19 kulcsmomentum a 2010/2011-es szezonban

Mivel a Manchester United ma veheti át hivatalosan a múlt héten biztossá vált 19. bajnoki címéért járó trófeát, ezért nézzük meg, melyek azok a pillanatok, amik hozzásegítették a Vörös Ördögöket történelmi tettük eléréséhez.


1 - Feltámadás az Upton Parkban: A West Hamnek már sikerült megfricskáznia a Unitedet novemberben a Ligakupában, és jó eséllyel pályáztak rá, hogy ez sikerüljön a bajnokságba is, miután a félidõben 2-0-ra vezettek. Csakhogy ekkora jött Wayne Rooney, és mesterhármast szerzett, amellyel a Vörös Ördögök hét pontos elõnyre tettek szert az Arsenallal és a Chelseavel szemben, akik mind botlottak a délután folyamán. 
  

2 - Javier Hernandez leigazolása: A szerethetõ mexikói támadó valószínûleg fel se fogta, milyen szerencsében részesült az élettõl, hogy a Unitedben játszhat, és nem kérdéses, hogy Sir Alex Ferguson valószínûleg azóta is áldja azon döntését, hogy leigazolta az aprótermetû csatárt, ugyanis a válogatott játékos minden korábbi várakozást felülmúlt Angliában. Ez valószínûleg csak a kezdet volt Hernandez számára, de az, hogy 13 gólt szerzett 27 Premier League-mérkõzésen - ebbõl számos gyõztes gól volt - mindezt úgy, hogy csak 15 alkalommal volt kezdõ, nagyon megsüvegelendõ.

 

 

3 - Nemanja Vidic megtartása: Számos pletyka látott napvilágot az elmúlt nyáron azzal kapcsolatban, hogy Vidic távozni szándékozik az Old Traffordról, miután családja boldogtalanságát hozták fel a váltás egyik fõ generátoraként. Miután az európai élklubok sorban álltak kegyeiért, Ferguson azonnal akcióba lépett, és meggyõzte szerb harcosát, hogy írjon alá újabb négy évre Manchesterben tavaly augusztusban, amelyért cserébe rá testálta a csapatkapitányi karszalagot. Vidic több alkalommal lépett pályára a bajnokságban, mint bárki más a csapatból és amellett, hogy számos fontos góllal is hozzájárult a csapat teljesítményéhez, soha nem volt rest az ellenfelek lövéseibe vetni magát, kapott góltól megmentve csapatát. 
 
 

4 - Dimitar Berbatov mesterhármasa a Liverpool ellen: Dimitar Berbatov briliáns mesterhármast szerzett - köztük egy, a semmibõl jövõ ollózós gólt - amelyet követõen a bolgár támadó is elhihette, hogy teljesítményével nagy hatással van nem csak a csatársorra, de a csapatra is. Nem csak azt követõen volt fontos Berba mesterhármasa, hogy Gerrard révén a Liverpool visszakapaszkodott, de ezáltal megalapozta eddigi legjobb manchesteri szezonját is az Old Traffordon, ahol a szezon végére bár nem tartozott Sir Alex Ferguson állandó kezdõcsapatának tagjai közé, mégis harcban állhat a gólkirályi címért.

 

 

5 - Wayne Rooney szerzõdéshosszabbítási sagája: Egy minden képzeletet alulmúló világbajnokságot követõen, és múlni nemakaró térdfájdalmai, illetve felkavart magánélete mellett Rooney bajai a maximumra hágtak októberben, amikor hivatalos közleményt adott ki, amelyben közölte, távozni akar a Unitedtõl. Ferguson a nem mindennapi helyzetet is jól kezelte, és a hét végére Rooney már újonnan aláírt szerzõdését a kezében tartva pihentette ki a Paul Scholes által okozott újabb bokasérülése fájdalmait.
 

 

6 - Antonio Valencia sérülése: Nagyon szívszorító látvány volt Valencia szezon eleji sérülése, de az ecuadori szélsõ hiányában Nani megpróbálta a legtöbbet kihozni a helyzetbõl. A portugál szélsõ több gólpasszt adott, mint bárki a Premier Leagueben, míg ezt megfejelte kilenc saját maga által szerzett góllal is, amellyel valószínûleg legjobb szezonját tudhatja maga mögött õ is az Old Traffordon. Valencia visszatérése óta, amellyel a bal szélre szorult, már õ sem önmaga, innen kevésbé tûnik hasznosnak a csapat számára. 

