Az elfeledett zseni - Dimitar Berbatov vesszõfutása

Norman Hubbard meglátásai a bolgár csatárral kapcsolatban.


A Wembley, mint a múltban többször is, most is csak megaláztatást tartogatott Dimitar Berbatov számára…

 

Borzasztóan elvégzett büntetõ az Everton ellen – ordító helyzetek elpuskázása a City-vel szemben, ezekkel a nem túl vidám emlékekkel készülhetett az idei Community Shieldre Dimitar Berbatov.

 

Talán õ sem gondolta volna, hogy az ominózus Bajnokok Ligája döntõ után ismét csak a pályán kívülrõl nézheti társait, amint egy trófeáért harcolnak.

 

A Barcelona elleni keretnek ugyan tagja volt, de végül még a padra sem ülhetett le, hiszen Sir Alex Ferguson Michael Owennek szavazott bizalmat a végül elveszített Bajnokok Ligája döntõjén.

 

Javier Hernandez kidõlésével, joggal gondolhatta azt Berbatov, hogy itt az õ ideje a bizonyításra, ám Ferguson ezúttal is másként látta a dolgokat.

 

 

Szimbolikus lépés volt, mikor a bolgár helyett a még nagyon fiatal és tapasztalatlan (csak két tétmérkõzésen volt kezdõ a United színeiben) Danny Welbecket jelölte a kezdõbe.

 

Az elmúlt három évben 55 komolyabb mérkõzés közül csupán 25-ön volt kezdõ – Berbatov nem a nagy meccsek embere – csak egy 30,75 milliós dísz, akit úgy tûnik azért tartanak, hogy a United minden héten a címlapokon lehessen néhány búskomoran töprengõ Berbatov képpel.

 

 

Az élcelõdést félretéve az igazi problémát Dimitar „lassúsága” okozhatja.

 

Az elõszezonban azt nyilatkozta, hogy a csapat kialakulóban van, de õ nem tervezi, hogy változtat a játékán. Welbeck produkciója a Community Shielden meggyõzõnek inkább mondható, mint hihetetlennek, de arra mindenképpen jó volt, hogy megmutassa, milyen játékra lehet számítani ebben a szezonban.

 

Nagyon mozgékony a támadósor - Welbeck mellett egy hasonlóan gyors Wayne Rooney-val, két oldalról megtámogatva Ashley Young és Nani által, gyakori pozíciócserékkel ez egy igen hatékony taktika.

 

Az esetleges cserékkel – Chicharito Welbeck helyén, Park és Valencia a széleken - ez a szisztéma továbbra is mûködhet, hiszen a gyorsaság, agilitás, ami ennek a taktikának az alapja, továbbra is biztosított.

 

A séma, ami szerint vasárnap játszott a csapat, nagyban hasonlított a 2007-2008-as Tevez – Rooney – Ronaldo hármasnál alkalmazott (Berbatov érkezése elõtti) taktikára, azaz támadósor fix pont nélkül…

 

 

Van egy olyan érzésem, hogy Berbatov kihagyása a BL döntõrõl és a szerzõdéshosszabbítás Owennel szándékosan arra irányult, hogy más csapatok figyelmét felhívják Berbatovra – Ferguson szerette volna hamar eladni, hogy fiatal, hosszú távon is alternatívát jelentõ játékost vásárolhasson.

 

A PSG-nek le kellene igazolnia – nagyon hasonló a helyzet, mint Veron esetében volt, akinek szintén el kellett hagynia az Old Traffordot és egy újgazdag csapathoz igazolni (akkor ez a Chelsea volt)

 

Az argentin egy Berbatovéhoz hasonlóan magas áron érkezett játékos volt, aki új dimenziót nyitott meg a játékukban – lelassította õket…

 

 

Veron leigazolása egy hiba volt, és még ha Berbatov nem is tartozik ebbe a kategóriába, mégis nehéz lenne sikerként elkönyvelni az õ pályafutását a Manchester Unitedben.

 

Habár a statisztikája jó színben tünteti fel õt, de ha belegondolunk, hogy a 20 gól, amit az elõzõ szezonban szerzett (és ezzel aranycipõs is lett) milyen eloszlásban született, az már kevésbé hízelgõ ránézve.

 

Teljesen logikusan hangzik, hogy a játékosok a góljaik többségét otthon szerzik, de nem a 80%-át, mint a bolgár (16 az Old Traffordon).

 

Kevés olyan agresszív és technikás támadó van, mint Berbatov, de ez még nem változtat azon, hogy nem tud egyenletes teljesítményt nyújtani.

 

A fiatal játékosok több lehetõséget tartogatnak magukban, így õk fogják alakítani a Manchester United játékát az idén – Berbatovnak pedig marad az epizódszerep…

 

 

ESPN


ESPN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!