Utolsó nagy csapata építésére készül Ferguson?

A Manchester United lassan veterán korú menedzsere úgy tûnik, a fejlõdés helyett a forradalmat választja a csapat nyári átalakítási programjának kitervelésekor.


Valószínûleg közelgõ 70. születésnapja is sarkallhatta Sir Alex Fergusont, hogy képzeletbeli távirányítóján megnyomja a gyors elõrehaladást eredményezõ gombot következõ, és valószínûleg utolsó Manchester Unitedje összerakásakor.

 

Elõször azóta, hogy 1995-ben David Beckhamet, Paul Scholest és Gary Neville-t a csapatba építve, ellentétes irányba pedig a Mark Hughes, Andrei Kanchelskis, Paul Parker duót küldve, Sir alex Ferguson ismét a forradalmat választotta a fejlõdés helyett, nyári átalakítási programja fõ jelszavaként.

 

 

16 évvel ezelõtt Sir Alex Ferguson ifjú tehetségei bizonyítottak, szemben a hangzatos kritikákkal, amelyek azt állították, lehetetlenség trófeákat elhódítani nyeretlen tizenévesekkel, azonban elsõ teljes szezonjuk végén dupláztak a bajnoki cím és az FA kupa elhódításával.

 

Azonban az aranygeneráció végének utolsó elõtti jeleként a 2010/2011-es szezonban elõbb Gary Neville, majd Paul Scholes is bejelentette visszavonulását, így utolsó fecskeként már csak az örökifjú Ryan Giggs képviseli a Manchester United egyik legsikeresebb korszakát, amely így Fergusont edzõi karriere egyik legradikálisabb átalakítására késztetheti, ahol újból a fiatalabb generáció juthat szóhoz.

 

 

A várhatóan nemsokára hivatalosan is bejelentett, 19 éves Phil Jones 16 millió fontos megszerzését hamarosan a 15 millió font körüli értékért megszerezhetõ, 25 éves Ashley Young és az Atletico Madrid 20 éves portása, David De Gea érkezése követheti mint a fiatalításért tett nagy lépések, míg az ellenkezõ oldalon, a már említett Gary Neville és Paul Scholes visszavonulása mellett kapuskesztyûi letétele mellett döntött a már 40. életévén is túllévõ Edwin van der Sar is, illetve Owen Hargreavesszel sem hosszabbítottak szerzõdést az Old Traffordon. Ha még ehhez a névsorhoz vennénk a Sunderland által bõszen csábított Wes Brown, John O'Shea duót, akkor láthatjuk, hogy erõteljesen megcsappanóban van a United 30 éven felüli játékosainak sora.

 

Az Internazionale 27 éves karmestere, Wesley Sneijder megszerzésére tett kísérlet valósággá válása hatalmas lökést adhatna a manchesteriek középpályájának a 36 évesen visszavonuló, és így maga mögött nagy ûrt hagyó Paul Scholes után, ugyanis így õ lehetne a harmadik húzónév az évtizedek tapasztalataival felvértezett Giggs, Scholes, Neville trió majdnem teljes visszavonulásával így immáron csak Wayne Rooney és Javier Hernandez gerincû Manchester Unitedben.

 

 

Ferguson valószínûleg lehetõséget fog biztosítani a kölcsönbõl visszatérõ saját nevelésû Danny Welbecknek és Tom Cleverleynek is, hogy felnõjenek az aranygeneráció tagjaihoz, míg a következõ szezonban elõretörhetnek az Ifjúsági FA kupa gyõztes akadémiai csapat legnagyobb reménységei, Ryan Tunnicliffe, Ravel Morrison és Paul Pogba is.

 

A májusi, Barcelona elleni vesztes Bajnokok Ligája döntõn a United egy fáradt, ötlettelen csapat képét mutatta, szemben a túlbuzgó, szinte utolérhetetlen Pep Guardiola vezette Barcelonával.

 

Vélhetõleg kevesen vélik úgy az Old Traffordon, hogy Ferguson nyári átalakítási terveivel a jelenleg a világ legjobb csapataként számontartott Barcelona beérhetõ, ám jelen pillanatban a hosszútávú jövõ a legfontosabb kérdés. 70. életévében járva Ferguson maga elõtt láthatja ugyanis azt a csapatot, amelyet majd ráhagy késõbbi utódjára. 

 

Pedig hat hónappal ezelõtt még inkább a jelen bizonytalanságai tarthatták fogva a skót edzõlegendát, ugyanis a Glazer család tulajdonlása és tarozásai miatti közelégedetlenség mellett Edwin van der Sar, Ryan Giggs és Paul Scholes pályafutásának folytatása miatti aggodalom is gyötörhette.

 

A következõ szezonban Ferguson továbbra is nagymértékben számíthat majd a csapatkapitány, Nemanja Vidic vezetõi képességeire, és a Rio Ferdinand által jelentett kohéziós erõre. Mellettük kulcsfigurák lesznek még Patrice Evra, Ryan Giggs, Park Ji-Sung és Michael Carrick is.

 

 

De kezd kialakulni az esetleg majd 2015-ben pályára kifutó Manchester United is. Az elõzõ szezon nagy meglepetése, Chris Smalling mellé nagy valószínûséggel érkezik majd Phil Jones, akik így képesek lehetnek felülmúlni a csapat történetének egyik legjobb belsõ védõpárosát, a 90-es évek elején rettenthetetlennek tartott Steve Bruce, Gary Pallister duót. A kapuban a sokak által már biztos érkezõnek tartott De Gea akár több mint egy évtizedig is ott állhat, míg szélsõ bekkeknél a már befutott Da Silva-testvérek neve szerepelhet.

 

Rooney, Hernandez és Fletcher elõtt még ott állnak pályafutásuk legjobb évei, míg Anderson végre bizonyíthatja, hogy négy évvel ezelõtt miért igazolták le olyan nagy csínadrattával Portoból. Antonio Valencia bebetonozhatja magát a középpálya jobb szélén az utóbbi idõben kissé frusztrált Nanival szemben, míg a másik potenciális érkezõ Ashley Young a balszélrõl életkora miatt a középpálya tengelyébe kényszerülõ Ryan Giggs örökét veheti át. 

 

 

A jelenlegi állás szerint Sir Alex Ferguson már három nagyszerû Manchester Unitedet épített fel az Old Traffordon. Elképzelhetõ, hogy a negyediket azelõtt hagyja el, hogy az learatná a siker babérjait, és ezzel sikeres elõdjei nyomdokaiba lépne, de a jövõ szinte biztosított a skót menedzser kezei által.

 

Telegraph

 
 


Telegraph

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!