Ten Hag első Unitedes interjúja 1. rész

A Manchester United új menedzsere, Erik ten Hag alig várja, hogy elkezdhessen dolgozni csapatával és elkezdhesse megvalósítani hosszú távú tervét arra vonatkozóan, hogy támadó és előremutatót játékot megvalósítva érjenek el sikereket a pályán.


Erik, üdvözlünk a Manchester Unitednél. Hogy érzed magad karriered új fejezetének kezdetén?

"Az 'izgatott' szót használnám rá. Nagyon várom már, hogy megkezdhessem a munkámat ennél a hihetetlen történelemmel rendelkező klubnál, amelyet szeretnénk visszatenni arra a polcra, amelyre való."

 

Mi az, ami a legnagyobb izgalommal tölt el annak a lehetőségétől, hogy ezt a klubot vezetheted?

"Szerintem ennek számos oka van. Először is, szeretnénk, ha a szurkolóink büszkék lehetnének. Másod sorban, természetesen jelen pillanatban az aktuális helyzetünk nem igazán jó. Ez egy hatalmas kihívás. Szeretnénk egy olyan csapatot építeni és összekovácsolni, akik egymásért harcolnak, egységesek és képesek eredményeket elérni. Emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az Álmok Színházában játszunk. Emiatt szórakoztatni is szeretnénk. De végül a legfontosabb célunk, hogy fantasztikus futballal rukkoljunk elő. Ha ez nem sikerül, akkor is győznünk kell."

 

Még csak a múlt héten játszotta az Ajax az utolsó mérkőzését az irányításod alatt, de már azóta itt vagy Angliában. Miért érkeztél ilyen gyorsan? Nem vettél ki szabadságot, gyakorlatilag az Ajax utolsó meccséről egyenesen ide vezetett az utad...

"Egy szezon előtt fel kell készülni, ha pedig egy klubnál dolgozol, akkor ez egy folyamat része. A következő szezonon dolgozol úgy, hogy közben még tart az aktuális idény. De most erre nem volt időnk és most már véget ért a szezon, én pedig azért jöttem, hogy találkozzak az emberekkel és lefektessük a stratégiát, a felkészülési szezon részleteit és felkészítsük a játékosokat, illetve az edzői stábot."

 

Sokaknak nagyon tetszenek a klubbal kapcsolatos hosszú távú elképzeléseid. Mi az, amit meg tudsz osztani velünk arról, hogy milyennek látod a Manchester United jövőjét?

"Az első: el kell fogadni a jelenlegi helyzetet, de azt is tudni kell, hogy egy évvel ezelőtt ez a klub második volt a Premier League-ben. Meg van a potenciál, már csak rajtunk múlik, hogy mit tudunk kihozni belőle. Ez egy folyamat, időbe fog telni, de meg vagyok róla győződve, hogy el fogunk jutni arra a pontra, amikor jönni fognak a sikerek is. Keményen kell dolgoznunk, amelynek a megfelelő filozófiára és stratégiára kell épülnie."

 

 

Akkor rövid távon tekintve, mi az, ami történni fog a következő hetekben?

"Először tartunk egy szünetet. Június 27-én kezdjük meg a felkészülést, én meg addig megpróbálom megszerezni a szükséges játékosokat a keretbe. Bizonyos posztokon meg akarjuk újítani a keretet, de ahogy korábban említettem, egy évvel ezelőtt ez a csapat ezüstérmes volt a bajnokságban, szóval van bennük potenciál és már nagyon várom, hogy megkezdhessem a csapattal való együttműködést."

 

A játékosok helyzetét alaposan átrágva mennyire várod, hogy megismerd őket és közelebbi munkakapcsolatba kerüljetek?

"Ez nagyon izgalmas. Számomra is, hiszen minden új lesz. Hosszú ideig az Ajaxnál dolgoztam: négy és fél évet. Nagyszerű időszakot töltöttünk együtt, de ez most már egy új kezdet lesz számomra és az alapoktól, nulláról kell elkezdenünk építkezni. Új kapcsolatot kell építenem, kialakítanom a játékosokkal és a kerettel."

 

Mennyire tartod fontosnak, hogy a játékosok jó benyomást tegyenek rád a nyár folyamán és a lehető legtöbbet hozhasd ki a keretből?

"Ez az, amit elvárok. Nagy elvárásaim vannak magammal szemben és ugyanez igaz a játékoskeretem kapcsán is. Együtt kell működniük és minden egyes napon a legjobb teljesítményüket kell nyújtaniuk. És azt is hozzátenném, hogy a jó nem elegendő számomra. Mindig jobbá kell válnunk."

 

Van néhány olyan játékos, aki korábban a Manchester Unitednél szerepelt és van kötődése az Ajaxhoz is. Az egyikük Edwin van der Sar, aki amellett, hogy a United legendája, egyben az Ajaxé is. Mit mondott neked arról, hogy a Manchester Unitedhez igazolsz?

