Látogassunk el Carringtonba

Carrington. Itt található a Manchester United edzõközpontja (The Trafford Training Centre) és az Ifjúsági Akadémia. A létesítmény 2001-ben jött létre a The Cliff utódjaként.


Carrington hat mérföldre nyugatra található az Old Traffordtól. Az edzõközpont 70 hektáros területen helyezkedik el, ahol 14 különbözõ méretû füves pálya foglal helyet.
 
 
A központ belsejében számos edzõ és rehabilitációs helység, fizikoterápiás készülékek, masszázs és különbözõ gyógyfürdõk találhatók. Említésre méltók a squash és kosárlabda pályák, szaunák, gõzfürdõk, étterem a játékosok és az edzõi stáb számára, valamint konferencia termek, irodák és elõadótermek.
 
Az épület elsõ emeletén található a 100 fõ egyszerre történõ étkeztetésére alkalmas étterem - ha úgy tetszik ebédlõ -, ahol a játékosok a délelõtti edzést pihenik ki és pótolják a ledolgozott kalóriákat. Az elsõ csapat, a tartalékcsapat és az Akadémia tagjai, valamint a carringtoni edzõközpont dolgozói, személyzete mind itt fogyasztják el az ebédet. A legnépszerûbb ételek a csirke curry, a pizza, a halrudacskák és a halpogácsák.
 
Ezen kívül egy TV-stúdio is rendelkezésre áll, ahol a játékosokkal és az edzõkkel készülnek riportok az MUTV számára. A média csak "Fortress Carrington"-nak, azaz carringtoni erõdítménynek hívja, hiszen méretét és felszereltségét tekintve olyan az edzõcentrum, mint egy katonai bázis.
 
A terület 2,4 km kosszú kerítéssel van bekerítve és 30.000 fa van ültetve abból a célból, hogy megvédje a kíváncsiskodóktól és a lesifotósoktól a United edzéseit. A carringtoni edzõkomplexum az a hely, ahol a játékosok a legtöbb idejüket töltik. Itt edzenek, és itt intézik el egyéb, a klubbal kapcsolatos dolgaikat (például a médiainterjúkat) is.
 
Az edzõpályára csak meghívóval lehet bejutni, a rajongókat nem engedik be. Szóval ha Manchesterben jársz, sajnos nem tudod megnézni, hogyan edzenek a játékosok, akik körülbelül délelõtt 10 órakor érkeznek meg és 12:30 felé távoznak. Ez nem vonatkozik a meccs napjára és az azt követõ napra.
 
Az öltözõ:
 
A Vörös Ördögök 2007 nyarán kapták meg a teljesen felújított, új külsejû öltözõt a carringtoni edzõpályán, ami jó benyomást tett a játékosokra.
 
 
"Olyan bõ a csapatunk, hogy úgy döntöttek, kell egy nagyobb öltözõ, ami képes befogadni ezt a nagy létszámot, a tartalékcsapatot is beleértve" - magyarázta Giggs.
 
"Nagyon jó az atmoszféra és minden játékos elégedett vele. Teljesen más ez az öltözõ, mint a régebbi, mivel annak old school atmoszférája volt. Meglehetõsen kicsi volt és nem volt elég hely a játékosoknak. Most rendelkezésünkre áll egy nagyobb szekrény, valamint rengeteg hely, szóval óriási a változás."
 
A konditerem:
 
A United jól felszerelt konditerme a Vörös Ördögök edzõközpontjában található, ami a nagycsapat játékosainak rendszeres tartózkodási helye. A játékosok fitneszéért és erõsítéséért Mike Clegg a felelõs. Õ az az ember, aki foglalkozik a manchesteri labdarúgókkal a szabadtéri edzések elõtt és után, valamint a sérültekkel. Természetesen a súlyzók, biciklik és különbözõ gépi berendezések a focisták rendelkezésére állnak.
 
 
"Mivel a személyzet, valamint az edzõk nyitottak az efféle edzésmódra, mindig a legújabb felszerelésünk van" - mondta Darren Fletcher. "Minden újdonság megtalálható nálunk és jó dolog kipróbálni azokat, valamint megtapasztalni az elõnyét egy-egy gépnek."
 
