Ratcliffe elütné a tróntól a City-t és a Poolt

Sir Jim Ratcliffe elárulta terveit arra vonatkozóan, hogy három év alatt hogyan állítja vissza a Manchester United nagyságát és "üti el a tróntól" a Manchester City-t és a Liverpoolt.


A Premier League-beli szenvedésekről

"Tényleg nagyon nagy szenvedést jelentett az elmúlt 11 év, amely időszak nagyon frusztráló volt, ha valaki szurkoló."

 

"De ilyen a futball, nemde? Tele van hullámhegyekkel és -völgyekkel. Emlékszem, hogy Ferguson előtt se volt jó időszak sokáig - még több ideig, közel 25 évig."

 

"Azonban 11 év is elég hosszú időszak, nem igaz?"

 

"Alapjában véve szeretnénk a klubunkat ott látni, ahova tartozik."

 

"Ez a világ egyik legnagyobb klubja. A lehető legjobb futballal kellene előrukkolnia, de az elmúlt 10-11 évben nem ez volt a helyzet. Szóval ez egyértelműen szerepet játszott a [befektetési] döntésben."

 

Rivalizálás a helyi 'ellenségekkel'

"Ők jelenleg a világ egyik legjobb csapata" - mondta Ratcliffe a sorozatban három bajnoki címet szerző Man City-ről.

 

"Sok tanulni valónk van a hangos szomszédoktól és a másik szomszédvártól is [Liverpool]. A nap végén mindkét klub az ellenségünk és semmit se szeretnék annál jobban, mint hogy mindkettőjüket, vagy akár csak egyiküket elüssük a tróntól."

 

"De ezzel együtt mi három nagyszerű északi klub vagyunk, akik mind nagyon közel vannak egymáshoz."

 

"Már egy jó ideje elég jó polcra küzdötték fel magukat. Mindketten. Vannak dolgok, amelyeket mindkét klubtól érdemes lenne elsajátítani."

 

"Észszerű szervezeteik vannak, amelyet nagyszerű emberek alkotnak és akik elit, piacvezető körülmények között dolgozhatnak. Ennek köszönhetően a végén pedig jönnek az eredmények is. Szóval én nagyon tisztelem őket, de ettől még az ellenségeink."

 

A sikerekhez való visszatérés

"Ez nem fog úgy menni, mintha felkapcsolnánk a villanyt. Ezek nem azok a dolgok, amik egyik-napról a másikra megváltoznak."

 

"Óvatosnak kell lennünk azt illetően, hogy semmilyen módon ne erőltessük és siettessük ezeket a folyamatokat. Nem szeretnénk a rossz megoldásba rohanni, ahelyett, hogy lassabban közlekedve jutnánk el a megfelelőig."

 

"Két problémával küzdünk - a hosszabb távú, hogy a Manchester Unitedet oda juttassuk, ahova szeretnénk, de emellett van egy rövid távú is, miszerint a lehető legtöbbet hozzuk ki a klub jelenlegi állapotából, mert szeretnénk ott lenni a Bajnokok Ligája következő szezonbeli kiírásában is, amennyiben lehetséges."

 

"A kulcsfontosságú kihívás itt a hosszabbb táv. Jól, megfelelően, illetve alaposan kell tenni a dolgunkat, nem szabad siettetni a folyamatokat, mert ezek a változások egy-két hét helyett két-három szezon alatt fognak csak végbe menni. Ehhez pedig a szurkolók türelmét kell kérnünk."

 

"Tudom, hogy manapság olyan világot élünk, ahol azonnali örömszerzés a cél, de a futball esetében nem igazán ez a helyzet."

 

"Nézzük csak meg Pep Guardiolat a Man City-nél, ő se tudott egyik pillanatról a másikra csodát tenni, időbe telt, míg kiépítette hozzá a megfelelő keretet."

 

 

Ten Hag értékelése

"Nem fogok Ten Hagról nyilatkozni, mert szerintem nem lenne túl helyénvaló mindez" - tette hozzá Ratcliffe.

 

"De ha megnézzük a David Gill és Sir Alex Ferguson távozása óta eltelt 11 évet, akkor láthatjuk, hogy rengeteg edző ült a kispadon, közülük is néhány nagyon jó. És egyikük se tudott sikeres lenni vagy élte túl túlzottan sokáig a klubnál. És nem lehet mindenért az edzőket hibáztatni."