"Volt néhány beszélgetésünk róla. Igazából ő volt az első, akivel közöltem, hogy elhagyom az Ajaxot és a Manchester Unitedhez csatlakozom. Szerintem a kimutatott érzelmei alapján ő még mindig a Manchester United kötelékébe tartozik. Ő egy szurkoló: talán a legnagyobb, nem lehet? Az Ajaxnál egészen biztosan. De jelen pillanatban az Ajaxot kell irányítania és biztos vagyok benne, hogy ő mindig támogatni fogja a Manchester Unitedet és engem is, egészen addig, amíg nem kerülünk szembe egymással a pályán."

 

Ez előfordulhat, nemde?

"Remélem is, mert az akkor azt jelentené, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhetünk! Vissza kell térnünk abba a sorozatba, amilyen gyorsan csak lehet."

 

Hosszú listát lehetne írni a klubnál a korábbi holland játékosokról és menedzserekről. Mennyire tölt el izgalommal, hogy folytasd ezt az örökséget?

"A legjobb teljesítményemet kell nyújtanom és én minden egyes napon mindent meg fogok tenni ezért. Mindennap a tőlem telhető maximumot fogom hozni, szóval remélem folytathatom ezt az örökséget."

 

 

A Manchester United egy gazdag történelemmel rendelkező klub. Szeretnél többet megtudni erről, amikor az Old Traffordra vagy az edzőközpontba mész és látni, mi hogy működik ott? 

"Természetesen. Ismerem a Man United történelmét, tudom, hogy milyen nagyszerű időszakai voltak a klubnak és hogy milyen közönség és vibrálás tud lenni az Old Traffordon. Nyomon követtem őket a legnagyszerűbb időszakukban, amikor Sir Alex Ferguson volt a menedzser és bajnoki címek megnyerése mellett dominálni tudtak Európában is. De a Man United már Sir Alex előtt is egy nagyon nagy klub volt. Tudom, hogy az olyan nevek, mint Busby és Charlton biztosították a klubnak azt a hírnevet, hogy a Man United egy győztes klub, amelyet ráadásul nem is akármilyen módon tesznek, mert közben a szurkolóikat is szórakoztatják. Ami megmaradt bennem, hogy mindig jelen volt a küzdő szellem. Együtt harcoltak és ennek siker lett a gyümölcse."

 

Soha nem szerepeltél ellenfélként a Man United ellen, de jártál már mérkőzésen az Old Traffordon?

"Nem."

 

Már várod az első alkalmat?

"Persze. Pont az előbb említettem a stadionban lévő vibrálást. Természetes, hogy át akarom élni ezt az élményt. A szurkolók jelentik az Old Trafford hátterét ... parádés lenne és már nagyon várom, hogy ezt megtapasztalhassam."

 

Milyen lesz számodra először kisétálni a játékoskijáróból és látni, amint több, mint 70 ezer szurkoló köszönt az Old Traffordon?

"Nem tudom! [nevet] Ki kell várnunk ezt a pillanatot. Amire számíthatnak tőlem, hogy mindig a lehető legjobb teljesítményemet fogom nyújtani. Minden szükségeset meg fogok tenni azért, hogy a Man Unitedet visszajuttassam oda, ahova való."

 

Mindig is szerepelt a céljaid között, hogy egyszer a Premier League-ben legyél menedzser?

"Nem vagyok egy álmodozó típus. Az adott napnak élek. A legjobb teljesítményemet adom, a döntéseimet pedig a világosság és a logika vezérli. Jó koncepcióra és a hozzá megfelelő emberekre van szükségünk. Ha minden egyes nap, mindent megteszünk érte, akkor a siker is jönni fog. Az majd kiderül, hogy ezzel meddig lehet jutni. Meg kell élni az adott napot, a címekre kell koncentrálni és nem szabad más, jövőben megvalósulandó dolgokról álmodozni."

 

Az egyik legfőbb dolog, amelyről a Manchester United ismert, a szurkolótábora és az egész világra kiterjedő szurkolói bázisa. Mennyire tölt el izgalommal, hogy megismerd a szurkolókat és hogy ők is ugyanígy tehessenek veled?

"Tisztában vagyok a csapat mögött álló hihetetlen támogatással és elköteleződéssel. Az egész világra kiterjed, szóval tudtam róla, és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy vállaljam azt a felelősséget, hogy a szükséges sikereket biztosíthassam számukra."

 

 

Beszéljünk az Ajaxról, miután még friss, néhány hetes az élmény az újabb bajnoki címről. Mennyire volt fontos számodra, hogy úgy zárhasd a szezont az Ajaxszal, hogy aranyérmet akasztanak a nyakatokba?

