CR és Bruno: Jobb lesz a kémia a Unitedben?

Bruno Fernandes és Cristiano Ronaldo párosa még nem muzsikál kifejezetten szépen a portugál válogatottban, de vajon mi lesz a helyzet a Manchester Unitdben?


Amikor Bruno Fernandes első alkalommal kapott meghívást a portugál válogatottba, Cristiano Ronaldo az elsők közt gratulált neki a válogatottsághoz, valamint a Sportingban nyújtott teljesítményéhez.

 

"Mindenki jól tudja, hogy gyerekként Cristiano volt a kedvenc játékosom" - mondta Fernandes. "Mi, fiatalok bálványként tekintettünk rá."

 

A két játékos kölcsönösen tiszteli egymást, amikor pedig Fernandes szerződtetése szóba került az Old Traffordon Ole Gunnar Solskjaer elkérte Ronaldo számát Patrice Evra-tól és felhívta egykori csapattársát, hogy kikérje véleményét honfitársáról. A válasz egyértelmű volt, az igazolás pedig megtörtént.

 

Most pedig már nem csak a válogatottban, hanem klubcsapatban is együtt játszanak, a Premier League pedig üdvrivalgással fogadta Ronaldo visszatérését.

 

A portugál klasszis leigazolása megváltoztathatja a bajnoki cím megnyeréséért folyó küzdelmet és reményt ad az angol labdarúgás legsikeresebb klubjának, hogy Sir Alex Ferguson távozását követően ismét esélyesek legyenek a Vörös Ördögök a végső győzelemre. Ronaldo érkezése azonban minden bizonnyal a klubon belüli erőviszonyokon is változtatni fog.

 

Egy-egy dolog triviálisnak tűnhet, hiszen a legtöbb esetben olyan dolgokról van szó, hogy Ronaldo végzi-e majd a büntetőket, Fernandes hatásköre marad-e a szabadrúgások lövése, szögletek, vagy Brunora inkább a kreatív, irányító szerepet fogják szabni a csapaton belül.

 

Mindkét játékosnak megvan a maga egója. Egyszer, amikor Solskjaert megkérdezték arról, hogy Fernandes emlékezteti-e Ronaldora, a norvég azt felelte: "Igen, emlékeztet. A hatása és befolyása észrevehető benne is." Vajon mi fog történni most, hogy egy klubon belül játszanak?

 

 

Pszichológiai szempontból is érdekes lehet ez a találkozás, de taktikai oldalról nézve is következményekkel járhat.

 

Ami biztos, hogy a pályán Bruno és Ronaldo kapcsolatának sikeressége, vagy éppen annak hiánya fontos tényező lesz a Manchester United idei eredményeiben. A két játékos tudását figyelembe véve érdekes tény az, hogy bár válogatott szinten már egy ideje együtt játszanak, ráadásul olyan pozíciókban, ahol ki kell egészíteniük egymást, mégsem mutattak eddig olyan összképet, amit érdemes lenne órákon át nézegetni.

 

Ha csak az Európa-bajnokság selejtezőit nézzük, akkor a portugál válogatott 22 találatából CR és Bruno 12 gólt szereztek, ebből 11-et Ronaldo és mindössze 1-et Fernandes. A United 18-as számú játékosa két gólpasszt osztott ki a tornán, de egyiket sem 36 éves társának.

 

A világbajnoki selejtezőkön sem igazán tudott jól működni a páros, igaz nem is nagyon volt lehetőségük együtt játszani, hiszen Ronaldo csak az írek elleni meccsen szerepelt, majd eltiltása miatt korábban elhagyta a tábort és Manchesterbe utazott. Amit viszont megállapíthatunk, hogy a szikra még nincs meg közöttük.

 

Ronaldonak viszont nagyon megy a gólgyártás még mindig és múlt héten az Írország ellené két találatának köszönhetően Portugália végül megnyerte a selejtezőt, Cristiano pedig rekordot döntött. Fernandes is próbálta megtalálni azon a találkozón a helyét Ronaldo mellett, de nem igazán sikerült neki. A nemzeti hős és a nemzet rejtélye. Viszont Ronaldo nélkül Fernandes játéka jobb képet mutatott Bakuban.

 

Fernandes az eddigi egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatottban Azerbajdzsán ellen és a találkozót meg is nyerték 3-0-ra, Bernardo Silva találatánál a gólpassz is összejött a United középpályásának. Ezen a mérkőzésen azt a Fernandest láthatták a szurkolók, akit a United mérkőzésein is megszokhattak. Élt, próbálkozott és folyamatos veszélyt tudott jelenteni az ellenfél védelmére. Viszont ezen a meccsen Ronaldo nem lehetett ott az eltiltása miatt. Vajon mi lett volna a helyzet, ha játszhat ő is?

 

Ronaldo jelenlétével a csapatban frusztráló lehet, hogy Fernandes elveszítheti a büntetők elvégzésének lehetőségét, illetve egyéb dolgokat is, amik később hiányozhatnak majd a portugál magnifico játékából. A csapatnál azonban arra próbálnak fókuszálni, hogy Ronaldo miként tudja motiválni a társait, de jelen pillanatban nem tudni, hogy milyen hatással lesz Fernandes teljesítményére a 36 éves világklasszis támadó jelenléte.

 

Legközelebb Luxemburg ellen szerepelhetnek együtt a válogatottban, amikor is a szurkolók reményei szerint már egy sokkal veszélyesebb párost fognak alkotni a Vörös Ördögök játékosai. Bruno esetében előfordult már olyan is, hogy Fernando Santos egy hátravontabb szerepkörben küldte pályára játékosát, igaz akkor a támadóharmadban kevésbé tudott hatékony lenni. A Sportingnál az utolsó teljes szezonjában 33 találatig jutó Fernandes egy sokkal szabadabb szerepkört kapott és a Unitedben is arra bíztatták, hogy lépjen előre és nyugodtan vállaljon kockázatot, ha nála a labda.

 

Fernandes passzainak iránya

 

Mióta Bruno bemutatkozott a Premier Leagueben egyedül a Liverpool szélső védője az egyetlen olyan játékos, aki több, mint 1000 alkalommal veszített labdát abból kifolyólag, hogy megpróbált kulcsfontosságú passzt adni a csapat támadóinak. Ez a rendkívüli mennyiségű passz teszi Fernandest különlegessé a Manchester United számára, viszont a válogatott estében jóval kevesebb kockázatot vállal.

 

Az alábbi ábrából jól látható, hogy Fernandes az Európa-bajnokságon elért 369 labdaérintéséből mindössze 13-at próbált továbbítani a kapu előterébe, ezzel ellentében viszont a Manchester Unitedben ez a szám jóval magasabb és a szurkolók legnagyobb örömére sokkal többet kapcsolódik be a portugál játékos a támadásokba, többek között ennek is köszönhető a Leeds elleni mesterhármasa.

 

 

Nincs logikus indoka annak, hogy Ronaldoval együtt a klubjukban miért ne lenne képes Fernandes az eddigi teljesítményét nyújtani, az Old Trafford közönsége pedig izgatottan várja, hogy a két játékos megkezdje a gólgyártást. Ha pedig klub szinten a két játékos kivirágzik, akkor felmerülhet Fernando Santos felelőssége, de megmutatja majd azt is, hogy Ole Gunnar Solskjaer mire is képes igazán, mint menedzser.


skysports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!