Ten Hag fejlődése

Az üzlet nyélbe ütve, Erik ten Hag veszi át az irányítást az Old Traffordon.


A 2021/22-es szezon végeztével az 52 éves holland szakember lesz a Manchester United menedzsere, a Vörös Ördögök pedig fényes jövő felé tekintenek a mai futball egyik legizgalmasabb edzőjének vezetésével.

 

Ten Hag szépen, apránként alapozta meg hírnevét és olyan emelkedést tükröz, amely inkább módszeres, mintsem szélsőséges volt. Erik játékosként egy nagyon precíz és labdabiztos belső védő hírében állt, pályafutása nagy részét pedig a Twenténél töltötte 3 részre osztva, amellyel 2001-ben megnyerte a KNVB Kupát.

 

Miután szögre akasztotta a stoplist elkezdett felfelé mászni az edzői ranglétrán a már jól ismert Twente csapatával. Ekkor másodedző volt Steve McLaren mellett, de hamar mély benyomást tett.

 

"Azt hittem, hogy keményen dolgozok egészen addig, amíg nem találkoztam Erikkel" - mondta McLaren nemrég a The Daily Telegraph-nak abban a visszatekintésben, melyben felidézték azt a varázslatos szezont, amelyben a Twente első holland bajnoki címét nyerte. 

 

"A hatalmas ereje nem csak a részletekre és a szervezettségre való odafigyelésében rejlik. Egyértelmű filozófiája van arról, hogyan akar futballozni és, hogy ehhez milyen környezetet akar létrehozni. A fiatal játékosok beépítése a Twente sikerének kulcsfontosságú része volt."

 

 

Ten Hag számára hamarosan érkezett is edzői pályafutásának második állomása, a PSV Eindhovennél lett szintén másodedző egy rövid ideig, ami után már a másodosztályban szereplő Go Ahead Eagles menedzsere lett. Itt csupán egyetlen szezont töltött el, de ez is az Eagle-s feljutását eredményezte az első osztályba. Erik pedig a Bayern München 2-nél folytatta edzői pályafutását, amely a német óriás tartalékcsapata.

 

A Münchenben töltött időszakban gyakran találkozott a Bajorok akkori főnökével, Pep Guardiolaval, akitől két esztendőn keresztül tanulta a szakma fortélyait, mielőtt visszatért volna Hollandiába, ahol a küszködő FC Utrecht vezetője lett. A csapatot első idényében az 5. helyig és holland kupa döntőig vezette, kivívták az Európa-liga kvalifikációt is az irányítása alatt. Az idény végén pedig az év edzőjének választották. 

 

Munkásságát nagyra tartották az Ajaxnál is, így, amikor 2017-ben menesztették Marcel Keizert megkeresték Ten Hagot, aki 2018 január 1-től le is ült a kispadra. Az Ajxnál végzett munkája igazolta, hogy a klub jól döntött a kinevezésével.

 

"Öröm nézni az Ajax csapatát" -ismerte el nemrég Guardiola. 

 

Ten Hag csapata elsődlegesen a támadásokra törekszik és annak ellenére, hogy évről évre számos tehetséget emeltek be a keretbe mindig is az a könnyed, de könyörtelen támadófoci érvényesült a klubnál. Az Ajax jelenleg 4 ponttal vezeti a tabellát a PSV előtt és a holland szakember 4 éves regnálása alatt a 3. bajnoki címüket szeretnék ünnepelni. Emellett figyelemre méltó a csapat gólátlaga is, ugyanis nagyjából meccsenként 3 találatot szereznek.

 

Az Ajax a Bajnokok Ligájában is letette névjegyét Erik irányításával, első szezonjában a fiatalokkal megpakolt keret egészen az elődöntőig jutott úgy, hogy útjuk során a Real Madrid és a Juventus is szembe jött velük. Az elődöntőt végül a Tottenham nyerte, így a holland óriás nem jutott döntőbe, amelyben legutóbb 1996-ban szerepeltek.

 

A jelenlegi BL idényben a csoportkörök során 6 győzelmet ért el az Ajax és 20 gólt, majd a legjobb 16 között búcsúra kényszerültek a Benfica által, így a csapat számára maradt a hazai porond. Ten Hag számos megnyert trófeával a háta mögött érkezik az Old Traffordra és eltökélt szándéka, hogy filozófiájának megfelelő rendszert alakítson ki a Unitednél is, amelyben az elképzelések szerint csapata agresszív, kifejező és gördülékeny futballt játszana, amely magával ragadja a szurkolókat is. 

 

Az ilyen elképzelések megvalósításához szilárd alapok kellenek, melyekhez türelemre és hitre lesz szükség a klub és a szurkolók részéről is, de vitathatatlan, hogy a Vörös Ördögök jövője mérföldekkel jobbnak tűnik, mint az elmúlt évek voltak.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!