Ismerkedj a szakmai stábbal!

Cikkünkben a Manchester United szakmai stábjának tagjaival ismerkedhettek meg, és tudhattok meg róluk pár részletesebb információt annál, mint amit eddig tudni lehetett róluk.


Mike Phelan - menedzser asszisztens

 

 

 

Mike Phelan 2008. szeptember 3-án mutatkozott be menedzser asszisztensként a klubnál azok után, hogy 2001 óta volt az elsõ csapat edzõje.

 Phelan a United labdarúgója is volt, akit 1989 nyarán 750 ezer fontért vettek a Vörös Ördögök a Norwich Citytõl, aki csapatkapitányként a bajnoki 4. helyig, valamint az FA kupa elõdöntõjéig vezette a Cityt.

 Miután csatlakozott a Vörös Ördögökhöz, a válogatottba is behívták, ahol egyszer lépett pályára. Elsõ manchesteri szezonjában FA kupát nyert, 1991-ben szerves része volt a KEK gyõzelemet elérõ csapatnak, majd 1992-ben ligakupát, 1993-ban Premier League-et is bezsebelt.

 1994-ben azonban elhagyta a Unitedet és a West Brom játékosa lett. 1995 decemberében visszatért a Norwich Cityhez, ahol másodedzõ lett, majd késõbb a Blackpoolnál és a Stockport Countynál is megfordult.

 1999 nyarán útja vissza vezetett az Old Traffordra és a tartalékok menedzsere lett, majd Steve McClaren távozása után az elsõ csapat edzõjévé vált.

 Sir Alex Ferguson több asszisztenssel is dolgozott (Jim Ryan, Walter Smith, Carlos Queiroz), mielõtt Phelan megkapta ezt a posztot a 2008/09-es szezon elején.


Mike Phelanrõl:

 

Teljes neve: Michael Christopher Phelan

Született: 1962. szeptember 24. Nelson, Anglia


Játékosként bajnoki mérkõzései:

Fiatalon a Burnley csapatában nevelkedett középpályásként.

1979-1985: Burnley, 168 mérkõzés/9 gól

1985-1989: Norwich City, 194 mérkõzés/10 gól

1989-1994: Manchester United, 102 mérkõzés/2 gól

1994-1995: West Bromwich, 21 mérkõzés/0 gól

Válogatottság: 1 alkalommal


Edzõként megfordult a Norwich, a Blackpool és a Stockport Countynál.

1999-tõl a Manchester Untied alkalmazásában áll, elõbb mint a tartalék csapat vezetõje, majd az elsõ csapat edzõje, jelenleg az elsõ csapatnál Sir Alex Ferguson asszisztense.
 

 

 

Rene Meulensteen - elsõ csapat edzõje

 

 

 

Rene Meulensteen 2008. szeptember 3-án debütált a Unitednél az elsõ csapat edzõjeként ugyanazon a napon, mikor Mike Phelan menedzser asszisztensként.

 Rene korábbi feladata a technikai képességek fejlesztése volt, az õ vezetésével fegyverezték fel a United játékosait, hogy képesek legyenek adott helyzetekben kimanõverezni az ellenfél elõl.

 A barátságos hollandus - aki holland alacsonyabb osztályban játszott és 29 évesen vonult vissza - második idõszakát tölti az Old Traffordon. Rene elõször 2001-ben érkezett Manchesterbe és gyorsan neki is állt, hogy megvizsgálja, hogyan is viszonyul a United akadémiája a gyerekekhez.

Megváltoztatta az edzéstervet, a játék technikai részére koncentrálva, különös hangsúlyt fektetve a trükkökre és mozgásokra, hiszen Rene szerint ez különbözteti meg a nagyszerû játékosokat a jó játékosoktól.

Együtt dolgozott a híres holland edzõvel, Wiel Coerverrel, így elsõ kézbõl szerezte tapasztalatait, amik hamarosan meg is mutatkoztak, mert sokat javultak a Vörös Ördögök fiataljainak képességei.

Meulensteen hamarosan a carringtoni "tápláléklánc" magasabb szintjén elhelyezkedõ játékosoknak is személyes tanácsokat adott és olyan tapasztaltabb játékosok, mint Ryan Giggs vagy Ruud van Nistelrooy is profitálhattak szaktudásából.

 A holland szakember menedzseri referenciái közé tartozik, hogy a katari Al-Ittihaddal megnyerte az Arab Kupát, míg az Al-Saddal a katari nemzeti kupát is. Amikor 2005 decemberében Ricky Sbragia elhagyta az Old Traffordot, Sir Alex Renét választotta ki utódnak. 

