Beharangozó: Manchester United - Bournemouth

Hazai bajnokival kezdik a 2023-as évet a Vörös Ördögök.


Január 3-án este a Bournemouth csapata ellen lépnek pályára Erik ten Hag fiai az Old Traffordon és nem kérdés, hogy a győzelemmel zárt óévet követően az új esztendőt szintúgy 3 pont megszerzésével szeretnék indítani, amihez a Cseresznyék remek ellenfelek lehetnek.

 

Leendő vendégeink vereséggel búcsúztak 2022-től és a tavalyi, legutolsó mérkőzésüket megelőző 6 bajnokijukból is csupán egyet tudtak megnyerni 5 vereség mellett. Gary O'Neil csapata a tabella 16. helyén tanyázik még annak ellenére is, hogy a bajnokság eddigi részében ők kapták a legtöbb gólt, idegenben pedig legutóbb még 2022 szeptember 3-án tudtak 3 pontot begyűjteni, azóta még 2 döntetlen és 4 vereség sikeredett csak nekik. Remélhetőleg ez a jónak semmiképp sem nevezhető szériájuk nem pont az Álmok Színházában fog most megszakadni.

 

A Vörös Ördögök mozgalmas hónap elé néznek több fronton is, hiszen a Bournemouth elleni Premier League találkozót 3 nappal később kövei az Everton elleni FA-kupa összecsapás Manchesterben, 4 nappal ez követően pedig Ligakupa találkozót is rendezni fognak az Old Traffordon a Charlton ellen. Az igazi csemege pedig 14-ig várat magára, akkor viszont érkezik a City, majd 8 nap pihenést követően egy Arsenal elleni rangadó képe is felsejlik a közeljövőben.

 

A holland menedzser csapata azonban bizakodhat, hiszen több hónap elteltével nyugodtan kijelenthető, hogy fejlődés nyomait mutatja a csapat, lendületüket pedig a világbajnoki szünet sem tudta megtörni és a tabella 4. helyéről várják a folytatást. Ráadásul (reméljük ez ösztönzőleg hat majd a srácokra) a riválisok legutóbbi bajnokijai egytől-egyig kedvezően alakultak a Vörös Ördögök számára, a Manchester City és a Newcastle is ikszelt, a Spurs pedig vereséget szenvedett. A 3 pont megszerzésével így fel lehetne lépni a képzeletbeli dobogó 3. fokára és csupán 1 pont lenne Guardiola csapatának előnye a 2. helyen, akikre 5-én egy Chelsea elleni rangadó vár, mi pedig átmenetileg hatalmas Graham Potter fanná avanzsálhatunk, hogy legalább egy döntetlent érjenek ellenük.

 

Ten Hag csapata számára tehát biztosított a megfelelő motiváció, hiszen akár a 2. helyig is előre lehet lépdelni a tabellán és még az Ágyúsok előnyét is lehetne csökkenteni az üldözőkkel szemben. Persze természetesen maradjunk meg a realitás talaján, de miért is ne lehetne az a realitás, hogy kedvenc csapatunk felkapaszkodik és kicsit felkavarja az állóvizet a pontvadászatban.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Sancho (meccsterhelés hiánya), Tuanzebe (meccsterhelés hiánya), McTominay (betegség)

 

Bournemouth: Brooks (combsérülés), Neto (combsérülés), Fredericks (betegség), Stanislas (sérülés), Tavernier (sérülés)

 

 

Érdekességek:

 

A Manchester United eddigi 10 Bournemouth elleni Premier League találkozójából 7-et megnyert 1 döntetlen és 2 vereség mellett. Mindkét vereséget a Vitality Stadiumban szenvedték el a Vörös Ördögök.

 

A Bournemouth 9 idegenbeli meccséből 8-at elveszített a Manchester United ellen, kivéve egy 1-1-es döntetlent 2017 márciusában a Premier League-ben.

 

A Bournemouth még soha nem nyert idegenbeli találkozót a bajnokságban egyik manchesteri csapat ellen sem, 2 döntetlen mellett pedig 12 vereség a mérlegük ezeken az összecsapásokon. Mindössze 4 olyan csapat van, akik többször játszottak a City és a United ellen anélkül, hogy nyerni tudtak volna a bajnokságban. Ezek a Hull (24 meccs), a Walsall (16), a Gainsborough Trinity (15) és a Chesterfield (15).

 

A Vörös Ördögök az elmúlt 3 naptári évből ketőben is elveszítették az első bajnokijukat, ami annyi, mint az ezt megelőző 23 év kezdetekor volt összesen (15 győzelem, 6 döntetlen). 2022 első találkozóján 1-0-ra kikaptak otthon a Wolves-tól, ugyanakkor 1978/79 óta nem veszítettek el zsinórban két évnyitó mérkőzést.

