Taktikai Mágnestábla: 5 érdekesség ínyenceknek a Liverpool elleni összecsapásról

Lejátszotta az első barátságos mérkőzését Ten Haggal a padon a Manchester United.


Végre pirosra tapsolhatta a tenyerét minden MU szurkoló, aki tegnap úgy döntött, hogy kora délután belenéz a Manchester United - Liverpool mérkőzésbe. Noha, erősen tartalékos és felforgatott rivális ellen lépett pályára a csapat, az eredmény ettől még 4-0 lett, bár ebből természetesen messze menő következtetéseket nem lehet levonni. Azonban a mutatott játékból és a játékosok egyéni megmozdulásaiból lehet pár dologra következtetni.

 

 

1. Bátor (le)támadójáték

 

Elképesztően bátor támadójátékot láthattunk a Manchester Unitedtől a mérkőzésen. Valóban a támadó harmadban már megpróbált a csapat labdát szerezni, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Természetesen nem mindig sikerült, de még nem régóta dolgozik együtt a stáb a csapattal. Elképesztő energiát láttam azonban előre fele a játékosokban. Nem lehetett azt mondani, hogy a Liverpool huzamosabb ideig a saját kapuja elé szögezte volna az MU-t. Főleg nekem ez azért nagyon jó érzés, mert 3-0-nál is azt láttam, hogy mindegy ki van éppen a pályán, ugyanúgy megy az előrefele védekezés. Sőt, ami még nagyon megfigyelhető volt, hogy a labda környékén igyekezett a csapat létszámfölényt kialakítani. A labdaszerzésből labdabirtoklásba való átmenet, már OSG alatt is erőssége volt a csapatnak. Most pedig, ha sikerül tudatosan létszám fölényeket kialakítani, akkor sokkal több labdaszerzést is láthatunk majd az csapattól. Amiből következik, hogy sokkal több azonnali visszatámadást is.

 

Az ellenfél térfelén való, minél magasabb letámadásoknál azonban már most sokkal több tudatosságot lehetett felfedezni, mint az elmúlt 3-4 évben bármikor. Minden játékosnak meg volt a maga embere, mellette felügyelte a körülötte levő területet és senki nem próbált meg egyénieskedni. Abszolút csapatban vadásztak az ellenfél labdás játékosára.

 

 

 

2. Inverted full back

Mi is az az inverted full back? Amikor a szélső tartja a csapat szélességét, akkor a szélső hátvéd előtt nyílik terület a pálya tengelye felé, a középpálya irányába. Ezt a stílust Pep Guardiola alkalmazza rengetegszer. A korábbi cikkekben írtam róla bővebben, hogy Ten Hag miért használja szintén. A mostani mérkőzésen is megannyi képkockát lehetne kivágni a jelenségre. Most azonban nézzünk meg közösen egy példát, hogy lehet hasznos az inverted full back.

 

Fred kapja a nyomást a labdára a felső képen. Dalot és Sancho egyvonalban helyezkedik. Látszólag feleslegesen tartják mind a ketten a csapat szélességét. Amire azonban Varane-hoz kerül a labda, már Dalot becsúszik szinte egy mélységi irányító posztba. Igazából a letámadó két Liverpool játékos közé helyezkedik a passzsávba, míg Sancho a vonal mellett szintén passzsávot ajánl a középhátvédnek. Szokták azt mondani, hogy a futball olyan, mint a bűvészet. A lényeg nem ott történik, ahol a labda van (hiszen csak úgy, mint a bűvész kezét, mindenki a labdát figyeli), sokkal inkább a labda nélküli játék fogja meghatározni a játék folytatását. 

 

 

Dalot és AWB is próbálgatta ezt a szerepkört. Szerintem Dalotnak jobban feküdt a történet, mindenesetre érdekes volt látni ezt a variációt az MU-tól is. Az biztos, hogy ezzel csak komplexebb tudna lenni a csapat ha taktikai oldalról nézzük őket. 

 

3. Középhátvédek

 

A szélső védők meglehetősen bátor fellépéseinek egyik mellékhatása az volt a mérkőzésen, hogy a Liverpool támadni tudta a mögöttük keletkező területeket. Fred és McTominay igyekezett ugyan betömködni a lyukakat, azonban Varane-nak és Lindelöfnek rendkívül sok 1v1-es szituációt kellett megoldaniuk, ráadásul lendületből.

