United archívum: Blanc

A Manchester United hivatalos magazinjában keresgélve a Laurent Blanc-kel készült interjúból megtudhatjuk, hogy a játékos miért választotta késõi karrierje végállomásaként Angliát.


Blanc 2001-ben csatlakozott a Vörös Ördögökhöz, miután Sir Alex 1996-tól kezdve folyamatosan próbálta megszerezni a védõt, aki a távozó Jaap Stam helyére került a Unitedbe.

 
A 35 éves játékos baráti kapcsolatot ápolt a Vörös Ördögök egykori kapusával, Fabien Barthezzel, és kezdeti tervei szerint visszavonulása elõtt még egy évet szeretett volna eltölteni a Manchester Unitedben. Végül azonban 2003-ig maradt, majd edzõként folytatva pályafutását, idén õ vezeti a francia nemzeti tizenegyet az újdonsült angol válogatott menedzser, Roy Hodgson csapata ellen az Euro 2012-re.
 
Hogyan teltek az elsõ napjaid a klubban?
Nagyon jól. Mindenki kedves volt velem és barátként fogadtak. Fabien régi jó cimborám és õ segített nekem a beilleszkedésben.
 
Sokat hallottál tõle az itteni életrõl?
Már Fabie érkezése elõtt is ismertem a Unitedet. Jártam ki meccsekre, fõleg amikor Cantona szerepelt. Így ismerõs volt a csapat, még mielõtt itt játszottam volna.
 
Emlékszel még 1991-re, mikor a Montpellier csapatával a United ellen játszottatok?
Persze, jól emlékszem rá. Nagy játék volt és a United volt a jobb, ezért meg is nyerték a kupát. Az elsõ meccsen még volt némi esélyünk, hogy gyõzzünk, de döntetlen eredmény született, aztán a visszavágón már nem volt lehetõségünk, amit 2-0-ra nyertek. Jól játszottak, fantasztikus hangulatú mérkõzés volt, az angol szurkolók nagyon erõteljesen biztatták a csapatot, de hát õk már csak ilyenek. Játszottam már egyébként máskor is az Old Traffordon az Euro 96 alkalmával, majd 1998-ban Eric Cantona társaságában, a müncheni tragédia áldozatainak emlékére rendezett barátságos mérkõzésen. Egy felejthetetlen éjszaka volt. A stadion, és az a hangulat valami egészen kivételes volt.
 
Fabien körbevezetett Manchesterben?
Ismerem Manchestert, jártam itt Cantona mérkõzésein. Tudom, hogy a város központjában van a stadion. Mindent tudok. [Nevet] Nem kellett, hogy Fabien mutassa meg nekem a várost.
 
Mondta neked, hogy jó dolog ennek a klubnak a tagja lenni?
Igen, állandóan csak errõl beszélt [nevet]. De komolyra fordítva a szót, sok jó dolgot mesélt a klubról és Sir Alexrõl is, de ami igazán megfogott, az a United múltja és az elért eredményeik. Ennek szeretnék a részese lenni a következõ évben és ez a legfontosabb. 
 
 
Megkönnyíti a helyzeted, hogy Fabien ott áll mögötted a kapuban?
Természetesen ez sokban segít, õ ismeri a játékom és én pedig hallgatok rá, de ez nem csak rólam és róla szól. A védelemben együtt kell mûködnöm a többi játékossal is. Minden a jó összjátékon múlik.
 
Milyennek látod az angol futballt?
A kontinensek játékstílusa között is vannak különbségek, de az angol futball valamivel egyénközpontúbb, személyesebb és közvetlenebb kapcsolat van a játékosok között, mint az olasz vagy a spanyol csapatoknál. Alig várom, hogy részese lehessek.
 
Sir Alex elmondta, hogy mit vár tõled?
Természetesen. Elmondta, hogy azt szeretné, ha a védelemben a tapasztalatommal segíteném a csapatot. Van több fiatal játékosa is, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogok elég lehetõséghez jutni. Remélem meg tudok felelni az elvárásoknak és a tapasztalatom a csapat javára válik majd.
 
Ebben a szezonban sok kritika érte a védelmet. Mit gondolsz tudsz majd segíteni abban, hogy ez változzon?
Sajnos, ha a csapat gólt kap, akkor az emberek hajlamosak a kapust vagy a védelmet hibáztatni, holott a futball egy csapat játék és ahogyan a gyõzelem sem csak a csatárok érdeme, úgy a vereség sem csak a védelem hibája. Ha az egész csapat jól játszik, akkor az azt jelenti, hogy a védelem is jól mûködött. Nem a védõk életkorán múlik, hogy jól tudnak-e együtt mûködni. Mindenki tehetséges valamiben és ha ezt jól össze tudják hangolni a pályán, akkor lehet kor szerint bármilyen összetételû a védelem, jól fog mûködni.
 
Tudod kezelni a koroddal kapcsolatos megjegyzéseket?
Igen, már megszoktam. Amikor az Interhez kerültem, már akkor is ezzel jöttek, de három hónap elteltével már senki sem beszélt errõl. Az emberek hajlamosak voltak kételkedni a teljesítményemben, mivel Bergomi is visszavonult az én koromban, és én alig vagyok fiatalabb nála, de a játékommal rácáfoltam a kritikákra, így szépen el is csendesedtek az ezzel kapcsolatos megjegyzések. Nem az számít, hogy hány éves vagy, hanem az, hogy hogyan játszol.
 
Szerettél volna már korábban is itt játszani?
Talán öt vagy hat alkalommal is nagyon közel voltam ahhoz, hogy a Unitedbe igazoljak. Valahogy sosem jött össze, de most itt vagyok és örülök, hogy a karrierem utolsó évét ennél a kivételes klubnál tölthetem el. Bízom abban, hogy jól tudok majd teljesíteni és hasznomat veszi a csapat.
 
Ezek szerint már eldöntötted, hogy a szezon végén visszavonulsz?
Igen. Most úgy gondolom, hogy ez lesz az utolsó évem. Mindenesetre most csak az elõttem álló szezonra koncentrálok. Bárhogyan is alakul, ha befejezem, mindenképpen a futball közelében szeretnék maradni, talán megpróbálom edzõként folytatni a karrierem. 
 
A lehetõség, hogy Európa Kupát nyerj a Uniteddel, motivált abban, hogy az utólsó éved ennél a csapatnál töltsd el?
Természetesen motivált, de nem ez volt az egyetlen indok. Melyik futballistát ne motiválná egy ilyen lehetõség karrierje bármelyik szakaszán. Ez egy nagyszerû dolog és ha sikerül, szép befejezése lenne a pályafutásomnak. 
 
Mi lenne a karriered befejezésének a tökéletes módja?
Sokan mondják, hogy a Bajnokok Ligája gyõzelem, de a válogatott gyõzelme vagy a Premier League aranyérme is fantasztikus lenne. A United rajongó tábora nagyon lelkes és mindenhova követik a csapatot, ezért úgy érzem tartozunk nekik azzal, hogy jól szerepeljünk a bajnokságban. Jelenleg csak erre tudok koncentrálni. Be kell bizonyítanunk a hûséges rajongó táborunk miatt is, hogy továbbra is mi leszünk a legjobb csapat Angliában.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!