Ole interjúja a felkészülési időszakról

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzsere beszélt a felkészülési időszakra vonatkozó terveiről, melyek alapján jelenleg is folyik a munka Carringtonban, a 2021/22-es szezont megelőzően.


A Premier League augusztus 14-én kezdődik a Vörös ördögök számára a Leeds United ellen, ám előtte még több érdekes barátságos találkozó vár a norvég menedzser csapatára, mely mérkőzéseket az MUTV-n keresztül élőben is nézni lehet majd.

 

Gemma Thompsonnal folytatott beszélgetése során Solskjaer beszélt a közelgő felkészülési mérkőzésekről, illetve számos más dologról is, többek között az angolok Eb szerepléséről, az új stábtagról, a játékosok pihenőjéről és a siker eléréséhez szükséges változásokról. A menedzser ráadásul annak tudatában, hogy már teltházas mérkőzéseket lehet majd rendezni Angliában kitért arra is, hogy a Manchester United szurkolókkal, illetve szurkolók nélkül két különböző dolog.

 

Az angolok számára kiábrándító volt az Európa-bajnokság döntője Olaszország ellen. Hol nézted és mit gondolsz róla?

"Otthon voltam. Nyilvánvalóan tudjuk, hogy milyen érzés ez most az ország számára. Egyetlen lövés hatással van egy egész ország hangulatára. Egy mérkőzésen sok minden történhet és Olaszország tette amit kellett, ám a büntetőknél bármi előfordulhat és ezt mi is megtapasztaltuk az Európa-liga fináléjában. Nehéz ez, főleg a srácok számára, de a foci néha ilyen. Le kell küzdeni a csalódottságot és továbbmenni. Tudom, hogy az egész országban nagyszerű volt a hangulat a döntő miatt és megértem, hogy csalódottak."

 

Azoknak a játékosoknak, akik kihagyták a büntetőket most vissza kell térniük majd a klubjaikba és tanulniuk kell az esetből?

"Igen, így van. Viszont nem szabad elfelejteni azt, hogy ha vállalod azt, hogy büntetőt lősz, akkor szerintem már győztes vagy. Az a játékos aki vállalja ezt az tisztában van azzal, hogy mekkora felelősség van a vállán, ellenben számos más játékos pedig inkább kibújna ez alól. Szóval szerintem nagyszerű jellemre vall, ha valaki kiáll és vállalja azt, hogy elvégez egy tizenegyest, hiszen az illető tisztában van a következményekkel is. Lehet, hogy odaállsz és te leszel a hős, akire szükség van és a foci ilyen, tanulni kell ezekből az esetekből. Szerencsére ennél a klubnál nem nagyon találkoztam olyan emberrel, aki ne vállalta volna a felelősséget és tudom, hogy bár most kudarcot vallott, de Marcus a következő adandó alkalommal ismét jelentkezni fog, ha büntetőt kell rúgni és talpra áll."

 

Nem mehetünk el szó nélkül Luke Shaw gólja mellett sem. Micsoda gól volt.

"Nagyon örülök, hogy betalált. Csak lestem, hogy mi folyik itt. Tőle indult a támadás és ő is fejezte be. Mi is mindig biztatjuk, hogy menjen nyugodtan előre a támadó harmadba. Tudjuk, hogy mennyire tehetséges és remekül eltalálta a labdát. Figyelt mindenre, a lábára, a labdára, a kapura és így nem lőtte mellé. Igazi foci volt a javából és Luke megérdemelte ezt a gólt. Óriási dolog és szerencsések vagyunk, hogy nálunk játszik."

 

A játékosok egy része nagyjából egy hete visszatért Manchesterbe. Mi történik ilyenkor?

"Nos, az előszezon mindig az újrakezdést jelenti és a lehetőséget, hogy a játékosok bizonyítani tudjanak. A csapat kimerült az előző szezonban és vannak akik még csak most mennek el nyaralni. Ez viszont lehetőséget teremt a fiataloknak, hogy megmutassák magukat és együtt edzenek olyan kiváló felnőtt játékosokkal, mint Nemanja Matic, Juan Mata, de mondhatnám Lee Grant és Tom Heaton nevét is. Mellettük pedig itt van Mason, Axel és Aaron is, akik rengeteget segítenek ezeknek a srácoknak és jó lehetőség ez számukra."

 

 

A stábba is érkezett új tag. Elárulnál róla néhány dolgot?

"Szerencsénkre sikerült meggyőznünk Eric Ramsay-t, hogy csatlakozzon az ország és a világ legjobb klubjához. Nagyon magas kvalitásokkal rendelkező edző, aki egyénileg fog foglalkozni a játékosokkal, valamint a pontrúgások fejlesztésében is segítségünkre lesz. Nagyon izgatottak vagyunk, mert ő egy fiatal, friss ember, aki új ötleteket hoz magával. Rendkívül innovatív edzőnek ismertük meg korábban. Kieran régóta ismeri őt még Loughboroughból, így pláne elégedettek vagyunk az érkezésével."

