Beharangozó: Manchester United - Newcastle

Első trófeájukat szerezhetik meg a Vörös Ördögök a Ten Hag érában vasárnap délután a Ligakupa fináléjában, a Newcastle ellen.


Világszerte izgatottan várják a Manchester United szurkolói február 26-át, hiszen ekkor rendezik a Ligakupa 2022/23-as kiírásának fináléját a londoni Wembley-ben.

 

A Vörös Ördögök eddig 5 alkalommal emelhették magasba ezt a trófeát 9 döntőből. Legutóbb erre a 2016/17-es idényben került sor még Jose Mourinho vezetésével, első alkalommal pedig Sir Alex Ferguson irányításával az 1991/92-es szezonban. Velük ellentétben a Szarkák eddig csak távolról szemlélték ezt a trófeát, mivel a Ligakupa győztesének járó serleg hiányzik a vitrinjükből, igaz a fináléba is csak egy alkalommal jutottak be az 1975/76-os sorozatban, de ott elbuktak a Manchester City ellen.

 

A két csapat közül a Newcastle lehet majd a kipihentebb, mivel ők hét közben nem voltak érdekeltek a nemzetközi porondon, viszont a legutóbbi meccsüket elbukták hazai pályán a Liverpool ellen. Ten Hag fiai nagyon komoly küzdőszellemet és csapategységet felmutatva a múlt hétvégén 3-0-ra legyőzték a Leicestert, csütörtök este meg a Barcelonát verték meg és ezzel továbbjutottak az Európa-liga nyolcaddöntőjébe.

 

A Szarkák ráadásul kapus poszton egy elég érdekes helyzetbe kerültek, mivel első számú hálóőrük, Pope piros lapot kapott a Pool elleni találkozón és így ő eltiltás miatt nem léphet pályára, Martin Dubravka szintén nem, mivel ő már szerepelt a sorozat idei kiírásában a Manchester Unitedben még amikor kölcsönben a rekordbajnoknál padozott (javarészt). Viszont ebből kifolyólag, ha a United megnyeri a Ligakupát, úgy ő is érmet kap. A kapusposzton így Loris Karius kerülhet bevetésre, aki az előző és az aktuális szezonban eddig összesen 4 mérkőzésen kapott lehetőséget. Ezt a 4-et is még 2021/22-ben az Union Berlinben és hírnevét nem az orbitálisan nagy védéseinek köszönheti. Reméljük nem most fog szépségtapaszt tenni a korábbi bakikra...

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Eriksen (bokasérülés), Van de Beek (térdsérülés), Martial (sérülés)

 

Newcastle: Krafth (térdsérülés), Willock (combsérülés)

 

 

Érdekességek:

 

A Manchester United - Newcastle találkozó a 19. olyan mérkőzés lesz a Ligakupa és FA-kupa történetében, amikor az érintet két csapat mindkét sorozat fináléjában megmérkőzik. A legpatinásabb kupasorozat döntőjében 1999-ben csaptak össze, a találkozó pedig 2-0-s United sikert hozott, a Vörös Ördögök pedig tripláztak.

 

A Vörös Ördögök 3 Ligakupa találkozóból 2-őt megnyertek a Newcastle ellen, 1-et pedig elveszítettek. A 2012 szeptemberében 2-1-es United győzelmet hozó kupatalálkozójuk óta ez lesz az első találkozósuk a Ligakupában.

 

A Szarkák 1976 óta nem játszottak döntőt a Ligakupában, ez a 47 éves különbség pedig a legnagyobb a sorozat történetében. A Newcastle a legutóbbi 4 alkalommal vereséget szenvedett, amikor döntőt játszott (1974, 1998, 1999 - FA-kupa és 1976 - Ligakupa). Fináléban legutóbb 1969-ben tudtak nyerni az Újpest ellen 6-2-es összesítéssel a Vásárvárosok-kupájában.

