United archívum: Solskjaer

A Manchester United hivatalos magazinjának archívumában válogatva Ole Gunnar Solskjaerhoz érkeztünk 1998-ba, a nagy port kavaró átigazolási pletykák évébe.


Bár felröppent a hír, hogy Ole a Tottenham csapatához igazol, de a következõ évben a Bajnokok Ligája döntõjében a Bayern München elleni mérkõzés utolsó percében szerzett góljával örökre beírta magát a Manchester United történelmébe.

 
Milyen közel voltál, hogy aláírj a Spurshöz? 
Soha nem beszéltem velük, az ügynökömnek tettek ajánlatokat. Bár az újságok tele voltak mindenféle hamis információkkal, de én soha nem akartam elmenni a Unitedbõl.
 
Igaz az, hogy a klub mérlegelte a Spurs ajánlatát?
Nem, nem és nem. Csak akkor tárgyaltak volna velük, ha én el akarok menni, de én nem akartam. Az egész olyan gyorsan történt egyik napról a másikra tele volt vele a sajtó, pedig semmilyen konkrét dolog nem történt az üggyel kapcsolatban. 
 
Tett neked valamilyen ajánlatot a Tottenham?
Nekem személy szerint semmilyet, és nem is érdekelt, hogy mit ajánlanak. Én semmi mást nem akarok csak a United tagja lenni. Büszke vagyok rá, hogy a világ legjobb csapatában játszhatok és részesei lehetek a sikereinek.
 
Állítólag 3 milliót is fizettek volna az aláírásodért...
Engem nem motivál a pénz.
 
Arról is írtak az újságok, hogy az Everton, a Leeds, az Atlético Madrid és a Valencia is érdeklõdik irántad. Volt bármelyik klubbal valamiféle kapcsolatod?
Ha a Manchester Unitedben játszol, hozzá kell szoknod, hogy más klubok is érdeklõdnek irántad.
 
 
A sérülésed miatt kihagyott idõ biztosan nyugtalanító volt a számodra. Sir Alex hogyan állt ehhez a kérdéshez?
Mellettem állt. Soha nem célzott arra, hogy nem játszhatok többé. Csak annyit mondott, hogy az én döntésem. Az, hogy nem mondott le rólam, adott erõt ahhoz, hogy felépüljek.
 
Miután kiválóan teljesítettél tavaly, az idei szezon csalódást jelentett a számodra?
A szezon elején 9 gólt szereztem mielõtt lesérültem, és sajnos már nem nyertem vissza százszázalékosan a formámat.
 
A sérülésed után minél hamarabb szeretted volna visszanyerni a formádat és megerõsödni. Nem szedtél fel egy pár kilót?
Nem, közel ugyan olyan súlyban vagyok, mint elõtte. A kihagyás miatt egy kicsit talán lassúbb lettem, de nem hiszem hogy rosszabbul játszom. Mivel csatár vagyok, leginkább a góljaim alapján ítélnek meg és kis szerencsével talán több gólt is szerezhettem volna, és akkor mindenki azt mondaná, hogy: "igen, ez egy jó szezon volt". Pedig ez egy kétélû dolog. Nem lenne szabad csak fehéren-feketén megítélni egy játékos teljesítményét. 
 
A norvég sajtóban lehetett arról olvasni, hogy azért csökkent a tempód, mert a Unitednél túl nagy hangsúlyt fektettek az erõnléted visszanyerése érdekében a fizikai edzésekre...
Ugyanúgy edzettem, mint elõtte. Ez csak valami, amit a sajtó kitalált...mint mindig!
 
Eszedbe jutott már ezelõtt, hogy a sérülés mennyiben változtatja meg egy futballista karrierjét?
Nem igazán. Egyáltalán nem számítottam rá, bár nagyon sokan járnak így, de ha egy olyan klubban játszol, mint a a Manchester United, nem igazán gondolsz ilyenekre, csak boldog vagy, hogy a legjobb csapat tagja lehetsz. Amikor lesérültem, nem tehettem mást, minthogy kívülrõl követtem a játékunkat. Nem volt könnyû, de jó volt nézni a sikereiket és a legjobb játékosoknak szurkolni. Ezt az idõt leginkább elméleti tanulással töltöttem.
 
Andrew Cole kiváló formája miatt nem érezted mellõzve magad?
Ha nem kapsz elég lehetõséget, akkor egy kicsit hiányzik, mert minden futballista vágyik a játékra, a gólokra, de az elsõ mindig a csapat érdeke, és ez soha nem okozott nekem problémát. 
 
A norvég válogatottban játszottál már bal oldalon is. Szeretted azt a posztot?
Norvégiában 4-5-1-ben játszunk és van egy kiváló csatárunk, Tore Andre Flo. Központi helyen szeretek a legjobban lenni, de nem szeretek egyedül elöl játszani. A legjobb akkor vagyok, ha két csatárral állunk fel.
 
Tavaly a tartalék csapatban is játszottál, nem veszítettél ezáltal a motivációdból?
Nem. Semmi gond nem volt ezzel. Hogy visszanyerd a formád, újra fel vedd a tempót, szükség van valamennyi játékidõre. Erre remek lehetõséget adnak a tartalékcsapat mérkõzései. Hosszabb kihagyás után ez elengedhetetlen ahhoz, hogy fitten térj vissza.
 
