Ole az új érkezőkről és a szezon céljairól

Ole Gunnar Solskjaer a skóciai edzőtábor során beszélgetett az ESPN riporterével, mely interjú során mesélt a csapat új igazolásairól, szerződéshosszabbításáról és arról is, hogy milyen tervekkel vágnak bele a soron következő idénybe.


Az előző szezont egy meglepő vereséggel zárta a csapat az Európa-liga döntőjében a Villarreal ellen és elmérgesedett a szurkolók és a klub tulajdonosai, a Glazerek közötti viszony is, miután kiderültek a Szuperligával kapcsolatos tervek. A nem éppen barátságos viszont rontotta az is, hogy a United 4 éve nem nyert trófeát és legutolsó bajnoki címüket pedig 2013-ban ünnepelhették. Az elvárások most, ha lehet mondani még nagyobbak, hiszen a szurkolók arra vágynak, hogy Solskjaer csapata esélyes kihívója legyen a bajnoki címért küzdő vetélytársaknak.

 

A 2021/22-es szezon kezdetéig alig több, mint egy hét van hátra, amikor is a Leeds United ellen kezdik meg a bajnoki menetelést a Vörös Ördögök az Old Traffordon. Solskajer pedig időt szakított a skóciai edzőtáborban arra, hogy leüljön és meséljen kicsit a nyár folyamán történt eseményekről, valamint a további terveiről és az új idénnyel kapcsolatos elvárásokról.

 

Ez a nyár nem is alakulhatott volna jobban számodra, igaz?

"Attól függ honnan nézed. Nagyon örültem volna, ha azok a játékosok, akik a Copa America, illetve az Európa-bajnokság fináléjába bejutottak csapatukkal, megnyerik az adott tornát. Átigazolások szempontjából viszont sikerült korán elvégezni a dolgunkat. Varane igaz még nincs túl az orvosi vizsgálatokon, de nem hiszem, hogy gond lenne vele. Nagyon elégedett vagyok most a dolgokkal."

 

Az előző szezonra nem igazán lehetett felkészülni a világban kialakult járványhelyzet miatt, ami felforgatta a bajnokságok menetrendjét. Ezúttal azonban két edzőtábor és néhány barátságos mérkőzés is segítette a felkészülést.

"A tavalyi szezon egyedülálló volt, hiszen a szezon kezdete előtt kimaradt a pihenés és a felkészülés. Most sem érkezett még vissza mindenki, de ez minden nyáron így van, amikor valamilyen nagy torna is zajlik. Annak viszont örülök, hogy Luke, Harry és Fred már velünk vannak és készülnek az Everton elleni találkozóra."

 

"Ez a helyezet közel sem tökéletes, mert véleményem szerint így azoknak a csapatoknak, amelyeknek kevesebb játékosa érintett ilyen kontinensviadalokon előnyt élveznek, de amennyire csak lehet készen fogunk állni."

 

A United nem kezdte jól az előző szezont és az első hat bajnoki között kikapott az Arsenal, a Crystal Palace és a Tottenham csapatától is. Mi a véleményed, sikerül ezen most javítani?

"Minden szezont meg kell nézni szakaszonként, de az első hat-hét mérkőzés nagyon fontos abból a szempontból, hogy megszerezd a szükséges lendületet a későbbiekre. Valahol olvastam, hogy Pep azt nyilatkozta, hogy az első nyolc meccsen nem lehet megnyerni a bajnokságot, de elveszíteni a győzelem esélyét igen és velünk pontosan ez történt az előző idényben."

 

"Túl sok pontot veszítettünk el az elején, majd november elejétől egészen a májusi, Leicester elleni mérkőzésünkig csak egy bajnokit veszítettünk el. Ezt az időszakot szeretném majd látni az előttünk álló hónapokban."

 

 

Van esély arra, hogy Sancho és Varane a Leeds United ellen már pályára léphessenek?

"Még nem edzettek velünk és majd meg kell néznem mennyire fittek. Arra nem nagyon látok esélyt, hogy az Everton ellen játszani fognak, de szerintem legrosszabb esetben a kispadon már ott lehetnek a Leeds ellen."

