchester United oldal, beküldöm az anyagom, hátha tetszik nekik és megüti az elvárt színvonalat. Mivel követtem a cikkeket, rovatokat, így láttam, hogy ilyen tartalmat jelenleg nem gyárt senki, így az unalmat és a felesleges szabadidőt valami számomra élvezetesre fordítottam.

 

Bevallom először én egy cikkre terveztem az elején. Aztán annyira pozitív lett a fogadtatás az olvasók és a szerkesztőség részéről is, hogy gyorsan kitaláltuk, hogy lehetne ebből valami állandó dolgot varázsolni. Azóta sem bántam meg, hogy hallgattam a biztató szavakra. Megtiszteltetésnek tartom, hogy láttak bennem a Fanatics-on fantáziát.

 

Mint magánember mivel foglalkozol, mióta és hol? Van párhuzam a munkád és a ManUtdFanatics.hu-n futó sorozatod között? Találkozhatnak veled vagy a munkáddal más fórumon is az olvasók?

 

Mint magánember is a sportban dolgozom. Viszont én a munkában hiszek, nem a papírban. Legalábbis ezt már megtanultam az egyelőre rövid pályafutásom során. Érdekes egyébként, hogy te is rögtön a második kérdésnél ezt kérdezed. Mert az első cikkek alkalmával nagyon hamar és többször feljött ez a kérdés. Nem ezért szeretnék hitelesnek tűnni, sokkal inkább, mert olyan tartalmat gyártok, amit szeretnek olvasni. Annyit szeretnék elárulni, hogy kicsivel több, mint 3 éve a honi labdarúgó szövetség alkalmazottja vagyok.

 

 

Jelenleg szakmai területen tevékenykedem. Rendelkezem edzői képesítésekkel is. (Mert bizony már ezt is kérdezték) Alapvetően egyébként közgazdász a végzettségem. Még a sportközgazdász MSc-t nem raktam le mellé, sőt el sem kezdtem, mert nem volt rá időm. Viszont remélem, hogy a jövőben még az is összejöhet. De a szemlélet, amit képviselek, az sokkal közelebb van a sportközgazdászhoz, még ha hivatalosan nem is hívhatom így magam, mint egy száraz pénzügyi dolgozóhoz. Örömmel olvastam Ferguson könyvében, hogy neki régen nem adatott meg, hogy közgazdaságtant tanuljon és mennyi mindent magától kellett megtanulnia. Plusz ugye sokat járt ő is Amerikába fiatal tanuló közgazdászoknak előadni a Manchester Unitedről. Sajnos nem ott hallgattam a képzést, Magyarországra nem jött. Pedig beültem volna hozzá egy két előadásra. A mai labdarúgásban én úgy gondolom számomra sem jön rosszul, hogy nemcsak edzői tudással rendelkezem, hanem egy erős átfogó gazdaságival is.

 

A cikkekből az derül ki, hogy számodra az ilyen elemzések nem pusztán munkát jelentenek, hanem egyfajta hobbit, vagy akár „szerelmet” is. A soraidból legalább is az jön át, hogy Te élvezettel csinálod, amit csinálsz. Valóban így van?

 

Ezt a barátnőmtől szoktam megkapni, mármint a szerelem dolgot. Mindig azt mondja, hogy neki/róla nem írok olyan szépeket, mint a Manchester Unitedről. Mindezt azért, mert az egyik cikket úgy kezdtem, hogy az Old Traffordon megcsillanó napsugár… vagy valami ilyesmit írtam akkor. Persze a végén mindig nevetünk rajta, és sokat támogat.

 

Egyébként nekem ez az egész abszolút hobbi. Nekem ez ad egy olyan flow érzést, aktív kikapcsolódást, amit másoknak más tevékenység. Leül az ember foglalkozni a mérkőzésekkel és hopp elrepült 1-2 óra. Gondolom sokan vannak úgy, ha nem mindenki, hogy egész nap ott van a telefon a kezünkben a környékünkön. Akármit csinálok 30 perc alatt biztos, hogy valamiért hozzányúlok. Mert pittyeg, rezeg, csörög, villog, az arcomba tolja magát, hogy foglalkozzak vele. Nos, amikor leülök egy ilyen cikket megírni az (sajnos) nem 10-20 perc. Viszont van, hogy ha megtehetem és nem hívnak, akkor akár órákig a telefonomhoz sem nyúlok. Szabadjára engedem a gondolatokat, plusz keresem a mérkőzés alatt készített feljegyzéseimet.

 

Rengeteg kutatómunkával, utánajárással lehet ilyen alapos és érdekes saját anyagokat készíteni. Mennyire nehéz összeegyeztetni ezt a magánélettel, munkával?

 

Alapvetően én már körülbelül 8-10 éves korom óta követem a Premier League-et. Gyakorlatilag amióta van kábel TV Magyarországon a szüleimet addig nyüstöltem amíg nálunk is lett. Ráadásul mindig olyan szolgáltatóhoz mentünk, ami a Premier League-et közvetítette. Szóval, ha lehet így mondani, aki velem akar lenni az nagyjából tudja, hogy ez a csomag része.

