Erik ten Hag exkluzív interjúja - 1. rész

A Manchester United menedzsere, Erik ten Hag a felkészülési mérkőzések előtt leült beszélgetni a klubmédiával, mely során többek között az első közös két hétről is véleményt formált.


A holland menedzser megosztotta első benyomásait a klubról és elárulta azt is, hogyan alkalmazkodott a manchesteri élethez. 

 

Erik, hogy érzed magad most, hogy már volt lehetőséged találkozni a játékosokkal is?

"Nagyon vártam már, hogy találkozhassak mindenkivel Carringtonban, azokkal is, akik azért dolgoznak, hogy a játékosok a lehető legmagasabb színvonalon fejlődhessenek. Vártam, hogy a játékosokkal is megismerkedhessek, pályára léphessek velük, edzhessem őket, szóval nagy öröm volt számomra."

 

Az edzésekről készült felvételek alapján az látszik, hogy már ennyi idő alatt is sikerült energiát hoznod a klubhoz...

"Úgy gondolom, hogy ilyen vagyok. Természetesnek tartom, hogy energiát akarok vinni a csapatomba és azt kell mondjam, hogy a srácok nagyon jól teljesítenek. Nagyon koncentrálnak és hozzák magukkal a saját energiájukat. Az látom rajtuk, hogy élvezik a focit. Szeretnek együtt futballozni és nagyon jól tudnak együttműködni."

 

Mit szeretnél még megtudni a játékosokról a következő hetekben, mi az amit esetleg még nem sikerült?

"Igazából nem tudom. Még csak most kezdtük a munkát, igyekeztem mindenkivel beszélgetni, van akivel már 10 közös nap van a hátunk mögött, de vannak, akik csak nemrég tértek vissza. Meg kell ismernem a csapatomat, megtanulnom, hogy ki milyen személyiség, hogy ki milyen játékos. Szerintem a túra egyik legnagyobb előnye, hogy két hétig össze vagyunk zárva és alaposan megismerhetjük egymást. Tanulni fogunk egymásról, nagyon szeretnék tanulni róluk, ők pedig rólam, az edzőimről."

 

 

Ha már a stábtagokat emlegetted, Steve McClaren számára nem idegen a Manchester United. Segített neked és a többi stábtagnak, hogy ő már ismeri a klubot?

"Természetesen és részben ez is az oka annak, hogy őt szerettem volna a stábomban tudni. Persze vannak más képességei, kompetenciái, de az, hogy ismeri a klubot úgy gondolom, hogy nagy előny számunkra. Igaz nem tegnap volt, hogy itt volt, de alaposan ismeri a United kultúráját."

 

Hosszú ideig dolgoztál együtt Mitchell van Gaaggal és nagyon sikeresek voltatok. Elárulod, hogy ő milyen képességekkel rendelkezik? Milyen tulajdonságokat hoz a klubhoz? 

"Azt hiszem, hogy, ahogy Steve, ő is már a születése pillanatától fogva edzőnek készült. Mitchell rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Játékosként a legmagasabb szinten rengeteg mérkőzésen lépett pályára, majd edző lett különböző országokban különböző szinteken, szóval rengeteg tapasztalatot gyűjtött és ami a legfontosabb számunkra, hogy tudja hogyan kell nyerni és ezt a múltban bizonyította is."

 

A régebb óta a klubnál lévő munkatársak segítőkészek voltak?

"Igen, határozottan az az érzésem, hogy nagyon elkötelezett munkatársak vannak körülöttünk, akik rengeteg tudással rendelkeznek."

 

Láttuk, hogy mennyire bátorítod a játékosokat az edzéseken, tanácsokat adsz, hogy fejlődjenek. Mindig is ilyen voltál?

"Az a feladatom, hogy csapatot építsek és javítsam a csapatot. Ennek több különböző módja is van, nem csak arról szól, hogy van egy elképzelésed. Felépíted őket egyénileg, meghozod a szükséges szabályokat és kijelölöd az elveket. Fontos, hogy egyéni szinten is ellásd őket tanácsokkal, mert a végén ezektől sokkal jobb lesz a csapat teljesítménye is. El kell látnod őket tanácsokkal, hogy tudják, hogyan lesznek jobb csapat."

 

 

Az Ajax rendkívül domináns volt az ott töltött éveidben a Feyenoorddal szemben, akiknek a bal szélső védőjük eléggé lenyűgöző teljesítményt nyújthatott, hogy leigazoltad őt. Mire számíthatnak a szurkolók Tyrell Malaciatól?

"Egy vérbeli játékos, egy modern védő, vagy szélső védő. Illeszkedik abba a profilba, amit elképzeltem és fontos, hogy egy védő képes legyen zárni a rá bízott területeket. Ő részt tud venni a támadójátékunkban is és ezzel nagyon is tisztában van. Én úgy gondolom, hogy képes lesz hozzáadni a csapatunkhoz."

 

Sikerült megszoknod a manchesteri életet? Megállítanak az utcán a szurkolók? Ha igen, mit szoktak mondani?

"Egyértelműen úgy látom, hogy elkötelezettek a klub iránt. Várják a jó időket és őszintén támogatják a Manchester Unitedet. Jó ezt látni és ez mégjobban motivál engem."

 

Hogyan jellemeznéd az elveid és a filozófiád, valamint azt, hogy mit hozol Te a Manchester Unitedbe?

"Proaktív futballstílust szeretnék játszani akkor is, amikor nálunk a labda és akkor is, amikor nem. Most az az első, hogy ennek a tudományát az edzők átadják a csapatnak, hogy tudják, miként kell proaktívnak lenni a különböző szituációkban. Bátornak kell lennünk és tudnunk kell, hogy a labdával miként teremthetünk egymás számára lehetőségeket. Fontos, hogy labda nélkül is nyomni tudjunk, ez az, amiért közösen dolgozunk."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!