 

Úgy tűnik, hogy az aktuális átigazolási szezonban sokkal simábban mentek a dolgok. Van ennek köze John Murtough és Darren Feltcher kinevezéséhez?

"John és Fletch nagyon jó munkát végeznek. Az egész rendszer jól működött. Sikerült korán megszereznünk a szükséges játékosokat. Úgyhogy azt kell mondja, hogy John és Fletch kinevezése nagy lökést adott nekünk."

 

Mióta menedzserként megérkeztél a csapathoz arról beszélsz, hogy újjá kell építened mindent. A mostani csapat az a csapat, amire gondoltál, mikor ezeket mondtad?

"Mivel játékosként megtapasztaltam ennél a klubnál a dolgokat így tudtam, hogyan leszünk sikeresek a pályán és azon kívül is. Család vagyunk és senki sem lehet fontosabb a csapatnál. Ezt meg kell értenie mindenkinek."

 

"Ezek a srácok akkor boldogok, ha focizhatnak. Történjen ez a csapattársakkal, barátokkal bárhol a világon és ez nagy dolog. Mikor itt vannak egynek érzik magukat a sok közül, ezt éreztem én is, amikor Sir Alex volt a menedzserem. Mindannyian összetartoztunk, közös volt a célunk és ezért akkor tudtunk jól harcolni, ha a csapat jól teljesített."

 

Azt mondtad, hogy nem is kérhettél volna több támogatást a klubtól a nyár folyamán. Növeli a nyomást, hogy megkaptad, amire szükséged volt?

"Ennél a klubnál mindig ott a nyomás a bajnokság megnyerése és a trófeák megszerzése miatt. Számomra ez motiváló és igyekszem ebből kifolyólag ösztönözni magam és a játékosaimat is, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Az, hogy a klub meg akarta hosszabbítani a szerződésemet bizonyítja, hogy jó irányba haladunk és, hogy folytatnunk kell a menetelést a célunk felé."

 

 

Biztosan örülsz annak, hogy a klub szerződést hosszabbított veled.

"Természetesen boldog vagyok, mert ez azt jelenti, hogy az elképzeléseink egyeznek. Volt még egy évem így is hátra és ezt is meg lehetett volna hosszabbítani plusz egy esztendővel, de azt gondolom, hogy a folyamatosság jelzése is fontos a játékosok számára is, hogy tudják, hogy azt akarjuk folytatni, amit elkezdtünk."

 

"Az én szememben jól kell teljesíteni ahhoz, hogy itt maradhass. Nem számít, hogy hány éves szerződésed van, lehet az egy, vagy tíz éves is, ha nem jól csinálod, akkor menj."

 

Van benned félelem amiatt, hogy ha esetleg nem sikerül jól a szezon kezdése, akkor felmerülhet annak kérdése, hogy menned kell?

"Folyamatos a nyomás, ennél a klubnál ezzel tisztában kell lenni. Nagy felelősség van a kezemben. Több millió szurkoló, a játékosok, a klub személyzete, mindneki várja a jó eredményeket és ez nagy felelősség. Úgy gondolom, hogy a támogatásuk mindaddig töretlen, amíg látják a fejlődést és a jó eredményeket."

 

"Az előző szezonban a harmadik helyről a másodikra léptünk előre a bajnokságban. Kupákban is sikerült döntőbe jutni és csupán egy lépésre vagyunk a győzelemtől. Most majd ezt a lépést kell megtennünk. Ez a kihívás."

 

Az újonnan érkezőkkel kiegészülve elég erős lehet a csapat, hogy megnyerje a bajnokságot?

"Inkább optimista leszek és tévedjek, mintsem pesszimista és igazam legyen. Ezek a srácok azon dolgoznak maximális erőbedobással, hogy sikereket érjenek el. Minden nap egy újabb esély arra, hogy közelebb kerüljünk a célunkhoz. Fontos, hogy csapatként összefogva törekedjünk a mérkőzések megnyerésére. Az edzői stábnak és a játékosoknak is az a feladata, hogy fejlődjünk."

 

Van esély még további érkezőkre az átigazolási időszakban?

