Taktikai Mágnestábla: Liverpool - Manchester United 0-0

Nem ígért sok jót a túra az Anfieldre a Vörös Ördögöknek, mégis sikerült 1 pontot szerezni. Nézzük meg közösen a mérkőzés kulcs történéseit.


Hosszú idő után először nem vártam egy mérkőzést, amelyet a Manchester United játszott. Minden jel arra mutatott, hogy ez bizony nagy zakó lesz. Sok a sérült, a csapatkapitány véleményesen összeszedte 5. sárga lapját, így eltiltották a mérkőzésről. A játékosok nagy többsége formán kívül van, (még mindig). A másik oldalon az a Liverpool, aki idén még azt a tőrt is bele szeretné szúrni a Manchester United szurkolók szívébe, hogy utolérje angol bajnoki címekben a Unitedet. Ez lenne talán az utolsó olyan kapaszkodó, ami Sir Alex Ferguson hagyatékából maradt a United szurkolóknak. Egyelőre azért még mindig az MU a rekord bajnok. Azt gondolom, hogy a következő 5 év nem néz ki könnyűnek a mostani helyzetben, így egyik MU szurkoló sem szeretne az év végén Liverpool bajnoki címet látni. Én biztosan nem.

 

Bajnoki címek száma Angliában

 

 

 

Félig tele vagy félig üres a pohár?

 

A hétvégi döntetlen felemás érzéseket okoz bennem. Egy részről örülök, hogy a nagy verés amit az egész világ várt, az nem következett be. Másik oldalról, sajnáltam azt a játékminőséget, amit az MU művelt a pályán. Abszolút nem rangadó érzése volt az embernek, egy nagy csapat játszott a kisebbel. Tudom, sok a sérült, rossz a vezetőség, a Liverpool is piros. Viszont én attól félek, ha a United kapott volna gólt, akkor összerogyott volna a kártyavár. Sajnos nem láttam annak jelét sem, hogy ETH bele tudott volna nyúlni a mérkőzés ritmusának megváltoztatásába. Tudom, sok a sérült, az eltiltott, a formán kívüli játékos és rossz a vezetőség. Azt viszont nem lehet elvenni a holland mestertől, hogy azok a harcias nyilatkozatok, amiket adott a mérkőzés előtt, ezúttal nem mellébeszélések voltak. A csapat küzdött, harapott a pályán. Rengeteg melót beleraktak ebbe az 1 pontba. A következő 2 forduló fogja igazán eldönteni, hogy ez egy értékes 1 pont lesz vagy egy szerencsés pozitív kisiklás. Azért mostanában a Liverpool elleni párharcok gyakran végződtek a United szurkolókra nézve ,,mészárlással". Szóval nem véletlen, ha már egy 0-0-t, ráadásul idegenben is tudunk értékelni.

 

 

 

Liverpool - Manchester United

 

A United kezdőcsapatát viszonylag sok fiatal alkotta. Valamiért azt érzem, ha Ten Hag kibírja ezt az idei szezont, és ezek a fiatalok szépen lassan beleerősödnek a Premier League-be végleg, akkor jövőre akár egy nagyon ütőképes kis csapat gerincét is alkothatják. Gondolok itt a balszélen végbemenő őrség váltásra, a Garnacho - Rashford cserére. Hojlundban is abszolút meg van a potenciál ahhoz, hogy ne temessék még a karrierjét. Mainoo szintén az akadémiáról jött ki és minden adottsága meg van ahhoz, hogy nagy játékos váljék belőle. Az viszont biztos, hogy ez a tervszerűség, csak abban az esetben mehet végbe, ha a United új vezetősége sokkal jobban fogja működtetni magát a klubot. (Bár egyelőre még új vezetőség sincs bejelentve, ugye)

 

 

 

Taktikai meglátások

 

Ten Hag a mérkőzés után többször hangsúlyozta, hogy a mérkőzés tervük működött a Pool ellen. Mi lehetett ez a terv, amire nagyon is büszke volt a holland? Az én meglátásom szerint a United játékának kulcsa az volt, hogy tudja a Liverpool kulcsembereit kikapcsolni. Salah teljesen el volt tüntetve a Liverpool jobb szélén, míg ETH a pálya közepét teljesen megszállta a vasárnapi rangadón.

 

 

Szoboszlait nyilván egy magyar United szurkoló vegyes érzésekkel tudja nézni, minden Liverpool mérkőzésen. Én attól függetlenül, hogy a Liverpoolba szerződött és nem az MU-ba, nagyon is szurkolok neki amikor nem a kedvenc csapatom az ellenfél. Ezúttal azonban a magyar karmester ,,sajnos" nem tudott varázsolni. Ez köszönhető volt annak, hogy  a United meglehetősen hátra szorította a magyar középpályást. Sokszor csak a védelem előtt tudta felvenni a labdákat, onnan pedig a Liverpool olyan problémával szembesült, amelyet a Unitednél már sokszor láttunk, egészen egyszerűen túl sok védelmi vonalat kellett volna átpasszolnia ,,Szobónak", hogy céljátékost találjon. Amrabat nagyon kivette a játékból a magyart, nem volt véletlen az sem, hogy a Pool őt is lecserélte a második félidő 62. percében.