 

A Bournemouth az elmúlt 10 naptári évből csupán egyben nyerte meg az első bajnokiját (6 döntetlen, 3 vereség), amikor 2021-ben 1-0-ra megverték a Stoke City-t.

 

Erik ten Hag csapata legutóbbi 3 hazai bajnokiját 6-0-s összesítéssel megnyerte és a 2017 májusa és októbere közötti időszak óta nem tudtak zsinórban 4-et megnyerni otthon úgy, hogy ne kapjanak gól.

 

A Bournemout legutóbbi 18 idegenbeli Premier League találkozóján mindössze 8 pontot tudott gyűjteni (2 győzelem, 2 döntetlen, 14 vereség) és ebből a 18 találkozóból egyet sem tudtak kapott gól nélkül lehozni (49 alkalommal vették be a hálójukat). Ebben a szezonban mindössze 8 idegenbeli meccsen 26 gólt kaptak, ami a második legtöbb egy csapat esetében az első 8 idegenbeli bajnokit követően. Az első helyen a Burnley áll a 2009/10-es idényből, ők akkor ennyi idő alatt 27 gólt kaptak.

 

A Manchester United legutóbbi 5 hazai mérkőzéséből 3-at elveszített januárban a Premier League-ben (2 győzelem mellett) és 17 meccséből mindössze 9-et nyert meg az Old Traffordon Sir Alex Ferguson távozása óta az év első hónapjában, ami 53%-os győzelmi arány. A skót mesterrel az ilyen bajnokik 81%-át megnyerte a United (összesen 42 meccsből 34 győzelem, 6 döntetlen, 2 vereség).

 

A Premier League-be újonnan feljutó csapatok közül csupán hat tudott idegenben nyerni a Manchester United ellen. Ezek közül a Norwich City neve lehet érdekes, ugyanis ők 2015 decemberében tudtak így diadalt ülni az Álmok Színházában, a Kanárik kezdőjében pedig ott volt egy bizonyos Gary O'Neil, aki jelenleg a Bournemouth menedzsere. Ő így mindössze a 3 olyan személy lehetne, aki feljutó csapattal játékosként, majd később menedzserként is nyerhetne az Old Traffordon a PL-ben. Eddig ezt csupán Steve Clarknak (játékosként Chelsea, menedzserként West Brom) és Mark Hughes-nak (játékosként Chelsea, menedzserként Blackburn) sikerült.

 

Marcus Rashfordnak a United legutóbbi 10 hazai Premier League góljából 7-ben szerepe volt. A fiatal angol támadó 5 gólt lőtt és 2 gólpasszt is kiosztott. Legutóbbi két hazai bajnokiján betalált, viszont 3 egymást követő hazai PL mérkőzésén még sosem tudott eredményes lenni.

 

 

Egymás elleni statisztika a Premier League-ben:

 

Lejátszott bajnokik száma: 10 mérkőzés (7 United győzelem, 1 döntetlen, 2 Bournemouth siker)

Gólmennyiség: United 22, Bournemouth 10

Megítélt/értékesített büntetők: United 2/1, Bournemouth 2/2

Kapott gól nélküli találkozók: United 2, Bournemouth 1

Sárga lapok: United 16, Bournemouth 18

Piros lapok: United 1, Bournemouth 1

 

 

A két csapat legutóbbi 5 bajnokijának eredménye:

 

United: GY, V, GY, GY, GY

 

Bournemouth: V, V, GY, V, V

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijának eredménye ebben a felállásban:

 

United - Bournemouth 5-2 (2020.04.07.)

United - Bournemouth 4-1 (2018.12.30.)

United - Bournemouth 1-0 (2017.12.13.)

United - Bournemouth 1-1 (2017.03.04.)

United - Bournemouth 3-1 (2016.05.17.)

 

 

A csapatok legeredményesebb gólszerzői a bajnokságban:

 

United: Rashford 6 gól, Antony 3 gól, Martial 3 gól

 

Bournemouth: Billing 4 gól, Moore 4 gól, Solanke 3 gól

 

 

Premier League, 19. forduló

Manchester United - Bournemouth

Old Trafford, 2023.01.03. 21:00

 

 

A találkozó játékvezetője: Michael Salisbury

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Varane - Martinez - Shaw - Casemiro - Eriksen - Antony - Fernandes - Rashford - Martial

 

Bournemouth: Travers - Anthony - Smith - Senesi - Kelly - Zemura - Cook - Lerma - Dembele - Solanke - Moore

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 3-0

 

 

A mérkőzést a Spíler 1 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Bournemouth

Premier League, 19. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!