Skandináv Vörös Ördögök

A Manchester United egykori védõje, John Sivebaek most ünnepli 50. születésnapját, ebbõl az alkalomból a klub hivatalos oldala pedig összegyüjtötte a klub Skandináviából 'importált' játékosait.


Jesper Olsentól egészen Anders Lindegaardig számos dán, norvég és svéd játékos volt, aki magára ölthette a Manchester United vörös mezét rövidebb-hosszabb idõszakokig.

 

Jesper Olsen: Lenyûgözõ teljesítményt nyújtott Johan Cruyff mellett az Ajaxnál, amelyet követõen az ingerlékeny szélsõt 350 ezer font ellenében szerzõtette a United, bemutatkozására pedig az 1984/85-ös szezonban került sor a Watford ellen. A dán válogatott játékos 139 alkalommal játszott a régi angol elsõ osztályban a Vörös Ördögök színeiben.

 

 

John Sivebaek: Híres arról, hogy õ szerezte az elsõ gólt Sir Alex Ferguson regnálása alatt, ám ez volt az egyetlen alkalom is, hogy eredményes volt Manchesterben. Még Ron Atkinson szerzõdtette a szélsõ védõt a Vejle Boldklubtól 1985-ben, és néhány évvel késõbb a St Etienne vásárolta meg.

 

 

Peter Schmeichel: A Brondbybel való vitát követõen végül 1991-ben válhatott a Dán Óriás a United elsõ számú kapusává, és ezt követõen sikeresen elérte, hogy a klub történetének legnagyszerûbb porátsai között tartsák számon. Utolsó mérkõzésén, az 1999-es Bayern München elleni BL-döntõn csapatkapitányként vezette gyõzelemre társait, amely eredményeként õ emelhette magasba a Triplázást jelentõ trófeát a Camp Nouban. 

 

 

Ole Gunnar Solskjaer: A Babaarcú gyilkos mindenidõk legjobb vételének számít. Azt követõen vették meg Moldétól 1.5 millió fontért, hogy a klub lemaradt Alan Shearer leigazolásáról, azonban ezt nem biztos, hogy bánják, ugyanis a norvég csatár hatalmas népszerûségre tett szert Manchesterben, és természetesen a neve örökre beleíródott a klub történelemkönyvébe a Bayern München elleni 1999-es drámai gyõztestalálatát követõen.

 

 

Henning Berg: A Blacburn Roversnél mutatott tündöklését követõen 5 millió fontért igazolt a sokoldalú védõ az Old Traffordra, amelyet követõen két bajnoki címet is bezsebelhetett, és részese lehetett a Triplázó csapatnak. Ezt követõen visszatért korábbi klubjához, a Blackburnhöz, elõször csak kölcsönben.

 

 

Ronny Johnsen: Egy nagyon megbízható, ennek ellenére alábecsült figurája volt a csapatnak, aki egyaránt otthon érezte magát a védelemben, és a középpályán is. Az európai hadszíntéren taktikai szempontból nagyon fontos játékos volt, azonban sérülések hátráltatták abba, hogy kiteljesedhessen. A Besiktastól érkezett, és az Aston Villához távozott ingyen az Old Traffordot

elhagyván.

 

 

Jesper Blomqvist: Azzal keltette fel Sir Alex Ferguson figyelmét elõször, hogy az õrületbe kergette David May-t, és hathatósan hozzájárult ahhoz, hogy az IFK Göteborg kiejtse a Unitedet a BL-bõl. Bár ott volt az 1999-es BL-döntõ kezdõjében a középpálya baloldalán, az 1998-ban a Parmatól igazolt szélsõ elõtte csak két bajnokin jutott szóhoz. Késõbb az Evertonnak adták el.

 

 

Henrik Larsson: A meglepetésre szerzõdtetett kölcsöncsatár, akit nem lehetett meggyõzni róla, hogy hosszabbítsa meg ideiglenes szerzõdését. Az Aston Villa elleni FA kupa meccsen debütálása alkalmával lõtt gólja tisztán megmutatta, hogy semmit nem veszített gólérzékenységébõl 35 éves korára, és 13 Manchesterben játszott mérkõzésén 3 góllal zárta pályafutása egyik legrövidebb fejezetét.

 

 

Anders Lindegaard: A dán kapust a norvég Aalesundstól szerzõdtették tavaly, és jelenleg David de Geaval folytat harcot az elsõ számú kapusposztért. Miután a hónap elején kapott gól nélkül hozta le bajnoki bemutatkozását a Norwich City ellen, várható, hogy újabb lehetõséget fog kapni a felnõttek között.

 

 

Az olyanok, mint Bojan Djordjic (svéd), Erik Nevland (norvég), Mads Timm (norvég) és Joshua King (norvég) szintén pályára léptek a Vörös Ördögök felnõtt csapatában. Közülük King még mindig a United játékosa, jelen pillanatban a Borussia Mönchengladbachnál játszik kölcsönben.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!