 

"Az egyetlen konklúzió, amit le lehet vonni, hogy a környezet, amiben dolgozniuk kellett, nem volt megfelelő. És Erik is ebben a környezetben van jelenleg. A szervezetről, az azt alkotó emberekről és a klubon belüli atmoszféráról beszélek."

 

"Ezzel kezdenünk kell valamit. Szóval én most nem igazán koncentrálok az edző személyére. Azon vagyok, hogy a teljes szervezetet jobbá tegyük. Egyébként sem nekem kell róla ítéletet hoznom. Nem vagyok futball szakmailag ebben kompetens."

 

Az igazolások "a lista tetején" állnak

"Szerintem kritikus fontosságúak a modern futballban az erősítések. A Manchester United egyértelműen sok pénzt költött ezekre, de nem tették azt ugyanolyan jól, mint más klubok."

 

"Szóval, amikor arról beszélek, hogy minden tekintetben a legjobbnak kell lennünk a futball területén, akkor az igazolások egyértelműen a lista tetején állnak. Azt gondolom, hogy ezt a területet a jövőben sokkal jobb kezekbe kell adnunk."

 

"Azzal már nem igazán tudok mit kezdeni, hogy mi történt a múltban."

 

"A gondolataink most akörül járnak, hogy miként tudnánk a legmagasabb szintű erősítésekkel előrébb jutni. Ami pedig azt jelenti, hogy ehhez a legjobb emberekre van szükségünk."

 

Harc Ashworthért és a Newcastle árcédulája

"Dan Ashworth nyilvánvalóan a világ egyik legjobb sportigazgatója. Nincsenek kétségeim, hogy egy nagyon hozzáértő személy. Őt érdekli a Manchester United, mert ez a világ legnagyobb kihívása a világ legnagyobb klubjánál."

 

"Megértem, hogy a Newcastle-nél miért csalódottak, de ezért nem lehet Dant kritizálni, mert ez egy folyamatosan változó iparág. Érthető, hogy Dant miért érdekli ez a lehetőség. Ez a lehető legnagyobb kihívás. Majd meglátjuk, hogy miként alakul a helyzet."

 

"Személy szerint egy kicsit butaságnak gondolom" - válaszolta, amikor arról kérdezték, hogy a Newcastle 20 millió fontot kér azért, hogy Ashworth azonnal munkába állhasson.

 

"De nem fogok ebbe mélyebben belemenni. Amit viszont gondolok, hogy totálisan abszurd dolog azt várni, hogy egy ember, aki kimagasló a munkájában, a kertjében fog ülni másfél évig."

 

"Nekünk nagyon felnőtt egyeztetésünk volt a City-vel Omar Berradaról. Amikor a kérdések végére pont került, nagyon békésen tudtuk rendezni a helyzetet. Ők látták, hogy miért akarta vállalni ezt a kihívást."

 

"Ha megnézzük Pep Guardiolat, amikor ő már nem számít egy futballistájára, akkor akarja, hogy a kertben üljenek másfél évig? Ő nem ezt teszi. Nem így működnek a dolgok az Egyesült Királyságban, ahogy a jog sem erről szól."

 

Mason Greenwood jövőjéről

 

Az Old Trafford átalakítása

"A tervünk az, hogy a megújításon fogunk dolgozni, amire magától értetődően szükség van és amit tudunk, hogy megengedhetünk magunknak."

 

"De létre fogunk hozni egy kisebb munkacsoportot, amelyikkel valószínűleg a jövő héten fogunk egyezetetni. A projekttől karnyújtásnyira lévő emberek fogják alkotni, akiknek hasznos ötleteik vannak és felmérhetik, hogy egy nagyobb léptékű projekt kivitelezhető-e."

 

"Amit eddig láttunk a stadionból, abból azt szűrtük le, hogy legjobb esetben 1 milliárd fontból, vagy ahhoz közeli összegből lenne felújítható."

 

"A végén lenne egy nagyszerű, körülbelül 80-90 ezer főt befogadni képes stadionunk. De nem lenne tökéletes, mert egy olyan stadiont próbálnánk toldozgatni, amely egy vasúti vonal tőszomszédságában található és még sorolhatnám, szóval nem éppen ideális helyzet."

 

"De a végén egy nagyon jó választ kell adnunk erre a kérdésre. A Manchester Unitednek olyan stadionra van szüksége, amely méltó a világ egyik legnagyobb klubjához, mert a jelenlegi nem az."

 

 

Kapcsolat a Glazerekkel

"Nagyon jó a kapcsolatunk Joellel és Avrammal. Ők ketten azok a testvérek közül, akiket ismerünk és akikkel igazából találkoztunk."

