United archívum: Peter Schmeichel

Heti sorozatunk következõ állomása a United hivatalos magazinjának irattárában keresgélve Peter Schmeichelhez repít vissza bennünket az idõben.


Ma a Manchester United hivatalos magazinjának 1996-ban készített interjúját idézzük fel legendás kapusunkkal.
 
Épp most hosszabbítottál szerzõdést a klubbal. Vajon ez azt is jelenti, hogy hátralévõ karriered az Unitednél szeretnéd eltölteni?
Mindig is a Mancheter Unitedben szerettem volna játszani. Minden futballistának az a célja, hogy a legnagyobb klubhoz tartozhasson. Szerinted lehetett volna más alternatíva mint a United? Szerintem nem. Ha megnézzük a történelmét, a rajongótáborát, a sikereit és a mentalitását, akkor egyértelmû, hogy a United a legnagyobb klub. A jelenlegi szerzõdésem öt évig a klubhoz köt, mire lejár, már 38 éves leszek. Remélem sikerül addig a Unitedben játszanom. 
 
Több játékos aláírta az új szerzõdését az elmúlt hetekben. Ez növeli szerinted a csapatmorált?
Kétségtelenül. Ha körülnézel más kluboknál, külföldön is, látható, hogy a jó játékosokkal hosszútávú szerzõdéseket kötnek. Nagyon örülök neki, hogy több kiváló játékosunk is a klubnál maradt. Ez nagy mértékben erõsíti a stabilitást a csapaton belül.
 
A hosszútávú szerzõdés a te feltételed volt?
Nem lettem volna boldog, ha esetleg egy-két éves szerzõdést kapok, soha nem tudhatod, hogyan változnak a dolgok. Én hosszútávra terveztem a jövõm a Unitedben. Igen a feltételem volt.
 
Steve Bruce a Birmingham Cityhez igazolt. Õ nem csak egy fontos tagja volt a csapatnak, hanem jó barátod is.
Igen. Nagyon jó, személyes barátom és egy fantasztikus játékos. Nagyon sok csalódás ért mostanában, de Steve távozása a legnagyobb. Viszont õ a legjobb barátom, aki hozott egy döntést amit én tiszteletben tartok. Egyébként nem messze lakunk egymástól, így minden nap találkozunk.
 
 
A média Angliában eléggé kíváncsi természetû. Gyakran megkeres a sajtó vagy a televízió kérdésekkel?
Nem, nem állok semmilyen kapcsolatban velük. Legalábbis megpróbálom elkerülni, amennyire lehet. Egy nyugodt, csendes családi életet alakítottam ki és remélem, hogy ez így is marad.
 
Milyen áldozatot követelt meg tõled a futballkarriered?
Egyetlen dologról maradtam le. Nagyon szerettem volna tanulni, egyetemre akartam járni, de ehhez soha nem volt elég idõm. Talán majd, ha visszavonulok bepótolok mindent.
 
Hogyan lettél a világ egyik legjobb kapusa? Ez csupán a kemény edzéseknek köszönhetõ?
Nem elég a kemény munka. Úgy gondolom a tehetségnek és a szerencsének is köszönhetõ, hogy valaki jó kapussá váljon. Viszonylag elég fiatalon felfedezték, hogy jó érzékem van a védéshez, és szerencsém volt, hogy remek edzõkkel kiváló körülmények közt fejleszthettem a tudásom. De elengedhetetlen feltétel az is, hogy nagyon keményen megdolgozz azért, hogy az álmod valóra váljon. Amikor megkaptam a lehetõséget az elsõ klubomban, nagyon keményen kellet dolgoznom, hogy bizonyíthassak és bekerüljek az elsõ osztályba, a Brondbyvel a Super Leaguebe. A kitartás és a kemény munka sokat segített ebben.  
 
A bátorsága elengedhetetlen egy kapus számára?
A termetem miatt már gyerekkoromban is tartottak tõlem. Természetesen vannak olyan helyzetek, ami talán kívülrõl félelmetesnek tûnik, de meccs közben sosem gondolsz erre. Egyszerûen ösztönösen teszed a dolgod. Biztos, hogy kell hozzá bátorság, de a pályán sosem gondolsz erre. Ha azon kezdenél el meditálni, hogy vajon, ha vetõdsz egy labdáért fejbe rúgnak vagy sem, akkor ne is állj be a kapuba, ott nincs idõ ezen gondolkodni. Fontos, hogy ne torpanj meg egy pillanatra sem, mert akkor nem tudod teljesíteni a feladatod.
 

Sok különbség van a United és az elõzõ csapataid edzései között?

Lehet cinikusan fog hangzani a válaszom, de nálam már az edzések nem meghatározóak. A lényeg, hogy tartsam a jó kondíciót. Az alapokat mindenkinek fiatal korában kell megszereznie, és ha szerencséje van, akkor ez csak csiszolódni fog az évek során. Nekem az edzés már csak arról szól, hogy kondiban tartsam magam. Rengeteg meccset játszunk és ez a tapasztalat szerzés szempontjából sokkal fontosabb, mint az edzés. Viszont igazán aggódom a most felnövekvõ nemzedék miatt. Hiába állnak egyre modernebb eszközök a rendelkezésre a nevelésben, nem érzem bennük azt a mentalitást, küzdeni akarást és kitartást amit anno, gyerekként tapasztaltam a társaimon. 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!