 

Azért azt nem mondom, hogy a túlzott foci fogyasztás nem hozott elő konfliktust a magánéletemben soha. Sokszor megkaptam már a családtól, hogy minek nézek ennyi mérkőzést. Bevallom, ha van időm, akkor más mérkőzéseket is előszeretettel megnézek. Ebben mondjuk a felnőtt élet nem túl támogató, így maradnak többnyire az összefoglalók. A barátnőm szerencsére támogat ebben a témakörben, talán csak 4-5 alkalommal kérdezte meg, hogy "Ma is cikket írsz? De hát most karácsony van..." De ezeket elrendeztük eddig is.

 

 

De válaszolva a kérdésedre: Nehéz összeegyeztetni a magánélettel és a munkával. Az idei évben kapóra jött a COVID nyújtotta lehetőség, ha lehet így fogalmazni egy világjárvány hozadékával kapcsolatban. Nekem is átalakult az életem és a munkahelyi szokásaim is. Általában már a mérkőzések után neki szoktam állni a cikk vázát elkészíteni, mert mindent a szabadidőmben csinálok. A jövő jó kérdés, mert nem is olyan rég egy új projektbe és területbe kerültem bele a munkahelyemen, ami sokkal több időt fog tőlem is elvenni, mint az eddigi munkám. Ráadásul a világ is egyre jobban kerül vissza a régi, számomra is felettébb elfoglalt vágányba.

 

Az biztos, hogy a jövő az egy új Fanatics-es Taktikai Mágnestábla Instagram oldalban lenne, vagy egy YouTube csatornában. Gondolkoztunk már a podcast lehetőségekben is, az nekem sem venne el annyi időt az életemből, mint egy cikk írása. Szóval kedves Olvasó, nyugodtan írd meg a cikk alatt, hogy milyen tartalmakra lennél vevő a jövőben.

 

Szoktad olvasni a kommentszekciót a cikkeid alatt? Esetleg előfordult már, hogy egy-egy észrevétel, vagy ötlet megragadt benned és felhasználtad a későbbiekben?

 

Természetesen! Sőt, válaszolni is szoktam! Visszakanyarodok egy kicsit az előző kérdés végén befejezett gondolatmenethez. Az első cikkem óta a rovat is rengeteg fejlődésen ment át. Amikor elkezdtem, akkor paintben szerkesztettem meg a nem túl jó minőségű képeimet. Azóta több ötletet is adtak az olvasók, hogy nekik mi tetszene. Szóval a rovat is folyamatosan fejlődött.

 

Volt egy ilyen paintes korszak, aztán kicsit letisztultabbak, rövidebbek lettek a cikkek és más képszerkesztést is használtam. Utána érkeztek a GIF-ek, azt is az egyik olvasó írta: Neki tetszenek a képek, de milyen jó lenne egy támadást mozgóképen végig nézni, nem 4-6 képen végigvágva! És teljesen igaza volt! Szóval az egyik főszerkesztővel, nem tudom, hogy mondhatom-e a nevét, elkezdtünk azon agyalni, hogy lehet a GIF-eket megoldani. Végül harmadik opcióval, de sikerült.

 

A legutóbb pedig az élő szavazást próbálgattam, ahol meglepően sok visszajelzés jött. Minden kérdésre igyekszem is válaszolni a kommentszekcióban. Ebben az évben egyébként nagyjából 3 naponta mérkőzést játszott a United. Így a cikkek is záporoztak. Sajnálom, ha valaki nem kapott választ és azért nem írt többet. De én igyekeztem mindenkinek válaszolni. A jövőben is így lesz az én oldalamról! Szóval kérdezzetek bátran!

 

Mióta és miért Manchester United? Mi volt a legnagyobb, legmeghatározóbb élményed a Vörös Ördögökkel kapcsolatban?

 

Kisgyermekként 8 évesen még sok minden befolyásol. Ezért is jó, ha minél többen viszik ki a kisgyerekeket a stadionokba. Nem tudni, hogy kinek mi lesz a meghatározó élménye. Engem egy este varázsolt át Vörös Ördöggé. 1999.05.26., a mágikus este, gondolom nem kell bemutatni. Igazából a döntő előtti hétvégén az Eurosporton csináltak egy nagyon érdekes összefoglalót. Út a Camp Nouba névvel. Előtte még nem láttam ilyet, így megnéztem. Az összes mérkőzés góljait leadták.

 

Valamiért a Uniteddel szimpatizáltam, azt hiszem tetszett a címerben a hajó és az ördög. Tetszettek a gólok, amiket rúgtak és akkor még nem tudtam, hogy ők eljutnak-e a döntőig. Más világot éltünk és talán a mostani 8 évesek már tájékozottabbak, mint én akkor 99’-ben. Emlékszem, hogy azt játszottam, hogy nekik szurkolok. A végén pedig csodálkoztam, hogy jéé, döntőbe jutott a csapat, akinek szurkoltam.

