Taktikai Mágnestábla: Manchester City - Manchester United 6-3

Nézzünk meg közösen pár dolgot a városi rangadóval kapcsolatban!


Előszó ( egy kis adalék milyen világban élünk)

33. perc Varane bokája megbicsaklik, majd bevág a rendező egy képet a mérkőzésről. (Kivágom nektek jól láthatóan, a manutd.com-on elérhető teljes mérkőzésből).

 

A közösségi médiában elterjed az alábbi kép:

 

 

Csak érdekességképp 83:04-nél Martial épp gólt fejel.

 

 

Szóval igen, itt tartunk! Maguire nem is játszik, mégis a támadások középpontja. Ronaldo nem is játszik, mégis a klub a támadások középpontja. A közösségi média pedig ennyire hiteles. A mai világban bárkiből lehet szempillantás alatt bűnbakot csinálni. Ajánlom mindenkinek a Black Mirror részt, ami a közösségi médiáról szól. Sajnos most úgy érzem, hogy a manipuláció teljes fegyvertárával kell felvenni a versenyt. Igen, sajnos a szurkolók is részesévé váltak annak, amit a pályán látunk... 

 

Előszó 2

Szembejött a valóság vasárnap délután Manchester vörös felén. A feladat adott, arra a szintre eljutni, ahol jelenleg a ,,zajos szomszéd" tart. Kicsit olyan az érzésem, mintha a Manchester United egy valaha volt nagyon szép társasház lenne a 90-es, 2000-es években felhúzva. Majd a modern kori ingatlan robbanásnak köszönhetően a szomszédságában felépült egy csúcskategóriás épület. A lakók pedig arról beszélnek a szomszédokkal, hogy egykoron a mi társasházunk volt a legszebb e vidéken. Nos, nagyon nehéz reálisan értékelni ezt a tegnapi rangadót. Nagyon vegyesek az érzéseim. Próbáljuk azért meg!

 

 

Kérdéseim:

1. Kétszer ilyen rövid idő után nem mehetsz be 4-0-s hátránnyal a félidőbe. Hol a szervezettség? Hol a csapat tartása?

2. Érdemes-e összehasonlítani egy 5 éves projektet egy 5 hónapossal? Mert most a pályán jelenleg ez történt.

3. Ki mondaná meg, hogy Manchester vörös felében többet költöttek az elmúlt időszakban igazolásokra, mint az ellentétes oldalon?

4. Hogy kerülhetett ez a Haaland 65 millióba euróba, amikor Antony 100 millió euróba fájt?

5. Jobbhátvéd nem kellett volna a csapatba?

6. Bruno Fernandesnek valaki megmondta már, hogy védekezésben nagyon kevés a munkája? Gyakorlatilag Gundogannal nem bírta tartani a lépést.

7. Ha a reális célod a top 4, elhiszem, hogy nem a Manchester Cityt kell megverned, de azért valamilyen ellenállást tanúsíthatnál ellenük?!

8. Milyen jó lenne akár egy közép vagy kieső csapat ellen is úgy dominálni az első perctől kezdve, ahogy a City tette tegnap. Bele sem merek gondolni, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy egy rangadón ez előforduljon?!

9. Guardiola nem véletlenül akarta Ten Hagot utódjának. Ha ennyire jó a holland, akkor hol van a hiba a rendszerben?

10. Casemiro igazolása kinek az ötlete volt? El se merem képzelni egy Rabiot - Arnautovic párossal mire ment volna tegnap a csapat. Egyértelmű, hogy a brazil valamiért nem bírja magát beverekedni a csapatba. 

11. Normális-e az a tény, hogy a United utoljára szeptember 4-én játszott Premier League mérkőzést? 09.04. Manchester United  - Arsenal 3-1

 

 

Megannyi kérdés, ami a fejemben van. Próbálja az ember megemészteni azt, ami megtörtént. De ez a vereség ismét egy óriási pofon. Van egy olyan része, ami viszont nem mérhető. A szurkolók száma a világon, hogy változik 1-1 ilyen pofon hatására. Én 30 évesen is örülök, hogy nem Manchesterben dolgozok, mert utálnék most bemenni bármilyen munkahelyre. Egy iskolás fiú mit érezhet, ha a barátai elkezdik neki a tegnapi mérkőzést felhánytorgatni?! De utáltam kiskoromban a Mourinho féle Chelsea-t. Divatból a focicsapat 1/3-a nekik szurkolt, pedig korábban pár évvel még nem is jegyezték őket. Szóval nem egyszerű dolog ez. Akit egy kicsit is érdekel a foci és nem csak divatból követi, az most biztosan nagyon csalódott. Én is az vagyok! Egyébként nagyon érdekes a futball világa, még szombaton is volt 3 szektor ahova lehetett jegyet venni a City - United mérkőzésre. A United mérkőzéseinek nagy részére pedig már hónapokkal előre elfogytak a jegyek. Kérdés, hogy ez a tendencia mikor fordul meg?! Ha megfordul egyáltalán?!

