United archívum: A Fõnök

A Manchester United hivatalos magazinjának archívumából az idei eseményekkel erõs párhuzamot mutató
1994/95-ös szezon végén készült interjúból felidézzük, hogyan reagált Sir Alex a bajban.


A United ebben a szezonban a Premier League utolsó mérkõzésén vesztette el a címet, majd két héttel késõbb a FA-kupa döntõjében is vereséget szenvedett az Everton csapatától.
 
Nehéz idõszak volt ez a Vörös Ördögök számára, többek között Eric Cantona hosszú felfüggesztésével, és az Andy Cole elleni média támadásokkal. Hat év után elõször zárta a United jelentõsebb kupa nélkül a szezont, de érdemes megjegyezni, hogy a következõ évben duplázott a csapat. Nézzük, akkor hogyan reagált a bajban Sir Alex. 
 
 
Rendkívül sportszerû volt, amikor gratulált a Blackburnnek a gyõzelemhez, pedig Kenny Dalglishnek volt néhány olyan reakciója, ami nem igazán tanúskodott hasonló hozzáállásról...
Hogy õszinte legyek, nem igazán érdekel, hogy milyen Kenny hozzáállása. Ez az õ dolga. Én mindig elismerem, ha valaki jól teljesít, kezet rázok vele és gratulálok a gyõzelméhez. A Blackburn keményen megdolgozott a gyõzelemért és ezt el kell ismernünk. Ki kell mondanunk, hogy: "Gratulálunk, szép volt". Nem reagálhattunk másként, hisz a Manchester United hozzáállása ilyen.
 
Azért a United is jól teljesített, és volt jó néhány fantasztikus eredmény a kijelzõkön...
Hát igen. Volt egy pár nagyszerû találkozó. Minden mérkõzést megpróbáltunk megnyerni és közben szép futballt játszani, és ez a lényeg. Így születhetnek olyan szép eredmények, mint például az Ipswich elleni 9-0. Úgy gondolom, az ehhez hasonló mérkõzéseken a nézõk megkapják azt a pénzükért, amit várnak a futballtól. Az a meccs nagy élmény volt mindannyiunknak. Csodás összhangban játszottak a srácok és akár még több gólt is szerezhettünk volna. Büszke vagyok arra, hogy sikerült felállítanunk egy új Premier League rekordot. 
 
 
Mekkora jelentõsége volt annak a United számára, amikor Eric Cantona úgy döntött, hogy mégis a Vörös Ördögöknél marad?
Nagy lökést adott a csapatnak. A legegyszerûbb megoldás lett volna részérõl, ha távozik. De Eric maradt, hogy bebizonyíthassa az embereknek: õ Anglia legjobb futballistája.
 
A United soha nem sajnálta a dicséretet a jól teljesítõ játékosok irányába. Kiknek a teljesítménye volt kiemelkedõ az idei szezonban?
Többen is remekül teljesítettek. Gary Pallister, Denis Irwin és Peter Schmeichel abszolút csodálatos volt, de Gary Nevillet is kiemelném, különösen a Wembleyben nyújtott produkciója miatt.
 
Denis Irwin tavaly, és most Gary Pallister kapott sok lehetõséget a pályán. Vajon miért szerepelnek többet a szezon alatt a védekezõ játékosok?
Nehéz ezt pontosan megmondani, de biztosan közrejátszik az, hogy õk erõsek és rugalmasabbak a társaiknál és ezért kevesebb sérülésnek vannak kitéve. Mindketten remek játékosok, ugyanúgy, mint Mark Hughes és Brian McClair.
 
Mikor Peter Schmeichel úgy döntött, hogy gólt akar szerezni és felszaladt az ellenfél kapuja elé az Everton elleni mérkõzésen, mire gondolt abban a pillanatban?
Õrült kilencvenes évek, hogy õszinte legyek, kezdek hozzászokni. Peter azt hiszi magáról, hogy csatár. Majd beteszem egyszer 90 perce elõre, lehet rájön, hogy a kapus poszt mégis csak jobb pozíció az õ számára. 
 
 
A rajongók már elfogadták Andy Cole-t, de a média még nagyon gyakran támadja...
Igen. Sajnos, ha Andy nem szerez három gólnál többet egy mérkõzésen, a média azonnal lecsap rá. Képesek a legapróbb hibákat is felnagyítani, hogy szenzációt kovácsoljanak jelentéktelen dolgokból, és sajnos nagyon erõs a közvélemény befolyásoló erejük. De, ha valaki nem enged ennek a befolyásnak, és reálisan nézi a játékosokat, akkor láthatja Andy kivételes tehetségét. Még csak 23 éves, de hamarosan az egyik legnagyszerûbb játékosa lesz a Unitednek. Azt hiszem lassan a szurkolók is kezdik belátni, hogy jó döntés volt leigazolni.
 
Mit gondol, mi volt a legjobb döntés a szezon alatt?
Nehéz megmondani, talán Andy leigazolása és Eric marasztalása. Ezek mind fontos döntések voltak, és reméljük nagyban hozzájárulnak a klub sikereihez. 
 
Mindent figyelembe véve, mit érez most, hogy vége a szezonnak?

El vagyok ragadtatva... hogy vége. Na de félretéve a viccet, nagyon szerettem volna, ha nyerünk valamit. Nagyon szép nyarunk lehetne, de a veszteség ellenére is boldog vagyok, hogy egy ilyen nagyszerû csapat menedzsere lehetek, és már a következõ szezonra tekintek. Idén nyáron feltétlenül el kell mennem a családommal nyaralni. Máltára megyünk öt napra, aztán vissza a fiam esküvõjére, és ha megúszom ép bõrrel a nyári pihenõt, irány Amerika. 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!