Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Nottingham Forest 3-0

A Premier League 17. fordulójával folytatódott a bajnokság. Nézzük meg közösen, milyen érdekességeket hozott taktikai szempontból a Manchester United - Nottingham Forest találkozó.


Üdv újra a ManUtdFanatics Taktikai Mágnestábla Olvasói között! Remélem már hiányzott a rovat, ezúttal is várom a véleményed akár a cikkel, akár a mérkőzéssel kapcsolatban a komment szekcióban!

Visszatért a Premier League, benne kedvenc csapatunkkal. Azt gondolom, hogy egy nagyon kényelmes 3-0-s sikert láthattunk a Forest ellen, azonban voltak a mérkőzésen olyan kulcs pillanatok, amikor szerencséje is volt a csapatnak. Ettől függetlenül egy 3-0-s végeredményt nem kell megmagyarázni. A statisztika is alátámasztja, hogy a siker megérdemelt, így mi sem fogjuk vitatni. Különben is, jó volt végre egy mérkőzésen az első 20 percben nem hátrányba kerülni, épp ellenkezőleg, a 22. percben már 2-0-t mutatott az eredményjelző.

 

 

 

Felállások 4-2-3-1 vs 4-3-3

 

Manchester vörös felén megszokhattuk már a 4-2-3-1-s felállást, ami a gyakorlatban egy 4-3-3 hybrid felállássá változott. Casemiro volt ezúttal is az egyértelmű védekező középpályás, míg Eriksen a középső középpályás szerepét töltötte be. Elöl a Martial - Rashford - Antony - Fernandes négyes igyekezett a támadásokat szövögetni. Ami igazán érdekes lehet az Olvasó számára, az Luke Shaw szerepköre, aki ezúttal nem megszokott módon a középhátvéd poszton szerepelt. Nagyon is jól játszott az angol, alapvetően balbekk, középhátvédként is. A furcsa pozícióban való szerepeltetésének az oka, hogy betegséghullám söpört végig Manchesterben, így elfogytak a bevethető védők, Lisandro Martinez pedig még a vb-győzelmet próbálja meg feldolgozni.

 

 

Wan-Bissaka Dalot hiányzása miatt továbbra is élvezte az első számú jobbhátvéd szerepkört. Nem is jöhetett volna neki jobbkor a bizonyítási lehetőség, hiszen már szinte elkönyvelte mindenki, hogy télen távozhat a csapatból. Azonban a Ligakupa mérkőzésen is megmutatta, kár lenne könnyen lemondani róla. A másik oldalon Malacianak is jól jön a bizonyítási lehetőség, ugyanis látványosan elfelejtette őt Ten Hag a világbajnokság előtt a City elleni 6:3 után. A mérkőzés első helyzeténél AWB és Malacia is bátran előre húzódva követte a United támadását, Malacia pedig még egy kapufát is lőtt. Számomra inkább az a tény volt örvendetes, hogy mind a két szélső hátvéd bátran fellépett a széleken a támadás segítéséhez.

 

 

A Manchester United támadásépítéseinél nagyon nagy szerepet kaptak ezúttal a szélső védők és az ellentétesen mozgó középpályások. Egyedül Casemiro helye volt fix, a brazil amolyan védvonal volt egy esetleges kontratámadás ellen. A jobb oldalon gyakran lépett vissza Bruno Fernandes Casemiro mellé, ekkor AWB lépett feljebb, az ellenkező oldalon pedig ugyanezt az ellentétes mozgást végezte Eriksen és Malacia.  A célja ezzel a Unitednek az lehetett, hogy ne statikus, könnyen kiszámítható módon adjon a pálya közepén két passzopciót a belső védőknek, sokkal inkább egy kereszt vagy ellentétes irányú mozgást kérhetett Ten Hag a játékosoktól. Ezzel ugyanis az ellenfél védekező játékosait mozgásra és gondolkodásra kényszerítette.  

 

 

Nem mellesleg a pálya közepén Martialnak, a pálya szélén pedig a szélsőknek és szélső hátvédeknek kreált üres területeket a csapat, csupán a labda nélküli mozgásokkal. Az így középen keletkezett űrbe gyakran lépett vissza Martial, aki mögött AWB ugrásra készen várta a labdákat.

 

 

Gyakorlatilag ez történt a fentebb kiemelt helyzetnél AWB oldalán. Eriksen lépett vissza Casemiro mellé felvenni a labdát, Antony befelé húzódott, így behúzta magával a Forest bal oldali védőjét, AWB előtt pedig óriási terület keletkezett. 

