Taktikai mágnestábla: Manchester United - Atalanta 3-2

Elképesztő mérkőzést produkált a Manchester United és az Atalanta a Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában. Gyere, nézzünk bele egy kicsit a kulisszák mögé.


 

Egyik kedvenc filmem a Gladiátor. A mérkőzés közben az jutott eszembe, hogy akár Solskjaer is lehetne a főszereplő. Mindig jön sok nehézség (sérülések, eltiltások, nehéz sorsolás, arcpirító vereség) és mindenki a bukását/vesztét várja, de ő valahogy kikecmereg a bajból és megy tovább a film. A Gladiátor egyik ikonikus jelenetével szeretném felvezetni a mostani cikket. Képzeljétek oda Russel Crowe arca helyett Solskjaer arcát. A mérkőzés lefújását követően akár Solskjaerral is lehetett volna egy hasonló jelenetet forgatni.

 

 

Taktika, felállás

 

4-2-3-1 vs 3-5-2

 

Hamisíthatatlan Solskjaer 4-2-3-1-t láthattunk a pályán. A hétvégén a Leicester megfogta a csapatot egy három védős szisztémával, így izgatottan vártam, hogy ezúttal mire megy a stáb és a játékosok egy szintén nem négy védős szisztéma ellen. Az alábbi animáción azt láthatjátok, hogy illeszkedett az Atalanta csapata a Unitedra, például a labdakihozatalok során.

 

 

A játékosok átlagos pozíciója is kiadja a csapatalakzatokat. Az alsó ábrán pedig láthatjuk, hogy ismét a United bal oldala volt a domináns, ami a támadásokat illeti.

 

 

Nézzünk meg két példát arra vonatkozólag, mi nem működött a hazai csapatnál a középpályát illetően. Főleg az első félidőben volt ez látványos. 

 

 

Ahogy a fenti képen látható, a középpálya közepén a két mélységi irányítót simán fel tudta venni az Atalanta. Frednek is két opciója maradt, ha el is jutott hozzá a labda: Shaw vagy AWB a szélen. Így az olasz csapat védelmi vonalait mélységi passzal nagyon kevés alkalommal tudta a United átjátszani.

 

4 dolog a Leicester elleni mérkőzésről

 

Elnézést, hogy kalandozok, de szeretnék visszakanyarodni a Leicester elleni mérkőzésre. A Solskjaer-éra sok minden tipikus dolgát magában hordozta az a mérkőzés.

 

1. Akadozó labdakihozatal

 

Miből szerezte Tielemans az egyenlítő gólt? Egy letámadás utáni labdaszerzésből. Sajnos besült a United labdakihozatali sémája.

 

 

2. Szöglet utáni gól

 

Szöglet után a második labda nem a United játékosaié és amúgy is a szöglet a hosszú oldalra érkezett. Ez sajnos 3 hiba stílusjegy, ami tavaly is jellemezte a csapatot. Szöglet, második labda és hosszú oldal.

 

 

3. Kevés séma van, de az működik

 

Kevés séma van a Unitednél, de még mindig képesek ugyanazt eladni. Miért is mondom? Nézzük meg ezt a Rashford gólt. Ki adta a gól passzt? Lindelöf...

 

 

Ismerős ez a forgatókönyv vagy jelenet sor? Nem véletlenül, csak két példa! Mutatom..

 

 

 

4. Második hullámba visszatett labdák ellen nem megy

 

A tavalyi év során több elemzésben is kitértünk rá, hogy egyszerűen a második hullámba vissza passzolt labdákkal nem tudott a United védelme mit kezdeni. Erre mi történt a Leicester ellen?

 

 

Vissza az Atalanta elleni mérkőzéshez

 

Kanyarodjunk vissza az Atalanta elleni összecsapáshoz. Miért is volt fontos számunkra a kitérő? Mert sajnos az olasz csapat is a United hibáit nagyította fel az első félidőben. Az Atalanta csapatában az én olvasatomban a két legfontosabb játékos ezúttal a szárnyvédők voltak. Első sorban ott próbáltak meg a United védelmi vonala mögé kerülni az olaszok. Nézzük csak meg közösen a szélső védők vs szárnyvédők hőtérképét a mérkőzésről.

 

 

Zappacosta és Shaw egyértelműen dominánsabb volt a két csapatban, 1-1 gólpasszig jutottak is. Az Atalanta a vezető gólját a szélen való mögé kerülésből szerezte. 

 

 

Egészen egyszerűen emberelőnyt tudtak kialakítani Shaw oldalán, utána pedig a jó centerezést egy még jobb befejezés követte. A kulcspassz pillanatát nézzük meg.

 

 

A második Atalanta gól pedig egy szöglet utáni szituációból született. Amit ugye a Leicester City elleni mérkőzésen is láttunk, hogy kezd visszatérő probléma lenni.

 

A második félidő

 

Miért a második félidő? Sokan kérdezték ezt tőlem a baráti körömből is. Mi változott a második félidőben? Szerintem ez egy sokrétű történet. Része volt ebben a feltámadásban a szurkolóknak, akik valósággal beszívták a csapatot az Atalanta kapuja elé. Hozzátettek ehhez a játékosok, azaz egy elég nagy adag mentális része is volt a történetnek. Nem tudom, hogy miért kezdődik megint az, ami Solskjaer alatt visszatérő probléma, hogy akkor pörög igazán a csapat, amikor már hátrányban van.

