Taktikai Mágnestábla: Lenni vagy nem lenni?!

Megosztó témát hoztam ezúttal. Gyere, olvasd el a cikket és írd meg a véleményed a komment szekcióba!


,,Ha tudnám, hány vereséget bír még el a kispad,
most az Európa- ligába (se) vinnélek magammal, 
ha tudnám, hány kínos sztori fér még bele a szezonba,
veled maradnék minden egyes fordulóra! "

 

Nem egyszerű manapság Manchester United szurkolónak lenni. Azt gondolom, ahogy én is őrlődöm, úgy nagyon sokan így vannak ezzel. Valóban Ten Hag a megfelelő ember erre a pozícióra vagy már rég észre kellett volna venni, hogy nem? Leírom őszintén, mostanában nehezemre esett a csapat játékáról bármit is írni, mert annak ellenére, hogy nyeregettük a mérkőzéseket a viszonylag gyengébbnek nevezhető brigádok ellen, a játék képe azért hagyott némi kívánni valót maga után. A szurkolói hurráoptimizmust pedig semmiképp sem szerettem volna letörni. 

Persze tudom én, hogy borzasztóan nehéz helyzetben van a holland menedzser, de lassan nem marad játékos, akivel össze ne veszett volna az itt tartózkodása alatt. Most éppen Varane, Sancho, Rashford és Martial van a célkeresztben. Tudom, hogy Ferguson sem volt egyszerű eset, de azóta eltelt legalább 10-15 év és a világ az elmúlt 5 évben is rengeteg változott. Vajon a mai fiatalokkal, sztárokkal is lehet ennyire keménykezűen bánni? Egy biztos, nem lehet könnyű ezzel a kerettel sem dolgozni. Nem is olyan rég még a forma táblázatot vezette a Manchester United, minden attól volt hangos, hogy milyen válság? Anglia legjobb formában levő csapatáról beszélünk. Igen ám, de egy apró részlet azért torzítja a képet. Mutatom is a statisztikát, ami a földbe állított engem is.

 


Amióta a kép készült a Sky Sportson, azóta pedig beírhatunk egy 5. vereséget is a bal oldalra, hiszen Newcastle-ben elvérzett a csapat, szóval a statisztika sajnos azóta sem lett jobb. Azért ez megmutatja, hogy ETH nagyon is szenved a mezőny első felében levő csapatokkal szemben. Ez egyébként egy TOP 10-es statisztika, nem TOP 3 vagy TOP 4 vagy ilyesmi. 

 

A másik nagyon durva statisztika még, ami szintén mellbe vágó a következő:

,,The last time Manchester United won away to a top 8 team in the Premier League was September 2021" 

 

Még Solskjaer volt az edző. Nem visszasírni akarom a norvégot (miért, Solskjaer idejében minden jobb volt?!), de azért az elképesztő, hogy ő nyert utoljára idegenben TOP 8-as csapat ellen. Az alsó képen a TOP 9 elleni idegenbeli eredmények láthatóak Ten Hag irányítása alatt.

 

 

Nyilván, értem én, hogy hinni kell benne, meg idő kell neki, meg még több pénz, de azért szerintem sokaknál kezd fogyni a türelem. Ráadásul most hétközben az a Pochettino érkezik az Old Traffordra, aki nagyon is akarta a Unitedes melót. Nem mondom, hogy a Chelsea eredményei alapján jobban jártunk volna vele, de hogy szeretné majd megmutatni mit tud a másik csapat kispadján, abban biztos vagyok. 

Ten Hagtól idén azt vártam, hogy a csapat előre fog lépni több mindenben. Erre nem, hogy előre nem lépett, sokkal inkább hátra. A tavalyi évben erőssége volt a csapatnak, hogy jól vezetett kontrákat, az 1. helyről idén a 15. helyre csúszott ebben a mutatóban a United. A kék az idei a zöld a tavalyi szám és liga helyezés.

