Beharangozó: Manchester City - Manchester United

Manchesteri városi rangadón dől el a Wembley-ben, hogy ki lesz a 2022/23-as idény FA-kupa győztese.


Mindkét csapat számára nagy jelentősége van a szombat délutáni finálénak, hiszen a City a Bajnokok Ligája fináléjában is érdekelt, így minden bizonnyal a triplázásra hajtanak, Erik ten Hag csapata pedig idénybeli második trófeáját szerezhetné meg hosszú és ínséges éveket követően.

 

Guardiola és Ten Hag ebben az idényben 3. alkalommal néz majd farkasszemet egymással, előző két csörtéjük pedig előbb a spanyol, utóbb pedig a holland győzelmét hozta. Így visszakeresve az egymás elleni eredményeket fájó látni azt a tavaly októberi 6-3-as City sikert, ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy idén januárban 2-1-re már a Vörös Ördögök tudtak nyeri az Old Traffordon megrendezett bajnokin a jelenleg ismét bajnoki címet ünneplő zajos szomszédok ellen.

 

Így a szezon utolsó beharangozójában nem is szaporítanám a szót tovább, nézzük a különféle érdekességeket...

 

 

Akik hiányozhatnak: 

 

City: Mendy (eltiltás), Akanji (sérülés), De Bruyne (sérülés), Dias (sérülés), Grealish (sérülés)

 

United: Marial (combsérülés), Martinez (lábsérülés), Sabitzer (térdsérülés), Van de Beek (térdsérülés), Antony (bokasérülés)

 

 

Érdekességek:

 

Ez az első döntő a Manchester City és a Manchester United között.

 

A Manchester United a legutóbbi 6, City elleni FA-kupa találkozójából 5-öt megnyert, legutóbb 2012 januárjában, idegenben 3-2-re. Az egyetlen kivétel a 2010/11-es szezonban a City elődöntőbeli győzelme.

 

Ez lesz a Manchester United és a Manchester City 3. találkozója a Wembley-ben. 2011-ben a zajos szomszédok 1-0-ra nyertek az FA-kupa elődöntőjében, a másikon a United 3-2-re megnyerte a Szuperkupát.

 

Ez lesz a Manchester City 12. FA-kupa döntője, az eddigiekből pedig 6-ot megnyertek (5 vereség). A legutóbbi 4 során felváltva nyertek és veszítettek, legutóbb pedig 6-0-ra verték a Watford csapatát.

 

A Vörös Ördögök számára ez lesz a 21. FA-kupa döntő, amiben érdekeltek, ez pedig a legtöbb a sorozat történetében felvonult klubok között, az Arsenallal együtt. 12 alkalommal nyerték meg a trófeát.

 

A bajnoki cím megnyerését követően a City-nek másodjára van lehetősége arra, hogy a PL mellett az FA-kupát is megnyerje. Az elsőre a 2018/19-es idényben került sor. Ha ez sikerülne, akkor a Manchester United (93/94, 95/96, 98/99) és az Arsenal (70/71, 97/98, 2001/02) után ők lehetnének a 3. csapat, amelynek ez sikerült.

 

Miután a United ebben a szezonban már megnyerte a Ligakupát a Newcastle ellen, első alkalommal nyerhetnék meg mindkét hazai kupasorozatot történetükben egy idényen belül. Ha ez sikerülne, akkor mindössze az 5. ilyen csapat lennének az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester City után.

 

Guardiola csapata az FA-kupa aktuális szezonjában még nem kapott gólt. A sorozat indulása óta (1888/89) mindössze két olyan csapat volt, akik kapott gól nélkül nyerték meg a győztesnek járó trófeát, a Preston North End 1889-ben és a Bury 1903-ban.

 

A Manchester City játékosai 17 gólt hoztak össze az FA-kupa idei szezonjában és a legutóbbi csapat, amely ennél többet tudott gurítani az ellenfeleknek is ők voltak 2019-ben, amikor megnyerték a szériát. Akkor 26-ot szereztek.

 

A United a Brighton elleni 0-0-s döntetlent leszámítva minden meccsét 3-1-re nyerte meg a sorozatban. A Sirályok ellen a gólnélküli döntetlent követően büntetőkkel vívták ki a döntőben való részvétel jogát, a legpatinásabb kupasorozat történetében pedig korábban még egyetlen csapat sem jutott el az elődöntőben és a döntőben is a büntetőkig.

 

Ruud Gullit (1 győzelem, 1 vereség), Louis van Gaal (1 győzelem) és Guus Hiddink (1 győzelem) után Erik ten Hag lesz a 4. holland menedzser, aki FA-kupa döntőben szerepel csapatával. 

 

Spanyol menedzserek 4 alkalommal nyerték meg az FA-kupát. Rafa Benitez 2006-ban a Liverpoollal, Roberto Martinez a Wigannel 2013-ban, Mikel Arteta 2020-ban az Arsenallal és Pep Guardiola a Manchester City-vel 2019-ben. Az egyetlen spanyol menedzser pedig, aki FA-kupa döntőt veszített az Javier Garcia volt a Watforddal (Guardiola ellen). 

 

A Sheffield elleni 3-0-ra megnyert elődöntő során Riyad Mahrez lett az első Manchester City játékos, aki triplázni tudott a Wembley-ben. Összességében 4-szer volt eredményes a nemzeti stadionban, nála többször pedig csak Agüero talált be itt többször, 6 alkalommal.

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni találkozójának eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

United - City 2-1 (2023.01.14. - PL)

City - United 6-3 (2022.10.02. - PL)

City - United 4-1 (2022.03.06. - PL)

United - City 0-2 (2021.11.06. - PL)

City - United 0-2 (2021.03.07. - PL)

 

 

FA-kupa, Döntő

Manchester City - Manchester United

Wembley, 2023.06.03. 16:00

 

 

A találkozó játékvezetője: Paul Tierney

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

City: Ortega - Walker - Ake - Laporte - Silva - Stones - Rodri - Gündogan - Foden - Alvarez - Haaland

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Varane - Lindelöf - Shaw - Casemiro - Eriksen - Sancho - Fernandes - Garnacho - Rashford

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-2

 

 

A mérkőzést a Spíler 1 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester City - Manchester United

FA-kupa, Döntő

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!