Taktikai mágnestábla: Manchester United - Atletico Madrid 0-1

Kedves Olvasó! Nézzük meg közösen, mi történt a pályán, ami a Bajnokok Ligája kieséshez vezetett.


Bevallom őszintén, hogy nehéz szavakat találni arra az ürességre, amit érzek az idei szezonnal kapcsolatban. A szabadidőm is sajnos véges idén, ezt érzékelhetitek a cikkek ,,sűrűségéből" is. Így azt terveztem, hogy egy izgalmas BL menetelés még felhúzza az évet majd. Hát nem jött össze! Gyakorlatilag március 15-én eldőlt, hogy trófeát idén nem fog nyerni a Manchester United. Maradt a bajnokságból hátra pár forduló, ami persze még lehet izgalmas, ha utolérjük a Chelsea-t vagy az Arsenalt. Kérdés, hogy bármelyik csapat a leicesteri kipukkanós utakra lép-e a hajrában?!  

 

 

Kicsit félek, hogy a csalódottságomból fakadó lelkiállapotomra hallgatok és a tegnap estét lassan úgy értékelem, hogy nem csak az idei évre, de a következőre is kiestünk a Bajnokok Ligájából. Természetesen a bajnokság még nem lefutott. Ma például el kell kezdeni szorítani a Liverpool sikerének az Arsenal ellen, valamint, rendeznek még Arsenal - MU mérkőzést is. Azonban a hátrány így is tetemes. Ami azonban még inkább elgondolkodtató, hogy a keret játékosállománya alkalmas-e arra, hogy ,,csak" a TOP 4-ért harcoljon a következő 2,5 hónapban?! Ad-e nekik kellő motivációt ez a kihívás az idei szezonra? Természetesen profi játékosokról beszélünk, így az a válasz jön egyből, hogy muszáj! Szóval maradt a számolgatás és a szurkolás. Lenti képen áttekinthetitek a maradék fordulókat a Premier League-ben. A Chelsea, Arsenal, MU hármas még megmérkőzik egymással. Az utolsó előtti fordulóban szerencsével még egy ki-ki meccset is láthatunk a Chelsea ellen. Mit gondoltok, sikerül a TOP 4?

 

 

Felállások

Manchester United 4-2-3-1 (letámadásban 4-4-2, labdabirtoklásban 4-3-3) vs Atletico Madrid 5-3-2 (mérkőzés végén 5-4-1)

 

Sajnos már a párharc felvezetőjében megjósoltam, hogy nem lesz könnyű az Atletico Madrid ellen játszani. Gyakorlatilag az a forgatókönyv valósult meg a visszavágón, amiben a spanyolok a legjobbak talán az egész világon. Megszerezték az első félidőben a vezetést, utána pedig minden fegyvert bevetve őrizték az előnyt. Sajnos nagyon tudták tördelni a játékot, főleg a második félidőben. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint a statisztika. Az utolsó 30 percben összesen 11 perc 19 másodpercet volt játékban a labda. Kevés volt a 4 perc hosszabbítás?!

 

 

Kanyarodjunk azonban rá a rovat fő témájára. A két menedzser között ugyanis óriási taktikai csata zajlott a partvonal mellett.

 

 

Az Atletico Madrid játékának kulcsa a labdakihozatalaiban rejlett. Ekkor Lodi feljebb lépett az Elanga mögötti területbe, míg Renildo gyakorlatilag belső védőből balhátvéd lett. Mellettük Koke segítette még azon az oldalon a labdakihozatalokat. Így gyakorlatilag 3v2-ben tudta az Atletico kihozni a labdát. McTominay pedig állandó döntéskényszerben játszott, hogy maradjon-e középen a védők előtt vagy segítsen a jobb oldalra. Gyakorlatilag Telles légüres térben játszott ilyenkor a pályán, így a kilépő Dalot felé tolódó védelemmel húzódott befelé. 

 

 

A másik opciója az Atletico Madridnak abban rejlett, hogy Lodit hátul hagyták és három belső védővel próbálták meg kihozni a labdát. Ekkor a United 4-4-2-s letámadásában Fernandes és Ronaldo került emberhátrányba, hiszen kettő csatár jutott három belső védőre. A szélsők pedig igyekeztek helyezkedésükkel és mozgásukkal a középpálya közepe irányába befele tolódni, hogy ne tudják könnyen átjátszani az első fedezetet. McTominay azonban ismét kérdőjeleket láthatott maga előtt. Mennyire merjen fellépni? Erre volt Rangnick válasza, hogy inkább a szélt hagyta nyitva, a csapat és a szélsők befelé zártak.

 

 

Ennek hatására Dalot-nak kellett kilépnie Lodira, hiszen Elanga a pálya közepén védekezett. Vagy választhatta azt a verziót is, hogy nem lépett ki. Ekkor Lodi gyakorlatilag légüres térben kaphatta meg a labdát.

 

 

Amikor pedig Dalot felvállalta a kockázatot és kilépett, akkor azonnal Felix jelent meg a mögötte lévő területen. Amikor a United agresszívra váltott a letámadásnál a mérkőzésen, akkor gyakorlatilag még így is el tudták érni, hogy az Atletico Madrid védekező zónájában 5v5-ben kelljen a spanyoloknak kihozni a labdát. Ehhez kellett McTominay és Fred bátor fellépése.