 

 

7 - Antonio Valencia visszatérése: Szeptemberi sérülése súlyos volt, amely miatt korábban több játékos már soha nem tudott teljesen felépülni. A vasakarattal rendelkezõ ecuadori azonban úgy tért vissza, mintha teljesen kicserélték volna - kérdezzük meg csak errõl például Ashley Cole-t. Ugyanolyan jól zárt vissza védekezésben, mint amennyire hasznos volt támadásban. Valencia egy bónusz volt Ferguson számára a szezon záró szakaszában, és azzal, hogy bizalmat szavazott neki a Chelsea elleni Bajnokok Ligája mérkõzéseken, el is döntötte a párharc sorsát.

 

8 - Berbatov gyõztes gólja a Bolton ellen: A Liverpool és a Chelsea elleni vereségeket követõen, az Old Trafford nem volt éppen a nyugalom szigete, amikor a Bolton jött látogatóba. Jonny Evans kiállítása, és Matt Taylor kihagyott helyzet nem éppen nyugtatta a manchesteriek idegeit, de nagy kõ gördült le a vállakról, amikor Dimitar Berbatov összekaparta az utolsó pillanatban szerzett gyõztes gólját, amellyel öt pontra meglépett a csapat a West Brommal döntetlenezõ Arsenal elõtt.
 

 

9 - A januári átigazolási idõszak zárása: Ferguson nem arról híresült el, hogy nagyon aktív lenne a januári átigazolási piacon, és úgy tûnik, hogy szerencsére ugyanez elmondható Wengerrõl is. Az átigazolási idõszak zárásakor a United öt pontos elõnnyel vezetett az Arsenal elõtt, de az Ágyúsok egy kisebb erõsítéssel már komoly veszélyt jelenthettek volna a Unitedre. Azonban Wenger úgy döntött, nem erõsíti meg csapatát, ezzel pedig mint késõbb kiderült, nehéz helyzetbe hozta magukat.

 

 

10 - Hernandez megtöri az Everton ellenállását: A United ebben a szezonban már sokadszorra mélyen tudása alatt teljesített, amikor úgy tûnt, a bajnokság hajrájára megizmosodó Everton hadállásait nem lehet feltörni. Már éppen örömtüzeket gyújtottak volna a Chelsea-nél, annak reményében, hogy sikerül négy pontosra csökkenteniük hátrányukat az éllovassal szemben, ám Valencia megpattanó beadására Hernandez csapott le fejjel a mérkõzés utolsó perceiben, így biztos távolságban tartva továbbra is a Chelsea-Arsenal duót.
 

 

11 - Luke Varney meg nem adott tizenegyese a Blackpool ellen: Félidei 2-0-s vezetést követõen a Blackpool végérvényesen eldönthette volna a United elleni bajnokiját, megszakítva ezzel a manchesteriek régóta tartó veretlenségi sorozatát. Ezért, ahelyett, hogy hátradõltek volna, és ültek volna az eredményen, a Tengerpartiak harmadik góljukra hajtottak, amikor Rafael Luke Varney ellen a tizenhatoson belül elkövetett szabálytalanságáért nem kaptak meg egy tizenegyest. Ian Holloway nem hitt a szemének, amikor a hazaiak reklamálása ellenére a bíró továbbot intett, majd ezt követõen a Vörös Ördögök három gólt hintve megfordították a mérkõzést 18 perc leforgása alatt.

 

 

12 - Rooney ollózós gólja a Manchester City ellen: Míg a városi derbin 1-1-es állásnál inkább az õsi rivális állt közelebb a gyõztes gól megszerzéséhez, addig Rooney úgy gondolta, helyre teszi a vendégek önbizalmát egy káprázatosan kivitelezett ollózós góllal, amely védhetetlenül vágódott az angol válogatott jelenlegi legjobb kapusának hálójába.
 

