Muamba állapota jelenleg stabil

A Bolton Wanderers középpályása, Fabrice Muamba szívének állapota jelenleg stabil, de továbbra is kritikus állapotban van a London Chest Hospital és a Bolton Wanderers közös nyilatkozata szerint.


"Fabrice Muamba állapota stabil, de változatlanul intenzív ellátásra szorul. A család hálás a médiának, hogy tiszteletben tarják magánéletüket ebben a nehéz idõszakban."
 
A 23 éves Bolton Wanderers játékosának szíve az FA kupa Tottenham elleni mérkõzés 42. percében állt meg szombaton. 
 
 
Muamba szíve összesen hét percig állt, ami arra a súlyos félelemre ad okot, hogy ez idõ alatt az oxigénhiány miatt a játékosnál agykárosodás léphet fel. Az orvosok szerint a következõ 24 óra kritikus.
 
A focista életét a lelátón helyet foglaló egyik Tottenham szurkoló, név szerint Dr. Andrew Deane kardiológus szakorvos mentette meg, aki a London Chest Hospitalban dolgozik. Õ segített életben tartani a játékost, amíg a mentõk kórházba szállították, ahol további két órán keresztül küzdöttek Muamba életéért.
 
A történet az egész futballvilágot megrázta. A rajongók és a labdarúgók együttérzésüket és reményüket fejezték ki a sportoló felépülésével kapcsolatban.
 
A tegnapi Wolves - Manchester United mérkõzés elõtt a játékosok és a szurkolók 30 másodperces tapssal fejezték ki tiszteletüket Muamba elõtt a Molineux-ban.
 
 
Owen Coyle, a Bolton menedzsere a London Chest Hospital elõtt nyilatkozott tegnap este.
 
"Fabrice Muambát továbbra is kritikus állapotban az intenzív osztályon kezelik."
 
"Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki támogatásáról és együttérzésérõl biztosította a játékost, és családját. Rengeteg üzenetet kaptunk, mindenki imádkozik Muambaért, ami most óriási segítség a családjának. Ez egy nagyon nehéz idõszak mindannyiunk számára. Természetesen hiszünk benne, hogy hamarosan felépül, és semmilyen maradandó károsodást nem fog szenvedni."
 
"Õ egy rendkívül tehetséges futballista, de ami még fontosabb, egy nagyon jó, és kedves ember. Fantasztikus méretû támogatás és együttérzés érkezik felé a világ minden tájáról, ami ebben a pillanatban hatalmas segítség Fabricie családjának."
 
"Kérünk mindenkit, hogy továbbra is imádkozzanak ezért a nagyszerû sportolóért és családjáért. Mindannyian reméljük, hogy hamarosan felépül. Ez igazán nagy öröm lenne mindenki számára."
 
 
Dr. Jonathan Hill, a King's College London Hospital kardiológusa szerint: "A sportolók rendszeres, és alapos szûrõvizsgálatokon esnek keresztül. De néha mégis elõfordul, hogy minden elõzetes jel nélkül megállhat egy egészséges ember szíve is. Sajnos Fabrice Muamba estében is ilyen szerencsétlenségrõl beszélhetünk, és senki sem hibáztatható a történtekért."
 
Régóta ismert az a fiatal sportolókat érintõ ritka, de szörnyû esemény, amikor szívmûködési zavara miatt hirtelen leáll a szív. A jelenség okát rejtély övezi. A váratlan, hirtelen szívhalál a gondosan vizsgált, világhírû sportolók esetében mindig érthetetlennek tûnik.
 
Az esetek többségében elõször a vérkeringés azért áll meg, mert a szív a szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd és így a véráramlás megszûnik. Ezt a végzetes szívritmuszavart lehet szerencsés esetben áramütéssel, erre a célra szerkesztett mûszerrel, defibrillátorral megszüntetni. Hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztést követõen az agy károsodásának megelõzésére a beteget napokig 33 fokra lehûtik, és mesterséges kómában tartják. 
 
Jelenleg Muamba is ezen a kezelésen esik át. Az állapota stabil, de ahhoz, hogy túlélje lehetõleg maradandó károsodások nélkül a szívleállást, további intenzív kezelésre szorul.
 
A szerencsétlenséget követõ 24 óra a legkritikusabb, ha ezen sikerül túljutnia a betegnek, akkor nagy a valószínûsége a felépülésnek.
 
 
Fabrice Muamba Ndala egy tehetséges futballista, akinek az az álma, hogy sportolói pályafutása mellett megszerezze a doktori címet is.
 
A 23 éves középpályás a Kongói Demokratikus Köztársaságban született (Zaire). Apja, Marcel a családjával a modernkori történelem egyik legvéresebb polgárháborúja miatt kénytelen volt elmenekülnie szülõhazájából. A család Angliában kért menedékjogot 1999-ben.
 
A 11 éves Muamba rendkívül szorgalmasan tanult, hamar elsajátította a nyelvet és kiváló eredményekkel végezte tanulmányait. A Bolton csapatában jelenleg neki van a legnagyobb végzettsége. A legmagasabb fokú 10 GCSE-s érettségi vizsgát, továbbá A-szintû matematika, angol és francia nyelvvizsgát tett. A futballon kívüli szenvedélye a zenehallgatás, nagy opera kedvelõ és mélyen vallásos.
 
A ManUtdFanatics.hu közösségének nevében kívánunk Fabrice Muambanak minél hamarabbi gyógyulást, és teljes felépülést. 

 

Források: dailymail.co.uk, ftbpro.com, goal.com, hvg.hu

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!