Taktikai mágnestábla: Atletico Madrid - Manchester United 1-1

Döntetlennel ért véget az Atletico Madrid elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzése. Gyere kapargassuk meg közösen egy kicsit a felszínt taktikai szempontból.


Nem tudom ki mit érzett, amikor meglátta a United kezdőcsapatát, engem nagyon meglepett. Lindelöf - Varane - Maguire és kerestem mellé a két szélső védőt. Okés, Shaw megvan, de hol a másik? Ugye nem Sancho fog szárnyvédőt játszani? Aztán leesett, Lindelöf lesz a jobbhátvéd. Nos, erre mondom én azt, hogy meg kellett volna hoznia Rangnicknak azt a döntést, hogy kiteszi Maguire-t vagy Lindelöföt a csapatból. Dalot és AWB a két jobb hátvéd ott ült a padon, míg a középhátvéd a szélen játszott. Ezt ki javasolta neki? 

 

Felállások: 5-3-2 / 3-5-2 vs 4-2-3-1

 

 

Tagadhatatlan, hogy az első 15 percben meglepte az Atleti a Unitedet, abból a szempontból, hogy teljesen nekiesett angol ellenfelének Diego Simeone együttese. Több veszélyes helyzetet és szögletet is kiharcoltak a spanyolok. 

 

 

Gyakorlatilag az Atletico Madrid labda nélkül és labdával is teljes szélességben uralta a pályát. Amikor náluk volt a játékszer, akkor a szárnyvédők felléptek a támadásokhoz, rengeteg opciót mutatva a középpályásoknak a labda megjátszására.

 

 

Manchester United labdakihozataloknál előszeretettel állt át a 4-3-3-s formációra. Fred volt a mélységi irányító, míg Pogba és Fernandes a támadó középpályások. Minden tiszteletem Fredé, de ő ebben a szerepkörben nagyon gyenge. Egyszerűen a Unitednak az előrefelé játéka mélységben teljesen halott volt, egészen Matic becseréléséig. Természetesen nem mondom, hogy Fred hibája, mert egyébként Fernandest és főleg Pogbát teljesen leradírozták a pályáról az Atletico középpályásai. Azonban a védelem előtt Fred hiába szívta fel a labdákat, azokat többnyire vissza vagy szélre tudta csak megjátszani.

A következő képen láthatjuk, ahogy Fred elkéri a labdát. Az Atletico csatárok szűkítik Fernandes és Pogba előtt a területet. A francia ezáltal passzárnyékba is kerül. A három Atletico középpályás pedig már ugrásra készen várja, hogy megkapja Fernandes a labdát. Azt kell mondani, hogy jól megszervezte Simeone a középpályás védekezését az Atletico Madridnak.

 

 

A következő képen ismét a United 4-3-3-s felállására hívnám fel a figyelmet. Azonban az összes középpályás gyakorlatilag ki van kapcsolva és Lodi által Lindelöf is extra nyomás alá kerül(t).

 

 

Ebből adódott a sokszor már a hazai közönségnek is kínos United passzív labdabirtoklás, amikor percekig gyakorlatilag U alakú labdajáratást láthattunk a vendégektől. Ami igazán beszédes adat a mérkőzésről, hogy a United a támadásai mindössze 14%-t tudta középen vezetni. 

 

 

Erre a problémára lehetett volna válasz, hogy a szélső védők bátran belépnek a támadásokba, azonban erre Lindelöf nem alkalmas, mert ő alapvetően középhátvéd. Sokszor megfigyelhető volt, hogy a középhátvéd beidegződéseit nem tudja elengedni, és hátrébb maradt Varane, illetve Maguire mellett. Ezzel a lépéssel igazából Sanchot vagy Rashfordot szigetelte el a támadó zónában teljesen, attól függően, éppen melyik játékos játszott a jobb oldalon.

 

 

Mi lehetett volna a megoldás, ha egyszerűen Lindelőföt a formája miatt nem akarta a német edző kihagyni a csapatból? Khaby barátunk mutatja...

