United archívum: Van der Sar

A Manchester United hivatalos magazinjában kutakodva elérkeztünk Edwin van der Sarhoz 2008-ba. A legendás kapus az interjúban beszél a csapat teljesítményérõl a szezonban, és felfedi a Vörös Ördögök csapatszellemében rejlõ erejét.


Te kinek adnád a United Év Játékosa díjat?

Én Cristianora szavaztam, [Ronaldo] szerintem õ az, aki a legjobban megérdemli. Remek volt a szezon alatt, nagyon sok értékes gólt szerzett a számunkra. De Rio, [Ferdinand] vagy Vida [Nemanja Vidic] is fantasztikusan teljesítettek, különösen Rio. És elmondhatom ugyanezt az egész védelmünkrõl. Wes [Brown], Gary [Neville], és Patrice [Evra] is kivették a részüket egész szezon alatt a munkából.
 
Büszke vagy a kapott gól nélküli rekordodra? 
A statisztika semmit sem ér, ha nem sikerül megnyerni a bajnokságot. Két éven át tartottam a Juventusnál a kapus rekordot, de mégsem sikerült megnyernünk a Serie A-t. Ha az utolsó nap elveszted a bajnokságot, akkor nem számít, hogy milyen jól védtél. Nem ért volna semmit az egyéni rekordom, ha nem nyerjük meg a címet, nem tudtam volna örülni neki, de amikor megnyertük a bajnokságot, nagyon boldog voltam, hogy sikerült hozzájárulnom a csapat sikereihez. Amiben viszont hatalmast részt vállalt, a remek védelmi négyesünk is Wes, Rio, Vida és Patrice, akik csaknem minden meccsen ebben a felállásban játszottak.
 
 
Mennyire volt fontos, hogy a hátsó négyes alig változott az egész szezonban? 
Természetesen minél többet játszanak együtt a védõk annál nagyobb összhang alakul ki közöttük, viszont hosszú a szezon, ezért ez nagyon fárasztó is egyben. Nagy szerencsénk, hogy kevés sérülés volt, de John O'Shea, Owen [Hargreaves], Gerard [Piqué] és Mikael [Silvestre] is remek játékosok, akik végig készen álltak a bevetésre. A United támadó játékáról híres, de ebben a szezonban nagyon fontos szerep hárult a védekezésre is. Nem lehet mindig ugyanabban a stílusban játszani, persze a közönség jobban szereti az izgalmas, támadó szellemû játékot, de vannak olyan ellenfelek akik ellen a védekezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ilyenek például a Barcelona elleni mérkõzések. Csak egy jól felépített védelem adhat szilárd alapot annak, hogy a csatárok jól tudjanak teljesíteni. Azt hiszem, ezt idén remekül meg tudtuk oldani.
 
Tehát úgy gondolod, hogy a védelem játéka kihat a csatárok teljesítményére is?
Csak nézd meg a Wazza gólokat! Semmi másra nem kellett koncentrálnia, csak hogy jó helyen legyen és lõjön. Bár ebben nagy szerepe volt a jól mûködö középpályának is. Scholesy kihagyott pár hónapot ugyan, de a pótlására remek játékosok álltak rendelkezésre. Anderson, Carrick, Owen mind nagyon jó formában vannak. Azt hiszem idén remekül mûködött a csapat védekezésben és támadásban egyaránt. Remek összhangban tudtunk játszani.
 
A United ismét szerzett egy pár késõi gólt a 2007/08 szezonban is. Szerinted miért jellemzõ ez a Vörös Ördögökre?
Mert mindig gyõzni akarunk. Legyen bármilyen borzalmas eredmény is a kijelzõn, mi sosem adjuk fel a harcot. És ez nem csak a játékosokra igaz, hanem az edzõi stábra, a vezetõkre és a rajongóinkra is egyaránt. Ez az a mentalitás, ami átjárja az egész klubot és a rajongótáborunkat egyaránt. Ez a hozzáállás mentett meg bennünket nagyon sok alkalommal és segített felállni a legnagyobb nehézségekbõl is. Ha megnézed, hogy milyen hatalmas akadályokkal küzdött már meg ez a klub a történelme során, akkor rájössz, hogy nincs lehetetlen. 
 
A jó csapatszellem fontos?
Mi mindig úgy lépünk pályára, hogy egy csapat vagyunk, és együtt akarjuk megnyerni a mérkõzést. Nem mindig sikerül gyõzni, néha az ellenfél jobbnak bizonyul, de mi ilyenkor is biztatjuk egymást a pályán, és soha nem adjuk fel a küzdelmet, amíg el nem hangzik az utolsó sípszó.
 
Sok volt United játékos is kijelentette már, hogy az Old Traffordon a csapatszellem egészen kivételes.
Ez így is van. Vannak a klubban tapasztalt és fiatal játékosok is. Mindig mindenben segítünk egymásnak a pályán, de a pályán kívül is. Ha mondjuk külföldi játékosok érkeznek, mint Ando vagy Nani, segítünk nekik eligazodni a városban, tanácsot adunk, hogy melyik éttermekben legjobb a kaja, hol tud bevásárolni. Mindenben megpróbálunk segíteni egymásnak, ugyanígy a pályán is. Az edzéseken mindig nagyon jó a hangulat, szeretünk együtt dolgozni. Azt hiszem, a jó csapat szellem elengedhetetlen feltétele a tartós sikernek.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!