 

 

Akkoriban még szerda este játszották a Bajnokok Ligája döntőt. Nekem pedig sosem engedték, hogy végignézzek egy mérkőzést a reggeli korai kelés miatt. Itt azonban addig hisztiztem, amíg ez lett az első mérkőzés, amit élőben végignézhettem. Végtére is a ,,kedvenc” csapatom bejutott a döntőbe. Mondanom sem kell ez kisgyermekként milyen meghatározó élményt adott. Amikor a 89. percben még sírsz félig a takaróba bújva, majd jön az a 2 perc. Kész, végem van, ráz a hideg most is.

 

Egyébként az annyira beleégett az agyamba, hogy ha a YouTube-on végignézem, akár a mai nap is, ugyanúgy ki tud rázni a hideg, mint akkor. Hasonlót a moszkvai BL döntő alkalmával éreztem, amikor John Terry elcsúszott. Akkor már idősebb voltam és fociztam, fel voltam készülve mit kapok másnap a csapattársaktól. Aztán jött a fordulat ott is.

 

Mivel még nem jutottam el az Old Traffordra, így nekem ez a két eset a legmeghatározóbb. Mondhatnám még Veszprém megyei származással a ZTE – Manchester United 1-0-t. Na akkor gondban voltam, mert örültem a magyar csapat sikerének, de azt a zrikát amit én kaptam a csapattársaktól az lerántott a földre. Még mindig a fülemben van a rigmus "Veron zokog, Beckham sír…" szerencsére már nem tudom, hogy folytatódott.

 

Sikerült esetleg élőben is elmenned egy United mérkőzésre? Ha igen, akkor milyen élményeid, emlékeid vannak róla?

 

Az előbb ezt a kérdésed sikeresen megválaszoltam. (nevet) Nem jutottam még el, de tervben van egy kirándulás az Old Traffordra. Egyszer eltöltöttem 10 napot Angliában, de akkor csak Londonban voltam, nem Manchesterben. Jöhetne a United is gyakrabban Magyarországra. Mondjuk, ha lehet, ne az új sorozatban, a Konferencia Ligában.

 

Végezetül, röviden összefoglalva, miként értékeled a most lezárult szezont és mit vársz a következőtől?

 

Felemás év volt az idei. Ha azt nézem, hogy simán befutott a csapat a Bajnokok Ligája indulást jelentő második helyre, akkor sikeres. Ha az érem azon oldalát nézem, hogy sorozatban negyedik év, amikor nem szerez trófeát a csapat, akkor csalódás. Azt hiszem csak úgy, mint sokan, én is el voltam a Ferguson korszak alatt kényeztetve. Gyakorlatilag 99’ óta úgy nőttem fel, hogy 2013-ig szinte minden évben esett le valami trófea a Unitednek. Már szinte válogattam, hogy melyik kupának örülnék, ha megnyerné a csapat idén. Mert, hogy valami lesz az év végén, az biztos volt. Még ha csak az egy Ligakupa is, de volt.

 

Az utóbbi időben pedig már annak tapsolok, ha simán meg van a Top 4. Persze változik a világ is, elképesztően erősödik a Premier League. Régen Top 4 volt, most Top 6, aztán mindig van 1-2 csapat, aki ott toporzékol az európai kupaindulást jelentő helyeken úgy, hogy még a Top 6-hoz sem tartozik. Ráadásul a középcsapatok is megerősödtek gazdaságilag.

 

Régen a Top 4 le tudta rabolni a kicsiket. El tudta hozni a jó játékosokat. Manapság már nincs szüksége a kisebb kluboknak a nagyobbak pénzére. Azt hiszem 10-15 évvel ezelőtt egy Grealish már rég Top 4-es csapatban lett volna. Szóval lehet a szezont eredményesség terén értékelni és lehet mutatott játék terén. Solskjaerban én azt szeretem, hogy nagyon jó légkört varázsol a csapat körül. Nézz meg egy YouTube-ra feltöltött edzést, mindenki mosolyog. A játékelképzelés már nem annyira az én szívem csücske. Ő egy direktebb stílust erőltet, mint amit én szeretek. Jó edzőnek tartom, de azt nem tudom eldönteni, hogy a legmagasabb szintre való top edző-e?!

 

A jövő év? Solskjaernak vízválasztó lesz! 2018-tól a United edzője, szóval 2021/22-ben már illene valamit letenni az asztalra. Ha a nyáron elkölt(het) 200-300 millió fontot, azzal csak rajta lesz nagyobb nyomás. Hiszen a tulajok joggal mondhatják, hogy mi adtunk pénzt, hoznod kellene a sikereket. Nagyon bízom egy kiugró sikerben, de a bajnokságban nehéz lesz a City, Pool duóval felvenni a versenyt. A Bajnokok Ligájában pedig illene továbbmenni a csoportból legalább. A többi már a sorsoláson is múlik. Majdnem sikerült röviden összefoglalnom.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!