"Bárki is érkezik még az innentől kezdve bónusz. A meglévő két igazolásunkkal megerősítettük azokat a pozíciókat, amikről azt gondoltuk, hogy erősítésre szorulnak. Meglátjuk mi fog még történni, a futballban sosem lehet tudni. Bármi megeshet."

 

Sokat lehet hallani arról, hogy milyen lépésekre készül a városi rivális City ezen a nyáron. Figyelsz a riválisok ténykedésére is az átigazolások terén?

"Természetesen figyelünk és könnyű észrevenni, mert nagy pénzekről van szó. Lépést kell tartani a riválisokkal, mert azt gondolom, hogy aki a City-t a következő szezonban megelőzi, az lesz a bajnok."

 

 

Lesznek-e távozók még a csapattól az átigazolási időszak vége előtt? Andreas, Jesse és Diogo is a csapattal készülnek jelenleg, pedig az előző idény során kölcsönben játszottak.

"Bő keretre van szükségünk. A kezdés és az egész szezon nagyon fontos és a végére áprilisban és májusban is szükség lesz arra, hogy a játékosok fittek legyenek. Lehet lesz, aki Karácsonyig még kölcsönbe kerül, vagy egy évre, de nem nagyon tervezek már változásokat."

 

Sok feltételezés látott arról napvilágot, hogy a kapusok közül valaki távozni fog. Ott van de Gea, Henderson, Grant és a nyáron érkezett még Tom Heaton is.

"Igazából itt ami fontos az az, hogy ki milyen karakter, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Jelen pillanatban egészséges a versenyhelyzet közöttük. Ha túl kényelmes vagy, akkor nem fogod tudni kihozni magadból a legjobbat. Szükség van a rivalizálásra és egy kicsit arra az érzésre, hogy ha nem teljesítek, akkor valaki átveszi a helyemet. Persze ez csak addig jó, amíg a csapat hasznát szolgálja."

 

"A tavalyi szezonbaj David és Dean számára is új volt a helyzet, megnézzük, hogy idén mi sül ki belőle."

 

Gary Neville az előző szezonban azt mondta, hogy védőként szerette tudni, hogy ki az első számú kapus.

"Élveztem volna, ha lett volna játékos pályafutásom során egy állandó jobb szélső védő mögöttem, de soha nem volt."

 

Ismét találgatások vannak Paul Pogba jövőjével kapcsolatban, amik arról szólnak, hogy trófeákat akar nyerni. Szerinted az új érkezők megerősíthetik őt abban, hogy a United a számára megfelelő hely és végül meghosszabbítja a szerződését is?

"Remélem, hogy minden játékosok úgy gondolja, hogy a United a legmegfelelőbb hely számára, ahol képes lesz trófeákat nyerni. Amikor a Manchester United játékosa leszel meg kell felelned az elvárásoknak. Paul nemrég tért vissza, friss, mosolygós és nagyon pozitív. A vele folytatott beszélgetéseim is nagyon jó hangulatban teltek."

 

Sancho érkezésével a következő szezon során nagy lesz a verseny a támadó pozíciókban. 

"Ahogy említettem már, áprilisban és májusban is szükségünk lesz friss játékosokra. Szükségünk van olyan képességű játékosokra, akik képesek egy-egy mérkőzés képébe változást hozni, mint Bruno, akit azt hiszem kicsit túljátszattam az előző idényben. Ha a kerethez hozzáadjuk Jesset, Martialt, Jadont, akkor sokkal több lehetőségünk lesz."

 

Mit szólsz Donny van de Beekhez mióta visszatért? Úgy tűnik, mintha erősödött volna egy keveset.

"Igen, kicsit izmosodott. Az elmúlt szezon során megtapasztalta milyen az angol futball és jól használta ki a szünetet is. Sosem tudhatod előre, hogy a külföldön játszó játékosoknak mennyi időre lesz szükségük. Van, akinek akár egy év is kell. Láthattuk Fred fejlődését és azt is, hogy vannak akik egyszerűen csak megérkeznek és egyből otthon érzik magukat."

 

"A Premier League egy fantasztikus bajnokság, hihetetlen intenzitással. Ezt bizonyítja az is, hogy a BL legutóbbi döntőjében a City és a Chelsea került szembe egymással. Ott a Liverpool, aki elképesztő szezont futott amikor újra bajnok lett. Kikaptunk a Sheffield csapatától úgy, hogy ők voltak a PL-ben a sereghajtók, itt nincs biztos eredmény."

