Gary „Red Nev” Neville egyike a United legendáinak

Arthur Albiston szerint a veterán hátvéd mindenképpen a klub legnagyobbjai közé tartozik.


 

Gary Neville stílusa lehet nem olyan szemet gyönyörködtetõ, mint a 1992-es osztály többi nagyjáé, de keménysége és megalkuvást nem ismerõ játéka ugyanúgy kellett a United sikereihez, mint pengésebb játszótársai megoldásai.

 

 

 

 

Ez a véleménye Atrhur Albistonnak, aki 1974 és 1988 között 485 alkalommal viselte a Vörös Ördögök mezét.

 

Neville mérföldkõhöz érkezett a Stoke City elleni bajnokin, a védõ 600. mérkõzését játszotta a United színeiben, igaz mutatott játéka miatt sok oka nem volt az örömre. A védõ könnyen a kiállítás sorsára juthatott volna, hiszen egy sárga lappal a zsebében csúnyán szabálytalankodott, de Andre Marriner nem állította ki. Ferguson azonban biztos ami biztos alapon lecserélte a szünetben.

 

Ettõl függetlenül Neville illusztris társaság tagja lett. Õ lett az ötödik játékos aki elérte a 600 meccses álomhatárt Ryan Giggs, Sir Bobby Charlton, Bill Foulkes és Paul Scholes után.

 

Neville nem kapott akkora figyelmet pályafutása kezdetén sem, mint mondjuk Ryan Giggs vagy David Beckham, noha mindannyian tagjai voltak az 1992-ben ifjúsági FA kupát nyerõ csapatnak. Ennek ellenére a felnõttek közötti debütálására is sor került ebben az évben, mégpedig egy Torpedo Moszkva elleni meccs alkalmával.

 

Albiston véleménye szerint Gary Neville nagyon fontos komponense volt a Manchester Unitednak az utóbbi 18 évben.

 

„Gary Neville mindig nagyon egyszerûvé és biztonságossá tette a jobbhátvéd munkát, ez látszólag könnyû, de ez nem így van” - mondta Albiston.

 

„Soha nem csinált olyat, ami meghaladta volna a képességeit, mindig a biztonságos elõrejátékra törekedett.”

 

„A United természetesen mindig tele volt látványosan játszó emberekkel. A szurkolók pedig nem meglepõ módon nyilván az ilyen játékosokat imádják jobban. Gary érájából ilyen volt Beckham, Scholes és Giggs is, nagyon látványosan játszottak. De egy csapat sem létezhet egy Gary Neville karakter nélkül. Õ volt a szívverése a Unitednek, az egész csapat nyugodtabban teljesített, ha pályán volt. Összefogta a védelmet, respektje volt a játékvezetõnél. Senkinek nem volt könnyû dolga ellene.”

 

„Egy csöndes és halk védelem sose igazán jó. Néha úgy érzem Gary nélkül túl halk a United védelme. A szervezési készsége és összefogó ereje vitathatatlan.”

 

„Ha nem vagy egy beszédes típus ez nehéz. De Gary gyakorlatilag végig beszéli az egész meccset és folyamatosan ügyel rá, hogy mindenki maximálisan koncentráljon.”

 

„Ha jól emlékszem azt mondta a múltban, az õ képességei természetesek, átlagosak voltak olyan tehetséges játékosok mellett, mint Giggs, Scholes vagy Beckham.”

 

„Õ elsõsorban egy harcos típus volt, így tett a legtöbbet a Unitedért. De ezek az eszközök is legalább olyan fontosak.”

 

 

 

 

Eric Harrison volt az utánpótlás edzõje, ha vele beszélnek arról, hogy ki az a játékos akit kiemelne a saját nevelésbõl feljövõk közül, akkor Gary Nevillet mondaná.”

 

„A sikeréhség és elkötelezettség teszi elsõ számúvá. Amióta elszenvedte azt a súlyos bokasérülését a Bolton ellen még 2007 márciusában, szerintem az emberek még többre értékelik, mint elõtte.”

 

„Sokszor akkor kezdenek el igazán értékelni játékosokat, mint például Garyt is, amikor nincsenek ott a csapatban és feltûnik hiányuk.”

 

„Az angol válogatottnak azóta sem sikerült pótolnia, de Manchesterben is nehéz lesz, ha eljön számára a visszavonulás ideje.”

 

„Olyan kitartó és lelkes játékos, mint õ, aki 18 évig ilyen szinten tud teljesíteni, több mint 600 meccsen... na olyan játékos nem jön minden 5 percben.”

 

A több mint 600-asok klubja

 

Ryan Giggs 847 meccs 156 gól

 

A rekorder, az örökzöld erõ, még mindig rendkívül fontos tagja a csapatnak, közel 20 éve viseli a United vörös dresszét.

 

Sir Bobby Charlton 758/249

 

1958-as müncheni túlélõ, 10 évvel késõbb BEK gyõztes lett. A történelem egyik legnagyobb játékosa, a United nagykövete.

 

Bill Foulkes 688/9

 

Igazi régi vágású középhátvéd. Szilárd és megbízható teljesítményt nyújtott 18 éven át, Sir Matty Busby ritkán döntött úgy hogy kihagyja a csapatból.

 

Paul Scholes 653/150

 

A középpályások egyik legnagyobb varázslója és látnoka. Az egyik legelegánsabb labdarúgó, öröm volt nézni az elmúlt 16 évben.

 

Gary Neville 601/7

 

Mr. United, élõ példája egy tipikus Vörös Ördögnek: elkötelezett, szenvedélyes, némileg alábecsült képességekkel. Abszolút megérdemli, hogy tagja legyen ennek a klubnak a Unitedért tett 18 évnyi szolgálatai után.

 

Manchester Evening News/ManUtd.com


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!