 

Láttunk pár fiatal játékost már, akik csatlakoztak most a felnőtt csapathoz és hallottunk arról is, hogy kölcsönszerződések is alakulnak.

"Igen. Még hat hetünk van a bajnokság kezdetéig nagyjából és készülünk minden nap. A legésszerűbb dolog az volt, ha idén az Egyesült Királyságon belül maradunk. Így nem kell azzal foglalkozni, hogy adott ország, piros, zöld, vagy épp borostyán színű. Sajnos most ez a világ rendje. A fiatalok biztos, hogy részesei lesznek a Derby elleni meccsünknek és utána is lesz még néhány barátságos mérkőzésünk, amelyeken lehetőséghez juthatnak. A felnőtt csapat játékosai is szépen, fokozatosan vissza fognak térni, de addig is a fiatalok belekóstolhatnak a felnőtt csapat varázsába. Augusztus elejétől pedig néhányan kölcsönbe fognak kerülni. Már vannak olyanok, akiknél biztosak vagyunk, hogy ideiglenesen távoznak és vannak akiknek a sorsa felől még nem döntöttünk. Persze ezekben a vitákban csupán arról van szó, hogy adott játékosnak hova érdemes mennie, hol fejlődhet a legtöbbet."

 

Az edzőtáborok, még amikor valahol máshol is vannak remek alkalmat kínálnak arra, hogy a játékosok között szorosabb kötelék alakuljon ki.

"Ez így van és, ahogy említettem is rengeteg fiatal srácnak még nem volt része ilyenben. Itt a játékosok mondhatni együtt élnek, együtt esznek, együtt csinálnak mindent. Tanulhatnak olyan tapasztalt játékosoktól, mint Juan, Lee, Nemanja és Tom. Megtanulják, hogy milyen érzés az, amikor felelősség van a vállukon és biztos vagyok benne, hogy könnyedén megbirkóznak majd ezzel."

 

Azok a jó kis beavatási szertartások, igaz? Az első meccsetek a Derby ellen lesz, de pályára léptek majd kétszer is az Old Traffordon. Izgatott vagy emiatt?

"Remélhetőleg találkozunk majd néhány szurkolóval az idegenbeli meccseinken is, de az Old Traffordon már teltház lehet a Brentford és az Everton ellen. Ezek a játékok fontosak számunkra, hogy megfelelően felkészüljünk. Fontos, hogy a lehető legjobban felkészüljünk ezekre a találkozókra is és jobban kell kezdenünk a szezont, mint azt tavaly tettük. Van egy célunk, egy hegy, amit meg akarunk mászni. Hiszek abban, hogy fokozatosan javulunk és sikerül elérni a célunkat."

 

Élvezted, hogy az utolsó hazai bajnokin a Fulham ellen már szurkolók voltak a lelátókon?

"Nagyszerű volt, de ugyanakkor furcsa is. Nem hittem volna, hogy 10000 szurkoló is képes ekkora hangzavart és ennyi energiát adni. Pedig ha azt nézzük ez a létszám csak egy töredéke annak, ahányan valójában beférnének. De a légkör az csúcs volt. Alig várom, hogy ismét előttük focizhassunk és bízom benne, hogy szép játékkal tudjuk majd megörvendeztetni őket, mert abban biztos vagyok, hogy a hangulatra nem lesz panasz."

 

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy a Brentford ismét az élvonalban szerepel. Mit csinált velük Thomas Frank az előző szezonban?

"Világos tervük volt, megvolt minden ami kellett és remekül teljesítettek. Megérdemelt ez a siker számukra, amihez mér néhányszor olyan közel voltak. Örülök Thomasnak. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogom az ellenük játszott meccset. Minden újoncot örömmel látunk a Premier League-ben, mert mindig valami újat hoznak és felpezsdítik az életet."

 

Kerültél már szembe menedzserként Thomas Frank által irányított csapattal?

"Nem, ez lesz az első alkalom, hogy egy csapatom az övé ellen játszik, de ettől függetlenül ismerem a gondolkodását és a filozófiáját."

 

 

Nagyszerű lesz ismét az Old Traffordon találkozni, azonban előtte még lesz pár mérkőzés arra, hogy felkészüljetek.

"Egyértelmű, hogy a megfelelő tempóban kell elindulnunk a felkészülésben és figyelnünk kell, hogy ez idő alatt meghozzuk a fontos döntéseket, mert amikor már elkezdődik a szezon kevesebb lehetőségünk lesz változtatni és meghatározhatja az idény sikerességét a következő néhány hétben hozott döntések sokasága. Mindenki számára fontos, hogy játszon és vannak, akikben biztosak vagyunk, hogy alapemberek lesznek. Haladni is lépésről lépésre fogunk, hiszen egy meccsen három pontot lehet szerezni és szerencsére egyszerre csak egyet kell játszanunk."

 

Az egyik ellenfél majd az Old Traffordon az Everton lesz, mire számítasz Rafa Benitez csapata ellen?