 

 

Nehéz szezonra számítassz annak tudatában, hogy a Chelsea, a Pool és a City is tovább erősít?

"A Premier League eddigi legerősebb szezonjára számítok. A City és a Pool az elmúlt években a toppon voltak, de azt gondolom, hogy a Chelsea és mi is jól használtuk ki az időt és potenciális kihívóként tekintek magunkra. Most ez első mérkőzés, majd az első rövidebb időszak a legfontosabb, utána pedig az, hogy tartani tudjuk a lendületet."

 

Az idei nyáron is közbeszól a COVID, hiszen a Preston North End elleni barátságos mérkőzéseteket törölni kellett. Aggódsz esetleg amiatt, hogy a vírushelyzet hatással lehet a közelgő szezonra is a bajnokság mérkőzéseire? 

 

"Szerintem ebben az esetben tesztelési hiba történhetett, mert kilenc pozitív tesztünk lett, másnap meg már mind negatív volt, amikor a megbízhatóbb PCR teszteket csináltattuk. Sokkal nagyobb problémának gondolnám ezt, ha az első bajnoki előtti napon történne ilyen. Ami történt nem a mi hibánk, de sajnos így kicsit távol kellett maradnunk menet közben az edzőpályától. Tehát, amikor arról beszélünk, hogy tökéletes volt-e a nyári felkészülés, akkor azt kell végül is mondanom, hogy nem, de a világ sem tökéletes most, sajnos még mindig nagyon magas a fertőzöttek aránya."

 

"A labdarúgók kiváltságos helyzetben vannak, mert amikor a világon mindent bezártak, ők kis idő múlva újra tudtak játszani. Most, hogy minden kinyitott óvatosnak kell lennünk, hogy senki ne kapjon el semmit, főleg, hogy több időt lesznek majd azonos helyen. A kockázat megvan, de áldozatot kell hoznunk, hogy játszhassunk."

 

"Mint mondtam kiváltságosak vagyunk, mert csinálhatjuk, amit szeretünk, de az élet közel sem normális még. Hiába tudtunk bejönni dolgozni, edzeni, játszani egy buborékban kellett élnünk. Sokan nem tehették meg azt, hogy találkozzanak a barátokkal, családdal. Jelenleg jobb a helyzet, de hiányoznak a dedikálások, hogy találkozhassunk az ifjú szurkolókkal, meg, hogy fényképezkedni tudjunk velük. Ez nagyon nehéz nekünk."

 

"A Leeds ellen tele lesz az Old Trafford, ott lesznek a szurkolóink, akikkel nagyon várjuk a találkozást, de nem tudunk velük annyit törődni amennyit szeretnénk, mert megbüntetnek minket érte és akár négy meccses eltiltást is kaphatunk. Szóval ez nagyon nehéz."

 

Szóba került esetleg az oltás, vagy ez minden játékosnak a személyes döntése marad?

"Igen, beszéltünk róla. Van, aki már beoltatta magát, van aki nem. Fogunk majd még erről beszélni, mert fontosnak tartom, hogy tisztában legyenek minden lehetőséggel."

 

Az előző szezon során nehéz helyzettel kellett megküzdenetek, amikor a szurkolók és a tulajdonosok között kiéleződött a vita. Gondolom örülsz annak, hogy a Glazer család arra törekszik, hogy a kialakult helyzetet orvosolni tudják.

"A kommunikáció a szurkolók és a klub között fontos. Igyekszem ezen én is javítani és azt gondolom, hogy nagyon jó a kapcsolatom a szurkolóinkkal és a klubbal is. Ami történt az nem volt ideális helyzet, de megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni belőle."

 

 

A jelenlegi szerződésed 2024-ig szól. Mit szeretnél addigra elérni?