 

 

 

Manchester City - Manchester United

Felállások: 4-3-3 / 4-2-3-1

 

 

Alapvetően a City felállásában, a 4-3-3-ban, a 6-os pozíció az egyik legfontosabb. A tegnapi napon Gündogan töltötte be ezt a szerepet, Fernandes pedig igyekezett emberfogással kivenni őt a játékból. A középpályásokat nagyon könnyű lenne elmarasztalni a tegnap történtek miatt, azonban Haaland visszalépései hamis kilences szerepkörrel, teljesen felborították  a középpálya egyensúlyát. Gyakorlatilag már az első perctől kezdve sikerült a City-nek kiürítenie a középpályát. Eriksen és McTominay emberfogással fogta a két támadó középpályást, míg Haaland sorra lépegetett vissza közéjük felvenni a labdákat. Apró érdekesség, és párhuzam, hogy anno az Aranycsapat is így verte tönkre az angol csapatot a Wembley-ben. Ott is 6:3 lett a végeredmény. :)

Gundogannak két dolga volt. Vagy elkérje a labdát a védőktől, vagy mozgásával helyet csinálni a felpassznak vagy a belépő középső védőnek. Ake nem egyszer tudott szinte érintetlenül a United térfeléig gyalogolni. A következő jelenségre mutatok egy példát, amikor a középhátvéd egyenesen a kilencest (Haaland) tudja megjátszani már a mérkőzés elején. Varane messze kint a védelemből, McTominay érzi a bajt, de a jobb oldalt fedezék nélkül hagyja. Itt egyébként Varane leütötte Haalandot, aki Silvat akarta megjátszani McTominay mögött.

 

 

A második percben gyakorlatilag Dalot is egyből egy ilyen szituáció után sárgult be. A City játékosok mozgása, főleg labda nélkül volt szembetűnő, hogy mennyire tudatos. Ake belépett a támadásba és Silva - Haaland lépett neki passzopciónak, amiből Grealish egyből ellentétes irányba indult meg. Amikor pedig kiugratták már Dalot csak elütni tudta. Gyakorlatilag a City játékosai pusztán a mozgásukkal lerázták magukról a McTominay - Dalot párost, valamint, Haaland is ismét tiszta passzopció volt a védőknek.

 

 

Miért emelem ki ezeket a tényeket, hiszen csak a mérkőzés elejéről beszélünk?! A United folyamatosan veszítette el ezeket a csatákat, hogy aztán magában a háborúban kegyetlen nagy vereséget szenvedjen. Gyakorlatilag a Ten Hag-féle emberfogás a középpályán, Haaland visszalépéseivel, maga volt az öngyilkosság. Ha Casemiro kezdett volna, akkor is ez lett volna. Sőt maga a tény is mindegy lett volna, hogy Ronaldo a csúcsék vagy bárki más. Egészen egyszerűen Guardiola tudta, hogy mire számíthat a holland menedzserrel szemben, és gyakorlatilag felnagyította a United rendszerének hibáit. Ez egy újabb jelzés Ten Hagnak, hogy ez a keret sajnos nem tart ott, hogy egyénileg ekkora felelősséget adjon a játékosoknak. A United jobb oldalán gyakorlatilag elvesztette a mérkőzést. Amire bepótolta a lyukakat, már 4 volt közte. Ez legalább egy akkora pofon, mint a Brentford elleni volt. Szóval én azt gondolom, hogy erre is lesz válasza a stábnak. Kell, hogy legyen!

 

 

Miért mondom azt, hogy a jobb oldalon veszítette el a United a mérkőzést? (Malacia sem volt jobb, sőt félidőben cserélték!!! ) Nos, nézzük! A City felfogásában a két támadó középpályás a belső védő és a szélső védő közötti területet támadja, míg a szélsők maradnak a vonal mellett. A csatár állandóan a két belső védő közötti résbe indul be. A pozíciók a tagolás miatt nem felcserélhetőek, azonban hogy melyik játékos tölti be, az változhat. 

 

 

A United részéről az egyik oldalon ott volt Malacia, a másikon, ahogy várható volt, Dalot kezdett. Én is a United jobb oldalát támadtam volna. Ugyanis Dalot bármennyire is komplettebb játékos, mint Wan-Bissaka, azonban védekezésben gyengébb, mint az angol, vagy a túl oldalon a fiatal Malacia. Így a City felnagyította a hibáját és gyakorlatilag a váltásokkal (Grealish - Silva) meg is kavarták szegény portugált.

 

Példák:

Első nagy helyzet a mérkőzésen: Silvahoz kerül ki a jobb oldalra a labda. Gyakorlatilag simán lebontotta a City Dalot oldalát egy Grealish - Silva helycserével. Érdekes megfigyelni, hogy szinte minden esetben a bal oldalról érkező beadásoknál a City a második hullámot kereste. Most is, később is.