Meulensteen hatása szinte azonnal érezhetõ volt azáltal, ahogyan összerakta a tartalékokat és olykor nagyon látványos játékkal meg sem álltak a triplázásig, megnyerve az FA Premier Reserve League Shieldet, a Premier Reserve League North-ot és a Manchester Senior Cupot is.

Sikerei miatt nem csak a klubon belül aratott elismerést, de több más klub is felfigyelt menedzseri potenciáljára. Nem volt tehát meglepõ, amikor a Brondby csapata kopogtatott az ajtón és Rene ambíciótól vezérelve, családjával együtt Dániába költözött.

A színfalak mögötti zûrzavarok következtében azonban Rene 2007 januárjában közös megegyezéssel távozott a dán csapattól, majd visszatért Manchesterbe, ahol gyorsan üdvözölte is Sir Alex Ferguson és visszaadta a holland szakembernek elsõ carringtoni beosztását, így Rene ismét a technikai képességek fejlesztéséért felelt.

Meulensteen egyre többet dolgozott az elsõ csapattal, míg végül Carlos Queiroz távozása után a 2008/09-es szezontól fogva az elsõ csapat edzõi feladatait látja el.


Rene Meulensteenrõl:

 

Született: 1964. március 25. Beugen, Hollandia

 

Edzõi pályafutása:

 

1993-ig az NEC Nijmegen ifjúsági csapatánál dolgozott.

 

1993-1999: katari U18-as válogatottat irányította.

 

1999-2000: Al-Ittihad

 

2000-2001: Al-Sadd

 

2001-2005: Manchester United ifik

 

2005-2006: Manchester United tartalékok

 

2006-2007: Brondby

 

2007- : Manchester United elsõ csapat edzõje

 

 

 

Eric Steele - kapusedzõ

 

 

 

A geordie-ként született és nevelkedett Eric Steele a brit futball számos nagy alakjával dolgozott együtt és a világ rengeteg pontján megfordult munkája során.

Egyike volt azoknak, akik a Wallsend Boys Clubból kerültek ki, mely klub az észak-keleti tehetségek melegágya volt és többek között olyan játékosok kerültek ki onnan, mint Alan Shearer, Peter Beardsley vagy éppen Michael Carrick. Eric 18 éves volt, amikor a Newcastle-höz igazolt azok után, hogy az angol utánpótlás válogatottban is játszott már.

 Steele azonban hamar elhagyta a St. James' Parkot rendszeres játéklehetõség után kutatva, így kötött ki a korábbi United kapitány, Noel Cantwell által vezetett Peterborough-nál. Két feljutást követõen 1976-ban Eric csatlakozott Alan Mullery Brightonjához, melyet ismét két feljutást követõen a Watford kedvéért hagyott el. Graham Taylor csapatával feljutott a régi elsõ osztályba és az UEFA kupában is játszhattak.

1984-ben elhagyta a Vicarage Roadot és a Derby Countyhoz csatlakozott, majd öt év múlva vonult vissza a játéktól. Nem sokkal visszavonulása után kezdte kapusedzõi munkásságát, részmunkaidõs szerepet vállalt a Baseball Groundon. (A Derby egykori pályáján.) Steele késõbb a Leedshez került és tagja volt azon csapat edzõi stábjának, mely épp a Unitedet megelõzve lett bajnok 1991/92-ben.

Két évvel késõbb a Manchester Citynél folytatta munkáját, közben az FA-nél is dolgozott, ahol fiatal kapusok fejlesztése volt a feladata. Nem sokkal késõbb Danny Wilson szakmai stábjába is bekerült a Barnsleynál, majd a Huddersfieldnél is. Még mindig részmunkaidõsként tevékenykedett, így a nyarakat szakmai fejlõdésének szentelve Amerikába, Németországba, Hollandiába, Belgiumba késõbb pedig Ausztráliába utazott.

1996-ban teljes állású kapusedzõje lett a Derby csapatának, nem sokkal azután, hogy Steve McClaren is a "Rams" stábjának tagja lett. Õt évet töltött el itt, majd követte a távozó menedzsert, John Gregoryt az Aston Villához, ahol öt és fél évet töltött el és egy szezon erejéig a korábbi United legendával, Peter Schmeichellel is dolgozhatott.