 

A United 10. alkalommal szerepel majd a Ligakupa döntőjében, náluk többször pedig csak az ősi rivális Liverpool szerepelt a sorozat fináléjában, amit a Pool 9 alkalommal meg is nyert, mögöttük pedig a Manchester City szerepel 8 győzelemmel. A Unitednek 5 ilyen serlege van, holtversenyben a Chelsea-vel és az Aston Villával. Az érem másik oldalát nézve pedig csak az Arsenal (6) és a Tottenham (5) veszített többször a Ligakupa döntőjében, mint a rekordbajnok (4).

 

A Newcastle legutóbbi 8 találkozóját elveszítette a Wembley-ben, így övék a leghosszabb vereségsorozat negatív rekordja az ikonikus stadion történelmében. Utolsó győzelmük a nemzeti stadionban 1955-ben volt a Manchester City elleni FA-kupa fináléban, pontosan 67 évvel és 295 nappal a most vasárnapi megmérettetés előtt.

 

Ez lesz a Vörös Ördögök 53. fellépése a Wembley-ben, ami legalább 11-el több, mint bármely más csapatnak, illetve ők lesznek a Chelsea (28) és a Manchester City (21) után a 3. olyan csapat, amely legalább 20 meccset játszott a londoni stadionban annak 2007-es újranyitását követően.

 

Eddie Howe első alkalommal a 2009/10-es szezonban szerepelt a Ligakupában egy csapat élén és egyetlen menedzsernek sincs több győzelme (20) a sorozatban, mint neki. Egyedül Pep Guardiola-nak van ugyan ennyi és Hove pedig szeretne az első angol menedzser lenni, aki megnyeri a Ligakupát Steve McClaren óta (2003/04), aki a Middlesbrough csapatát repítette a csúcsra. Azóta viszont angol menedzserek 5 döntőt veszítettek (Jewell, Redknapp, Parkinson, Smith, Mason).

 

A Manchester United menedzsere, Erik ten Hag lesz az első holland a klub történetében, aki Ligakupa döntőben irányítja a rekordbajnokot. Az angol kupák történetében eddig 4 ilyen eset volt összesen, melyből a hollandok 3 alkalommal is győzelmet ünnepelhettek, igaz ezek mindegyike az FA-kupában volt. Ők név szerint Ruud Gullit 1997-ben, Guus Hiddink 2009-ben és Louis van Gaal 2016-ban. Az egy kivétel Gullit, aki 1999-ben a Newcastle menedzsereként vereséget szenvedett az FA-kupa fináléjában a Manchester United ellen 2-0-ra.

 

Marcus Rashford, a Manchester United támadója legutóbbi 15 Ligakupa találkozóján 18 gólban vállalt szerepet, ebből 12-őt szerzett és 6 gólpasszt adott. Csak ebben a szezonban 5 gól és 2 gólpassz szerepel a neve mellett, ami pedig azt jelenti, hogy átlagban 40 percenként lő gólt, vagy ad asszisztot.

 

 

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

United: D, GY, D, GY, GY

 

Newcastle: GY, GY, D, D, V

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni találkozójának eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

United - Newcastle 0-0 (2022.10.16. - Premier League)

Newcastle - United 1-1 (2021.12.27. - Premier League)

United - Newcastle 4-1 (2021.09.11. - Premier League)

United - Newcastle 3-1 (2021.02.21. - Premier League)

Newcastle - United 1-4 (2020.10.17. - Premier League)

 

 

A csapatok gólszerzői a Ligakupában:

 

United: Rashford 5 gól, Fernandes 2 gól, Martial 2 gól, Eriksen 1 gól, McTominay 1 gól, Antony 1 gól, Weghorst 1 gól, Fred 1 gól

 

Newcastle: Longstaff 2 gól, Joelinton 2 gól, Lascelles 1 gól, Wood 1 gól, Burn 1 gól

 

 

Ligakupa döntő

Manchester United - Newcastle

Wembley, 2023.02.26. 17:30

 

 

A találkozó játékvezetője: David Coote

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Varane - Martinez - Shaw - Casemiro - Sabitzer - Antony - Fernandes - Fred - Rashford

 

Newcastle: Karius - Trippier - Schar - Botman - Burn - Longstaff - Guimaraes - Joelinton - Almirón - Wilson - Saint-Maximin

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 2-1

 

 

A mérkőzést a Match 4 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Newcastle

Ligakupa, döntő

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!