Boldog születésnapot, Edwin Van der Sar!

Ma ünnepli 40. születésnapját Edwin Van der Sar.


1999.júniusát írunk, a 28 sztendõs Van der Sar arra vár éppen, hogy felszállhasson az Amszterdamból Torinóba tartó repülõre, amikor hirtelen megcsörren a telefonja. A vonal túlsó végén lévõ hang nem másé volt, mint Fergusoné, aki Peter Schmeichel utódját kívánta a hollandban meglelni.

Huszonnégy órával elõtte a Juventus alelnöke, Roberto Bettega is felkereste telefonon Edwint, akit a Serie A-ba csábított. Van der Sar el is fogadta és annak ellenére, hogy vágyott a Unitedbe, ígéretet tett, hogy a Juve kapusa lesz. Ferguson hívása tehát túl késõi volt már.

Mire Fergusonnak sikerült Van der Sart az Old Trafforda hoznia, addigra már 10 kapust is kipróbált Schmeichel távozása óta. Edwin egyébként 2005-ben érkezett a Fulham csapatától 2 millió font ellenében.

 

 



"Nagyon szerettük volna megszerezni õt, miután Peter távozott."- mondta Ferguson. "De túl késõn léptünk. Martin Edwardsnak (abban az idõben õ volt a United elnöke - a szerk.) volt egy megállapodása Mark Bosnich-csal, ami kifújta a szelet a vitorláinkból."

"Mindig is Schmeichelt tartottam a világ legjobb kapusának, de azt hiszem Edwin ugyanazon a szinten van. Képtelen vagyok választani közülük, melyik a jobb."

"Edwin nagyszerû példa arra, mit lehet elérni és mennyi ideig játszhatod a futballt, ha folyamatosan ég benned a lelkesedés és az ambíciód nem csökken."

Van der Sar 40. születésnapja sejteti azt, hogy a Unitednek hamarosan meg kell találnia a holland utódját, ezen Sir Alexék már dolgoznak is, mert szeretnék meghosszabbítani a Schmeichel-Van der Sar dinasztiát.

Ferguson és Eric Steele az elõzõ hónapban néhány napot töltött Spanyolországban, hogy megfigyeljék az Atletico Madrid csodagyekerék, a 19 éves David de Gea-t.

Steele Norvégiába is elutazott, hogy a dán kapus, Anders Lindegaard teljesítményét is megfigyelje, aki le is nyûgözte a kapus edzõt.

De mellettük még több nevet is emlegetnek, mint lehetséges utódot a United 1-es mezére. A holland válogatott Maarten Stekelenburg mellett, a német válogatott Manuel Neuer, a CSZKA Moszkva orosz kapusa Igor Akinfeev, a Lyon francia válogatott kapusa Hugo Lloris neve is felmerült.

Van der Sar szándékai még tisztázatlanok, mit is szeretne a szezont követõen tenni, de ezt majd csak decemberben fogják megbeszélni Sir Alex Fergusonnal, ahogy tették eddig is.

Amikor Steele azt állította, hogy a közelmúltban Edwin azt mondta neki, az idei lesz az utolsó szezonja, a Vörös Ördögök elsõ számú hálóõre ezt azonnal tagadta és cáfolta azokat a kijelentéseket, miszerint õ már döntött volna sorsáról.

Van der Sar ekkor hozzátette: "Amikor fiatalabb voltam, úgy gondoltam a 30-as éveim közepén fogok visszavonulni, mert úgy hittem eddig lehet ezt a sportot ilyen magas szinten ûzni. Ez lett volna a nyilvánvaló számomra, de talán amiatt is vagyok még itt, mert a karrierem késõi szakaszán tudtam csak csatlakozni a Unitedhez."

 

Ryan Giggs, aki nyolc évet töltött el Peter Schmeichellel egy csapatban, szintén a holland kapust méltatta és a dán óriáshoz hasonlította, akiknek sokak szerint akkor aszerepe volt a kilencvenes években történõ felemelkedéshez, mint Eric Cantonának.

"Edwin mesésen szerepel, mióta megérkezett az Old Traffordra. Schmeichel óta egyértelmûen a legkiemelkedõbb kapusunk." - mondta Giggs.

"Nagyon higgadt és a nyugodtságát a csapatra is ki tudja terjeszteni, remekül használja a lábait is, ami kétségtelenül az Ajax-os nevelése miatt alakult így. Bárcsak azonnal megvettük volna õt, ahogy Peter elment." - tette hozzá a walesi középpályás.

Van der Sar többek között három Premier League elsõséggel és egy Bajnokok Ligája gyõzelemmel büszkélkedhet itteni karrierja folyamán, valamint az õ nevéhez fûzõdik az élvonal leghosszabb kapott góltalansági sorozata 1311 perccel.

Az "Ice Rabbit" becenévre hallgató holland lehet a második olyan United játékos, aki 40 éves kora felett is pályára lép. Ez az alkalom már a szombati, Tottenham elleni mérkõzésen be is övetkezhet.

Billy Meredith az a játékos, aki még 46 évesen is játszott a Unitedben még 1921-ben. Ferguson akár számíthat még arra is, hogy Edwin ezt a rekordot is megdönti.


A Manchester United a Schmeichel és Van der Sar között eltelt hat évben 10 kapust is kipróbált, lássuk a listát:

Mark Bosnich 1999-2000
Mérkõzések száma: 35.
Raimond van der Gouw 1996-2002.
Mérkõzések száma: 60.
Nick Culkin 1999-2000
Mérkõzések száma: 1.
Massimo Taibi 1999-2000
Mérkõzések száma: 4.
Paul Rachubka 2000-2001
Mérkõzések száma: 3.
Fabien Barthez 2000-2003
Mérkõzések száma: 139.
Andy Goram 2001
Mérkõzések száma: 2.
Roy Carroll 2001-2005
Mérkõzések száma: 72.
Ricardo 2002-2003
Mérkõzések száma: 5.
Tim Howard 2003-2006
Mérkõzések száma: 77.


A Manchester United a világ minden táján keresi Edwin Van der Sar utóbját, nézzük a versenyzõket:

David de Gea: spanyol U21-es válogatott, az Atlético Madrid elsõ számú kapusa. Jövõ hónapban lesz 20 esztendõs.

 Anders Lindegaard: kétszeres dán válogatott, sokak szerint az új Peter Schmeichel a 26 esztendõs kapus.

Manuel Neuer: A Schalke és a német válogatott elsõ számú kapusa, teljesítményével kitûnt a világbajnokságon, 24 éves.

Hugo Lloris: 23 éves Lloris a Lyon és a francia válogatott kapusa. 25 millió fontos ára azonban elijesztheti a Unitedet.

Igor Akinfeev: CSZKA és az orosz válogatott is a nevével kezdõdik legtöbbször. 2011 decemberében lejár a szerzõdése.

Marteen Stekelenburg: 28 éves, az Ajax és a holland válogatott kapusa. 2012 júniusában lejár a szerzõdése, ezért viszonylag olcsón igazolható lehetne.

 




A ManUtdFanatics szerkesztõsége nevében nagyon boldog születésnapot kívánunk Edwin Van der Sar-nak!
 


Telegraph

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!