 2007 februárjában másodszorra került a Manchester Cityhez. Miután a Kékektõl Stuart Pearce-t és Sven Goran Erikssont is eltávolították, Mark Hughes érkezésekor Steele lett az egyik áldozat és õ is távozott a klubtól. Éppen abba a Blackburnbe, ahonnan Mark Hughest leigazolta a City. A Rovers új menedzserével, Paul Ince-szel dolgozhatott együtt.

 Ám nem sokáig, hiszen néhány nap múlva a United érdeklõdött felõle, mivel sajnálatos sérülése miatt Tony Cotonnak vissza kellett vonulnia kapusedzõi feladatától 2008 elején. Steele nem tudott ellenállni annak a csabításnak, hogy Sir Alex Ferguson alatt dolgozhasson és 2008 augusztus 4-én a Vörös Ördögökhöz csatlakozott.

Eric feladata kapusedzõként az, hogy a United összes hálóõre képes legyen a legmagasabb szinten védeni. "Ha egy ilyen futball klubhoz jössz, arra kérnek, emeld a mércét" - mondta Eric nem sokkal azután, hogy az Old Traffordra költözött. "Az összes kapus szinttel ez az, amit valóban tenni akarok. Emelni a mércét és hogy minden szinten készen álljanak a kapusok, legyen az ifi, tartalék vagy elsõ csapat."

 

Eric Steele-rõl:

 

Született: 1954. 05. 15.

 

Nemzetisége: angol

 

 

 

Warren Joyce - United tartalék csapatának edzõje

 

 

 

Warren Joyce 1965-ben született Oldhamben. Édesapja a Burnley, a Blackburn és az Oldham csapataiban is megfordult, így nem volt kérdéses, hogy Warren is a labdarúgás felé kacsintson.

A Bolton csapatánál kezdte pályafutását, az ifi csapatból került fel az elsõ csapatba, ahol egészen 1987-ig szerepelt és a szurkolók egyik nagy kedvence lett, amiért mindig 100%-ot adott ki magából középpályásként.

1987 októberében a Preston North End menedzsere, John McGrath megkereste õt és sikerült is leigazolnia csapatához mindössze 35 ezer font ellenében. Itt sem kellett sokáig várnia, hogy a szurkolók kedvence legyen, akiktõl meg is kapta a "Psycho" becenevet azért, ahogyan a pályán játszott és soha nem adta fel. Öt évet töltött el itt, ám 1992-ben a Plymouth 160 ezer fontos ajánlatára nem tudott nemet mondani a Preston, így Joyce klubot váltott.

Nem volt hosszú életû a plymouthi karriere, hiszen csupán egy évet volt a klubnál - mely során 40 találkozón szerepelt - és 1993 júliusában a Burnleyhez került 140 ezer font ellenében. Bár három évig a csapat alkalmazásában állt, 1995-ben kölcsönadták a Hullnak, majd 1996-ban a City le is igazolta Warrent, aki a Burnleynél töltött évei alatt 90-szer lépett pályára a csapatban.

A Hullnál sokkal több lehetõséget kapott, ráadásul olyan hatással volt a vezetõségre, hogy 1998-tól játékos-edzõként szerepelt a Citynél. Akkoriban a Hull közel állt a csõdhöz és a negyedosztályból való kiesés réme is fenyegette õket. Ám Joyce gondnoksága alatt a klub nem ment csõdbe és nem is esett ki. Azóta a Hull szurkolói ezt az idõszakot "A nagy menekülés"-nek nevezik és hõsként ünnepli õt a KC Stadium közönsége, amikor csak visszatér oda.

A Hull City menedzseri feladatai után a Leedsnél, a Stockportnál és a Tranmere Roversnél is dolgozott, majd 2006 szeptember 11-én a belga Royal Antwerp élére került. 2008. május 26-án távozott a belga csapattól és a Manchester Unitedhez igazolt, ahol Ole Gunnar Solskjaer mellett a Vörös Ördögök tartalék csapatáért felelt.

A United egykori norvég támadója azonban 2010 decemberében elfogadta a Molde ajánlatát és átköltözött hazájába, azóta Warren Joyce irányítja a tartalék csapatot.