"A konditermi munka nagyon fontos dolog egy labdarúgó életében" - tette hozzá a sporttudományi vezetõ, Tony Strudwick. "Egy játékosnak szüksége van remek technikára, erõsségre és állóképességre, így fontos, hogy erõsítsük a játékosokat. Ez a konditerem használatával nagy segítség számukra."
 
A tornaterem:
 
A  tornaterem a fõépület földszintjén található, ahol a játékosok igen gyakran megfordulnak, amikor egy kicsit hanyagolják a focit.
 
"Minden bizonnyal Ronny és én vagyunk a legjobbak ping-pongban" - mondja büszkén Ferdinand. 
 
Még nagyobb a rivalizálás, ha kosárlabdára kerül sor. Itt általában Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Darren Fletcher és Tomasz Kuszczak próbálják utánozni az NBA sztárjait.
 
 
"Tomasz az egyetlen, aki rendesen tud zsákolni. Gyakran fel is vág vele, de dobni nem tud, úgyhogy mi is szoktuk piszkálni!"
 
A teremben 30 szobabicikli is található, melyet a játékosok napi rendszerességgel használnak az edzések elõtt. A 15 percnyi tekerésnek köszönhetõen több vér lesz a srácok lábaiban.
 

A felsorolt helységeken kívül található fedett uszoda, mûfüves fedett pálya és egyéb kiegészítõ létesítmény ami a játékosok és az akadémia tagjainak fejlõdését szolgálja.

 

A következõ két évben szerepet kapott Carrintgtonban egy újabb csúcsfejlesztési program. A 25m fontos befektetés célja,egy még összetettebb egészségügyi ellátást biztosítása, a játékosok és az akadémia tagjai részére. A tervek szerint a létesítmény szolgáltatásai többek közt  fogászati kezeléssel, CT és MRI vizsgálati eszközökkel fog bõvülni.

 

 

A továbbiakban lássuk a Manchester  United Akadémia bemutatását.

 

Az Akadémia küldetése:

 

Dinamikus és kihívásra alkalmas tanulási körülmények megteremtése annak érdekében, hogy a lehetõ legmagasabb színvonalú labdarúgó játékosokat képezzék, akik a Manchester United elsõ csapatában játszanak majd.

 
Sir Alex Ferguson beszélt az akadémia filozófiájáról.
 
„Mindenki és minden arra alapul a Unitednál, hogy ne csak egy csapatot, hanem egy egész klubot építsünk fel. Sehol nincs nagyobb ajándék, mint a tehetséges fiatal iskolások gondozása és felfedezése. Õk a jövõ sikerének nélkülözhetetlen elemei és a klub elkötelezett abban, hogy biztosítsa az akadémiai toborzást.”
 
„Szeretnénk hinni, hogy amit teszünk, abban mi vagyunk a legjobbak, de sose vesszük ezt természetesnek és folyamatosan nyomon követjük a fejlõdést. Nemrégiben fejeztünk be egy bõvítést a carringtoni Trafford Training Complexumban, ami azt hiszem bármilyen létesítménnyel felveszi a versenyt a világon. Az elsõ fázisban fejlõdtek fel egy nagy klubhoz méltó fizikai, orvosi és edzés elvárások. Minden korosztály játékosai számára biztosítja a legújabb edzési, gyógyító és rehabilitációs körülményeket."
 
"A második fázis magába foglal egy nagy fedett területet az U 9-16 éves játékosok számára, egy hatalmas elõcsarnokot, ahol a szülõk és vendégek jöhetnek össze és egy 80 m x 60 m játékteret. A teljes méretû szabadtéri mûfüves pálya szintén készen áll. Elsõsorban a legfiatalabbjaink számára készültek ezek a legújabb létesítmények a state-of-the-art felülettel és a legújabb technológiák felhasználásával.”
 