Mennyi idõbe telt, hogy túllépj a Monaco elleni kudarcon? 
Természetesen nagyon bosszant, ha kihagyok egy helyzetet, de tanulok a hibáimból és megpróbálom kiköszörülni a csorbát. Mindannyian hibázhatunk a pályán, de ha ezt egy csatár teszi, az mindig nagyobb visszhangot kap, ugyanúgy ahogyan a gólok is. Ezért gyakran kerülünk a mérkõzések után a mennybõl a pokolba, vagy fordítva.
 
A bajnokság is elillant...
Sajnos nem voltunk jók hazai pályán, kikaptunk a Leicestertõl, döntetlent játszottunk a Bolton és a Liverpool ellen és az Arsenal ellen is veszítettünk. De minden elismerésem nekik, 10 mérkõzést nyertek egyhuzamban. Amikor a Newcastle elleni találkozó utolsó perceiben beálltam, állva éljenzett a közönség, de nem sikerült gólt lõnöm és maradt az 1-1-es eredmény.
 
Az idei évben remek formában van Andrew Cole, és Ryan Giggs is játszott középcsatárként. Hogyan viseled, hogy kevesebb lehetõséget kapsz?
Természetesen minél többet szeretnék játszani, mint minden futballista, fõleg a nagy meccseken. De az edzõ dönt és õ tudja, hogy mikor, kire van a legnagyobb szüksége a csapatnak. Betöltöttem a 25. évet, de még sosem panaszkodtam. Közös érdekünk a gyõzelem, és bízunk az edzõben. Õ tudja a legjobban, hogy mikor kire van szükség. Az õ feladata, hogy összeállítsa a leghatékonyabb csapatot, a miénk pedig, hogy végrehajtsuk az utasításait és a maximumot hozzuk a pályán.
 
Szerinted Sir Alex képes minden játékosának megfelelõ játékidõt biztosítani?
Igen. A szezon hosszú és mindenki szerephez juthat. Ha egy ilyen nagy klub tagja vagy, el kell fogadnod, hogy nem játszhatsz minden mérkõzésen, de az edzõ odafigyel arra, hogy mindannyian megfelelõen motiváltak legyünk a bajnokság alatt. Sir Alex azt vallja, hogy õ a felelõs a játékosok motiválásáért, és õ remekül érti a dolgát. Továbbá elkerülhetetlen, hogy sérülések nélkül megússzunk egy szezont, ezért mindannyiunknak végig készen kell állnunk arra, hogy felvegyük a harcot.
 
Természetes, hogy mindenki játszani szeretne, de nem mindig kapjátok meg a lehetõséget. Milyen hatással van ez a csapatszellemre?
Ebben a klubban a csapatszellem kiváló. Sok nagy játékos játszik a Unitedben, de még soha nem okozott konfliktust közöttünk, hogy ki mennyi lehetõséghez jut.
 
Nincs köztetek olyan, aki különleges bánásmódot igényel?
Nincs.
 
A karakter vagy tehetség fontosabb ahhoz, hogy sikeres lehess egy olyan klubban, mint a United? 
Nem lehet külön választani. Mindkettõbõl kell egy jó nagy adag, hogy megálld a helyed a klubban.
 
Mennyire fontos számodra az, hogy a Manchester United mellett a norvég válogatott tagja is vagy?
Természetesen nagyon jó érzés képviselni a hazámat. Ez egy bónusz a számomra, de a mindennapjaim a Manchester Unitedrõl szólnak. Nem hagynám el a klubot soha azért, hogy több lehetõséghez jussak, inkább harcolok a helyemért itt. A norvég sajtóban megjelentek olyan hírek is, hogy örülnének, ha átmennék a Tottenhamhez, mert akkor jobban részt vehetnék a válogatott munkájában, de én nem akarok innen elmenni sehova. Jól érzem magam itt, és addig akarok maradni, amíg csak lehet.
 
Egyszer azzal viccelõdtél, hogy a parlagfûallergiádat nehezebben viseled, mint a sérüléseddel járó kellemetlenségeket. Ez igaz?
[Nevet] Tényleg allergiás vagyok, de nem mondtam ilyet.
 
Estél már el azért, hogy tizenegyest kapjon a csapat?
Még soha, és nem hiszem, hogy valaha is megteszem. A becsületes harc híve vagyok.
 
Most 25 éves vagy. Tanulsz még valamit a futballban?
Igen, és már tudom a következõ kérdésed. Mikor érem el a csúcsformámat? Én úgy gondolom, hogy talán 28 évesen leszek a legjobb formámban. A tapasztalat nagyon fontos ahhoz, hogy a legjobb teljesítményem el tudjam érni. 
 
Hogy érzed, miben kell még javulnod?
Mindenben. Nem vagyunk egyformák, van amiben Dwight jobb, van amiben Andy, van amit én tudok jobban. Giggsy, Scholesy, Jordi, mindenki más és más dologban tehetséges. Sokat tanulunk egymástól és remélem mire a csúcsra jutok, sikerül egy pár dolgot ellesnem tõlük. Meg kell próbálnom a legapróbb részleteket is tökéletesre csiszolnom és akkor talán majd elmondhatom, hogy a pályám csúcsán vagyok.
 
 
És végül, mit gondolsz, a szurkolók rólad költött dala hozzájárult valamennyiben a sikereidhez? 
[nevet] Szeretem azt a dalt. Önbizalmat ad. Remélem sokáig hallgathatom még. A futball nem sokat érne rajongók nélkül. Nem érnének semmit a gyõzelmek, ha nem lenne kivel megosztani az örömöd. 
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!