 

"És azt gondolom, hogy a felek között nagy mennyiségű bizalom fedezhető fel. Számukra pedig meglehetően kényelmes dolog az, hogy mi fogjuk vinni a klub futball szakmai oldalát."

 

"Ez egy nagyon sport-vezérelt klub lesz, minden a pályán elért teljesítményről fog szólni."

 

"Én továbbra is egy nagy hányaddal rendelkező részvényes vagyok, a többi klubbal kapcsolatos dolog mellett. Mi ott leszünk a pálya mellett mindvégig, míg a Glazer család kicsit távolabbról szemléli az eseményeket."

 

"Szóval, hogy őszinte legyek, nem látom azt problémaként, hogy nekünk nagybb ráhatásunk lesz a dolgok alakulására a klubnál."

 

"Nem hiszem, hogy a jogi megállapodásokat bármelyik fél is elővenné a fiókja mélyéről."

 

"Abban reménykedem, hogy csak porfogók lesznek és soha nem látjuk őket. Ennek így kell működnie. Egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatban legalábbis."

 

"Addig, amíg a megfelelő dolgokat tesszük, biztos vagyok benne, hogy a kapcsolatunk jól fog alakulni velük."

 

"Koppanások" és az eladási procedúra

"Emlékszem, hogy a Monacói Nagydíjon, amelyet májusban rendeztek, kinyitottunk egy nagyon drága pezsgőt és mindannyian ünnepeltünk."

 

"Ez májusban volt ... de az egy koppanás volt, amelyet követően még számos ilyen alkalmat kellett átélnünk."

 

"Ért minket néhány meglepetés az idáig vezető úton. Nem a Glazerek jóvoltából. Folyamatosan problémákba ütköztünk, különösen az igazgatósági tagok részéről."

 

Egy "roppant nagy" kihívás

"Egyértelműen ez a legnagyobb kihívás, amellyel a sportban szembe találtuk magunkat. Ez roppantul nagy - ahogyan a klub is."

 

"Az egész világot átszövi, nemde? Bárhova megyek a világon, ott van a Manchester United. Hihetetlenül sok emberre van hatással a földön, a jó irányba terelni pedig nem könnyű."

 

"Elképesztően sok szempontból kell helyre hoznunk a klubot. Hogy a megfelelő emberek a megfelelő dolgot tegyék a megfelelő időben és helyen."

 

"A futball egy nagyon komplex probléma. Ez meglepő lehet, annak ismeretében, hogy csak 11 játékost kell pályára küldeni, akik aztán körbe-körbe futnak. De amíg idáig eljutunk, az egy nagyon komplex dolog."

 

A pénz nem motiváló erő

"Hogy őszinte legyek, nem gondolom, hogy valaha pénzt fogok veszíteni" - mondta.

 

"Számomra ez nem a pénzügyi befektetésről szól. A cél az volt, hogy legyünk érdekeltek és hatással a Manchester United Futball Klub jövőjére."

 

"Nem hiszem, hogy valaha is pénzt fogok veszíteni ezáltal, de nem is érdekel. Ezt félre tettem. Itt ülhetünk örökké, de nem gondolom, hogy elértéktelenedne ez a klub. Nem hiszek benne."

 

"Ebből a szempontból nem gondolom, hogy pénzügyileg buta lennék, de egyáltalán nem ez jelenti számomra a motivációt az életben."

 

 

A klub bevételeinek növelése

"Mi nagyon, de nagyon egyenesek és egyértelműek voltunk ezzel kapcsolatban - a futball áll a középpontban. Ha sikeresek vagyunk a pályán, akkor azt majd minden más is követni fogja" - jelentette ki Ratcliffe.

 

"A klubok vizsgálatakor azt láttam, hogy szerintem a Manchester United az elmúlt 10, vagy még annál is több évben nagyon jó volt kereskedelmi szempontból és rengeteg pénzt generált. Ez pedig azt vonná maga után, hogy nagyon sikeres leszel a pályán is, mert rengeteg pénzed van költeni."

 

"De szerintem ebben visszaesés történt, mert már egy ideje nem így van és ha nem vigyázol, akkor az könnyen a márka értékét is csökkentheti."

 

"Azt illetően viszont tényleg egyértelműek voltunk, hogy a futball fogja meghatározni a klub életét. Ha nagyon sikeresek leszünk a pályán, az a kereskedelemben is meg fog látszani. Amiből pedig még több pénzünk lesz."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!