 

13 - Edwin van der Sar egy újabb szezonra írt alá: Van der Sar egy újabb évre kötelezte el magát az Old Traffordon 2010. februárjában, pedig családi problémáira, és erõnléti állapotára hivatkozva könnyebb út lett volna számára, ha visszavonul. A United szerencséjére azonban a holland veterán vállalt még egy évet, és csúcsteljesítménnyel szolgálta meg a belé vetett oly sok évnyi bizalmat. Néhány hihetetlen, mérkõzést eldöntõ védés mellett - köztük egy dupla védés a Fulham ellen a szezon elején - a leginkább a belõle áradó nyugodtság volt az, amiért Ferguson valószínûleg szinte lehetetlennek tartja pótlását az idei nyáron.
 
 

14 - Az elsõ idegenbeli gyõzelem, a Stoke City ellen: A United elsõ idegenbeli diadalára egészen október végéig kellett várni, amikor az otthon acélos Stoke-ot 2-1 arányban sikerült legyõzni, köszönhetõen Javier Hernandez brillírozásának és a játékvezetõ segítségének Gary Neville esetében. Hernandez bizarr fejesével szerezte meg a csapat a vezetést, ám valószínûleg a kevésbé látványos késõi gyõztes gólja okozta a nagyobb örömöt, hiszen így továbbra is öt pontos elõnnyel álltak a Chelsea elõtt.

 

 

15 - Hengerlés a Schalke ellen: A United 2-0-al átgázolt a Schalkén idegenben, amely értelmében Sir Alex Ferguson pihentethette kulcsembereit a visszavágón a Chelsea elleni bajnoki címrõl döntõ derbi elõtt. A londoni Kékeket gyorsaságban, erõben és teljesítményben is lepipálta a United középpályája, nagyban annak köszönhetõen, hogy az elõzõ szerdán csak lógathatták a lábukat az elõdöntõ visszavágóján.
 
 

16 - Ji Sung Park késõi gyõztes gólja a Wolves ellen: A késõi gólok legalább ugyanannyira voltak állandó vendégek idén is az Old Traffordon, mint az Angliában szokásos esõcseppek, de Park gólja egy pontból hármat csinált a manchesterieknek, míg a Chelsea és az Arsenal is vereséget szenvedett, így ez sokkal többet jelentett egy szimpla gyõzelemnél.
 

 

17 - Neville szerencséje a The Hawthornsban: Azon a mérkõzésen, amely Neville utolsó fellépése volt vörös mezben, a Unitednek nagy szerencséje volt, hogy megúsztak egy tizenegyest, és hogy egy emberrel kevesebbel játszák végig a mérkõzést, miután az egykori csapatkapitány szabálytalankodott a gólhelyzetben lévõ Graham Dorransszel szemben. A West Brom nagyon jó periódusában volt, azonban a United köszönhetõen a játékosok nagymértékû odaadásának, végül három ponttal távozhattak Birminghambõl.
 
 

18 - Chris Smalling leigazolása: Legalább néhány szurkoló biztosan felhúzta a szemöldökét, amikor meghallotta, hogy a Manchester United milyen magas összeget fizetett egy olyan játékosért a Fulhamnek, akinek csak 13 elsõ osztályú bajnoki mérkõzés volt a háta mögött, és elõtte egy amatõr csapatban játszott. A sokak által csak 'Rio Lite'-nak hívott hórihorgas bekk azonban bizonyította, hogy lehet rá számítani akkor is, ha Rio Ferdinand sérült, és ha honfitársának hasonlóan sok problémája akad a jövõben, akkor Smalling akár nagyobb szerepet is kaphat a következõ szezonban.
  

19 - Federico Macheda villanása a Villa Parkban: Miután a United a szezonban már nem elõször két gólos hátrányban futballozott, és nem mutattak túl sok életjelet, a csereként beálló Federico Macheda átvette a labdát a tizenhatos szélén és kegyetlenül, védhetetlen gólt ragasztott a tehetetlen Brad Friedel kapujába. Kilenc perccel a mérkõzés lefújása elõtt az ifjú titánokból álló Villa elkezdett összeomlani, míg Nemanja Vidic egyenlítõ gólja már nem lepett meg igazán senkit. 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!