 

 

Amikben azonban jobbak lettünk, azok a beadások. A tavalyi átlagos 13,5 ről szinte 19-ig sikerült feltornázni magunkat, így a 4. helyre jöttünk fel. Mondjuk én nem biztos, hogy ebben a statisztikai adatban szeretném, hogy elől legyen a csapatom. Sajnos a mélységi kiugratásokban is a középmezőnyig süllyedt a United, ami hiányzik is a kapu előtti veszélyességből.

 

 

A Newcastle elleni meccsen nagyon látványosan szenvedett a Manchester United. A hazai csapat majdnem 3-as xG-t produkált, ami a gyakorlatban ha egy kissé szerencsésebbek, akkor 3-4 gólig is eljuthattak volna. Szerencsére nem tették, így mentálisan talán nem nyomta le nagyon a vendég csapatot a mérkőzés. Nyilván látjuk, hogy ez a Newcastle már nem az a Newcastle, amelyik néhány éve volt, igenis a TOP csapatok közé tartozik és nagyon nehéz ellenük idegenben játszani. Ettől függetlenül, mint egy kis csapat úgy játszott a Manchester United. Ami viszont végtelenül el tud szomorítani engem.

 

 

Elképesztő látni egy ilyen szintű profi csapattól azokat a dolgokat, amelyeket most már hétről-hétre látunk. Mélységi tagozódásnak sokszor nyoma sincs a pályán. Olyan, mintha a játékosok nem is akarnának a menedzserért küzdeni. Szinte várják már, hogy távozzon a holland. Ahogy Martiallal nyíltan összeveszett a meccs alatt azt rossz volt nézni. Nem éppen a kölcsönös tisztelet és egyetértésről árulkodik egyik ember testbeszéde sem.

 

 

Taktikailag mindent elmond manapság a United játékáról a következő kép. Jobb oldalon látható, ahogy a Newcastle ellen 60. percig teljesen szét volt szakítva a csapat. Értem én, hogy sok sérülés meg minden egyéb hátráltatja a holland edzőt abban, hogy űrfocit játsszunk, de azért 1,5 év után ilyen passztérképet játszatni a csapattal, az több mint meredek. Jól látszik a következő képen, hogy mennyire lyukas a csapat közepe. A csapatrészek között nincs meg a középpálya helye. Gyakorlatilag beleolvadnak a középpályások a csatársorba, mélységi tagozódásnak nem nevezném.

 

 

Oké, mi várható ezután? A sorsolás nehézségét illetően 7. helyen van a csapat, ami nem is olyan rossz a következő 6 fordulóra nézve. Azért lesz itt egy Chelsea elleni hazai mérkőzés, menni kell az Anfieldre és a West Hamhez, plusz az Old Traffordra látogat a mindenkire veszélyes Aston Villa is. Így azért 18 pontot nehéz lenne prognosztizálni a következő 6 fordulóra. Mit gondoltok, mire lesz képes a Ten Hag féle United a következő időszakban? Kezd lejárni a holland ideje, vagy minden rossz, csak ő a fény az alagút végén? Egyébként azt is eltudom képzelni, hogy valaha vele sikeres lesz a United, de elképesztően tudok őrlődni azon amit sokszor a tv előtt ülve láthat az ember.

 

 

Vannak azért üde színfoltok is a csapat háza táján. Mainoo játékára nehéz szavakat találni. Fiatal kora ellenére elképesztő okosan játszik, amikor megkapja a lehetőséget. Jókor, jó helyen veszi fel a labdákat és nagyon szépen kimozog üres területekbe. Több olyan játékos kellene, aki ennyire jól tudja magát tisztára játszani. Nagyon remélem, hogy sok United meccsen fogjuk még kezdőként látni az ifjú tehetséget. Az akadémiáról azért még mindig tudnak időről időre gyémántok kijönni, azért ezt is nagyon jó dolognak nevezném a csapat életében. :)


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!