"Az Everton egyike lehet azoknak a csapatoknak, akik Európa szinten kihívást jelenthetnek majd a jövőben mindenki számára. Nagyszerűen teljesítettek Ancelotti alatt és mind ismerjük Rafa kvalitásait. Biztosra veszem, hogy előkelő helyekért fognak harcolni a bajnokságban."

 

Szerinted mi hatott a leginkább az Everton fejlődésére?

"Én azt gondolom, hogy Carlo nyugalma és vezetői képességei. Volt egy olyan koncepciója, melyben a játékosok tudták a feladatukat, de mégis szabadon és magabiztosan mozoghattak. Világosan elmondja mit vár és bízik a játékosaiban és szerintem ez nagyon fontos dolog. Fontos, hogy a játékosaid érezzék azt, hogy bízol bennük. Rafa pedig átvesz egy magabiztos és minőségi csapatot."

 

Rafa egy olyan menedzser, akit már mind jól ismerünk a Premier League-ből.

"Nagyon jól ismerjük és biztos vagyok benne, hogy alig várja, hogy visszatérjen. Ez a legjobb munkahely."

 

Jó kezdés lehet az, hogy idegenben kezditek a felkészülési szezont és majd csak a végén tértek vissza az Old Traffordra?

"Igen, úgy gondolom, hogy az. Alaposan megterveztük a felkészülési mérkőzéseinket, amennyire lehetett a korlátozások mellett. Fontos volt, hogy mindannyian biztonságban lehessünk. Sikerült olyan, kihívást jelentő mérkőzéseket leszerveznünk, mint például a Derby elleni. A felkészülési szezon első mérkőzései mindig izgalmasak és érdekesek, de szépen ki fog alakulni minden."

 

Jó lenne, ha Edi és Donny megtapasztalhatnák, hogy milyen a teltházas Old Traffordon játszani, hiszen ilyenben nekik még nem volt részük.

"Addig semmit nem tapasztaltál a Manchester Unitedből, amíg nem szereztél gólt a Stretford End közönsége előtt. Persze, szereztek már mindketten gólt, Edinek már abban is volt része, hogy 10000 szurkoló jelen lehetett, de teljesen más érzés lesz, amikor ez majd teltház előtt következik be. A Manchester United szurkolókkal és szurkolók nélkül két különböző dolog. Újra találkozni velük hatalmas boldogság számunkra."

 

Azok a játékosok, akik jelenleg még szabadságon vannak fokozatosan lesznek visszavezetve a játékba. Elképzelhetőnek tartod, hogy mire visszatértek az Álmok Színházába már ők is a csapatban lehetnek?

"Fontos, hogy minden játékosnak szüksége van pihenésre, feltöltődésre. Van akinek kevesebb, van akinek több idő kell. Azok, akik döntőbe jutottak, mint például Fred, Harry, Luke és Marcus kicsivel kevesebbet tudnak majd pihenni és lesz akinek jó öt hete is van erre. Azt gondolom, hogy mire kezdődik a szezon mindenki friss lesz. Hosszú és kihívásokkal teli volt az előző szezon, de már alig várjuk, hogy elkezdődjön az új."

 

Izgatott vagy, hogy jön a következő idény és folytathatod az építkezést, amit az előző szezonban elkezdtél?

"Izgatott vagyok és a cél az építkezés és javulás lesz. Tudjuk mik azok a dolgok, amiken javítanunk kell. Megnéztük ezeket a dolgokat, kiértékeltük és tudjuk, mit kell tennünk. Hiszen egy büntetőpárbajon múlott, hogy sikeresnek nevezhessük a szezont. De nem a világ vége jött el azzal, hogy veszítettünk. Amiben biztos vagyok, hogy a játékosok feltöltődtek és tudják mit kell majd tenniük. Biztos vagyok benne, hogy a csapat folyamatosan javulni fog. Az edzők nagyon odafigyelnek erre, mert a színvonalat folyamatosan emelnünk kell, de nincs kétségem afelől, hogy a többi csapat is ezt fogja tenni."

 

Végezetül Eric Bailly és Amad Diallo meghívót kapott az Olimpiára készülő elefántcsontparti válogatottba. Bízol benne, hogy sikeresek lehetnek Tokióban?

"Egyértelműen. Mindenki lát legalább egy Olimpiát amíg felnő. Láthatták Usain Boltot, vagy Ryan Giggst. Én is láttam őket az ötkarikás játékokon. Nem állhatok egy sportoló útjába, akit a hazája szólít, hogy menjen, hiszen ez a részvétel nagyon sokaknál ifjúkori álom is. Eric mondjuk már túlkorosként lesz nevezve, de a tapasztalatai sokat segíthetnek. Amad pedig fiatal és izgalmas játékos. Számukra ez lesz a felkészülési szezon, de azt várom, hogy éremmel térjenek vissza. Remélem, hogy csupa pozitív élménnyel térnek majd vissza."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!