Warren Joyce-ról:

Született: 1965.01.20. Oldham

Posztja játékosként : középpályás

Pályafutása játékosként:

1981-1983: Bolton ifi
1983-1987: Bolton 221 mérkõzés/21 gól
1987-1992: Preston 210 mérkõzés/44 gól
1992-1993: Plymouth 40 mérkõzés/4 gól
1993-1996: Burnley 90 mérkõzés/12 gól
1995.01-1995.05: Hull City(kölcsönben) 9 mérkõzés/3 gól
1996-2000: Hull City 161/16 gól

Összesen: 731 mérkõzés/100 gól

Edzõként:

1998-2000: Hull City
2006-2008: Royal Antwerp
2008-2010: Manchester United tartalékok (Ole Gunnar Solskjaerral)
2010-: Manchester United tartalékok

 

 

Paul McGuinness - United ificsapat edzõje

 

 

 

Paul McGuinness a United U18-as csapatának edzõje. Annak a csapatnak, melyben fiatal játékosok fejlõdésük döntõ szakaszában szerepelhetnek a klubnál.


 

Paul a labdarúgás körül nõtt fel, sõt leginkább a United labdarúgása körül. Édesapja az a Wilf McGuinnes, aki egyike volt a Busby-bébik körül és az ötvenes években három FA kupát is nyert. Sõt, késõbb a csapat menedzsere is lett.

Édesapja játékos pályafutásából sokat tanult, mely késõbb Paul profi útját is formálta. Wilf 22 évesen olyan térd sérülést szenvedett, mely után be kellett fejeznie pályafutását. Tudva, hogy a futballhoz törékeny lehet, Paul ezért inkább az egyetemet választotta.

"Mindig a fejemben volt az, hogy apu pályafutása egy sérülés miatt hamar véget ért, ezért inkább tanulni akartam" - mondta Paul. "De közben mindig elszántan a Unitedben akartam futballozni, mert szerettem focizni."

McGuinness - aki a United ifijének tagja volt - az iskola elvégzése után profi szerzõdést kapott és a tartalék csapatban játszott rendszeresen. Olyan csapattársai is voltak, mint Norman Whiteside, Paul McGrath vagy Frank Stapleton.

Késõbb a Loughborough Egyetemen diplomát szerzett, majd visszatért a Unitedhez és a tartalékok között szerepelt akkoriban is, mikor Sir Alex Ferguson került az elsõ csapat menedzseri székébe. "Sir Alex ismerte a hátteremet és sürgette, hogy szerezzem meg az edzõi képesítéseket."

Egy rövid ideig a Chester Citynél játszott, majd Paul ismét visszatért a Unitedhez, ahol a fiatal játékosok szállásáért és kényelméért volt felelõs. Miután Nobby Stiles távozott, Paul vette át a United Kiválóságok Központjának vezetõi posztját. Tizenkét éven át dolgozott ebben, majd 2005-ben az U18-as csapat edzõje lett.

Miután játszott, edzett, felfedezett és menedzselt is a Vörös ördögöknél, McGuinness teljesen elmerült a United fiatalokról alkotott filozófiájában.

"Minden szinten foglalkoztam játékos megfigyeléssel, tisztában vagyok azzal, hogy a fiataloknak mennyire nehéz lehet távol az otthontól élni. Belekeveredtem az oktatási és edzõi oldalra... A fiatalok fejlõdését minden szempontból láttam már, ez pedig segített nekem ebben a szerepkörben."

 

Paul McGuinnesrõl:

 

Született: 1966. március 2. Manchester

 

Játékosként:

 

1982-1984: Manchester United ifi

 

1984-1986: Manchester United Tartalékok

 

1986-1987: Crewe Alexandra - 13 mérkõzés

 

1989-1991: Manchester United

 

1991: Bury

 

1991-1992: Chester City - 7 mérkõzés

 

 

 

Brian McClair - United akadémiájának igazgatója

 

 

 

Brian McClair a United akadémiai igazgatója, aki 2006 nyara óta tölti be ezt a szerepet azok után, hogy egy évig a korábbi tisztségviselõ, Les Kershaw árnyékában dolgozott.

A korábbi United támadó az U19-es, valamint a tartalék csapatot is vezette korábban, de végül átadta ezt a feladatot Ole Gunnar Solskjaernak 2008-ban.

Miután sikeres játékos pályafutást élvezhetett a Unitednél, edzõi karrierje sem indult rosszabbul, hiszen elsõ évében a tartalékokkal bajnokságot nyert, 2003-ban FA Youth Cupot ünnepelhetett, a 2004/05-ös idényben Ricky Sbragia asszisztenseként a tartalék csapattal mindent bezsebeltek, 2008-ban pedig Manchester Senior Cupot szerzett.