 

Könnyen sebezhetővé válhat a védelem, ha a középhátvédek nem tudják ezeket a feladatokat megoldani. Márpedig itt eszembe jut Maguire, akinek az ilyen fajta 1v1 párharcok a középpálya vonalától indulva biztosan nem az erősségei közé tartozik.

 

Mivel Ten Hag nem akarja elvenni tőle a CSK szalagot, így azt gyanítom, hogy akár a kezdőben is találhatja majd magát a szezon első mérkőzésein, azonban itt bizony bele kell lendülni a párharcokba, amit azért láttunk az elmúlt években, hogy a csapat vesztét is tudták okozni. Talán nem véletlen, hogy az 1v1-ekben rendkívül jól teljesítő Varane mellé mindenáron szeretné Martinezt vagy Timbert Ten Hag szerződtetni. Mind a kettő védő már bizonyított ebben a rendszerben. Egyébként Telles a második félidőben szintén a pozitív csalódás kategória volt középhátvéd poszton. Azonban meglepődnék, ha huzamosabb ideig ott láthatnánk őt játszani. Egy biztos, a gyorsasága meg volt a párharcokhoz. De Gea védései azonban kellettek, ahhoz, hogy maradjon a kapott gól nélküli mérkőzés.

 

 

4. Fiatalok és régi újak

 

A második félidőben nagyon befiatalított a holland mester is a csapatban. Így volt lehetőségünk megcsodálni a potenciált a keretben. Nyilván ezek a játékosok még nem fognak tudni huzamosabb ideig kiegyensúlyozottan játszani a legmagasabb szinten, azonban a potenciál ott lakozik bennük. A teljesítmény az mindig fix, azaz azt mutatja meg, hogy aznap (edzésen, mérkőzésen) milyen teljesítményt ad le egy játékos, míg a potenciál, az a jövőbe mutat.

 

Igyekeznek a profi klubok már különböző mérésekkel (fizikai, mentális, biológiai) megjósolni az 1-1 játékosban rejlő potenciált. Láthattunk egy Rashfordot, aki csillogtatott valamit abból a tudásból, amivel ő betudott robbanni a csapatba és meg is tudott maradni. Martial nem csak a gólja miatt érdemel dicséretet, hanem azért is, mert rendkívül taktikusan játszott. Főleg a letámadásokban igyekezett kivenni a részét a labdaszerzésekből. Talán Ten Hag még a munkára is rátudja fogni a franciát.

 

Van de Beek visszatért és Fernandes helyén játszott a második félidőben. Nála akkor lesz érdekes a kérdés, ha még Eriksent is odahozzák a nyakára. Ugyanis a mostani mérkőzésből számomra az jött le, hogy neki Fernandest kell kiszorítania a csapatból. Egyébként az Ajaxban is ezen a poszton játszott, azaz a támadó középpályás szerepkörben. Hát sok sikert hozzá, mert egyébként Fernandes rendkívül nagy kedvvel és agilisan játszott az első félidőben.

 

Elanga és Pellistri játékát pedig öröm volt nézni a széleken. Az uruguay-i támadóról lehetett a nyáron olvasni, hogy Ten Hag rendkívül elégedett a játékával. Elanga pedig még Rangnick alatt kezdte el megmutatni felnőtt szinten is a tudását. A lendület mind a kettő játékosban meg van, az már egyszer biztos. Ne felejtsük el, hogy bemutatkozott a friss igazolás Malacia is, valamint Amad is ficánkolt egy keveset Martiált lecserélve csatárposzton. Csiszolatlan gyémántok sorát láthattuk? Nektek mi a véleményetek?

 

 

5. Kapus poszt

 

David De Gea tegnapi védéseit elnézve az idei szezonban sem lehetett volna kérdés a kapus poszton az MU-nál. Így én személy szerint nagyon örülök, hogy Henderson vételi opció nélkül kölcsönbe került. A fejlődésének biztosan nem tett volna jót, ha még egy évet koptatja a padot az Old Traffordon. Mivel Ten Hag rendkívül kedveli Henderson játékát is, így semmiképp sem szeretett volna túladni rajta. Szóval szerintem azon a poszton már megtalálta az aranyközéputat a holland mester. 

 

 

Ti láttátok a mérkőzést? Hogy tetszett, ha igen? 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!