Taktikai mágnestábla: Atletico Madrid - Manchester United felvezető

Kedves Olvasó! Kicsivel több, mint egy hónapnyi szünet után újra van lehetőséged a Mágnestábla rovatot olvasni! Remélem már hiányoztak a taktikával foglalkozó sorok a Fanatics kínálatából!


Visszatért a rovat és visszatér a Bajnokok Ligája is a Manchester United szurkolóihoz. Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy az átmenetivé süllyedt szezont már csak a Bajnokok Ligájával tudja megmenteni a csapat. Az FA-kupát ideje korán kihúzták a srácok a listáról, míg a bajnokság szépen lassan elúszott, ahogy a sok-sok győzelem is 1-0-s vezetésről. Szóval maradt az európai nagyszínpad, ahol lehetne nagyot domborítani. 

 

 

16 csapat van jelenleg versenyben a sorozatban és valljuk be őszintén, már az első körben szembe jövő Atletico Madrid sem tartozik a kötelező győzelmek kategóriába. Diego Simeone fiait nem kell bemutatnom azt hiszem senkinek. Hírnevet szereztek már maguknak Európában az elmúlt években. Az idei gyengébb teljesítményük kissé feledteti a tényt, de a United a La Liga regnáló bajnokához kell, hogy utazzon a hét közepén. Szívesen leírnám, hogy a Vörös Ördögök kedvenc ellenfelének számítanak a spanyol csapatok, de sajnos a történelemre pillantva mást láthatunk. 64 mérkőzést vívott az MU spanyol ellenfelek ellen és ebből mindösszesen 18 mérkőzést nyert meg. Ráadásul a gólarány is mínuszban van, szóval lesz min javítani az idei BL kiírásban.

 

 

Számomra meglepetésként hatott, hogy az Atletico Madrid ellen milyen szegényes az MU történelme. Csupán kettő mérkőzésen találkoztak eddig, legutóbb a Kupagyőztesek Európa Kupájában a legjobb nyolc között egy párharc során 1991-ben. Gyakorlatilag 91' óta nem találkozott a kettő klub, ami a modern kori labdarúgásban igen csak ritkaság számba megy szerintem. Akkor egyébként az első mérkőzésen az Atletico Madrid 3-0-ra tudott nyerni, míg a visszavágón 1-1-s döntetlen született, így kiesett a United Torrente kedvenc csapata ellen. 

 

 

 

Atletico Madrid a 21/22-es szezonban

 

Foglalkozzunk kicsit a madridiak idei szezonjával. Mennyire félelmetesek idén a Matracosok? Kell-e nagyon félni tőlük? Kell, bizony! Leírni semmiképp sem szabad őket, ezt már bizonyították az elmúlt évek során. Azért az idei évben csöppet sem olyan félelmetesek, mint amire a hírnevükből következtetni lehet. Már az is kis túlzással csoda, hogy itt vannak a legjobb 16 között.

A csoportjukban második helyen végeztek, mindössze 7 pontot szerezve. Az utolsó forduló előtt pedig 4 ponttal a csoport utolsó helyen álltak. Az utolsó forduló előtt a Porto 5, a Milan 4 és az Atletico Madrid 4 ponttal állt. A 6. játéknapon Porto - Atletico Madrid és Milan - Liverpool párharcokat rendeztek. A Liverpool ekkor már 15 ponttal réges régen továbbjutott, azonban Klopp csapata megtette azt a szívességet, hogy legyőzte a Milan csapatát 2-1-re idegenben. A Porto - Atletico Madrid mérkőzés aztán hozott mindent, ami egy háborúhoz kell. Az 56. percben Griezmann góljával vezetéshez jutott az Atleti. Carrasco azonban a 67. percben azonnal piros lapot kapott egy szabálytalanság elkövetése miatt. A Porto oldaláról Wendell ült fel a provokációnak és szintén egy azonnal piros lapos szabálytalanságot követett el. A 75. percben a Porto kispadjáról is elküldtek egy játékost azonnali pirossal. Ebből is érzékelhető, hogy mentálisan topon kell lenni a Unitednek az Atletico Madrid ellen. A 90. percre kanyarodva még mindig 0-1-t mutatott az eredményjelző, ami azt jelentette, hogy a Portonak elég az X is a továbbjutáshoz a Liverpool vezetés miatt. Ekkor azonban 2x is lecsapott az Atleti, a végeredmény pedig 1-3 lett, így a matracosok jutottak tovább. A csoportkör során egyébként az otthoni mérlegük elég gyászosra sikerült. Kikaptak a Liverpooltól (2-3) és a Milantól is (0-1), a Portoval pedig döntetlent játszottak (0-0). Apró érdekesség, hogy a United a csoportkörben egy idegenbeli győzelmet aratott, mégpedig a Villarreal ellen Spanyolországban.

