Manchester United 2-0 Everton

Összességében egy eseménydús mérkőzésen Alejandro Garnacho két kiharcolt 11-esével a Manchester United ismét visszatért a győzelem útjára a derbin elszenvedett fájó vereség után.


Hasonló lelkiállapotban várhatta a találkozót a két csapat, hiszen a United a városi rivális ellen szenvedett el kiábrándító vereséget múlt hétvégén, az azt megelőző héten pedig hazai pályán futottak bele a Vörös Ördögök egy nem várt fiaskóba a Fulham ellen. Ami az Evertont illeti, Sean Dyche legénysége még ennél is silányabb időszakot él meg, hiszen a liverpooli kékek a legutóbbi 14 mérkőzésükből mindössze egyet voltak képesek győzelemmel zárni, bajnoki meccsen pedig még tavaly december közepén tudták utoljára mindhárom pontot begyűjteni. Lássuk tehát hogyan alakult pontosan a mérkőzés forgatókönyve.

 

Az első nagy veszélytetés a 3. percben az Everton nevéhez fűződött, amikor egy felívelt labda után lecsorgó labdát kotortak kis híján Onana kapujába a liverpooliak, de az végül szerencsésen a kameruni kezében kötött ki.

 

Továbbra is az Everton birtokolta a labdát és rohamozott a United kapuja felé, pár perc leforgása alatt 2 szöglethez is jutva, de a United is megérkezett a mérkőzésbe a 8. percre, amikor egy ellentámadást sikerült lövéssel zárniuk Rashford révén. Az ezt követő szögletet aztán Casemiro irányította Pickford kapujára, aki azonban magabiztosan hárította a brazil lövését.

 

A 10. perchez érve aztán Garnacho büntetőt harcolt ki Tarkowski szabálytalan szerelési kísérlete után, a 11-est pedig nem meglepő módon Bruno Fernandes végezte el, és helyezte el a labdát a kapu bal alsó sarkába. Pickford jól érezte az irányt, de a portugál lövése túl pontos és elég gyors volt ahhoz, hogy hárítani lehessen. 1-0

 

Rögtön a United vezetőgólja után McNeil levegőből lehulló kapáslövéssel veszélyeztette a Manchester kapuját, és bár egy pillanatra meghűlt a United szimpatizánsok ereiben a vér, a vendégek 7-esének lövése végül jócskán célt tévesztett.

 

A 17. percben ismét a hazaiak gólszerzője, Bruno Fernandes próbálta megduplázni csapata előnyét, de Garnacho visszapasszából nagyjából 14 méterre a kaputól fölébombázta az egyébként remek labdát. 2 perccel később már a túloldalon próbálkoztak a gólszerzéssel, de Harrison 16-oson kívüli próbálkozása szintén a lelátón kötött ki.

 

Nem sokkal később ismét csak a vendégek törtek a kapura és gyors egymás utánban, az ex-Unitedes Garner egy biztató lövéssel kínálta meg Onana kapuját, majd az ellenfélben játszó névrokon, Amadou Onana már kevésbé szerencsés lövéssel zárta az ígéretes akciót.

 

Fenntarva a mérkőzés lendületét, Bruno Fernandes aztán egy 16-oson kívülről elvégzett szabadrúgást tekert az Everton kapujára, és Pickfordnak igencsak résen kellett lennie ahhoz, hogy a labda ne kössön ki a hálóban. A United kishíján növelni tudta előnyét, de az angol válogatott kapusa azonban remek védést mutatott be.

 

McNeil nevéhez fűződött a következő kísérlet a 30. percből, amikor is az angol középpályás lapos, távoli lövése bár csak centikkel, de szerencsére elhagyta a Vörösök kapufáját.

 

A meccs egyharmadát elhagyva aztán a hazaiak argentin üdvöskéje, Alejandro Garnacho harcolta ki a Vörös Ördögök immár 2. büntetőrúgását egy remek szóló után, a 11-est pedig ezúttal Marcus Rashford értékesítette. Pickford ugyanoda várta a lövést, ahova korábban Bruno helyezte, Rashford azonban az ellenkező irányba lőtte a labdát, ezzel kétgólosra növelve Ten Haag alakulatának előnyét. 2-0

 

Az első játékrész utolsó etapja többnyire meddő támadásokkal és United labdabirtoklással telt, de a félidő legvégén több eseményt is feljegyezhettünk szűk 2 perc leforgása alatt. Előbb egy Lindelöf kaput eltaláló lövés került fel a statisztikák közé, bár a svéd próbálkozása nem sok riadalmat okozott vendég oldalon; majd Garnacho egy remek kiugratás után törhetett Pickford kapujára, a Stollwerck-osok védelme azonban végül meghiúsította a ziccert. Az utolsó szó aztán már a kékeké volt a túloldalon, miután egy eladott labda végül a vendégek legaktívabbjánál, McNeilnél kötött ki tiszta lövőhelyzetben, de Varane kiválóan időzített blokkjának hála a félidőre maradt a kétgólos hazai vezetés, így Ten Haagék nyugodtan vonulhattak az öltözőbe.