 

 

Sok esetben már idén is láttuk, hogy a United bal oldala sokkal dominánsabb, mint a jobb, támadás építéseknél. Ezúttal azonban a bal oldalon játszó Malacia volt sokszor az inverted full back szerepkörében, AWB-től pedig inkább az elfutásokat és beadásokat várhatta Ten Hag. Antony sokszor befelé húzott, Rashford a túl oldalon tartotta a csapat szélességét Eriksennel és Fernandessel kooperálva. 

 

 

 

 

Nem véletlenül Casemiro lett a tegnapi napon a meccs legjobb játékosa. Védekezésben elképesztően sokszor segítette ki a két középhátvédet. Igazából egy előre tolt középhátvédnek is elment sokszor a játéka. A legjobb példa talán erre a tényre a második gól előtti szerelése. Amikor a United fellazult, mert Malacia előre húzódott, azonban a labdát ideje korán a Nottinghamnek ajándékozták a társak, akkor Varane lépett ki segíteni a helyére. Azonban Varane mögé belőtték a labdát, amit a lendületből érkező Forest játékos meg is kapott, ekkor érkezett Casemiro, aki nem csak, hogy szabályosan szerelt, de még a kontratámadásra is adott lehetőséget csapatának.

 

 

A végeredményt pedig már ismerjük, de azért nézzük meg újra. Jó látni a United gólokat, valamint azt is, hogy kontrázni még nem felejtett el a csapat. :) Rashfordot is érdemes megdicsérni, mert elképesztően okosan tette vissza a második hullámban érkező Martialnak a labdát. Így a gólja után egy gólpasszt is kiosztott, ami nagyon jól jött a fantasy csapatomnak. 

 

 

A harmadik gól előtt is Casemiro szerzett labdát, csak a változatosság kedvéért, majd nagyszerűen látta meg a bal oldalon helyezkedő honfitársát és tálalt elé. A mérkőzés ezen szakaszára jellemző volt, hogy akármennyi gólt szerezhetett volna a United, azonban a végén valahogy hiányzott a higgadt befejezés. Talán ez egy olyan jel lehet a csapat és a stáb számára, hogy kelleni fog egy vérszomjas csatár a télen, aki azért 2-0-nál még belövi a helyzeteket. Nem szabad hagyni, hogy bármelyik csapat csak egy kicsit is elhiggye, hogy van visszaút. Végérvényesen el kell dönteni a találkozókat, ahogy itt Fred el is döntötte. 

 

 

A második félidőben sok helyzetet kialakított a csapat. Sokszor szépen kirajzolódott a 3-2-5-s támadó formáció. Gyakorlatilag Malacia húzódott be Casemiro mellé, így Eriksen és Fernandes feljebb tudott csúszni az ellenfél két védekező vonala közé. A tegnapi mérkőzésen sok olyan taktikai húzást láthattunk, ami eddig csak elvétve fordult elő, most azonban egy sokkal mozgékonyabb játékot mutatott be a csapat. Nem véletlen, hogy ennyire szét tudták zilálni az ellenfél védekezését. Ráadásul látszott, hogy sok játékos nem görcsös, sokkal inkább élvezi a játékot. A posztok mindig be voltak töltve, nem maradt üresen soha egy sem. Rashford - Martial - Fernandes - Eriksen elképesztő sokat váltogatták a pozíciókat. A cserékkel is igazából csak játékosokat cserélt a United, de a padról beszálló Van de Beek - Fred- Garnacho - Elanga négyes is lubickolt a szerepkörökben. Rengeteg helyzetet alakítottak ki, ráadásul sokkal lendületesebbek voltak, mint az addigra leharcolt Forest játékosok. Garnacho játéka nekem különösképp tetszett. Nagyon fiatal, rendkívül agilis és óriási potenciál lehet a srácban. 

 

 

A játékosok átlagos pozíciójából egy nagyon szépen kirajzolódó 4-3-3-s formáció látható. A Rashford - Eriksen - Martial hármas szoros összjátékára is rá lehet lelni, míg a Malacia - AWB páros azért az ideje nagy részében a természetes előfordulási helyén játszott, ettől függetlenül mi már átnéztük és átrágtuk, hogy nagyon is fontos szerepet kaptak a támadásépítésekben. 

