Rooney útja a United után

Wayne Rooney élvezte a mozgalmas és változatos szerepeket a szezonok alatt, mióta gólrekorderként távozott a Manchester Unitedtől 2017-ben.


Az angol válogatott csatár utolsó mérkőzése a United színeiben az volt, amikor csereként beállva részt vett a UEFA Európa-liga győzelem kiharcolásában 2017. május 24-én, ezt követően pedig ingyen igazolhatóként tért vissza korábbi, gyerekkori klubjához, az Evertonhoz. 

 

Vegyes reakciókat váltott ki az Evertonhoz való érkezése, de rögtön megkedveltette magát a szurkolókkal a Goodison Parkban, miután első hazai mérkőzésén betalált a második debütáló mérkőzésén. Góljával 1-0-ra nyertek a Stoke City ellen, így Roo ugyanazon a csapat ellen talált be, amelyik ellen megdöntötte a United színeiben Sir Bobby Charlton gólrekordját. 

 

Az Evertonnál töltött második időszaka alatt legkiemelkedőbb teljesítménye egy csodás mesterhármas volt, amivel végül csapata 4-0-ra legyőzte a West Ham Unitedet 2017 novemberében. A három találatból az egyik ráadásul félpályáról született. Csodás találat volt.

 

Függetlenül attól, hogy két éves szerződést írt alá az Evertonnal, Rooney csak egy szezont töltött az Evertonnál, ez idő alatt pedig meglőtte a 200. gólját is, ezzel a második lett az örök ranglistán Alan Shearer mögött. A liverpooli egy esztendős kitérőt követően a tengerentúlra tette át székhelyét és csatlakozott a DC United csapatához az MLSZ bajnokságában. 

 

2018. június 28-án csatlakozott az amerikai csapathoz a szezon közepén, de három mérkőzést követően már csapatkapitány volt. Kapitányként első mérkőzésén betalált a korábbi United kapus, Tim Howard hálójába, ezzel pedig 2-1-re módosította a Colorado Rapid elleni mérkőzés eredményét. Nem is Wazza lenne, ha nem kellett volna lemennie a pályáról, mert meccs közben egy véletlen összefejelés folytán eltört az orra, helyrerakták neki és már ment is vissza a pályára.

 

Az Amerikában töltött ideje alatt elszántsága lenyűgözte a szurkolókat, főleg mikor az Orlando City elleni egyenlítésnél Rooney visszarohant labdát szerezni a saját térfelére, bemutatott egy tökéletes szerelést, ezzel helyzetet akadályozva meg. A mentés után megfordult, megiramodott a labdával és egy hosszú keresztpasszt adott az ellenfél tizenhatosánál álló csapattársnak, aki befejelte az egyenlítést érő találatot, így 2-2 lett az eredmény.

 

 

Az eredmény azt jelentette, hogy a DC United továbbjutott a rájátszásba, de itt aztán véget is ért a menetelés. Rooney lett az évben a csapat legértékesebb játékosa és elnyerte a csapat arany cipőjét is. 

 

Második DC Unitednél töltött szezonjában Rooney ismét gólt szerzett félpályáról, ami összesen már a harmadik ilyen volt karriere során. Egyet lőtt a Manchester United színeiben és egyet az Evertonban is. Mindkettőt pont a West Ham United ellen. A harmadikat pedig az Orlando ellen szerezte. Újabb hihetetlen pillanat volt ez képességeinek és éleslátásának bizonyítására. 

 

Miután 18. hónapja volt Amerikában, úgy döntött, hogy visszatér Angliába. A Derby County együtteséhez igazolt 2020 januárjában. Azonnal kapitány lett és debütáló mérkőzésén kiosztott egy gólpasszt a Barnsley ellen és 24 mérkőzésén 6 gólt jegyzett a Kosok csapatában, amivel a 10. helyen zártak a szezon végén.. 

 

A hihetetlen kezdést követően Phillip Cocu közös megegyezéssel lemondott a 2020/21-es szezonban néhány mérkőzést követően és Rooney így tagja lett annak a négyfős ideiglenes csapatnak, amelyik átvette a csapat irányítását, másik három kollégája Liam Rosenior, Shay Given és Justin Walker lett. Rooney-t november 26-án jelentették be kinevezett menedzsernek és miután a klubot a tabella utolsó helyéről a 18. helyre hozta fel, nyolc pontra a kieső zónától, 2021. január 15-én kapta meg a végleges kinevezés, így ezzel egy időben bejelentette, hogy játékosként visszavonul.

 

Február közepére Rooney irányítása alatt 54-ből 34 pontot gyűjtött a csapat, de a jó forma hamarosan megingott. Ezután 14 mérkőzésen egyetlen győzelem következett, így a klub a kiesés ellen küzdött a szezon utolsó heteiben. A csapat rendszeres változtatásokon ment keresztül, ami egyesek sérülések, mások taktikai okok miatti kihagyását jelentette. A túlzott variálás ugyanakkor nem igazán volt eredményes. A szezon utolsó napján a Sheffield Wednesday ellen elért drámai 3-3-as döntetlennel a Derby csak hajszál híján, de végül megmenekült a kieséstől.

 

Rooney előtt most az a feladat áll, hogy olyan Derby-csapatot építsen, amely képes arra, hogy gond nélkül elkerülje a kiesést. A nyomás pedig biztosan nagy lesz az újabb, kétségkívül kemény Championship szezonban.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!