"Minden erről szólt. Mindig csak a címek megnyerése a fontos. Ha elkezdesz egy projektet, ahogyan tettük azt az Ajaxnál, akkor mindig kellenek célok. Nálunk az volt, hogy az európai porondon is megfelelően helyt álló Ajaxot hozzak létre, amely visszatér a csúcsra Hollandiában is. A munkám kezdetén a PSV volt az élen, de mi ezt megváltoztattuk. Az elmúlt négy évben, folyamatosan mi voltunk az élcsapat. Boldog és elégedett vagyok, hogy elértük ezt a célunkat. Fontos volt emellett számomra az is, hogy az utolsó szezonomat is elsőként zárjuk. A PSV és a Feyenoord is nagy kihívóként jelentek meg, de végül mi tudtuk megnyerni a csatát és emiatt nagyon boldog vagyok."

 

Számodra mi volt a legnagyobb siker az Ajaxnál az ott eltöltött négy éved során?

"Nehéz akkor választani, ha folyamatosan te voltál az élen, de az európai kalandozásaink csodálatosak voltak. Nagyon élveztem és az első teljes szezonomban az elődöntőkig jutottunk, amely szerintem messze a legjobb teljesítményünk volt. Azért gondolom ezt, mert egy holland klubnak, amely nem egy nagy bajnokságban szerepel, nem könnyű felvenni a versenyt az európai top klubokkal. Mi megtettük és sikerült néhány parádés eredményt elérnünk. A végén kevésnek bizonyultunk ahhoz, hogy a döntőbe jussunk, de csodálatos utazás volt számunkra és nagyon élveztük azt a játékot, amelyet akkor tudtunk mutatni. Hiszem, hogy ezzel nem csak mi, hanem egész Európa így volt."

 

Van olyan mérkőzés, amelyre a legszívesebben emlékszel vissza és amelyen az volt az érzésed, hogy a csapat pontosan úgy játszik, ahogyan szeretnéd?

"Persze hogy van, de soha nem lehet különböző csapatokat összehasonlítani. Az, ahogyan sikerült - domináns, általunk diktált futballal - pontosan az, amelyet a Man Unitednél is szeretnék meghonosítani. De a végén mindig a játékosok kompetenciái és minősége dönti el, hogy milyen játék megvalósítható."

 

Tapasztaltál olyat, hogy amikor az ellenfelek az Ajax ellen lépnek pályára, az számukra olyan, mintha kupadöntő lenne? Amikor a csapatok az Old Traffordra látogatnak, az mindig nagy esemény számukra. Éltél át hasonlót az Ajax élén?

"Szerintem nagy a hasonlóság ebben a tekintetben. Dolgoztam a Bayern Münchennél és az Ajaxnál, most pedig a Man Unitedhez érkeztem. Tudom, hogy az ellenfeleink minden alkalommal nagyon, már-már túlmotiváltak is lesznek, hogy legyőzzék a Man Unitedet, nekünk pedig erre készen kell állnunk. Ki kell mennünk és meg kell nyernünk a csatát. Még ha túlmotiváltak is az ellenfeleink, nekünk még azt is felül kell múlnunk. Nekünk mindig jobban kell akarnunk a győzelmet, mint az ellenfélnek."

 

Elég nagy hasonlóság mutatkozik az Ajax és a United között a fiatal, saját nevelésű játékosok felnőtt csapatba való beépítésében és a támadó futball iránti szenvedélyben ... mindkét klub hatalmas örökséggel rendelkezik ezekben. Érezted ezeket a hasonlóságokat, amikor elvállaltad a Manchester United irányítását?

"Igen. Már a korábbi kérdésben is kitűnt a hasonlóság a nagyon motivált ellenfelek kapcsán, de a támadó futballt illetően is. Az Álmok Színházában játszik a csapat, így az ellenfelet is szórakoztatni kell. Azzal, hogy az ellenfél térfelén folyik a játék és támadó futballt játszunk. Le kell támadnunk és a lehető legnagyobb intenzitású presszinget megvalósítanunk - ez is hasonlóság - az előremutató játék mellett. Az Ajaxnak is hosszú időre visszanyúló történelme van a fiatal tehetségek felnőtt csapatba történő beépítésében."

 

Az Ajax és a United is egyértelmű identitással rendelkező klub, de mennyire fontos számodra, hogy a futballal kapcsolatos filozófiádat is átültesd a Manchester Unitednél?

"Nem kell az én futballról alkotott víziómig elmenni. Minden a Man United játékáról, identitásáról és filozófiájáról szól. Szerintem már többször rámutattunk: ez nem más, mint a támadó futball. Struktúrákat kell létrehoznunk abban, ahogyan játszunk, hogy támadó futballal rukkolhassunk elő."

 

Az Ajaxot egy harcoló gépként jellemezted. Ilyen csapatot szeretnél építeni a Unitednél is?

"Mindig. A karrierem során mindenhol hatalmas elvárásokat támasztottam a játékosaim felé. Elvárom tőlük, hogy harcoljanak és 100 százalékot nyújtsanak. Már említettem, hogy a jó számomra nem elegendő. Mindig jobban kell teljesítenünk és össze kell dolgoznunk. Egységet, csapatot kell alkotnunk és le kell győznünk az ellenfelünket."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!