A United másik kulcsembere a védekezésben Garnacho volt. Rengeteg melót belerakott a balszélbe ezen a mérkőzésen. Nem volt könnyű dolga, mert Trent sokszor második hatosnak becsúszott a pálya közepére, így a balszélen keletkező lyukba, gyakran Szoboszlai vagy egy másik középpályás érkezett meg, hogy felvegyék a labdát. Azonban Garnacho nagyon fegyelmezetten zárta a passzsávokat, így a Liverpool még az inverted full back szerepkörrel sem ért el látványos eredményeket.

 

 

A mérkőzésre jellemző volt még, hogy Salah és Diaz a két Liverpool szélső befele mozgott, hogy a széleken a fellépő szélső bekkeknek helyet csináljanak. Ez szerencsére visszafelé sült el, mert Salah és Diaz még tovább sűrítette az amúgy is nagyon sűrű pálya tengelyt. A United játékosok egyáltalán nem voltak széthúzva. Tsimikas volt az a szélső védő, aki inkább támadóbban lépett fel, de azért Trent is többször megjelent a United tizenhatosa környékén.

A vendég csapat ezúttal a pálya tengelyében nem került gyakran létszámhátrányos helyzetekbe, ami számomra a pozitív csalódás kategória volt. Sőt, igyekezett minden játékhelyzetben emberelőnybe kerülni, nem csak a létszámazonosságra törekedett.

 

 

Ez mind szép és jó, de a Liverpool csak eljutott 30+ lövésig, amiből 8 kaput is talált. Sőt xG-ben is a reális eredmény a 2-0 lett volna. Viszont, ami pluszban tavaly a 7-0-nál nem reálisan rárakódott az eredményre, idén azt a United visszakapta egy pont formájában.

 

 

Nem meglepő módon a Liverpool akkor tudta könnyedén átjátszani a Unitedet, amikor a vendég csapat megpróbált letámadni. A leginkább működő receptje a hazaiaknak az volt, hogy Trent behúzódott a két középhátvéd közé, így zavar keletkezett a United játékosok között. Garnacho oda már nem követte a jobbhátvédet, így fokozatosan csúszott el a United letámadása. Sokszor azonban a csapat is nagyon megnyúlt, így elvesztették a kompaktságukat. Nagy területek keletkeztek a középpályás sor és a védelem között. Ebbe az űrbe viszont nagyon jól lépkedtek be a Liverpool szélsői. Salah és Diaz is több helyzetig jutott hasonló szituációk után.

 

 

Azért a United védekezése mellett se menjünk el még szó nélkül. Az Atletico Madridnál láthattunk pár éve a Bajnokok Ligájában a 6-3-1-es védekezést, ami után nagyon ki volt akadva jó pár szakértő Simeonéra. 

 

 

Ezúttal ETH mutatta be a 7-1-2-t több variációban. Ugyanis Amrabat és a két szélső is gyakran csatlakozott a védelmi vonalhoz. A Liverpool éppen ezért a mérkőzés végén nagyon sok beadással próbálkozott. A zömét az a Varane hatástalanította, akit nem véletlenül választottak meg a mérkőzés emberének. Végig a csapat vezére volt, amit számomra nagyon jó volt látni.

 

 

Mivel mi United szurkolók vagyunk, így nézzük meg talán a legnagyobb helyzetet, amivel a United is megnyerhette volna a rangadót. Hojlund sajnos Allisonba bombázta a nem kicsi lehetőséget.

 

 

Minden statisztika brutális hazai dominanciát mutat a mérkőzés után. Aki látta a mérkőzést, talán még mindig azon gondolkozik, hogy félig tele vagy félig üres az a pohár?! A játékosok átlagos pozíciójából is ki lehet olvasni, hogy a United mélyen a saját térfelére volt nyomva. Foggal körömmel védekezett, talán még azt sem túlzás mondani, hogy alárendelt szerepet játszott.

 

 

Egy biztos, ETH most időt nyert magának.  Idén még 3 mérkőzés vár a Unitedre, West Ham idegenben, Aston Villa otthon, Nottingham idegenben. Mit gondoltok a megszerezhető 9 pontból mennyit tud a United szerezni? A 17 mérkőzés 18 szerzett gól a Premier Leagueben is nagyon vékonynak mondható, jó lenne egy kicsit ezen a staton is kozmetikázni. Remélem, hogy tetszett a cikk, a véleményetekre ezúttal is kíváncsi vagyok! :) Kellemes három pontokban gazdag ünnepeket kívánok mindenki számára! 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!