 

A 2. félidő első lehetőségére 8 percet kellett várnunk, amikor Bruno Fernandes ugratta ismétcsak Garnachót üresen, aki Pickfordra vezetve a labdát végül éles szögből kapu fölé bombázott. Nagy lehetőség volt.

 

Az 58. percben már Dyche alakulata veszélyeztethetett, amikor a meccs folyamán már nem először a United egy eladott labda következtében került szorult helyzetbe. A kontratámadást az Everton végül Doucoure lövésével zárta, de Onana jól zárta a szöget és hárított.

 

2 perccel később aztán már a hazaiaknál volt a stafétabot: ismét Bruno-Garnacho összjáték végén a portugál középre passzolt labdájáról Garnacho épphogy lemaradt, így nem tudta megszerezni csapata 3. találatát.

 

A meccs első cseréjére Sean Dyche szánta el magát, egyből háromra is, Doucoure, Beto és Harrison helyére érkezett Calvert-Lewin, Gomes és Dobbin triója, hogy megpróbálják fellendíteni csapatuk játékát. Ehhez képest az újabb feljegyzett helyzet is a Vörösök nevéhez, személy szerint Bruno Fernandes-hez fűződött, aki egy lapos, 16-oson belülről indított lövéssel próbált túljárni Pickford eszén, sikertelenül.

 

A mérkőzésen újabb percek teltek el meglehetős eseménytelenségben, amit az egykori Unitedes, Ashley Young cseréje tört meg a United akadémiáján nevelkedett James Garnert váltva.

 

Negyedórával a rendes játékidő vége előtt, közvetlenül a csere után egyből szépíthetett volna az Everton, de Calvert-Lewin egy középre lőtt labdáról centiméterekkel maradt le, így nem tudta a kapuba juttatni azt Andre Onana legnagyobb örömére.

 

A 79. játékpercben Ten Haag Amrabat beállításával igyekezett stabilizálni csapata védekezését, illetve előnyének megtartását. A marokkói az ijfú titánt, Kobbie Mainoo-t váltotta a pályán. Némi szusszanásnyi idővel későb aztán Antony is beállt Alejandro Garnacho helyére, aki bár gólt végül nem szerzett, de a két 11-es kiharcolásával elévülhetetlen érdemeket szerzett a United magabiztos vezetésében - és végül győzelmében.

 

Újabb cseréket könyvelhettünk el 10 perccel később: vendég oldalon Chermiti érkezett Mykolenko helyére, a Unitednél pedig Kambwala váltotta Jonny Evans-t. Mivel azonban több említésre méltó helyzet már nem volt a meccsen, az első félidőben felépített kétgólos előnyüket Rashfordék így viszonylag könnyedén tartották meg a hármas sípszóig. Két fájó bajnoki vereség után tehát Erik Ten Hag csapata ismét diadalmaskodni tudott a Premier League-ben.

 

Premier League, 28. forduló
Manchester United 2-0 Everton
Helyszín: Old Trafford
Vezette: Simon Hooper

 

United: Onana - Lindelof, Evans (Kambwala 89') Varane, Dalot - Casemiro, Mainoo (Amrabat 79') - Garnacho (Antony 83'), Fernandes, McTominay - Rashford
Nem használt cserék: Bayindir, Collyer, Diallo, Eriksen, Mee, Ogunneye

 

Everton: Pickford - Mykolenko (Chermiti 88'), Branthwaite, Tarkowski, Godfrey - McNeil, Garner (Young 75'), Onana, Harrison (Dobbin 61') - Doucoure (Gomes 61')- Beto (Calvert-Lewin 61')
Nem használt cserék: 

 

Gólszerző: Fernandes (12', büntetőből), Rashford (36', büntetőből)
Sárga lap: Onanan A. (26'), Doucoure (34'), McTominay (69')


Manchester United 2-0 Everton

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!