Beharangozó: Manchester City - Manchester United

Manchesteri városi derbivel folytatódik a Premier League a nemzetközi szünetet követően.


Fontos rangadó vár Erik ten Hag csapatára vasárnap, hiszen a Manchester City otthonába látogatnak. Az elmúlt hetekben mondhatjuk, hogy jól teljesített a csapat és láthattunk fejlődést is, úgyhogy egy igazi felmérő lehet a hétvégi összecsapás, melyből megtudhatjuk, hogy nagyjából hol is járnak most kedvenceink.

 

A hangos szomszédok hazai pályán eddig veretlenek, összesítésben pedig 7 bajnokiból 5-öt megnyertek és 2 alkalommal játszottak döntetlent, az egyiket az Aston Villa otthonában, a másikat pedig a Newcastle vendégeként, az előző szezon végén bejelentett igazolásuk, Erling Haaland pedig jelen pillanatban 11 góljával toronymagasan vezeti a PL góllövőlistáját. Igazi csemege lehet majd a rangadón a norvég és Martinez párosának csatája, melyből reméljük, hogy az argentin fog jobban kijönni és képes lesz a City gólzsákját zsebre rakni.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

City: Stones, Phillips, Laporte

 

United: Van de Beek, Dubravka, Maguire, Wan-Bissaka

 

 

Érdekességek:

 

A 2013 áprilisa és 2014 novembere közötti időszakot követően a City először nyerhet meg 3 egymást követő Premier League mérkőzést a Vörös Ördögök ellen. 

 

A Manchester United eddig 17 PL meccset veszített el a hangos szomszédok ellen és csak a Liverpool (18) és a Chelsea (18) ellen veszítettek el többet a sorozat történetében.

 

Az idegenben játszó csapat 21 alkalommal tudta megnyerni a Premier League-ben a Manchester City és Manchester United találkozóit, a sorozat történetében pedig gyakrabban nem nyertek vendégek.

 

Guardiola csapata legutóbbi 7 hazai bajnokiját megnyerte és minden alkalommal legalább 3 gólt szereztek. 1965 márciusa és szeptembere között a Tottenham volt az utolsó csapat, amely zsinórban 8 mérkőzést nyert meg a hazai élvonalban úgy, hogy mindegyik meccsen legalább 3 gólig jutottak.

 

A United legutóbbi 4 bajnokiját megnyerte, előtte viszont 4-et zsinórban elbukott. Legutóbb 2021 áprilisában tudtak megnyerni zsinórban 5 PL mérkőzést, Ole Gunnar Solskjaer irányításával.

 

A Manchester City ebben a a szezonban több gólt szerzett az első félidőkben (10) és a második játékrészekben is (13), mint a Manchester United összesen (8). A rekordbajnok ráadásul góljainak 75%-át az első felesben szerezte a bajnokságban (6/8).

 

Ez lesz Erik ten Hag első manchesteri derbije, 5 elődje pedig az első ilyen rangadóját elveszítette (Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskjaer, Rangnick). Legutóbb Sir Alex Ferguson tudta megnyerni a Uniteddel az első városi derbijét, ami 1987 márciusában volt.

 

Erling Haaland legutóbbi két Premier League találkozóján mesterhármast szerzett a Crystal Palace és a Nottingham Forest ellen. Korábban még egyetlen játékos sem ért el 3 mesterhármast 3 egymást követő PL mérkőzésen, míg az utolsó játékos, aki egy idény során 3 mesterhármast is jegyezni tudott hazai pályán az Sergio Agüero volt 2018/19-ben.

 

Antony góllal debütált az Arsenal ellen 3-1-re megnyert rangadón, viszont eddig az egyetlen brazil játékos, aki első két Premier League találkozóján is eredményes tudott lenni, az Robinho volt 2008 szeptemberében.

 

Kevin de Bruyne adta idén a legtöbb gólpasszt a bajnokságban (6) és a kialakított helyzetekkel sem áll hadilábon a belga, mert 7 meccsen 25 alkalommal alakított ki veszélyes szituációt az ellenfelek kapuja előtt. A legutóbbi 30 meccsén 30 gólban volt szerepe, ezek közül 16-ot ő maga szerzett és 14 esetben gólpassz került a neve mellé.

 

 

Egymás elleni Premier League statisztika:

 

Lejátszott mérkőzések: 50

City győzelem: 17, Döntetlen: 9, United győzelem: 24

 

City gólok: 67

United gólok: 71

 

Megítélt büntetők: City 1, United 5

Értékesített büntetők: City 0, United 4

 

Kapott gól nélküli mérkőzések: City 11, United 18

 

Sárga lapok: City 108, United 86

Piros lapok: City 1, United 7

 

 

A két csapat legutóbbi 5 bajnokijának eredménye:

 

City: D, GY, GY, D, GY

 

United: V, GY, GY, GY, GY

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijának eredménye ebben a felállásban:

 

City - United 4-1 (2022.03.06.)

City - United 0-2 (2021.03.07.)

City - United 1-2 (2019.12.07.)

City - United 3-1 (2018.11.11.)

City - United 2-3 (2018.04.07.)

 

 

A csapatok legeredményesebb gólszerzői a bajnokságban:

 

City: Haaland 11 gól, Alvarez 2 gól, Foden 2 gól, Gündogan 2 gól, Silva 2 gól

 

United: Rashford 3 gól, Sancho 2 gól

 

 

Premier League, 9. forduló

Manchester City - Manchester United

Etihad Stadion, 2022.10.02. 15:00

 

 

A találkozó játékvezetője: Michael Oliver

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok: 

 

City: Ederson - Walker - Aké - Cancelo - De Bruyne - Rodri - Gündogan - Silva - Haaland - Foden

 

United: De Gea - Dalot - Varane - Martinez - Malacia - Fernandes - McTominay - Eriksen - Antony - Rashford - Sancho

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 2-2

 

 

A mérkőzést a Match 4 élőben közvetíti.

 


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester City - Manchester United

Premier League, 9. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!