 

 

Én így láttam a mérkőzést, remélem tetszett az írás. Összefoglalva a látottakat, tükörsima győzelmet aratott az MU! Félek tőle, hogy a Lopetegui-féle Wolves ellen már sokkal nehezebb dolga lesz a Unitednek. A következő időszakban is az első 20 percekre leszek a leginkább kíváncsi a mérkőzéseknél. Szerintem a mai modern fociban nem fér bele, hogy egy csapat álmoskásan, lassan kezdjen meg egy mérkőzést. Szerencsére a Forest ellen kezdeményezően lépett fel a United, úgy, ahogy ez elvárható az Old Traffordon. Idegenben viszont más a gyerek fekvése, ott is rögtön a mérkőzés elején meg kell nyerni a párharcokat, és igenis jelezni kell, hogy nem félős nyusziként érkezett meg a csapat. Szóval a Ronaldo utáni éra egy tükörsima 3-0-s győzelemmel kezdődött a Premier League-ben. December 31-én következik a folytatás, ahogy már említettem a Wolves ellen idegenben!

 

 

Egyéb témák

 

Kijött 2022-ben az utolsó podcast adásunk, ami még simán visszahallgatható, ha valaki lemaradt volna és vágyna az írásom után a hangomra is. : ) Itt beszélgettünk a lehetséges érkezőkről is. Én bevallom őszintén, hogy nagyon vártam Gakpo érkezését, azonban most több olyan hírt is olvastam a csapat háza tájáról, hogy nem volt rá pénz vagy Ten Hag nem akarta. Ugye az nyílt titok, hogy eladó a klub, egyébként erről is beszélgettünk a podcastban. Most olvastam olyan híreket, hogy kölcsönszerződésekben gondolkoznak a tulajok, éppen ezért lehet, hogy Gakpot egészen egyszerűen kikosarazták. Nem akartak még 50 milliót költeni a keretre, abból kell főzni ami van. Azonban, ha jobban megnézzük, akkor a bal szélen van Rashford, Garnacho, Elanga és tud ott játszani Sancho és Martial is. Gakpo alap pozíciója pedig a bal szélen lett volna. Így elképzelhető, hogy tényleg felesleges igazolás lett volna. Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre a témában. Kit igazolnátok le a télen? Kit igazolnátok le csatár posztra? Egyáltalán Martialt szegényt kitennétek a kezdőből, ha jönne most egy 75-100 milliós igazolás? Érdekes kérdések szerintem ezek. 

 

Egyébként a skysports is kiemelten foglalkozik a témával és záporoznak a nevek. Érdekesek is vannak közte. Csak egy pár név: 

Terrier - Rennes, Moukoko - BvB,

Depay és Felix kölcsönbe a nyárig, utána el lehet dönteni kire van szükség, kire nincs,

Mitrovic - Fulham (idén már 10 gólnál jár a bajnokságban),

Vlahovic - Juventus.

 

Én kicsit félek tőle, hogy a tulajdonosok nem akarnak januárban nagyon költeni a csapatra, és ezt a lehetőséget meghagyják a következő tulajoknak. Bár itt a klub eladása, nem eladása is kérdéseket vet fel. Hiszen több helyen arról is lehetett olvasni, hogy csak egy részét akarják eladni és sokkal inkább befektetőket keresnek, nem új tulajokat. Szóval megy a kavarás ebben a témában is. Így tartok tőle, hogy ez a fajta bizonytalanság a januári átigazolási ablakra is kihatással lesz. Akárhogyan is alakul, amíg a pályán rendben mennek a dolgok, addig nem fog érdekelni senkit. Azonban január közepén egymás után fog kettő kegyetlen mérkőzés érkezni a bajnokságban. Először az eddig remek formában futballozó Arsenal otthonába kell látogatni, majd pedig a városi rivális csapat lesz a vendég az Álmok Színházában. Nagyon bízom benne, hogy nem kell megint kettő arcpirító eredmény ahhoz, hogy a Glazerék kinyissák a pénzcsapot a klubnál. 

Mindenesetre Erik szakálla jól mutatja, hogy nem könnyű az élet a Manchester United élén. A bal oldali kép az első Manchester United interjú során készült, míg a jobb oldali tegnap a Forest mérkőzés után. Az arcszőrzet pedig reméljük csak a tél miatt egyre fehérebb. : ) Erik szerintem a tegnapi napon is megmutatta, hogy mennyire felkészült edző, kár lenne őt elveszíteni, azért mert más dolgok teljesen kiégetik a szakmán túl.

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Remélem tetszett az írás, várom a véleményed bármelyik fent említett témában! 

 

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=-Dz2vMMTZqg

https://understat.com/match/18370

https://www.manutd.com/en/videos/detail/full-90-man-utd-v-nottingham-forest-on-27-december-2022

https://www.youtube.com/watch?v=VVUWwAz88xo

https://www.whoscored.com/Matches/1640842/MatchReport/England-Premier-League-2022-2023-Manchester-United-Nottingham-Forest


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!