 

 

Sajnos az Atletico Madrid gólja is visszavezethető volt erre a rossz kezdőcsapat kijelölésre. Maguiret idén nagyon sokat bántották. Sajnos már ott tartunk, hogy ő is elhitte, hogy nem jó játékos. Hajmeresztő dolgokat látunk tőle az elmúlt időszakban és a bizonytalanság jeleit. Az tény, hogy az ő ,,gyorsaságának" nem fekszik a Rangnick-féle filozófia. Sokkal többet kell neki 1v1-ben védekeznie, amiben sajnos nem erős. Így a gyengeségeit felnagyítja az, hogy egyedül hagyják gyors támadókkal szemben. Ezúttal azonban egy beadást nem tudott hatástalanítani és gyakorlatilag az ő embere szerezte meg a vezetést az Atletico Madridnak.

 

 

Változást igazán a United játékában a cserék hoztak a második félidőben. Ekkor Matic többször is már visszalépett a védelem mellé és közé. Fredtől ezt kevesebbet láthattuk sajnos a mérkőzésen. Ettől függetlenül számomra kissé érthetetlen, hogy a félidőben miért nem cserélte le az egyik középhátvédjét Rangnick. Gyakorlatilag a hármas cserével ő bizonyította be, hogy nem működik sajnos, amit kitalált a mérkőzésre.

 

 

Az alsó képen láthatjuk, hogy AWB mennyivel magasabb területekre is felmerészkedett a becserélése után, mint Lindelöf.

 

 

Elanga gólja egy tipikus Rangnick filozófiai gól volt. A középpályán egy labdabirtoklás váltás során sikerült átjátszani a fellazult Atletico védelmet. Fernandes előtt így kettő passzsáv nyílt meg. A többit pedig már tudjuk, kiugratta Elangát, aki nagyon higgadtan fejezte be a támadást. Új csillag van születőben?

 

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A Premier League-ben már megszokhattuk, hogy az első félidőben nagyon jól játszik a United. A Bajnokok Ligájában pedig épp ellentétes mérkőzést láthattunk. A mérkőzés elején volt ezúttal gyengébb a csapat, majd a második játékrészben volt értékelhető a produkció. Azt gondolom, hogy olyan harcos Atletico Madridot kaptunk, amit várhattunk. Kár, hogy kaptak 1,5 félidő előnyt azzal, hogy kettő jobbhátvéd ült a padon, míg egy középhátvéd töltötte be azt a posztot. Sajnos nagyon ordított egy mélységi irányítóért a csapat, aki képes a mélységi passzokat is megpasszolni, nem csak elkéregetni a labdát. Ez már 3 éve probléma lassan a Unitednál. Matic beállásával nem véletlen, hogy más lett a csapat játéka. Végre nem a középhátvédeknek kellett ,,irányítani" hátulról. Így a labdajáratásoknak is több hasznuk lett. Összességében nem vagyok elégedetlen az 1-1-s végeredménnyel, bár a United esetében mindig a győzelem az elfogadható, ezt én is tudom. A visszavágóra azonban ez remek kiindulási alap kell, hogy legyen. Hazai pályán a közönséggel a háta mögött, ki kell küzdenie a csapatnak a továbbjutást. Remélem Rangnick is megtanulta kellően a leckét a tegnapi napból.

 


 

Remélem tetszett az elemzés! Véleményedet várom a komment szekcióban! Folytatás szombaton a Watford ellen.

 

források:

https://footyfull.com/uefa-champions-league/atletico-madrid-vs-manchester-united-23-02-2022/

https://www.sofascore.com/manchester-united-atletico-madrid/KsLgb

https://www.whoscored.com/Matches/1604557/Live/Europe-Champions-League-2021-2022-Atletico-Madrid-Manchester-United

https://www.eredmenyek.com/merkozes/MkZs60Ul/#osszefoglalas/osszefoglalas

https://www.facebook.com/594332907728882/posts/1266936313801868

https://m4sport.hu/bajnokokligaja/video/2022/02/23/atletico-madrid-manchester-united-1-1/#


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!