Fred: A kritikusok ösztönöznek engem

Fred, a Manchester United középpályása a Sky Sportsnak mesélt a Ralf Rangnick irányítása alatt megváltozott szerepköréről, valamint arról, hogy miként használja motivációkánt a kritikákat.


Fred népszerű figura Carrington környékén mind csapattársai, mind edzői körében, amire remek bizonyíték az az ünneplés, amivel a Crystal Palace elleni győztes gólját gólját emlékezetessé tették decemberben.

 

Jose Mourinho is sokat beszélt Fred öltözőre gyakorolt pozitív hatásáról és Ole Gunnar Solskjaer is több esetben méltatta a brazil játékos kivételes karakterét. Nem sokkal megérkezése utána pedig Ralf Rangnick is felfedezte Fred ezen tulajdonságait. "Szerintem mindenki szereti Fredet" - mondta a német mester. "Ő olyan, mint a napfény."

 

 

A szurkolók körében azonban nem mindig örvendett ugyanilyen népszerűségnek a brazil középpályás. Valójában erről az oldalról talán több kritikát is kapott, mint elismerést, de ahogy az elmúlt hetekben kiderült, tud ő játszani.

 

A 28 éves játékos hosszú kihagyást követően visszatérhetett a brazil válogatottba is, sőt, Rangnick irányítása alatt a csapat egyik legjobban teljesítő játékosa lett, noha a Brighton elleni találkozón kicsit még berozsdásodott jellege volt játékának. "Nem tudtam előtte eleget edzeni és ezt éreztem a mérkőzés közben is" - mondta a Sky Sportsnak. Kezdőbe kerülése azonban sokat elárul arról, hogy mestere mennyire bízik benne, hiszen Paul Pogbat szorította ki a kezdőből.

 

Fred fontosságáról sokat elárul az is, hogy míg vele a csapatban a United győzelmi mutatója 59%, addig Fred hiányában csupán 25%. A legutóbbi 11 meccsen, amin a brazil pályán volt veretlen a United.

 

"Azt hiszem sokat kell hozzátennem a csapathoz" - mondja mosolyogva, mint mindig. "Sok minőségi játékosunk van a középpályán, akik különböző típusúak és remekül kiegészítik egymást."

 

"Bárki van a pályán, mindig a legjobbat próbálja nyújtani. A legfontosabb pedig az, hogy elkezdjük megnyerni a meccseinket és trófeákért tudjunk harcolni. A Bajnokok Ligájában továbbra is áll a zászló, a Premier League-ben pedig a lehető legjobb helyezést kell megcsípnünk."

 

Fred valószínűleg mindkét fronton szerephez fog jutni új szerepkörében, amit Ole Gunnar Solskjaer távozását követően kapott, hiszen így inkább a támadásokat tudja segíteni és kifejezetten élvezi ezt a helyzetet.

 

Fred hőtérképe Solskjaer alatt és után.

 

"Nagyon szeretek ebben a pozícióban játszani. A válogatottban is olyan poszton játszottam és játszom, ami közelebb van az ellenfelek kapujához, az edző pedig itt is megváltoztatta a posztomat és ez nagyon tetszik."

 

Frednek mostmár több lehetősége van befolyásolni a támadó harmadban zajló eseményeket, így a legutóbbi 10 Premier League mérkőzésén annyi gólt rúgott és gólpasszt osztott ki (4), amennyit előtte 85 bajnoki során. A Crystal Palace elleni győztes találata, amit ráadásul a gyengébb lábával lőtt a tizenhatos széléről kiváló példája kiaknázatlan támadó képességeinek, de voltak egyéb emlékezetes megmozdulásai is.

 

Ott volt nagyszerű keresztlabdája, amiből Scott McTominay tudott eredményes lenni az  Aston Villa elleni FA-kupa találkozón, vagy a Brentford elleni passza Anthony Elanga helyzetbe hozásakor.

 

Fred egyértelműen élvezi a változást, de természetesen örömmel megteszi azt, amit a csapat érdeke megkíván és továbbra is besegít a védekezésben is. Ebben a szezonban egyetlen United játékos nevéhez sem fűződik több szerelést és a középső harmadban való labdaszerzés tekintetében is az élen áll.

 

"Élvezem ezt a pozíciót, de azzal sincs gondom, hogy ha mélyebben kell játszanom. Csak az a fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjam segíteni a csapatot. Ez az elsődleges. Ez a nagy vágyam, hogy segíteni tudjak a csapatomnak."

 

 

Fred szerint Rangnick "csúcsedző, aki azért érkezett a  klubhoz, hogy segítsen nekünk. Ralf csak azt akarja, hogy a tőlem telhető lehető legjobb teljesítményt nyújtsam. ismeri a bennem lévő energiát és azt is, hogy milyen minőséget képviselek."