"Sikeresek akarunk lenni, ami azt jelenti, hogy el akarjuk kezdeni gyűjteni a trófeákat. Lefektettük a szükséges alapokat, leigazoltuk a megfelelő játékosokat és felkészültünk az edzőpályán fizikálisan és mentálisan is. Sikerült a játékosokat erősebbé tenni és készen állunk, hogy szembe nézzünk a ránk váró kihívásokkal. A Manchester Unitedben játszani nem ugyan az, mint bármely más csapatban játszani, ezzel tisztában van mindenki. Akik ide jönnek azok tudják nagyon jól, hogy itt a kihívások és az elvárások is magasabbak."

 

Segítessz te is abban, hogy az elvárásokat a játékosok megismerjék és átérezzék az ezzel járó felelősséget?

"Fontosnak tartom a beszélgetéseket, hogy mentálisan erős játékosaim legyenek. Ebben a klubban nem lehet senki sem gyenge, mert akkor jöhet is kopogtatni hozzám, hogy távozni szeretne. Hullámvölgyek előfordulhatnak, de ezeket meg kezelni kell."

 

"Tisztában kell lenni azzal, hogy ha nyersz is nem gondolhatod azt, hogy te vagy a világ legjobb játékosa és azzal is, hogy ha veszítessz, akkor nem te vagy a legrosszabb. Bíznod és hinned kell magadban. Szeretem ha valaki büszke és magabiztos a pályán, de ugyanakkor nem szeretem ha ez arroganciába csap át."

 

A különböző elvárások nehezítik esetleg az új játékosok utána keresést?

"Igen, mert mi karaktereket keresünk. Nagyon sok jó játékos van, de kevesen bírják a nyomást. Van, aki csak elboldogul a nyomás alatt és van olyan, aki egyenesen élvezi. Annak idején nagyon sok erős karakter volt az öltözőben, elég, ha csak Giggs, Keane, vagy Gary Neville nevét mondom és most egyre több ilyen típusú srác van az öltözőben újra. Ők élvezik, hogy Manchester United játékosok."

 

"Ha valaki nem tudja élvezni, hogy ennek a klubnak a játékosa, akkor maximum az asztal közepén játszhat."

 

Ezek szerint akkor ezért fontos, hogy türelmes legyen a klub az átigazolási időszakban. Elég csak arra gondolni, hogy egy évet vártál Jadon Sancho leigazolására és nem költötted tavaly a pénzt másra.

"Határozottan így van és ebben a klub és a tulajdonosok is partnerek. Nyílt párbeszédet folytattunk, ahol azt mondtuk, oké, ha nem tudjuk leigazolni azt, akit szeretnénk, akkor megvárjuk amíg elérhetővé válik. Ha akkor Jadon helyett mást szerződtetünk, nem lehetne most itt velünk."

 

"Fontos, hogy a megfelelő karaktereket szerezzük meg. Erre remek példa a tavaly érkezett Cavani. Nagyon fontos volt az ő jelenléte és sokakra volt jó hatással."

 

Pedig könnyű lett volna azt mondani, hogy akkor érkezzen valaki más, ha Sancho nem, bár te akkor sem rohantál csatárt igazolni fejvesztve, amikor Romelu Lukaku távozott.

"Mindig kell egy terv, kell a kommunikáció és a párbeszéd. Tudjuk, hogy kikre van szükségünk és lehet, kicsit tovább tarthat a megszerzésük, ami nem azt jelenti, hogy nincs értelme a dolognak. Anno a megoldás Odion Ighalo kölcsönvétele volt, hogy Martial válláról levegyünk egy kis terhet. Ez is egy fontos lépés volt, mert mellettük pedig Mason fejlődni tudott. Ha ész nélkül gyorsan igazoltunk volna valakit, akkor két-három év múlva veszítettünk volna egy remek támadót."

 

"A klubnál dolgozom, de nem én irányítom az egészet. Nekem az a feladatom, hogy a legjobbat tegyem a klubért. Nem az a lényeg, hogy nekem mi a jó, mert én a klubért vagyok."

 

Végezetül mit vársz az idei szezontól? 

"Első sorban azt, hogy majd áprilisban és májusban is még számolni kelljen velünk a vetélytársaknak. Azt, hogy kihívást jelentsünk mindenkinek a bajnokságban és a kupákban, illetve azt, hogy döntőket játszhassunk. Trófeákat akarunk nyerni, ez a cél."

 


ESPN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!