A klub megmentõje: James W. Gibson

Különleges ünnepséget tartottak ma délelõtt a Old Traffordra vezetõ Sir Matt Busby Wayen.


Pontosan 80 évvel ezelõtt, a mai napon történt, hogy  egy textiliparos  manchesteri üzletember megmentette a csõd szélére került klubbot. 1931 decemberében James William Gibson, akire az egyesület második megmentõjeként emlékezünk, nagyvonalú adománnyal járult hozzá a klub fennmaradásához.

 
 
James William Gibson 1877 október 21-én született Salfordban. Késõbb családjával Manchesterbe költözött. Gibsonnak két testvére volt, John és  Florence. A családot súlyos tragédiák érték, mivel húga nagyon fiatalon meghalt, majd Gibson 14 évesen szüleit is elvesztette. Ezután apai nagyszüleihez került, az õ haláluk után pedig nagybátyjánál nevelkedett, aki saját textilipari céget alapított. Gibson 15 éves korától nagybátyja keze alatt dolgozott. A jól menõ vállalkozás irányítása idõvel az õ kezébe került. Sikeresen vezette a céget és képes volt a  gazdasági világválsággal járó nehézségeket is túl élni.
 
1902-ben a Manchester United tulajdonjogának nagy része négy, helyi üzletember kezébe került, akik 500 fontot invesztáltak a csõd szélén álló klubba, közéjük  tartozott a késõbbi elnök, John Henry Davies is. Halála után, 1927-ben a klub ismét pénzügyi válságba került. Ekkor jött Gibson, aki nagy rajongója volt a manchesteri csapatnak és egy nagylelkû adományt ajánlott fel a klub megmentésére.
 
Az üzletember a  gazdasági világválság idején is invesztált a klubba és fejlesztette a stadiont. A második világháború után megszervezte a Luftwaffe által lebombázott Old Trafford újjáépítését és õ szerzõdtette Louis Rocca (a klub mindenese) tanácsára Matt Busby-t. A United ekkoriban ingázott az elsõ és másod osztály között. Sajnos Gibson nem érhette már meg a "Busby Babes" születését egyben a klub felemelkedését, mivel 1951-ben elhunyt.
 
A mai napon az õ emléke elõtt tisztelgett a Manchester United vezetõsége a Sir Matt Busby Wayen elhelyezett emléktábla elõtt.
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!