Kellett ehhez a feltámadáshoz a stáb is, hiszen a cserék mind előrefelé történtek. Kicsit olyan volt, mintha Solskjaer benyomta volna az All In-t, mert ha itt kikap és kirúgják, akkor legalább azt tudja magának mondani, hogy ,,én mindent megtettem"! Nézzük meg a statisztikát a mérkőzésről. Láthatjuk, hogy a félidei xG mutató alapján túlzó volt az Atalanta 2-0-s vezetése, a reális az 1-0 lett volna. Körülbelül a 60. percig a United veszélyességben nem tudott hazai pályan fölé nőni olasz ellenfelének. Mondjuk számomra ez is beszédes :/ Azonban ami utána következett, az maga a kánaán volt.

 

 

Kezdjük azzal, hogy a United problémái ismét a pálya közepén kezdődtek. Már hozzászoktam, hogy a számháborút elveszíti a stáb a középpályán. Ezúttal is így történt. Mit lehet akkor csinálni? Érdekesség, hogy Rashford nagy helyzetei azokból a felívelésekből alakultak ki, amit feljebb külön elemeztem a Leicester City-s résznél.

 

 

Mit lehet hát tenni ha nem működik az A terv? Változtatni kell! Emlékezhetünk Rashford ordító nagy helyzetére az első félidő végén. Fernandes lépett vissza a védelmi vonal elé, és Lindelöf helyett ezúttal ő rúgta keresztbe a labdát Rashfornak.

A második félidőben sem változott ez az elv. Nézzük csak meg Rashford szépítő gólját. Sokadik kiugratás, sokadik beindulás, végre gól. A kulcs ezúttal is Fernandes elképesztő passza, amivel a labdát Rashford elé tálalta.

 

 

 

Solskjaer a 66. percben unta meg, hogy a legveszélyesebb helyzetei a csapatnak a Ronaldo vagy Rashford felé ívelt labdákból alakultak ki. A középpálya közepén egyszerűen előre felé nagyon kevés minőséget tudott a United produkálni. Érkezett is Pogba megerősíteni azt a csapatrészt, némi meglepetésre pedig Cavani érkezett az addig látványosan mozgó Rashford helyett. Utólag már tudjuk, hogy a cserében egy sérülés is közre játszott, azonban érdekes volt látni Cavanit és Ronaldot ismét együtt a pályán.

 

 

Az egyenlítő gól előtt ne feledkezzünk meg De Gea-ról sem, aki többször is nagyot védett 1-2-s állásnál. Elképesztő, hogy idén a spanyol kapus milyen formában véd. Ezt körülbelül minden cikkben leírom, de nem nagyon lehet a teljesítményére szavakat találni.

 

2-2 Maguire

 

Egy Bruno Fernandes által elkapkodott szögletből indult az egész. Annyira ment előre a csapat, hogy Fernandesnek az sem tűnt fel, hogy a tizenhatoson belül csupán Cavani és Ronaldo tartózkodott 8,5 Atalanta játékossal szemben. A United játékosok konkrétan nem értek még fel a szöglethez.

 

 

Az elkapkodott szöglet után az Atalanta kivágta ugyan a labdát, de Sancho összeszedte az oldalvonalnál, utána pedig érkezett Fernandes beadása, ami már Maguire-t találta meg.

 

 

Ronaldo pedig érkezett a végén megmentőként. Mi másból, mint egy beadás utáni fejesből?! Köszönjük Shaw az asszisztot.

 

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Érdekes volt látni, hogy tudott feltámadni a United a második félidőben. Azt gondolom, hogy nagyon sok összetevős dolog volt. A taktika az csak egy része az egész kirakósnak. A United szerkezetet nem váltott, azonban a játékos minőséget frissítette és talán emelte is. Ronaldot is elkezdték már kikezdeni a gyengébb eredmények miatt az utóbbi időben. Azonban én azt látom, ha helyzetbe kerül, akkor még mindig 5/3-t kihasznál. A véleményem inkább az, hogy a csatár posztunk nagy játékos temető volt az utóbbi időben. Szenvedett ott Greenwood, Martial, Rashford és csupán Cavani tudott egy kis színt hozni a tavalyi évben a csapat játékába. Idén azonban egyértelműen Ronaldo az első számú középcsatár. 

Sajnos a mérkőzés nagy részén a pálya közepén semmi keresni valója nem volt a Unitednek. Így a hosszú labdákban, indításokban bíztak inkább a játékosok. Rashford lubickolt ebben a szerepkörben, nem csak a gólja miatt mondom ezt. Nem ördögtől való elképzelések ezek, Solskjaer taktikai felfogása sokkal direktebb, mint hogy érdekelje, mi zajlik a pálya közepén. Ha fel lehet juttatni a labdát az ellenfél védelmi vonaláig, akkor akár íveléssel is juttassuk fel.

A kérdés az, hogy hányszor lehet ezt a visszajövök kártyát még eljátszani? Mi lesz a hétvégén? Ez a siker, ami tegnap akkora adrenalint adott még nekem is, hogy éjjel 1-ig aludni sem bírtam, vajon a középtávú dolgokra hogy hat majd? Ezek azok a kérdések, amelyek a következő hetekben foglalkoztatni fognak. Örülök a Bajnokok Ligája győzelemnek, de nagyon kíváncsi leszek arra, hogyan folytatódik ez az év!

Remélem tetszett a mai cikk! 

 

 

források:

https://www.facebook.com/BetweenThePostsFootball/photos/a.249820485679182/860875664573658/

https://www.sofascore.com/manchester-united-atalanta/KsLdb

https://www.youtube.com/watch?v=EMV-wQWWIsk


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!