 

"Egyértelműen más a munkamódszere, mint az előző menedzsernek, de ehhez alkalmazkodnunk kell. Újra kellett kezdenünk. Ez nem könnyű, de mindent megteszünk az edzések során."

 

"Voltak jó és nem túl jó eredményeink is az elmúlt néhány meccsen és nagyon örültünk a Brighton elleni győzelemnek és most megyünk tovább, fejlődnünk kell. Intenzív hónap áll előttünk sok fontos mérkőzéssel és a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanunk."

 

Fred pontosan ezt igyekezett tenni mindig, mióta megérkezett a  Unitedhez 2018-ban a Sahtar Doneck csapatától. Nehéz időszak volt számára és a formája is ingadozó volt. 

 

"Nagyon nehéz időszak volt de sokat tanultam belőle. A tanulás pedig élmény volt. Hála Istennek, túl vagyok rajta. Nagyon elégedett vagyok a mostani teljesítményemmel és úgy gondolom, hogy egy ideje már stabilan és jól játszom."

 

"Emelt fővel, de csendben, keményen dolgoztam, amiben segítségemre volt a családom és a csapattársaim. Ez fontos volt számomra és segített átvészelni a nehezebb időszakot. Most úgy érzem, hogy tényleg jó az, amit csinálok. Boldog vagyok."

 

Frednek komoly elszántságra volt szüksége, hogy a kapott kritikákat kezelni tudja. Elmondása szerint a kulcs az, hogy tudni kell mikor kell kikapcsolni a közösségi médiát. "Bárki nyithat egy fiókot, hogy sértő üzeneteket küldjön neked, ami nagyon elszomorító, de meg kell próbálni a kritikát motivációként kezelni."

 

"Vannak olyan emberek, akik ezeken a felületeken meg tudják mondani a "tutit" és olyanok is, akik úgy beszélnek egy témáról, hogy közben nem is értenek hozzá. Be kell bizonyítani, hogy tévednek."

 

"A motiváció viszont alapvetően nem mástól származik. Én saját magamért csináltam. Tudtam, hogy mit kell jobban csinálnom és csak magamra koncentráltam. fejlődtem, sokat tanultam és ezek segítettek abban, hogy oda jussak, ahol most  vagyok és köszönöm, jól vagyok itt. Nyugodtan intézhetem a dolgomat és nyugodtan végezhetem a munkámat."

 

 

A brazil középpályás mindezek ellenére is sokszor tapasztalja azt, hogy kívülállók próbálják aláásni őt és csapattársait. Ezen a héten Marcus Rashfrod szólalt fel azokkal a pletykákkal kapcsolatban, melyek az öltöző kettészakadását hangoztatták, a múlt hónapban pedig épp Fred volt kénytelen tagadni azokat a valótlan állításokat, melyek távozási szándékáról szóltak.

 

"Ahogy mondtam, sokan sokfélét mondanak és bedőlnek az álhíreknek is. Nem ez volt az első eset, hogy valótlan dolgokat terjesztettek rólam. Nehéz időszakon mentünk keresztül a klubnál és a pletykák arról szóltak, hogy távozni akarok, mert boldogtalan vagyok. Ez nem igaz és úgy éreztem, hogy muszáj felszólalnom ezzel kapcsolatban."

 

"El kellett mondanom a szurkolóknak, hogy 100%-ban elkötelezett vagyok a klub iránt és nem áll szándékomban távozni. Akkor elérkezett az ideje, hogy beszéljek. Nem szeretek sokat beszélni a közösségi médiában, de ott és akkor úgy éreztem, ott is meg kell mutatnom a szurkolóknak, hogy ennél a klubnál akarok játszani."

 

 

Fred hasonlóan nagy hangsúlyt fektet az öltözői megosztottsággal kapcsolatos híresztelésekre. "Nagyon jó a hangulat az öltözőben. rengeteg az álhír és a pletyka, de ezek hamisak. Együtt dolgozunk és mindenkinek ugyan az a célja."

 

"Nem könnyű a menedzser számára, hogy mindenki ugyan úgy elégedett legyen, mert sok jó játékosunk van és mindenki játszani akar. De megértjük egymást, nagyon jó harmóniát alakítottunk ki az öltözőn belül és szerintem ez a legfontosabb, amink van. Maximálisan tiszteljük egymás egymást."

 

Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan látja szerepét az öltözőben, Fred mosolyogva válaszolt.

 

"Szerintem fontos, hogy öröm legyen az öltözőben. Néhány játékos olykor frusztrált, vagy bosszankodik, ezért igyekszem pozitív légkört teremteni, élénkíteni a dolgokat akár zenével, akár mással. Mindig igyekszem boldogságot és energiát adni a társaimnak."


skysports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!