United archívum: Roy Keane

Exkluzív interjú Roy Keane-nel a Manchester United Magazin archívumának válogatásaiból.


1993-ban a Manchester United nyerte meg azt a versenyt, amely a Nottingham Forest rendkívül tehetséges labdarúgójának, Roy Keane-nek az aláírásáért folyt. Keane-t arról kérdeztük, hogyan zajlott le az átigazolás, miért  döntött végül a United mellett, amikor már olyan közel állt ahhoz, hogy aláírja Kenny Dalglish ajánlatát a Blackburn csapatánál és hogy milyen érzés volt magára ölteni a Vörös Ördögök mezét.
 
Az átigazolási eljárás a Nottingham Foresttõl igen hosszúra sikeredett. Ez idõ alatt felmerült benned valamilyen kétség afelõl, hogy az Old Traffordot válaszd?
 
Nem, egyáltalán semmilyen kétségem nem volt ezzel kapcsolatban. Bár már nagyon elõre haladott tárgyalásokat folytattunk Kenny Dalglish-sel, majd a United az utolsó pillanatokban keresett meg. De amikor ez megtörtént, azonnal tudtam, hogy az Old Traffordon a helyem. Ez volt a legfõbb vágyam, a Manchester Unitedben akartam játszani.
 
 
Nem volt benned semmilyen bizonytalanság?
 
Bevallom, már kezet ráztunk Kenny Dalglish-sel, de hozzátettem, hogy a döntésem még nem végleges. Vártam a United ajánlatát, ezért hagytam magamnak egy kiskaput és a szerzõdés aláírását húztam, amíg csak lehet. Mikor úgy döntöttem, hogy elhagyom a Nottingham Forest csapatát, a szívem már a Unitedé volt, és amikor végre megkerestek, nagyon boldog voltam és egy pillanatig sem gondolkodtam az ajánlaton. Amikor Sir Alex megkeresett, semmi másra nem tudtam gondolni, csak arra, hogy minél hamarabb magamra ölthessem a Vörös Ördögök mezét.
 
 
Miért volt ennyire eltökélt szándékod, hogy a United csapatába kerülj? 
 
Ha nagyon ráérsz, és van rá kb. két órád szívesen elmesélem. Na jó, viccen kívül megpróbálok tömören fogalmazni. A United egy nagy klub, ami egyedülálló csodálatos történelemmel rendelkezik. A legjobb csapat Angliában, és hatalmas rajongótábora van világszerte. Óriási büszkeség mindenki számára, ha egy ilyen rendkívüli klubban játszhat, és részese lehet a sikereinek, amihez remélem én is hozzájárulhatok.
 
 
Egyetértesz azzal a állásfoglalással, hogy azok a játékosok, akik az Old Traffordra igazolnak, inkább tarják szem elõtt a szakmai karrierjüket, mint a pénzt?
 
Maximálisan. Ha nem játszhatnék a legjobb klubban, bármennyi is lenne a fizetésem, nem tudnám élvezni a karrierem. Nem lennék képes olyan szintû fejlõdésre egyik klubban sem, mint a Unitedben. Én még egészen fiatalon, 21 évesen kerültem a Vörös Ördögökhöz, ezért még egyáltalán nem érdekelt a pénz. Dicsõségre és szakmai fejlõdésre vágytam, és erre a United volt a legjobb választás.
 
 
Milyen kihívások vártak rád a Vörös Ördögöknél?
 
Nos, természetesen elõször is az, hogy bekerüljek az elsõ csapatba, hisz nagyon sok remek játékossal kellett felvenni a versenyt. Aztán amikor bekerültem, nyilván az, hogy minél jobban teljesítsek, mind a hazai, mind az európai versenyeken. Semmihez nem fogható az az érzés, amikor a legjobb csapatban játszhatsz és részese lehetsz a sikereinek. Hatalmas dicsõség trófeát nyerni, és óriási öröm együtt ünnepelni a csapattal és a szurkolókkal.
 
 
Mi a véleményed arról, hogy úgy emlegetnek, mint az új Bryan Robson?
 
Az a véleményem, hogy amit most kérdeztél, az egy nagy butaság. Egy hangzatos szlogen. Az emberek szeretik összehasonlítani a futballistákat, de õ Bryan Robson én pedig Roy Keane vagyok. Õ egy fantasztikus szakmai tudással rendelkezõ játékos, akit nagyra becsülök és tisztelek. Ha csak fele olyan jó lennék mint õ, akkor nagyon boldog lennék. Bár hízelgõ, hogy hozzá hasonlítanak, de ahogyan nem lesz több Bryan Robson, úgy nem lesz több Roy Keane sem. Mi két különbözõ ember vagyunk, más a természetünk, a stílusunk és más körülmények közt játszunk. Ezért nem gondolom, hogy helyes bárkire is ráhúzni egy másik játékos nevét. 
 
 
És végül. A United ír kapcsolatai befolyásolták a döntésedet?
 

Természetesen! A családom, az ismerõseim mind ezzel nyúztak, amikor hazalátogattam a nyáron Corkba, nem tudtam úgy kitenni a lában az utcára, hogy meg ne állítsanak azzal, hogy: "Remélem fiam a Unitedet választod!" Több ír futballista is játszott a Unitedben, és sikeres pályafutást tudhatnak magukénak. Remélem nekem is sikerül majd folytatnom ezt a hagyományt.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!