 

 

 

A La Liga idei szezonját nézve sem túl rózsás a spanyol csapat idei szezonja. Talán lehetne is párhuzamot vonni a United idei szezonjával. Jelenleg a bajnokságban a 6. helyen tanyáznak, ami nem éppen a legjobb dolog egy címvédő csapat életében. Múlt héten meglepő vereséget szenvedtek otthon, a teljesen utolsó Levante ellen sikerült kikapniuk. Hazai pályán egyébként a bajnokságban nem olyan szörnyű a mérlegük. Az idei szezonban 12 alkalommal játszottak hazai pályán, ebből 7 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség a mérlegük. Nos, térjünk át a statisztika után a pályára. Mit várhatunk tőlük a United ellen?

 

 

 

A fenti képen a Barcelona elleni rangadó felállásait láthatjuk. Miért éppen ezt a mérkőzést választottam? Mert Rangnick alatt a United is előszeretettel alkalmazza már a 4-2-3-1 vagy 4-3-3 formációkat. Egy ideje a 4-2-2-2-s felállást elfelejtette a német szakember és sokkal inkább a 4-3-3 egy variációját erőlteti. A Barcelona is egy 4-3-3-s formációt választott az Atleti ellen. Simeone fiaitól nem idegen a 4-4-2-s formáció használata, bár láttuk már őket 6 védővel is játszani.

 

 

Ettől függetlenül a United ellen várhatóan marad a 4-4-2-s formáció.

 

 

Simeonéra jellemző, hogy taktikailag nagyon felkészült edző. Sokan képesek legyinteni a kezükkel, csak mert egy sokkal defenzívebb stílust képvisel, mint a legtöbb kirakatcsapat. A csapata több formációt is tud játszani a mérkőzések során, attól függően, hogy kell reagálni az ellenfelek játékára. A Barcelona ellen például három felállást is láthattunk az Atletico Madridtól. 4-4-2-vel kezdtek, majd a Barcelona visszaléptette a mélységi iranyítót a két belső védő mellé, közé, hogy a szélső védők bátrabban léphessenek fel a támadásokhoz, így az 5-3-2-s felállást is kipróbálta Simeone.

 

 

Taktikailag mindenképp egy sokszínű találkozó várhat ránk. Az ínyencek csettinthetnek! Mindentől függetlenül várhatóan a mérkőzés kezdetén a 4-4-2-s felállással lesz kénytelen szembe nézni a United Spanyolországban. Ezt a 4-4-2-s felállást általában egy agresszív, a fél pályára visszahúzódó stílussal párosítja Simeone. Attól függetlenül, hogy nem a legkezdeményezőbb a felfogásuk, amikor megszerzik a labdát, igazán erősek a spanyolok a kis játékokban. Kis területen ügyesen szoktak három, illetve négyszögeket kialakítani a labdakörnyékén. Várhatóan a mérkőzés során is a Unitednál lesz többet a labda. Amire viszont nagyon kell figyelni az angol csapat játékosainak, azok egy részről a kontrák, másik oldalról a pontrúgások. Az idei évben már 6 gólt szerzett a spanyol csapat szögletek után, míg 2 gólt szabadrúgásból értek el.

 

 

Pontrúgásokban idén sajnos tudjuk, hogy a United nem éppen a legjobb. A hétvégi mérkőzésen a 140. szöglet után sikerült ismét gólt szerezni. Elég csúfos adat..

 

 

Ki lehet a United nyerő embere?


Cristiano Ronaldo! Pályafutása során a legtöbb mérkőzést (35) az Atletico Madrid ellen játszotta a portugál. Ezeken a mérkőzéseken 25 alkalommal volt eredményes. A gólok mellett pedig 11 sárga lapot is összeszedett Ronaldo. Talán a legemlékezetesebb gólöröme, amikor a Juventus színeiben kigúnyolta Simeone nem túl barátságos örömét.

 

 

Jadon Sancho? Az angol szélső kezd magára találni a Unitedben. A hétvégi mérkőzésen is ellopta a showt a Leeds United ellen. Reméljük a Bajnokok Ligája mérkőzésen is lapul 1-2 gól vagy assziszt a lábában.

 

 

 

Manchester United a 21/22-es szezonban Rangnick irányításával

 

Amíg az Atletico Madridnál jóban-rosszban kitartanak Diego Simeone mellett az állandóságot képviselve, addig a Manchester Unitedre az elmúlt 10 év elteltével semmiképp sem az állandóság a jellemző. A csoportkört is három menedzser irányításával játszotta le az MU, ami mindenképp furcsa, hiszen összességében hat mérkőzésről van szó. A történelem ezen részét azonban már mindenki ismeri. Ideje előre tekinteni. Szóval akkor Ten Haag vagy Pochettino? Előbbit Rangnick akarja, utóbbit a játékosok és pár vezetőségi tag. Jó-jó tudom, nem ezért vagyunk ma itt.

