A gyémánt alakzat

A 4-4-2 gyémánt alakzat létezik már sok éve, viszont csak az utóbbi idõben kapott több figyelmet.


Carlo Ancelotti játszatta ezt gyakran, mind a Milan, mind a Chelsea játékosaival és ezt a taktikát használta egy rövid ideig Sven Göran Eriksson az angol válogatottal, de kialakulása az 1966-os világbajnokságnak köszönhetõ.

 
A taktika sajátosan osztja meg a belsõ középpályásokat egy támadó szellemû és egy védekezõ játékosra. A védekezõ középpályás pozíciója kötött, még a támadó középpályás a játékmester, mélyebben helyezkedõ támadó pozícióban játszik. Az érdekesség, hogy újabban megszakad a standard forma, és a védekezõ középpályás is nagyobb teret kap, amolyan mélységi irányító szerepkörbe lép át. A 4-4-2 gyémánt egy szûk, keskeny taktika és mint ilyen, könnyebben sebezhetõ a széleken, viszont hihetetlenül jól építkezik középen, így nagyon hatékony és eredményes, gyakran szép a játék képe is.
 
Ferguson is ezt a taktikát választotta az inkább középen remeklõ Newcastle ellen.
 
Elsõ fázis.
 
Tudván, hogy a Newcastle játéka középen dominánsabb, Ferguson a gyémánt alakzattal azt akarta elérni, hogy a középpályás zónában biztosítani tudja csapata erõfölényét. Carrick mélyen, Tom Cleverley a bal oldalon, Kagawa kicsit feljebb a jobb oldalon és Wayne Rooney a gyémánt csúcsán, hatékonyan támogatta Robin van Persiet és Welbecket. Ez megdöbbentõ mennyiségû labdabirtoklást eredményezett az elsõ 15 percben, szám szerint 78%-ot. 
 
A hazai csapat nehéz helyzetben volt, hisz a tavalyi stratégiát alkalmazva -ahol a legerõsebbek- a középpálya közepén akartak áttörni. Mivel Cabaye és Tiote próbált megbirkózni Carrickkel és Cleverleyvel, Rooney gyakran õrizetlenül maradt és így könnyedén tudott labdát szerezni. A két gól ugyan nem a játék eredményeként, hanem szögletbõl született Jonny Evans és Evra jóvoltából, de az elsõ 15 perc játéka meghatározónak bizonyult a mérkõzés egészére.
 
Második fázis
 
A vendégek két gyors gólja után Pardew taktikát kényszerült változtatni, 4-5-1-re váltott és Demba Ba-t tolta elõre, aki eddig öt gólt szerzett csapatának a bajnokságban. Ekkor fordult a kocka a Newcastle nyolc alkalommal került helyzetbe, még a United egyszer sem. Ez a felállás mélyebb pozícióba kényszerítette Rooneyt, sokat kellett védekeznie, aminek következtében a vendégek támadóereje lecsökkent. 
 
Harmadik fázis
 
 
Sir Alex is váltott 4-5-1-re és elõre tolta Van Persiet, Kagawát pedig lecserélte Valenciára aki ebben a felállásban hasznosabb a szélen, így Rooney központi középpályás pozícióba került, de nemsokára a poszt legnagyobbja, Scholes váltotta.
 
Cleverleynek sikerült még a második félidõben egy csodálatos gólt lõnie és elmondható, hogy végig remekül játszott mindkét csapat, de ez a mérkõzés az elsõ 15 percben dõlt el, amikoris a Ferguson által alkalmazott gyémánt taktika megbénította a középen domináns hazai csapatot. Sir Alex elmondása szerint egyelõre csak kisérletezik ezzel a formációval, de nem tartja kizártnak, hogy az idei szezonban gyakran találkozhatunk majd a gyémánt alakzattal a Manchester United játékában.
 
forrás: zonalmarking.net
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!