 

 

Griezmann és Felix azonban felváltva lépegetett vissza a feltolt Fred és McTominay mögötti területre. Miben nem jó annyira Maguire? Az 1v1-ben! Nem véletlenül szenved Rangnick alatt. Ő neki nem ebben van az erénye. Azonban a feltolt csapat őt is rákényszeríti az 1v1-s párharcokra. Ezt Simeone is elérte nála mind a kettő meccsen a két csatáros játékkal. Az Atletico Madrid kettő gólt szerzett a mérkőzésen, mind a kettőben kulcs szerepe volt a visszalépő csatároknak és a feltolt Manchester Unitednak. Igaz, az elsőt elvették les miatt, azonban nagyon hasonló alapelveket használva született, mint a gól.

Varane és Maguire állandó választás elé volt állítva. Menjen a visszalépő csatárral vagy sem. Ha kilép, akkor a mögötte levő területek üresen fognak tátongani. Ahova egyébként nagyszerűen indultak be az Atletico Madrid játékosai. Ha nem lép ki? Akkor pedig a csatár zavartalanul veheti fel a labdát, megfordulhat és lendületből gyorsíthat a védelemre.

 

 

Gyakorlatilag az alsó kép az Atletico Madrid lesgólja előtt készült. Maguire-t kihúzták a védelemből, melynek hatására Tellesnek beljebb kellett lépnie, így megnyílt a terület a szélen és omlott össze a United védekezése. Kiemelném még Lodit, aki gyakorlatilag ugyanolyan üresen érkezett, mint a gólja előtt. 

 

 

Később ugyanez történt a gól előtt (Elanga ellen szabálytalanságot kellett volna fújni, szerintem is). Maguire visszalépett Griezmannal, a mögötte megnyíló területre beindult Felix, aki így magával húzta Varane-t. Dalot elkezdett befelé tolódni, azonban a hosszú oldal teljesen üresen maradt, csak úgy, mint a lesgólnál. Ezúttal azonban nem mentette meg a Unitedet a partjelző vagy a VAR.

 

 

Gyakorlatilag ezzel a dologgal a United nem tudott mit kezdeni. Ismerős bárkinek is az, hogy így verik meg a Vörös Ördögöket? Nem véletlen! Nem is olyan rég Pep Guardiola fűzte be az oktató filmet Rangnicknak a témában. Akkor Foden játszott visszalépő csatárt. McTominay - Fred páros ismét agyig fel volt tolva, így általában Lindelöf került választás elé, hogy lépjen vagy ne lépjen feljebb. 4 gólból, három arra vezethető vissza, ahogy a City kihasználta a United középpálya és védelem között megnyílt óriási területet.

 

 

Az Atletico vezető gólja után belekerült a United egy olyan forgatókönyvbe, amiben jelenleg nem a legjobb. Felállt falat kellene feltörni sémákkal, mert az egyéni megoldások nem hozzák meg a várt sikert. Így is voltak a Unitednak jó pillanatai és lehetőségei. A legnagyobb talán a mérkőzés elején Elanga nevéhez fűződik, amikor fejbe rúgta nagyon közelről Oblakot.

A United átlagos pozícióiból látszik, hogy Fred mennyire fent játszott. Voltak szép megoldásai és meglepően jól is teljesít ebben a szerepkörben az utóbbi hetekben. Azonban újra és újra oda lyukadok ki, hogy kell egy védekező középpályás ebbe a csapatba, aki nem hagyja, hogy az egyensúly felboruljon. Az Atletico Madrid gyakorlatilag a gól után beásta magát a saját térfelére. Egy dolga volt, szélességben lezárni a pálya területeit. Sokszor sajnos a középső védő sávot sem sikerült átjátszania az MU-nak. Csalódást keltő az eredmény, inkább a mérkőzés alakulása miatt. Ha talált volna egy gólt az MU, akkor ült volna nagyon a Rangnick-féle átmenetekre alapuló filozófia. Így azonban inkább a vendégek tudtak kontrázni a mérkőzésen.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

A Rangnick-féle focit már kielemezték Angliában és külföldön egyaránt. Megtalálták ennek a csapatnak a legnagyobb gyengéjét, a középpálya és védelem közötti területen. Gyakorlatilag egy hamis kilencessel vagy kettővel szét lehet zilálni a United védekezését. Könnyű Maguire-re mutogatni, de direkt vágtam be olyan képet is, ahol ugyanez a ,,hiba" látszik Lindelöf és Varane esetében is. Ez egy rendszer szintű probléma, amit meg kellett volna már oldania a német sporti.. menedzsernek! A 4-4-2-s letámadás ellen, most már a TOP csapatok tudnak olyan sablonokat húzni, amely miatt elcsúszik a csapat védekezése. Ez főképp a maradék rangadók miatt lesz érdekes kérdés a továbbiakban.

Kemény hetek várnak a csapatra a jövő évi Bajnokok Ligája szereplés érdekében. Remélem tetszett a cikk, kommentben várom a véleményetek!

 

 

 

 

források:

https://www.eredmenyek.com/

https://www.whoscored.com/Matches/1604565/MatchReport/Europe-Champions-League-2021-2022-Manchester-United-Atletico-Madrid

https://www.instagram.com/p/CbI-itkIntL/

https://www.youtube.com/watch?v=nxufZaWVOKw

https://www.youtube.com/watch?v=bxkuHL2NlVI


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!