A skót 1987 és 1998 között szerepelt a Vörös Ördögöknél összesen 470 találkozón, melyeken 126 gólt szerzett. Miután a United 850 ezer fontért leigazolta, õ lett George Best óta az elsõ játékos, aki egy szezonban 20 gólt szerzett a bajnokságban.

Lenyûgözõen kezdett új csapatában a támadó, aki korábban a Motherwellben és a Celticben is megfordult. A kezdeti csillogás azonban kissé alább hagyott, miután Brian egyre inkább a középpályán kapott szerepet.

Rengeteg trófeát gyûjtött be a Vörös Ördögökkel: négy bajnoki cím, három FA kupa elsõség, egy Ligakupa medál (õ szerezete a gyõztes gólt a döntõben) és egy KEK elsõség szerepel a neve mellett.

Az 1997/98-as szezon végén elhagyta a Unitedet és ingyen a Motherwellhez igazolt, ám rövid ideig tartott ez a szerepkör. Visszatért délre, Brian Kidd Blackburn Roverséhez csatlakozott, ahol menedzser asszisztensi feladatokkal bízták meg.

Visszatérése sikeres volt és Carringtonban mindenki úgy ismeri, mint akinek a játék után a második legjobb dolog az, hogy a fiatalokkal dolgozhat.

"A legközelebbi dolog, amit találtam, az a labdarúgás játéka" - mondta McClair. "Semmi nem hasonlítható ehhez, de az, amit most csinálhatok, a következõ legjobb dolog."


Brian McClairrõl:

Született: 1963. december 8. Bellshill, Skócia

Trófeái:

Skót bajnok és skót kupa gyõztes a Celtic csapatával.

Négyszeres angol bajnok, ötszörös Community Shield, háromszoros FA kupa és egyszeres ligakupa gyõztes a Manchester Uniteddel, valamint KEK gyõzelmet is szerzett a Vörös Ördögökkel.

 

 

 

Mike Clegg - erõnléti és kondíció edzõ

 

 

 

Mike Clegg 2000 elejétõl tagja a United szakmai stábjának, mint erõnléti és kondíció edzõ. Ám a zömök manchesteri Clegg nem mindig volt ragyogó példája az erõnek és izomnak.

Fiatal korának késõi szakaszában készült fotót nézegetve jutott el arra, hogy életútja az edzõtermek felé vezessen. "Egy bandában voltam és néhány fotó készült akkoriban" - emlékszik vissza Mike. "A karom vékonyabb volt, mint a gitárom húrjai. Ez arra késztetett, hogy edzõterembe járjak és három hónap múlva már arról kérdezgettek emberek, hogyan fejlõdtem ennyit."

Miután egy edzõteremben edzõi munkát vállalt, Mike megszállott fitnesz fanatikussá vált. A súlyemelés és a box volt a mindene, 27 évesen saját terme is volt. Clegg két legfiatalabb fia - Michael és Steven - erõsen érdeklõdött a futball iránt, ám védõknek elég alacsony termetûnek számítottak, ezért is jött nagyon jól számukra apjuk súlyemelõ háttere.

"Nem voltak a legügyesebbek, de erõs, erõteljes srácok voltak. Mindketten apró szélsõ védõk voltak, így extra erõre volt szükségük, amit fejlesztettünk. A klub felismerte a munkát, amit velük tettem és Rob Swire segítségével bekerültem egy alkalmi alapba."

Clegg ebben az idõben az Openshaw Technical College-ben is tartott elõadásokat részmunkaidõsként. Elsõ, Unitednél töltött szezonja azonban gyökeres fordulatot hozott Roy Keane sérülésének következtében. Minketten szerették a boxot és Keane sérülése alatt Clegg megváltoztatta a játékos edzõtermi programját, az eredmény pedig annyira jól sikerült, hogy hamarosan több játékos is vele akart dolgozni.

Steve McClaren - az akkori menedzser asszisztens - meglátta Clegg trükkjeit, amikkel a legjobbat tudta kihozni a játékosokból és felajánlott számára egy részmunkaidõs állást. Ezt hamar állandó szerzõdés követte, manapság pedig már kulcsszerepet játszik minden United játékos fizikai fejlõdésében.
 

 

 

 

Rob Swire - fiziológus

 

 

 

Rob Swire 1991 óta dolgozott a United stábjának hátterében, míg aztán 1999-ben vezetõ fizioterapeutának nevezték ki.

Rob 1985-ben a salfordi School of Physiotherapyn szerezte képesítését, majd posztgraduális, késõbb mesteri diplomát is szerzett.