 
 
Brian McClair az Ifjúsági Akadémia igazgatójának véleménye szerint:
 
"A Manchester United Akadémia biztos és gondoskodó körülményeket biztosít a fiúknak úgy labdarúgóként, mint teljes egyénként fejlõdésükben. Szakértõi csapatunk, akik között volt profik (ex-pros), edzõk, orvosi csapat és egyéb segítõ stáb gondoskodnak arról, hogy a fiatal labdarúgók megfeleljenek az oktatási követelményeknek és annak az ajánlásnak, ami a jövõ labdarúgóivá válás hosszú hagyományát folytatja a klubnál.
 
"Profi labdarúgóvá válni nem egy könnyû dolog, de akik a mi akadémiánk útján végigmennek, azoknak biztosítjuk hogy örömüket leljék benne.”
 
 
Az Akadémia céljai:
 
A másodlagos cél, játékosok nevelése az elsõ csapat és az akadémia számára. Az akadémiának a klubbal együtt az a végcélja, hogy olyan sztárokat neveljen mint név szerint Giggs, Scholes, Beckham, Butt, Brown, a Neville fivérek, és a fiatal tehetségek Fletcher, Richardson, Rossi, Simpson, Evans és Bradsley, akik lehetõséget kaptak amióta Sir Alex Ferguson a menedzser.
 
Egyik korosztályban sem tudják pontosan megmondani, melyik gyerek fog eljutni a végcélig, mert a fizikai és szellemi fejlõdést igen nehéz megjósolni. Fel tudják ismerni a fiúk tehetségét és megadni annak lehetõséget, hogy  elsõ osztályú képzést kapjanak kitûnõ körülmények között és versenyeztetést hasonló képességû fiúkkal.
 

Az elsõdleges cél viszont, hogy örömet szerezzen a foci.Az öröm alapvetõ hozzávalói nélkül a fiúk nem tudnak jól teljesíteni. Cél az, hogy megnõjön a játék szeretete, ezen belül is:

A. tökéletesíteni a technikát és a taktikát,
B. fejleszteni a csapat munkát.
 
Az akadémiai célkitûzések standardjai, a figyelem, a viselkedés, az instrukciók elfogadása, a csapat játék és az egészséges életmód betartása.
 
A Manchester United Akadémiájának szigorú törvényei vannak, amit a játékosoknak és szülõknek be kell tartani:
 
1. Tégy meg mindent, hogy az edzéseken és meccseken pontos légy és jól felkészült.
2. Magatartásod és megjelenésed legyen kiváló az akadémián vagy bárhol máshol.
3. Amilyen keményen csak tudsz, dolgozz úgy edzésen és mérkõzésen, ragadd meg a lehetõségét, hogy a sokféle tevékenység örömöt szerezzen. Mindig figyelj az edzõdre.
4. Légy udvarias, tisztelettudó, és elõzékeny a stáb tagjaihoz és a nézõkhöz.
5. Tartsd be a stáb instrukcióit, mivel ezek azt segítik, hogy az akadémiai tevékenységek teljesen a hasznodra váljanak.
6. Vigyázz a magad és mások épségére és az akadémia létesítményeit is óvd.
7. A sérülések megelõzése érdekében mindenkor a helyes szerelést és felszerelést kell viselni, beleértve a sípcsontvédõt. Minden sérülést/betegséget az akadémia stábjának jelenteni kell.
8. Olvasd az üzenõ táblát.
9. Az edzõteret csak a stáb elõzetes engedélyével szabad elhagyni.
10. Nem tûrjük a csúnya vagy sértõ beszéd, erõszakosság és a rasszizmus semmilyen módját. Szigorú következményeket vonnak maguk után.
 
 
A Manchester United klubjának szellemiségét Sir Matt Busby szavai jellemzik legjobban:
 
"A feladat sokkal nagyobb volt annál, mint hogy egy csapatot építsek. A szisztéma amibe belevágtunk, az nem csak egy csapat építésén alapult. Azt akartuk, hogy négy, vagy talán öt olyan csapatott hozzunk létre, amelyek mindegyike elfoglal egy-egy fokot a ranglétrán, egymásra építkeznek, és amelyeknek a csúcsán az elsõ tizenegy áll."
 
 A létesítményben Ryan Giggs és Rio Ferdinand vezet körbe bennünket.
 
 
 
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!