Emlékezés Sir Matt Busbyra

Tegnap (2010. október 27-én) volt 65. éve, hogy a klub legendás menedzsere, Sir Matt Busby elsõ mérkõzésén ült a Manchester United kispadján. Megemlékezés!


Az angol futballban is legenda státuszt kiérdemlõ menedzser a Bolton Wanderers elleni mérkõzésen, 1945. október 27-én mutatkozott be a Manchester United menedzsereként, amelyen végül 2-1-es gyõzelmet arattak csapatával.

 

Az egykoron a Manchester Cityben és a Liverpoolban is játékoskarriert befutó Busby 1945. február 19-én írta alá szerzõdését a klubnál, azonban hivatalba a háborús helyzet miatt csak leszerelését követõen, 1945. októberében állhatott.

 

Másodedzõjével, Jimmy Murphyvel elõször 1948-ban mutatkozott meg munkájuk gyümölcse, amikor elhódították az FA kupát, és harcban voltak a bajnoki címért is. Négy ezüstérmet követõen 1952-ben sikerült elõször elhódítani regnálása alatt a bajnoki aranyérmet.

 

Busbytól és segítõjétõl távol állt, hogy elvakítsa õket a siker, így figyelmüket arra kezdték fordítani, hogy az akkoriban sikeres csapat utódlását megoldják, biztosítva ezzel a klub sikeres jövõjét. Ennek érdekében kiterjesztették és újraszervezték a klub megfigyelõi hálózatát, amely eredményeként 1956-ban, és '57-ben már az akkortól szervezett fiatal gárda nyerte meg egymás után a bajnoki címet és volt döntõs 1957-ben az FA kupában. Ez a fiatal erõkbõl álló együttes érdemelte ki, az azóta híressé vált "Busby-bébik" elnevezést.

 

Sokat köszönhet az angol klubfutball is Busbynak, ugyanis a menedzser hathatós közremûködésével a Manchester United uttörõként elsõ alkalommal szerepelt a Ködös Albionból európai kupasorozatban az 1956/57-es szezonban - szembe menve ezzel az angol liga akaratával. A United rögtön az elõdöntõkig jutott, és csak a késõbbi gyõztes Real Madridtól szenvedtek vereséget.

 

A következõ, 1957/58-as idényben a United tovább borzolta az addig nyugodt kedélyeket az Öreg Kontinensen, és ismét harcban volt a BEK-ben, illetve másik két sorozatban hazájában, egészen '58 februárjáig. 1958. február 8. a klub legsötétebb napjaként vonul be a történelemkönyvekbe. A csapat repülõgéppel tartott haza a Red Star Belgrád elleni BEK-mérkõzésrõl, amikor tankolás miatt leszálltak Münchenben, ahonnan azonban újrafelszállásuk után a földbe csapódott a gép. 23 gépen tartózkodó meghalt, közülük Busby nyolc játékosa és a klub vezetõsége. 

 

 

Busby is majdnem életét vesztette - kétszer is feladták neki az utolsó kenetet, amikor egy német kórházban az orvosok úgy gondolták, hogy sérülései menthetetlenek. Szerencsére túlélte, és 71 nappal a tragédia után visszatért Manchesterbe. 1958. augusztusában újra átvette a csapat menedzseri posztját, és elkezdte újjáépíteni romokban lévõ csapatát, néhány igazolás, és saját nevelésû játékosok beépítésével. Az új generációs csapat 1963-ban bejutott az FA kupa döntõjébe, ahol 3-1-re legyõzték a Leicester Cityt, megszerezve ezzel a klub elsõ trófeáját München után.

 

Ezt két bajnoki cím követte 1965-ben, és 1967-ben, amely lehetõséget adott Busbynak, hogy csapatával az európai kupaporondon is megmérettesse magát. Az 1965/66-os szezonban a United megint az elõdöntõig jutott, csak úgy, mint az 1956/57-es, és az 57/58-as szezonban. Azonban az 1967/68-as idényben megtört a jég, és a csapat bejutott a Wembleyben rendezett döntõbe, ahol a portugál Benficával kerültek szembe.

 

Egy érzelmekkel teli éjszakán a United bosszabbítás után 4-1 arányban legyõzte ellenfelét, és megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Ez méltó megemlékezés volt a 10 éve elhunyt játékosok, és klubvezetõk emléke elõtt, egyszersmind Busby menedzseri karrierének legnagyobb sikerét érték el. A következõ szezon végén Busby visszavonult az edzõködéstõl, de általános menedzserként a klubnál maradt, és Wilf McGuinness edzõködése mellett intézte a klub mindennapi ügyeit. Az új rendszer nem sokáig mûködött, ugyanis kevesebb, mint egy évvel ezt követõen, 1970-ben a klub igazgatósága visszahívta, hogy irányítsa a csapatot McGuinness helyet a szezon végéig.

 
Egész karriere során megbecsült figura volt a futballban és azon kívül is, amellyel 1958-ban kiérdemelte a Brit Birodalom Parancsnoka címet. Tíz évvel késõbb a csapat BEK-gyõzelmét követõen lovaggá ütötték. 1993-ban, a Warwick North nevû utcát, amely az Old Trafford elõtt megy el, Sir Matt Busby Waynek nevezték el, emléket állítva annak az embernek, akit egyszerûen csak 'Mr. Manchester Unitednek' hívtak.

 

Amikor, rövid betegeskedés után 1994. január 20-án elhunyt, emberek százai lepték el Manchester Utcáit, és ugyanennyien jelentek meg mezekkel, sálakkal, képekkel az Old Traffordon tartott búcsúztatásán. Sir Matt bronzszobrát a stadionnál 1996. április 27-én leplezték le, amellyel állandó emléket állítottak a klub talán legnagyszerûbb személyiségének.

 
 

Öt évvel Busby halála után a United megnyerte a Bajnokok Ligáját, elõször az 1968-as diadal óta. Emlékezetes, hogy a gyõzelmet jelentõ döntõ dátuma 1999. május 26. volt, amely napon lett volna Sir Matt Busby 90 éves.

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!