Miután dolgozott egy sport sérülésekkel foglalkozó magánklinikán és a Halifax Town fuball klubnál, Rob 1991-ben Dave Favre asszisztense lett a klubnál. Amikor nyolc évvel késõbb Favre a Blackburn Rovershez távozott, a poszt betöltésére Swire tûnt a legmegfelelõbbnek.

Rob elmondta, a munkája legnehezebb része az, amikor "el kell mondani egy játékosnak, hogy súlyosan sérült", míg a legélvezetesebb "megelégedve látni, hogy egy játékos hosszú felépülést követõen ismét pályára lép és játszik".

Mérkõzés napokon Rob segít a játékosokat felkészíteni, kisebb sérüléseiket ellátja és ha kell, kötéseket tesz rájuk. A mérkõzések alatt õ segít, ha egy játékos sérülést szenvedne a pályán, bár ha olyan a seb, hogy varrni kell, azt a klub orvosára bízza.

Swire a klub carringtoni edzõközpontjában dolgozik a hétköznapokon, neki és a klub orvosi stábjába tartozó többi személynek a feladata, hogy figyelemmel kövessék és kezeljék a sérült játékosokat.

"Megpróbálunk arról meggyõzõdni, hogy nálunk vannak a rendelkezésre álló legjobb eszközök és felszerelések" - mondta Rob. "A feladataim közé tartozik az is, hogy naprakészek legyünk a kezelések és rehabilitációk terén, ezért sokat kell olvasni, interneten utánajárni, valamint különbözõ szaktudású emberekkel beszélgetni."

Rob tipikusan a Nappal együtt ébredõ személy, aki már reggel 7 órakor Carringtonban van, hogy elkezdhesse meetingjeit az orvosi és edzõi stáb tagjaival, melyek során elõkészülnek a napi edzésekre. Edzések elõtt és után is foglalkozik azon játékosokkal, akik akár csak kisebb sérülést is összeszedtek aznap.

 Amíg pedig a futballisták edzenek, addig Swire és csapata azokkal a játékosokkal foglalkoznak, akik túl sérültek ahhoz, hogy részt vegyenek az edzésen. Ebéd után pedig ismét megbeszélések sora biztosítja, hogy az orvosi stáb minden tagja pontosan tudja, melyik játékos éppen hol tart a gyógyulásban.

 

 

Richard Hawkins - Emberi teljesítmény, sporttudományi vezetõ

 

 

 

Richard Hawkins 2008 márciusában érkezett a Unitedhez, miután a labdarúgó szövetségnél és a West Bromwich Albionnál is dolgozott.

A Loughborough egyetem Sport tudományi karán szerzett hét éves tanulmány után mesteri és Phd diplomát - egy évvel Tony Strudwick elõtt - majd a Lilleshall központú FA sporttudományi központ helyettes vezetõje lett. Itt az angol nemzeti csapat számára összeállított egy sporttudományi programot, mely kutatás során a klubokat összekapcsolta az akadémiákkal és nyolc éven keresztül gondolkodott az edzõképzésekrõl is.

Richard 2005 elején Bryan Robson West Bromjához csatlakozott, ahol két évet töltött, majd a 2007/08-as szezon elején követte Robsont a Sheffield Unitedhez. Itt rövid életõ volt pályafutása és a szezon végén már a Manchester Unitednél kötött ki.

A költözés azt jelentette, az egyetemi napok után ismét találkozhat Tony Strudwickkal, akivel az FA-nél is sok idõt töltött együtt. Hawkins számos United személyzeti tag körében ismert volt, ami azt jelentette, gyorsan berendezkedett Carringtonban és Strudwick vezetése alatt sokat segített abban, hogy a klub sport tudományi osztálya fejlõdött.

Richard elsõsorban a felnõtt csapattal foglalkozik, feltárva a rehabilitációs programukat és általános fizikai fejlõdésüket, de hosszú távú célja, hogy kiépítse az egész klubra vetítve az emberi teljesítmények struktúráját, ugyanazt biztosítva ezzel minden játékosnak az idõsebb sztároktól kezdve egészen a 9 év alattiakig.

Richard Hawkinsrõl:

Született: 1971.01.27.

2008. március 1-én csatlakozott a Vörös Ördögökhöz.

 

Fordította: Balog Attila (ATijs)

A szöveget a késõbbiekben a Szakmai stáb menüpontban is megtaláljátok.

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!