A United külföldi sztárjai

Lehet, hogy Shinji Kagawa az elsõ japán játékos a Unitedben, de hazája egyre nagyobb erõt képvisel a világ futballjában így esély van rá, hogy lesznek még követõi. Azonban Japánnak még sok idõre van szüksége, hogy utolérjen más országokat a klubnál.


Franciaország (10 játékos)

Az elmúlt húsz évben Eric Cantona öt évnyi varázslatától kezdve a legújabb szurkolóknak is ismerõs Patrice Evran keresztül a klubnál eltöltött idejét tekintve 1995-ben rövid életû William Pruinerig számos gall nemzetiségû játékos megfordult a Vörös Ördögöknél. King Eric sikereit nehéz lenne felülmúlni: 185 mérkõzésen 82 gól, katalizátora volt a régóta várt bajnoki címnek, inspiráló személyiség és a végletekig tehetséges; az akkor felépített renoméja pedig azóta is tovább él. A jelenlegi keretbõl Patrice Evra helyettes csapatkapitányi posztot is betölt, emellett pedig most már fél évtizede kirobbanthatatlan a védelem bal oldaláról, mellette pedig ott van még a középpályás Paul Pogba is. A sokoldalú védõ, Mikael Silvestre a klubnál eltöltött egy évtizede alatt több mint 350 alkalommal lépett pályára a klubban, de a védelemben volt egy igazi világklasszis francia is, Laurent Blanc személyében, aki 2001-ben 35 évesen tette át székhelyét Manchesterbe. Bár villámléptével tûnt ki a tömegbõl David Bellion és Gabriel Obertan is, ám egyiküknek sem sikerült elérnie a várt áttörést, míg a csatár Louis Saha négy éves Unitedes kitérõjét számos sérülés árnyékolta be. Végül, de nem utolsó sorban nem felejtkezhetünk meg az ezredforduló showmanjérõl, a szórakoztatásra mindig adó kapusról, Fabien Barthezrõl sem.

Összes mérkõzés: 1111 Összes gól: 148

 

 

Hollandia (6 játékos)

A holland piacon kutakodni mindig kifizetõdõ ötletnek bizonyult a Vörös Ördögök számára. Arnold Muhren volt az elsõ Old Traffordra érkezõ exportcikk a sajtok és szélmalmok hazájából az Ipswich Townon keresztül, és az apró termetû, tehetséges karmester már csempészett egy kicsit a totális futballból Ron Atkinson csapatába. 1996-ban két holland is követte az útját Jordi Cruyff és Raymond van der Gouw személyében, ám az igazán nagy áttörést holland részrõl Jaap Stam érkezése hozta el, aki tevékeny részese volt a klub történetének legsikeresebb, 1998/99-es szezonjának. Két évvel az azóta is megismételhetetlennek tûnõ idényt követõen egy másik sikeres holland karrier vette kezdetét Manchesterben, amikor Ruud van Nistelrooy csatlakozott honfitársához Sir Alex Ferguson keretében, ám õk ketten mindössze csak két mérkõzésen játszhattak együtt, mert Stamot eladta a klub. Azonban egész Unitedes pályája során nem maradt honfitárs nélkül Nistelrooy sem, ugyanis 2005-ben megérkezett Edwin van der Sar, aki ezt követõen brit rekordot jelentõ mérkõzésszámon õrizte meg sorozatban kapott gól nélkül kapuját, és tevékeny részese volt a 2008-as BL-gyõzelemnek is.

Összes mérkõzés: 828 Összes gól: 177

 

 

Norvégia (5 játékos)

Három norvég játékos tudott tevékeny részese lenni a United sikereinek eddig: Ole Gunnar Solskjaer, Ronny Johnsen és Henning Berg. Solskjaer a Premier League történetének egyik valaha volt legnagyszerûbb igazolása, miután 1996-ban 1.5 millió fontért érkezett, és természetesen örökre beírta magát a Vörös Ördögök történelemkönyvébe az 1999-es barcelonai BL-döntõn szerzett hosszabbításbeli gyõztesgóljával. Azóta is emlegetik a szurkolók, pályafutása befejeztével pedig évekig volt a tartalékok edzõje. Johnsen nem sokkal Ole után igazolt a klubhoz a Besiktastól, és õ az egyik prototípusa a meg nem énekelt hõsöknek, aki például a védelemben, és a középpályán is sallangmentesen tette a dolgát, folyamatos térdproblémái ellenére is. Henning Berg megbízhatónak és sokoldalúnak bizonyult a Blackburntõl való leigazolását követõen, és az Ewood Parkban szerzett bajnoki címe mellé még kettõt tehetett hozzá manchesteri pályafutása során. Mellettük a csatárposzton bevethetõ Erik Nevland és Joshua King nem sok lehetõséget kapott a csapatban.

Összes mérkõzés: 626 Összes gól: 139

 

 

Brazília (5 játékos)

Annak ellenére, hogy Brazília már évtizedek óta a világfutball krémjét adó játékosok tömkelegét ontja magából, csak 2003-ban jött el az idõ elsõ alkalommal, hogy a United is magának mondhatott egy játékost a szamba hazájából. Azonban Jose Kleberson, aki egy évvel korábban világbajnok lett, a Vörös Ördögök színeiben soha a közelében sem járt annak a formájának, amit a válogatottban mutatott, bár az Old Traffordon eltöltött két szezonját számos sérülés is beárnyékolta. 30 mérkõzést követõen 2005-ben távozott is a klubtól. Anderson, Rafael és Fabio - akik mind jelenleg is a klub játékosai - már sokkal jobb teljesítményt tudnak felmutatni, és együtt 288 mérkõzésen járultak hozzá a csapat hazai, és nemzetközi sikereihez az elmúlt évek során. Andersont Sir Alex Ferguson például Paul Scholes lehetséges utódjának is nevezte egyszer. Egy másik brazil középpályás, Rodrigo Possebon élete azonban nem alakult a legjobban Manchesterben. 2008. januárjában került a csapathoz, a tartalékoknál villogott, de magasabb szinten már nem tudott bizonyítani. Csak nyolc alkalommal jutott szóhoz a felnõttek között.

Összes mérkõzés: 326 Összes gól: 13

 

 

Dánia (5 játékos)

Peter Schmeichel, a klub valaha volt legjobb kapusa, nyolc emlékezetes évet töltött a Unitednél, és kulcsszerepet vállalt abban, hogy a Vörös Ördögök az angol futball legmeghatározóbb erõi legyenek. Schmeichel volt a csapat jelenlegi kapusa, Anders Lindegaard gyermekkori hõse, aki bár 2011. januári érkezése óta még kevés alkalommal kapott lehetõséget, de 13 pályára lépése alkalmával mindig bizonyított. 1984-ig kell visszaugranunk az idõben, hogy megtaláljuk a klub elsõ dán játékosát, Jesper Olsen személyében, akit egyszerûen csak 'Bolha' becenévvel illettek apró termete miatt. Olsen egy tehetséges szélsõ volt, aki számos emlékezetes gólt szerzett a csapat 1985-ös FA kupa menetelése során. John Sivebaek két évvel Olsent követõen érkezett, és arról mindig emlékezetes marad, hogy õ szerezte az elsõ gólt Sir Alex Ferguson irányítása alatt. A csatár Mads Timm még az egyetlen dán, aki magára húzhatta a híres vörös mezt, ám a 2002. októberében a Macabbi Haifa elleni Bajnokok Ligája vereség volt az egyetlen mérkõzés, amelyen pályára léphetett.

Összes mérkõzés: 622 Összes gól: 26

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!