 

A United legutóbb a Brighton és a Leeds United ellen játszott, és azokat a mérkőzéseket meg is nyerték 2-0-ra, illetve 4-2-re a Vörös Ördögök. 4-2-3-1 alapfelállást láthattunk, 4-3-3-al keverve a pályán.

 

 

Rangnickra is jellemző, hogy több formációt is képes a csapata játszani. Nála a repertoárban a 4-2-3-1 és 4-3-3 mellett a 4-2-2-2 jöhet elő a kalapból. A nagy kérdés, hogy a Bajnokok Ligája mérkőzésen az Atletico mumus Cristiano Ronaldot jelöli-e majd a kezdőbe, vagy esetleg valaki más tölti be a csatár szerepkörét. Ha az Atletico egy kontrára alapuló defenzív felállást fog választani, akkor nem feltétlenül kell Ronaldot a padra tenni. Bár az tény, hogy a Matracosok biztos, hogy utazni fognak a portugál zsenire. Ronaldo és Varane igazi Bajnokok Ligája speciálistának mondható. Mind a kettő játékos részese volt a Zidane nagy triplázó csapatának a sorozatban. Ráadásul Ronaldora jellemző volt az elmúlt években, hogy a kieséses szakaszban sokkal jobban teljesített, mint a csoportkör során. Az idei évben azonban nem lehet panasz Ronaldo Bajnokok Ligája termelékenységére, ugyanis már 6 gólt szórt az ellenfelek hálójába a csoportkörben. Amelyik mérkőzésen pályára lépett, ott gólt is szerzett. Jó ómen? Menjen ő a kezdőbe? Mit gondoltok?

A United csatárairól egyébként megjelent egy érdekes összehasonlítás a múlt héten. Az alábbi kép még a Leeds elleni összecsapás előtt készült. Kiemelném Elanga sprint statisztikáját. Elképesztő, hogy közlekedik a fiatal szélső a pályán. Ki lehet a nyerő játékos az Atletico Madrid ellen? (Spoiler: Nem Greenwood :( ) 

 

 

Ami bizakodásra adhat okot, az az a tény, hogy az MU nem rossz idén (sem) idegenben. Legutóbb a Watford ellen kapott ki a csapat, akkor még Ole Gunnar Solskjaer ült a kispadon. Azóta azonban nem talált idegenben legyőzőre az MU. A listára tekintve azért lehet némi rossz érzése minden United szurkolónak. Igazán veretes név a listán, csak a Villarreal és a Chelsea csapatai. A többi mérkőzés amely döntetlenre végződött, enyhén szólva nyerhető lett volna.

 

 

Amit még mindenképp pozitívumként szeretnék felhozni, hogy De Gea idén remek formában véd. Igaz, hogy DDG ritkán tudja megőrizni a kapuját kapott gólok nélkül, azonban én ezt semmiképp sem az ő számlájára írnám. De Gea ráadásul Atletico Madrid nevelés, szóval biztosan megszeretné mutatni a nevelőegyesülete ellen, milyen nagyszerű kapus is valójában.

 

 

Mivel a Unitedre idén jellemző, hogy az agyonnyert mérkőzések is kicsúsztak a kezükből, így én most is egy döntetlen közeli eredményt várok. Nagyon örülnék a United idegenbeli győzelmének, de valahogy az én megérzésem az 1-1 irányába billen. Az Old Traffordon azonban a közönség támogatásával mindenképp továbbjutást várok. Annyira nem bánom, hogy az eredetileg kihúzott PSG helyett az Atletico Madriddal kell összecsapnia a legjobb 16 között kedvenc csapatunknak. Szerencsére az idei szezonban verhető az Atletico Madrid. Ezt már több fronton is bebizonyították, azonban óva intenék mindenkit a pozitív tippem ellenére, hogy könnyű párharcra számítson. Ez minden lesz csak könnyű kettő mérkőzés nem. McTominay sárga garantált nálam, előre látom, ahogy kakaskodik az Atletico Madrid játékosokkal a kőkemény skót. Jó kis mérkőzés lesz, már az odavágó is! 

Remélem tetszett az elemzés, köszönöm, hogy elolvastad! Komment szekcióban pedig várom a véleményedet!

 

GGMU!

 

források:

https://www.instagram.com/p/CZ_LSbrs2zC/

http://www.eurocupshistory.com/match/history_land/275-ESP/manchester_united_against_spanish_clubs

https://www.11v11.com/teams/manchester-united/tab/opposingTeams/opposition/Atl%C3%A9tico%20Madrid/

https://www.youtube.com/watch?v=xBxwfGEm8bQ

https://www.reddit.com/r/soccer/comments/feg5f2/diego_simeone_used_a_631_formation_to_defend/

https://www.manutd.com/en/news/detail/cristiano-ronaldo-crazy-record-against-atletico-madrid#:~:text=The%20Portugal%20international%20has%20taken,laden%20stay%20at%20Real%20Madrid.

https://www.youtube.com/watch?v=PK8Yn3M_IhU


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!