Beharangozó: Manchester United - West Ham

Európa-liga továbbjutás és Ligakupa győzelem után szerda este az FA-kupa 5. fordulójában kell megmérettetnie magukat a Vörös Ördögöknek.


Jól sikerült hete tudhatnak maguk mögött a Manchester United játékosai miután csütörtökön heroikus küzdelemben a Barcelona ellen továbbjutottak az Európa-liga legjobb 16 csapata közé, vasárnap pedig begyűjtötték 6 év után az első trófeát is Ten Hag irányításával a Ligakupa fináléjában a Newcastle legyőzésével.

 

Szerda este ismét kupamérkőzés vár a csapatra a világ legpatinásabb sorozatában, az FA-kupában, az ellenfél pedig a West Ham United lesz, akikkel leguóbb 2021-ben szintén az 5 fordulóban találkozott a United az Old Traffordon. Az az összecsapás 0-0-s döntetlent hozott a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás 7. percében Scott McTominay góljával végül 1-0-ra nyertek a manchesteriek, akiket később a negyeddöntőben a Leicester City búcsúztatott.

 

A Vörös Ördögök eddig 12 alkalommal nyerték meg a sorozatot, legutóbb 2016-ban és összesen 20-szor jutottak a kupa döntőjébe. Náluk többször csak az Arsenal játékosai emelhették magasba ezt a kupát és nincs is több olyan csapat az FA-kupa történetében rajtuk kívül, amely legalább 10 alkalommal győztesként hagyta el aa Wembley-t a finálét követően.

 

A Kalapácsosoknak 3 alkalommal jött össze a kupagyőzelem, legutóbb 1980-ban és a jelenlegi formát nézve a házigazda United az esélyesebb a továbbjutásra, de tudjuk jól, hogy a londoni csapatot sosem lehet félvállról venni, ugyanakkor a kezdő összeállításakor Ten Hagnak azt is figyelembe kell vennie, hogy 5-én az Anfield-re kell látogatniuk a bajnokságban, hogy megmérkőzzenek az ősi rivális Liverpoollal.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Eriksen (bokasérülés), Van de Beek (térdsérülés), Martial (izomsérülés)

 

West Ham: Cornet (vádlisérülés), Coufal (saroksérülés), Fabianski (szemsérülés), Zouma (combsérülés)

 

 

Érdekességek:

 

Ez lesz a 12. FA-kupa mérkőzés a Manchester United és a West Ham között és az első a 2020/21-es szezonban az 5. fordulóban lejátszott West Ham kiesést hozó kupatalálkozó óta. A Kalapácsosok a legutóbbi 4 találkozó során mindannyiszor vereséget szenvedett, legutóbb 2001 januárjában tudtak nyerni FA-kupa találkozót a Vörös Ördögök ellen az Old Traffordon 0-1-re Paolo Di Canio góljának köszönhetően.

 

A West Ham a legutóbbi 20 idegenbeli mérkőzéséből a United ellen csupán 1-et tudott megnyerni (4 döntetlen és 15 vereség) minden sorozatot figyelembe véve, ez pedig a 2021--es Ligakupa találkozójuk volt, ahol 1-0-ra felülkerekedtek a rekordbajnokon. A nem túl impozáns győzelmi statisztika mellett érdemes megemlíteni, hogy a legutóbbi 37 Old Traffordon tett látogatásuk közül csak 1 olyan vol, amin 1-nél több gólt tudtak szerezni, ez pedig 1986 augusztusában történt, azt a találkozót viszont megnyerték 2-3 arányban.

 

A Manchester United a legutóbbi 15, Old Traffordon lejátszott FA-kupa találkozójából 13-at megnyert 2 döntetlen mellett és legutóbbi vereségüket a sorozatban, hazai pályán 2015 márciusában pont egy londoni csapat ellen szenvedték el, igaz az az Arsenal volt. Gól nélküli mérkőzésük Manchesterben 2010-ben vol a Leeds elleni 0-1 során, azóta pedig mind a 25 kupatalálkozójukon szereztek gólt.

 

A Wes Ham a 2015/16-os szezont követően először juthatna be az FA-kupa negyeddöntőjébe, ami akkor a Blackburn legyőzésével sikerült nekik. A Kalapácsosok ebben a fordulóban legutóbbi két meccsüket elveszítették, az egyik ezek közül a 2020/21-es idényben a Manchester United elleni vereség.

 

az FA-kupa jelenlegi formátumában, ami az 1925/26-os szezontól datálódik a Manchester United jutott a legtöbbször tovább az 5. fordulóból az összes résztvevő csapat közül, összesen 41 alkalommal. Legutóbbi kiesésüket ebben a szakaszban egy Liverpool elleni vereség jelentette a 2005/06-os idényben, azóta viszont 12 alkalommal továbbléptek az 5. fordulóból.

 

 

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

United: GY, D, GY, GY, GY

 

West Ham: GY, D, D, V, GY

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni találkozójának eredménye ebben a felállásban:

 

United - West Ham 1-0 (2022.10.30. - Premier League)

United - West Ham 1-0 (2022.01.22. - Premier League)

United - West Ham 0-1 (2021.09.22. - Ligakupa)

United - West Ham 1-0 (2021.03.14. - Premier League)

United - West Ham 0-0/1-0 (2021.02.09. - FA-kupa)

 

 

A csapatok gólszerzői az FA-kupa idei szezonjában:

 

United: Casemiro 2 gól, Rashford 1 gól, Antony 1 gól, Fred 1 gól

 

West Ham: Benrahma 1 gól, Bowen 1 gól, Antonio 1 gól

 

 

FA-kupa, 5. forduló

Manchester United - West Ham United

Old Trafford, 2023.03.01. 20:45

 

 

A találkozó játékvezetője: Michael Salisbury

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: Heaton - Wan-Bissaka - Lindelöf - Maguire - Malacia - McTominay - Fred - Pellistri - Fernandes - Garnacho - Weghorst

 

West Ham: Areola - Ogbonna - Zouma - Aguerd - Johnson - Downes - Rice - Soucek - Emerson - Bowen - Anonio

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 2-0

 

 

A mérkőzést a Spíler 1 élőben közvetíti.

 


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - West Ham

FA-kupa, 5. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!