 

 

Foden 1-0:

Ismét a United jobb oldalát bontja le a City, ismét Silva centerez, ha megnézzük, akkor a labda iránya szintén a második hullámot veszi célba. Foden érkezik. A védelemben keletkező lyukakat egyébként Eriksennek és McTominay-nek kellett betömni. Az első gólnál, mindenki kérdezte, hogy Varane mit csinált, azonban azt elfelejtik, hogy a támadó középpályás posztjáról kapta a United a gólt, azaz a védekező középpályás nem ment Fodennel. Jelen esetben Eriksen maradt le.

 

 

 

Gundogan szabadrúgása előtti jelenet. Silva tartja a bal szélen a szélességet, Grealish befelé húz, ekkor már szörnyű volt nézni, hogy a Grealish - Haaland egyérintős focinál mennyi United játékos kapkodta a fejét. A káoszra jellemző, hogy Martinez a védelemből robban ki, hogy faultoljon. 5v9 a jelenet egyébként, így nem sikerül tisztán labdát szerezni.

 

 

Menjünk tovább. Újabb Silva centerezés, újra a második hullámba! Grealish - Silva csere ismét összekavarja a sorokat, csak Fodenen múlt, hogy nem lett már itt 2-0!

 

 

Hogy éreztük magunkat a TV előtt ülve/állva/fekve?

 

 

2:0! Haaland...
Ismét a United jobb oldala, ezúttal azonban csak merő véletlen, hiszen szöglet utáni a szituáció. Máshova nem is tud nagyon érkezni, mint a második hullámba, azonban hihetetlen, hogy ezt a norvég csatárt nincs senki, aki legalább megrángassa. 

 

 

 

4:0! Harmadikat kihagyjuk, ahogy De Bruyne klasszis megoldással belőtte Varane mögé a labdát. A negyediknél viszont ismét Dalot oldaláról jön a centerezés, a hosszúba érkezik Foden. 

 

 

5:1! Ismét Dalot oldaláról érkezik a beadás, második hullámba visszalép Haaland. Sakk-matt! Az volt az érzésem, ha még ötször beadhatnak arról az oldalról, abból legalább három gól lesz. Egyszerű a képlet, jobb szélre ki, második hullámba be. #gól

 

Gyakorlatilag szétszedte a City a Unitedet ezen a vasárnapon. Nem mondom azt, hogy ez csak és kizárólag Dalot hibája. Mert nem, azonban az A terv csúnyán besült. Hol volt Antony a jobb szélről? Igaz, szélső hátvédnek nem kellett belépnie a támadásba ahhoz, hogy domináljon a City, így Antony sem lépett vissza segíteni. Guardiola sokszor tört már borsot a United orra alá. Sajnálom, hogy Sir Alex Fergusonnak igaza volt vele kapcsolatban. Nem véletlenül szerette volna őt utódjának. Ezt az oktató filmet Pep most nagyon befűzte. Legyünk reálisak, ez a City klubszinten fényévekkel a United előtt jár. Az akadémiája jobb már (sajnos), a City Group nagyjából úttörő ahogy építkezik, mint business model. Ezen a nyáron Sterlinget (50,48 millió font) majdnem annyi pénzért adták el, mint amennyiért vették Haalandot (54 millió font). Látni kell, hogy Pep nagyon jó edző, de az az üzleti modell, ahogy a City működik, na abban van a United legnagyobb elmaradása. A United elengedett egy raklapnyi játékost a nyáron és tudjátok mi volt a legnagyobb bevétele? James Garner 9,36 millió font. A United 196 millió mínusszal zárta az átigazolási időszakot, a Manchester City 52,56 millió font profittal..

Nos valahol itt van ám ez a kutya elásva. Mondom ezt úgy, hogy a Unitedra egy rakás pénzt rá lehetne, még mindig költeni...A pályán a menedzser és a játékosok vannak célkeresztben, de a háttérben sincs minden rendben, azért az tisztán látszik.

 

 

A manutd.com-on egy regisztráció és belépés után a mérkőzés visszanézhető. Ti hogy láttátok a derbit? Remélem a vereség ellenére érdekes volt a cikk számotokra!

 

 

források:

https://www.youtube.com/watch?v=nZy2XqZavVY&ab_channel=JHONKRIWOL

https://www.youtube.com/watch?v=IkaclqsQFh4&ab_channel=ManCity

https://www.transfermarkt.com/manchester-united/rekordabgaenge/verein/985/saison_id/2022

https://www.teamtalk.com/news/ranking-premier-league-clubs-overall-transfers-net-spend-2022-liverpool-11th-leeds-17th

https://www.manutd.com/en/videos/detail/full-90-match-between-man-city-v-man-utd-on-2-october


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!